mecanism de stabilire a prețurilor - studopediya

Mecanismul de stabilire a prețurilor - este acceptat mod de formirova-TION a noilor prețuri și modificări în vigoare, ținând seama de influența factorilor Zeno-forming. Există două abordări de stabilire a prețurilor: costul (producție) și de piață. În primul cazbaza prețului mărfurilor pus costurile de producție asociate cu eliberarea de bunuri, al doilea - un factor determinant în stabilirea prețurilor este considerat a fi situația de pe piață, cererea și propunerea tensiune produs.

Esența metodei cost plus este faptul că prețul mărfurilor depinde de costurile de producție și de distribuție, necesare pentru producerea și vânzarea unei unități de producție. Acest lucru, cu toate acestea, nu înseamnă că prețul este egal cu valoarea acestor costuri. Scump de stabilire a prețurilor de blană-depresionară ia în considerare faptul că Produ-și fa bricantul vânzătorul mărfurilor nu trebuie să recupereze doar costurile, dar, de asemenea, pentru a obține un anumit profit. Prin urmare, formula de preț care urmează să fie determinată pe baza abordării costurilor va fi după cum urmează:

în cazul în care C - costul mediu al prețurilor de producție și de unități de vânzare, RBL;. Etc - veniturile primite de către producători (vanzator) pe unitate, RBL.

Esența mecanismului de stabilire a prețurilor de piață este că prețul ar trebui să asigure alinierea cererii și ofertei, coordonarea intereselor celor două părți - vânzător și cumpărător, în piața deschisă. Acest preț se numește piață.

Pentru a înțelege modul în care un preț de piață, vom analiza efectul cumulativ al cererii și ofertei ei (fig. 10).

Cu un echilibru de preț producătorii Rp sunt dispuși să pună pe piață produse în valoare de Cr. și consumatorii sunt dispuși să sub-câștig, care este numărul acestor produse. Prețul de piață este astfel setat la punctul de intersecție al curbelor SPRO D SA și oferă S.

Să considerăm acest proces prin exemplul cerealelor. Înainte de semănat producătorii care utilizează informații de marketing din surse oficiale, precum și instituțiile de cercetare de date și bursele de valori, prezice nivelul cererii de cereale. Acest lucru nu înseamnă că ei stau la masă și vycher curbele Chiva-cererii și propoziția-zheniya. Ei estimează cât de multe produse ar putea ajunge pe piață a stocurilor de anii anteriori și noua recoltă, ceea ce ar putea fi cererea de cereale pentru animale ducere, exporturile și de prelucrare.

După aceea inachinayut "Rabo hoț", curbele cererii și Proposition-TION. Producătorii intenționează să toate taxele-lovye, și fisionabile consumatori definite cât de mult de achiziție de cereale.

Volumele în comparație cu posibila propunere de nivelul cererii directe-prognoză, rezultând în cereale format prețul așteptat (Rp). Acest preț este utilizat în negocieri pentru vânzarea, este prevăzută în contractele de livrare viitoare de cereale la elevato-Brodarea. În timpul sezonului de creștere poate fi alt factor-tori, ceea ce va determina o schimbare a curbelor de cerere și ofertă, care, la rândul său, afectează prețul de piață al cerealelor (nu a fost o creștere inflaționistă a prețurilor). Așa cum va acționa pro-prognostic despre recolta de așteptat, iar prețul va varia. Astfel, în cazul în care ne-abundența de umiditate în sol în timpul sezonului de crestere recolta va fi mai mică decât era de așteptat, atunci curba ofertei se va deplasa la creșterea prețului stânga și Xia. Prețuri reduse pentru produsele de origine animală ducerii poate duce la o scădere a numărului, care, în Oche sa-rosu, va reduce nevoia de hrana pentru animale. În acest caz, cererea de cereale Cree-wai va deplasa spre stânga, iar prețul va scădea.Durata ciclului prețurilor în agricultură, definită în primul rând durata fisionabil a procesului de producție. La păsări de curte pui de carne și cultivarea majorității culturilor în stânga - an. La carnea de vită preț bovine ciclu poate dura până la 6 ani, ținând cont de timpul necesar pentru divorțaților TION și îngrășării. În acest caz, putem vorbi despre o re-acțiune întârziată a pieței de a oferi care are loc destul de des.

