MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

Deja în timpul dominanță aviației al doilea război mondial pe teatrul de război a fost crucială. operațiuni militare moderne de mari dimensiuni sunt însoțite de utilizarea a sute de avioane fără pilot, inclusiv. Pentru a contracara amenințarea sistemelor de aer utilizate în aer de apărare și de apărare antirachetă, care diferă în funcție de principiul acțiunii, raza efectivă și gradul de mobilitate. În 70 de ani, o mare pe scară largă sisteme de apărare ușor de purtat de aer portabile concepute pentru a contracara asaltul activelor tactice de aviație, în prezent reprezentată de elicoptere de atac, avioane, avioane de atac și vehicule aeriene fără pilot.MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

Pe armata română este înarmat cu MANPADS „Igla“. Această armă are o eficiență ridicată, confirmată de experiența utilizării de luptă (până în prezent numai forțe străine), este ușor de utilizat,, dimensiuni și greutate relativ mică de încredere.

MANPADS în URSS

Dezvoltarea sistemelor de rachete interne anti-aeriene, cu posibilitatea de a lansa un proiectil direct de la umăr a început în URSS în prealabil. În a doua jumătate a anilor '60 armata sovietică are două tipuri de sisteme de rachete de apărare aeriană portabile ( „Arrow“ și „Arrow-2“). Această armă a avut numeroase avantaje, printre care:

- Apariția bruscă a sistemelor de apărare aeriană în zonele în care aeronava inamice înainte de amenințarea nu se simte;

- capacitatea de a lovi ținte la distanțe considerabile (peste 4 km) și o înălțime corespunzătoare celei la care cele mai multe ori sunt „de lucru“ pe obiectivele de atac la sol la sol ( „Skyhawk“, „Phantom“ sau „Skayrayder“) - de la 1500 la 3000 de metri;

- reducerea rapidă în poziția desfășurată;

- aplicație simplă și instruirea personalului, inclusiv străine;

- simplitate în ceea ce privește condițiile de depozitare și transport.

MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

In ciuda luptei de mare calități au fost unele momente neplăcute, pentru care experții militari au criticat MANPADS „Strela“. „Ac“ a fost conceput tocmai pentru a depăși problemele.

Bateti imediat după, și spre

Principalul dezavantaj al „Săgeți“ a fost în capacitatea lor de a lovi tinte după ce trece peste pentru a ascunde în spatele unui obiect. De obicei, un avion inamic ar putea fi doborât numai după exercitarea bombardamente sau de rachete salvă. Desigur, „razbuna“ forțele de apărare în cazul în care au fost anti-aeriene tunarilor înșiși au supraviețuit. „Săgeată“ ar putea bate urmărirea, iar armata a cerut arme care ar putea lovi avioanele ataca pe un curs de coliziune, anticipării pagubelor potențiale.

În unele cazuri, folosind elementul de surpriză, a fost posibil pentru a reuși în ciuda acestui defect de design - „captură“ inamicului și provocând lovitură perfidă la survolarea de aeronave, a rămas neobservată. Deci, în 1969, trupele egiptene folosit masiv portabil complex „Strela-2“ israelian „Phantom“, care rulează la altitudini extrem de mici, omorând șase dintre ele pe zi. Dar inamicul este capabil să învețe, atât de repede eficacitatea MANPADS sovietice a scăzut, cu toate că beneficiile lor sunt încă au rămas de necontestat. Ei au un impact psihologic, forțând piloții inamice sunt în mod constant graba de la mic la înălțimi mari, nu simt în siguranță. Și totuși, era necesar să se caute capacitățile tehnice pentru a satisface ritmul, mai degrabă decât după.

Guvernul de locuri de muncă SP Invincible

Un alt dezavantaj posedat de „Săgețile“ și care a căutat să evite creatorii de MANPADS „Igla“, a fost o lipsă de cap luptă putere de explozie. Nu toate lovind obiectivul de a garanta distrugerea acestuia și chiar provocând pagube semnificative. stormtroopers Vitality ridicat, duza în care s-au grabit rachete, cu un cap de ghidare termică, realizate din materiale care pot rezista la efecte termice și barice înalte, și aeronave de multe ori au avut posibilitatea de a reveni la baza lor, iar apoi din nou repara creat un pericol. Decalate și efectul „estomparea“ jetul unda de șoc și elementele dăunătoare. Cu aceasta era necesar să facă ceva.

MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

În 1971, guvernul sovietic a decis să instituie un complex nou, capacitatea de a lupta cu cele mai moderne și avansate la acel moment, prin intermediul nivelului tactic de atac aerian, care ar putea avea un potențial adversar. Kolomenskoye birou de proiectare de inginerie a fost societatea-mamă, lucrările conexe prestate de alte organizații (CDB Aparatură, Institutul de Cercetare de instrumentare și asociere Leningrad LOMO). Principalul lider al nou dezvoltate a devenit destul de natural, Academician SP Invincible. Noua armă a fost numită MANPADS „Igla“. Caracteristicile (viteza țintă, și probabilitatea de distrugere înălțime) ar trebui să aibă, în conformitate cu cererea guvernului, în mod semnificativ „Săgeți depășit-3„(ultima modificare).

MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

Cunning împotriva viclean

Canalul principal pentru direcționarea în funcție de rachete antiaeriene a fost in mod traditional considerat un motor a lăsat urme de căldură a aeronavei. Această metodă de determinare a direcției proiectilului era relativ simplu, dar a avut probleme serioase. Imediat după primele cazuri de utilizare eficientă a aeronavelor împotriva dispozitivelor destinate să inducă în eroare a apărut sistemele radar termice reprezintă Pyrocartridges trage care creează o țintă falsă. Prin urmare, sa decis să echipeze MANPADS „Igla“ dual-channel infraroșu cap de ghidare, echipate cu fotodetectori. Dezvoltarea unui sistem care poate distinge între un plan real, prin termică urme de căldură „capcane“, amânată pentru mai mult de șapte ani, dar nu a reușit. Acesta sa dovedit a fi dificila tehnic, suficient să menționăm că principalele fotodetector după traducerea proiectilului în poziția de tragere este răcită la o temperatură foarte scăzută aproape de zero absolut (-200 ° C). Ca rezultat al acestor eforturi, sistemul automat, echipat cu logica, compară citirile ale celor doi senzori. Și dacă nivelul semnalului canal suplimentar este mai mic decât la sol, obiectivul este definit ca distrage atenția, iar căutarea este efectuată atâta timp cât racheta nu va vedea obiectul adevărat.MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

Există o importantă întrebare tehnică pe care soluția a crescut în mod semnificativ eficiența de luptă a MANPADS „Igla“. Caracteristici avansate de supravieŃuire avioane de atac depind de locul de contact cu un proiectil, iar duza - nu este perfect, astfel încât algoritmul de indicare oferă o opțiune suplimentară, oferind o schimbare a vectorului de direcție al rachetei (rotație completă) în faza finală a traiectoriei, astfel încât împușcat a lovit fuselaj. Pentru a efectua această manevră într-o construcție coajă oferă propulsoarele suplimentare.

sistem de ghidare și siguranțe fuzibile

KB Ingineri în orice mod a încercat să reducă greutatea complexului portabil „Igla“. MANPADS este o armă compactă conceptual, este proiectat pentru a fi utilizat de către un singur soldat. substanță pușcare în masă conținută în unitatea de luptă racheta, este la fel ca „Braøe“ (1170 g), dar ei (exploziv) puterea de energie este mult mai mare. În plus, aceasta este o soluție destul de logic a fost de a utiliza combustibil necheltuită ca o forță letală suplimentară, care este un dispozitiv special numit un generator exploziv. Inerent acest Detonator este declanșată de subminarea încărcăturii principale și ia un mod relativ lent de ardere a combustibilului într-o reacție chimică instantanee de oxidare, cu eliberarea unor cantități uriașe de energie. Amestecând două: contactul (activat prin contact direct) și inductiv (câmp magnetic capcană distanța țintă). tip BLT - puternic exploziv.

aparate si echipamente generale

MPADS „ace“, cum ar fi alte complexe portabile nivel tactic VOP este un tub lansator în care un dop de rachete, maner ergonomic. Pentru a ne îndepărta de rachete nu a putut răni trăgătorului, procesul de pornire este împărțit în două etape. La început, imediat după activarea muniției, ejecție de rachete are loc din cilindru prin intermediul unei taxe speciale de mică putere. După câțiva metri de laser de zbor de lansare fascicul lansator efectuează de bază (propulsie) din combustibil solid. În același timp, dispozitivul de blocare este îndepărtată prima etapă, prevenind capul exploziei accidentale. În cele din urmă vine anti-rachetă în lupta stare chiar și după câteva secunde, care zboară la 250 de metri.

Pe lângă tubul de lansare care conține o 9P322 rachetă și fiind produs de unică folosință, MPADS kit „ac“ echipat cu un declanșator (9P519-1) din 1L14 interogator (este costisitoare și complexă, poate fi folosit de mai multe ori) și tableta electronică 1L15-1 (pentru accelerarea schimbului de informații operaționale cu privire la situația de trafic).

MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

Pentru aplicarea grup va necesita, de asemenea, un punct de control mobil. Pentru a verifica sistemul de control și mentenabilitate a dezvoltat un set special de KPS.

Această "Igla-1" moștenit de la "Strela"

În a doua jumătate a anilor șaptezeci și pentru interpreți și pentru client a devenit clar că, în timp util Kolomenskoye biroului constructoare de mașini nu se potrivește. Delay cauzează o întârziere în dezvoltarea de produse 9E140 (homing). Sa dovedit a fi destul de complexe, crearea sa este însoțită de mai multe probleme. Racheta a fost aproape gata. Pentru a accelera fluxul de probă de armata sovietică și de a facilita asimilarea ulterioară a noilor tehnologii, sa decis între. MANPADS „Igla-1“, adoptat de Comisia de Stat în 1978, a fost echipat cu un singur canal de GSN „Săgeți“. Când acest complex nou au diferit crescut taxa de putere și caracteristici tehnice mult mai bune (a crescut până la 5.2 km rază de aplicare, este posibil scop leziune counterpropagating). Testarea În 1982, au fost în cele din urmă finalizat de dual-channel homing, acesta a adăugat un nou sistem portabil de apărare aeriană a frontului, numit MANPADS „Igla-2.“

modificări "ac" "A", "H" și "C"

Complexul numit lungime in miniatura greu tub de lansare este de 1 m 70 cm - înălțimea medie umană. Deosebit de grave obiecții vin din parașutiștii au început exigente mai compact. Specială a redus „Eagle“ a fost creat pentru ei. MANPADS în poziția pliată este mai scurt cu 60 cm.

MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

Modificarea „H“ se caracterizează prin cap brisant mare capacitate. Aceeași caracteristică este, de asemenea, caracteristică a treia versiune a complexului, a primit indicele „C“. Dar, în plus față de consolidată focos de mare fragmentare exploziv, racheta are o siguranță dublă (inclusiv fără contact) și o altă calitate importantă, din cauza care așa numitul dispozitiv. „C“ - însemnând „pliere“, în poziția de transport - în jumătate.

caracteristicile

MANPADS TTX „Igla“ impresionant și sunt în concordanță cu cerințele secolului XXI rapid. viteza de racheta pe drumul spre gol - peste 2100 kilometri pe oră. La o distanță de 5200 m într-un avion sau un elicopter, care zboară cu o viteză de până la 1150 kilometri pe oră la altitudini de până la 2500 m poate fi lovit după o probabilitate de 63%.

Când ardere pe un curs de coliziune viteza țintă poate fi mai mare de până la 1300 km / h. Transferul de vehicul în stare de luptă complexă portabil poate fi cât mai puțin de 13 secunde.

Toate aceste cifre seci înseamnă oportunități enorme, care are doar un singur soldat, înarmat cu 9K38 MANPADS „Igla“. El poate face cu obiecte care zboară mici, cum ar fi elicopterele de atac și rachete de croazieră, care se datorează planeitatea traiectoriei sunt foarte periculoase pentru trupele terestre.

MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații

Mai mult decât atât, sistemul de control este capabil să distingă ostile de aeronave, datorită sistemului de recunoaștere integrat „prieten sau dușman“.

Cuvinte speciale merită și ușurința de utilizare a MANPADS „Igla“. manual de instrucțiuni de luptă nu conține un număr mare de puncte se poate face pornind de la orice poziție, inclusiv la bordul unei mașini în mișcare. Odată ce operatorul a găsit ținta, el pornind de la trimiterea de țeavă un obiect, apăsați butonul „Start“. Apoi, totul se întâmplă într-o chestiune de secunde, rămâne doar să monitorizeze zborul rachetei, în cazul în care acesta este, desigur, există timp.

Experiența de aplicare

În istoria post-sovietică a popularitatea „ac“, se poate argumenta că, probabil, celebrul „Kalașnikov“. Conștiente de ultimul contract major pentru furnizarea unui lot mare de aceste complexe forțelor armate din Malaezia. Imbunatatirea sistemului de proiectare, ceea ce a condus la o creștere de până la șase kilometri utilizare luptă rază de „ace“ modificare „Super“. Aceste MANPADS, precum și noi, ca încă secrete mostre, vor fi pe deplin reînarmau armata română în viitorul apropiat.

MANPADS ac caietul de sarcini, fotografii, aplicații