medicamente antimicotice pentru tratamentul micozelor sistemice sau profunde

medicamente antimicotice

Infecțiile fungice (micoze) sunt foarte frecvente. Sursa de infecție poate fi mediul înconjurător (sol, plante, și altele.) Oameni bolnavi, animale de companie. Infecția se produce prin piele rupte, tractul gastrointestinal, ale tractului respirator. În plus, pe pielea umană, ale tractului respirator superior, membranele mucoase ale organelor genitale ale tractului gastrointestinal sunt întotdeauna potențialii agenți cauzatori ai unui număr de infecții fungice, în special fungi din genul Candida. Motivul pentru conversia florei saprofite patogene este de a reduce rezistenta organismului cu imunodeficiență (hormoni de utilizare boală severă, citostaticele, anumite antibiotice).Prin originea și structura chimică a medicamentelor sunt împărțite în:

1.1. seria polienică (amfotericină B, Nystatin, pimafutsin).

1.2. Derivatele benzofurantsiklogeksanu (griseofulvin).

2. Drogurile sintetice:

2.1.1. Imidazoli - ketoconazol (Nizoral, Dermatol), clotrimazol (kanesten, Candida), și altele.

2.1.2. Riazoly - fluconazol (diflukan), itraconazol (orungal).

2.2. Alilamine - terbinafina (Lamisil).

2.3. Altele: undecil de acid și combinațiile sale (mikoseptin, tiol, Tsinkundan) naftifine (Exoderil), preparate cu iod, acid boric, bicarbonatul de sodiu, tetraborat de sodiu, coloranți.

3. remedii din plante: medicamente pe bază de plante de nuc, fructe de soc, brusture.

Medicamente pentru tratamentul infecțiilor fungice, în funcție de speciile de fungi și asupra procesului de localizare pot fi împărțite în 3 grupe.

1. Mijloacele utilizate pentru tratamentul bolilor cauzate de fungi patogeni.

1.1. Preparate pentru tratamentul micozelor sistemice sau profunde:

- Antibiotice: amfotericina B, amfoppokamin, Mikogeptin;

- derivați de imidazol: miconazol, ketoconazol, clotrimazol;

- triazolici: itraconazol, fluconazol.

1.2. Preparate pentru tratarea Tinea:

- Derivații de N-metilnaftolanu: terbinafina (Lamisil)

- derivați de nitrofenol: nitrofungin;

- Preparatele de iod: o soluție alcoolică de iod. iodură de potasiu;

- derivați de acid undetsilovoi: unguent "undecynyl", "Tsinkundan".

1.3. Preparate pentru tratamentul infecțiilor fungice cauzate de ciuperci oportuniste:

- Antibiotice: nistatin, levorin, amfotericina B, Amphoglucaminum, terbinafina (Lamisil) pimafutsin;

- derivați de imidazol: miconazol, clotrimazol, oxiconazol;

- Bis-cuaternare săruri de amoniu dekamin;

- Halogenii, alcaline acid anorganic.

Preparate pentru tratamentul micozelor sistemice sau profunde

In micoze profunde sau sistemice observate leziuni hepatice, sistem osteoarticular, ganglionii limfatici, tractul gastrointestinal, creier și meninge sale, micoze generalizată tip de sepsis. Micozele profunde sunt rare și dificil de tratat. Mai mult de jumătate dintre ei - acesta este rezultatul activării ciupercilor de drojdie asemănătoare saprofite. Mult mai puține infecții fungice profunde cauzate de agenți patogeni coccidioidomicozei, criptococoza, sporotricoza, histoplasmoza, și alte blastoplazmozu. Când epidermomikozy (impetigo) afecteaza unghiile, pielea, părul. Agenții patogeni au epiteliofity lor, Trihofit, microspori și alte ciuperci. ciuperci de drojdie, mucegaiuri uneori (activatori aspergiloza) C fungi patogeni oportuniști sunt cel mai des.

Unul dintre principalele medicamente pentru tratamentul micozelor sistemice - amfoteri- ching B (Fungizone). care este un polyene Streptomycesnodosum produs antibiotic.Farmacocinetica. Medicamentul nu este practic absorbit din tractul gastro-intestinal. Antibioticele bariera hemato-encefalică nu poate pătrunde. Aproximativ 95% din circulant din sânge Amfotericina B se leaga de proteinele plasmatice. Locul principal de biotransformare - ficat. Concluzie Amfotericina B este lent (în această săptămână aproximativ 20-40% din doza administrată) prin rinichi.

Farmacodinamica. Mecanismul de acțiune al amfotericina B este asociată cu afectarea funcției de transport și permeabilitatea membranei celulare a fungilor. Selectivitatea acțiunii antifungice a medicamentului datorită faptului că amfotericina B interacționează cu baza peretelui fungi lipidic - ergosterol. Lipidele principale ale celulelor umane si bacterii este colesterolul. De droguri este un efect fungistatic și nu afectează bacteriile, Rickettsia și viruși.