Firește, producătorii au tendința de a alege momentul în care prețul de piață pentru produsele este destul de mare. Acesta este doar un minor se referă la mărfuri perisabile, care, în Otley, Chiyo din cereale, nu pot fi stocate pentru perioade lungi de timp, fără pierderi de calitate. Poziție intermediară-precisă privind flexibilitatea selectării momentului ia carne de porc și de carne de pui broiler.

Nivelul și dinamica prețului de piață o mare influență ochi-se leaga de factori, cum ar fi elasticitatea prețurilor cererii. Această ence-lungă măsoară gradul de sensibilitate a cererii de consum la variațiile de preț:

în cazul în care Es - elasticitatea prețurilor cererii; AD AR-modificare a cererii și a prețurilor (timp Nisa între valoarea reală și valoarea de referință); DB6. P6 - valoarea de bază a cererii și a prețurilor.

Dacă Es> 1, cererea este elastică, adică, cu o mică cerere prețurilor de schimbare a nenii variază foarte mult. În cazul în care, de exemplu, dimpotrivă, Es <1, то спрос неэластичен; в этом случае даже заметное из-менение цены незначительно влияет на спрос. При Эс = 1 спрос называется унитарным; это значит, что он изменяется в той же пропорции, что рыночная цена.

Cererea de obicei inelastică, în cazul în care:

pe piața produselor sau nici un pic concurente;

element este o necesitate;

costul bunurilor ocupă o mică parte din bugetul cumpărătorului.

În cazul în care cererea este inelastică, producătorul poate crește profiturile prin creșterea prețurilor. Dimpotrivă, în cazul în care elasticitatea cererii, veniturile suplimentare vor fi obținute prin scăderea prețurilor, ceea ce va determina o creștere bruscă a cererii și creșterea volumului de produse în aplicare-TION.

Elasticitatea prețului ofertei depinde de timp schegosya au la dispoziția producătorului de a reacționa TVA pentru a schimba prețurile. Această reacție este legată, în special, la re-alocarea de resurse pentru producția mai profitabilă.

Elasticitatea ofertei este mai mare, cu atât mai mult timp este disponibil de la vânzător pentru a lua o decizie. Formal, este în același mod ca și elasticitatea cererii (doar numărătorul în loc de variația procentuală a cererii plasate variațiile procentuale valoare oferta) cursele de citit. De exemplu, ELAS-ticity oferă legume este cea mai mare înainte de aterizare, în cazul în care producătorul este capabil să ajusteze structura de spațiu-Șebna; Pe de altă parte, după recolta de legume propunere inelastică, ca și cu orice preț fluctuațiile volumelor lennoy produse de piață nu expoziții pot fi modificate în mod semnificativ.

Atât de piață și mecanisme costisitoare inerente economiei riu-noapte și sunt o parte esențială (în economia Coma ne angajat aproape exclusiv scump mi-mecanismul de stabilire a prețurilor).

prețurilor produselor agricole de bază sunt foarte instabile, și va fi influențată de o serie de factori; cea mai mare valoare dintre acestea sunt:

condițiile de piață, cererea și oferta;

reglementarea de stat a prețurilor;

costurile de producție și de vânzări;

timp și canal de vânzări.

În condițiile economice actuale din România, prețul de tipuri set-Gia de produse agricole, în special pentru produsele ameliorator-TION, nici măcar să compenseze costurile de producție. Prin urmare, avem nevoie de un mecanism de reglementare de stat a prețurilor.