legea municipal ca o ramură complexă de drept în România - studopediya

Concept, obiect și metoda de drept municipale în România.

drept Municipal - o ramură a legii române, un set de norme imperative de drept, care consacră și reglementează relațiile sociale în domeniul administrației publice locale, a aborda problemele de importanță locală.Subiectul legii municipale - este de relații publice în sfera de acțiune a normelor de drept municipale, în special în domeniul autonomiei locale.

Subiectul legii municipale este format din următoarele tipuri de relații sociale:

· - Relațiile sociale între entitățile guvernamentale locale.

· - Relațiile publice în sfera de activitate a autorităților municipale.

Metoda de drept municipale - aceasta înseamnă, vizează abordarea relațiilor sociale în sfera de acțiune a normelor de drept municipale, și pentru a atinge obiectivele și punerea în aplicare a funcțiilor de drept municipale.

Sistemul metodelor de drept municipale:

Surse de drept municipale din România: concept, tipuri și caracteristici.

Surse de drept municipale - este actele normative care conțin statul de drept, care se află în domeniul de aplicare al legii municipale.

Sistemul surselor de drept municipale:

· - KonstitutsiyaRumyniya (Capitolul 8, articolul 3 din Constituție 8,9,12,32)

· - Federal zakonyRumyniya (Legea federală „Cu privire la principiile generale ale Autonomiei Locale din Federația Rusă“ din data de 08/28/95, Legea federală „Cu privire la principiile generale ale Autonomiei Locale din Federația Rusă“ din data de 06.10.03, Legea „Cu privire la bazele financiare ale autonomiei locale“, Legea federală " pe bazele serviciului municipal din Federația Rusă „Legea federală“ privind asigurarea grazhdanRumyniyaizbirat drepturilor constituționale și să fie ales în organele autonomiei locale „).· - Decrete PrezidentaRumyniya (în special, decretul „Cu privire la municipalități Congresul,“ decretul „Cu privire la formarea treptată a protecției ordinii publice municipale“).

· - Decretul Guvernului RF

· - Deciziile Curții Constituționale a Federației Ruse

· - Reglementările subektovRumyniya (Constituția și statutele subiecților RF, alte norme în domeniul de subiecți Federația Rusă).

· - tratate internaționale ratifitsirovannyeRumyniya (în special, Carta europeană a autonomiei locale).

legea municipal ca o ramură complexă de drept în România.

drept municipal este complex, care se manifestă în faptul că multe relații publice care apar la nivel local, sunt reglementate prin normele altor ramuri de drept, și anume, constituțional, administrativ, civil, financiar, terenuri. Această caracteristică a normelor legale municipale, deoarece acestea sunt ambele standarde ale principalelor ramuri de drept, precum și normele de drept municipale.

drept municipal românesc - o ramură complexă a legii române, care este un set de norme juridice care perpetuează și reglementează:

§ administrația publică locală, ca instituție independentă a societății civile, cea mai importantă formă de democrație;

§ baze juridice, teritoriale, economice și financiare ale autonomiei locale;

§ organizarea și forme ale administrației publice locale;

§ puterilor de auto-guvernare locală;

§ garanții pentru punerea sa în aplicare, autoritățile responsabile și oficiali guvernamentali locali.

Metoda legii municipale. ca orice altă ramură a legii, menite să pună în aplicare acțiunea unei persoane juridice la alta. Pe baza faptului că legea municipale este o ramură complexă de drept, ea împrumută tehnicile utilizate în diferite domenii de drept. Având în vedere că administrația locală acoperă zona de drept public și privat, reglementarea juridică se bazează pe o combinație de metode obligatorii și dispositive. Metoda obligatorie de reglementare juridică se bazează pe inegalitatea participanților juridice și dispositive dimpotrivă - egalitatea părților implicate și capacitatea lor de a-și alege propriul model de comportament.

4. Conceptul de auto-guvernare locală în Carta europeană a autonomiei locale și în legislația românească actuală: asemănări și deosebiri.