Indicații. Gistomatoz, coccidioidomicoză, forme viscerale de candidoza, blastomicoza, trichophytosis profund generalizată. Amfotericina B se administrează intravenos, într-o cavitate a corpului, prin inhalare, și aplicate topic. Amfotericina B prezintă o toxicitate ridicată. Prin urmare, medicamentul este administrat intravenos numai în cazurile în care viața pacientului pune în pericol infecții fungice. Medicamentul este dizolvat 5% soluție de glucoză și administrat intravenos în decurs de 3-6 ore. Introducere pentru a petrece o zi sau de două ori pe săptămână.

Efecte secundare. Cu efectele secundare tipice de dureri de cap, febră, dispepsie, scăderea tensiunii arteriale, nefrotoxicitate, și anemie, hipopotasemie, insuficiență hepatică, neurotoxicitatea, tromboflebita, reacții alergice. Amfotericina B este contraindicat în ficat și rinichi.

Amphoglucaminum - medicament mai puțin toxic decât amfotericina B.

Farmacocinetica. Medicamentul este absorbit lent în tractul gastrointestinal, astfel încât o mare concentrație în sânge este atins în 2-3 zile. Excretată de rinichi integral în termen de 10 zile.

Farmacodinamica. Mecanismul de acțiune, spectrul de acțiune atât prescris amfotericina 200 000 UI de 2 ori pe zi, după mese (atunci doza este crescută la 500 000 de unități). Când micoze viscerale (organele aparatului urinar, sistemul respirator, tractul gastrointestinal) luând timp de 10-14 zile. În cronica (granulomatoasă) candidoza și tratamentul micozelor profundă poate dura 3-4 săptămâni.

Efectele secundare, ca în amfotericina B, dar mai puțin pronunțată.

Proprietăți asemenea proprietăți Mikogeptin amfotericină Acest antibi- OTIK, care este derivat din actinomicete Streptoverticillum mycoheptinicum. Medicamentul este parțial absorbit din tractul gastrointestinal și este excretat în urină. El a fost numit tablete interior timp de 10-14 zile, de două ori pe zi. În plus, Mikogeptin poate fi aplicat topic. administrarea enterală a medicamentului poate fi însoțită de tulburările tractului gastrointestinal, rinichi și reacții alergice.

Indicatii: micozelor viscerale și profunde, kandidasepsisa, aspergiloza, geotrichosis.

Miconazol (Ginezol) - derivat de imidazol. Miconazol aplicate topic în leziuni ale mucoasei vaginale și drojdie ciuperci în tratamentul dermatomicoze. Mai mult decât atât, în cazul în care acest medicament este administrat, de asemenea, dermatomicoze dyne vsere- și intravenos, și în tratarea micozelor profunde - și subarahnoidian intravenos. Miconazol poate provoca multe efecte adverse: tromboflebită, greață, anemie, hiperlipidemie, hiponatremie, leucopenie, reacții alergice.

Ketoconazol (Nizoral) - fungicide medicamente cu spectru larg.

Farmacocinetica. La numirea ușor absorbit în tractul digestiv, dar răul trece prin bariera hematoencefalică. Aproximativ 90% din ketoconazol este legat de proteinele plasmatice. Ketoconazolul se confruntă cu schimbări metabolice în ficat și excretat în urină și bilă.

Farmacodinamica. Fapte despre drojdii și mucegaiuri, majoritatea agenților de Tinea și alte tipuri de fungi, precum și unele bacterii gram-pozitive cauzali. Mecanismul de acțiune - inhibarea biosintezei ergosterolului a trigliceridelor și a fosfolipidelor, conferă formarea membranei celulare a fungilor, funcțiile vitale ale acestora.

Indicații. Ilustrează pregătire la micoze sistemice profunde, onicomicoza, în leziunile de ciuperci de drojdie ale mucoasei.

Efect secundar. Pot exista dispepsie, somnolență, dureri de cap, alergii, tulburări ale funcției hepatice.

Itraconazol - derivați de triazol. În numirea medicamentului în interiorul acestuia este bine absorbit din tractul gastro-intestinal și aproape nu penetrează bariera gematoentse- falic. Itraconazol suferă modificări metabolice în ficat. Rezultată a metaboliților și a nemodificat medicamentul este excretat prin rinichi. Caracteristicii efecte secundare ale dispepsie, dureri de cap, disfuncție hepatică, reacții alergice.

Fluconazolul este, de asemenea, un derivat de triazol. El este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru diverse micoze. Fluconazole penetrează ușor bariera hematoencefalică. Excretată nemodificată prin rinichi. Arată fluconazolul pentru tratamentul meningitei fungice, coccidioidomicoză, candidoza. Atribuirea în interiorul și intravenos. Reacțiile adverse pot să apară dispepsie, hepatotoxicitate, alergii ale pielii.