lavajul nazal - cum se curata la domiciliu

Nazofaringelui conectează la dreapta și la stânga cavitatea nazală și în această regiune formează cea mai mare parte de mucus, care este apoi alimentată în pasajele nazale. Acesta este motivul pentru lavajul nazal - o modalitate foarte bună de a curăța profund nas, care permite statului pentru a facilita o persoană cu alergii, pentru o recuperare rapidă în caz de răceli și să devină un bun de prevenire a SRAS. Discutați despre cum să se spele nazofaringe, ar trebui să înceapă cu o descriere detaliată a tehnicilor utilizate în această procedură.lavaj picurare

lavajul nazal - cum se curata la domiciliu
Aici, se utilizează alimentarea cu lichid în cavitatea nazală a pipetei. Pentru a asigura un lavaj nazal de calitate, în acest caz, este necesar înainte de procedura cu atenție pentru a sufla nasul. Aceasta va șterge pasajele nazale de mucus acumulate acolo si pentru a permite scăderea soluției pătrunde liber în nazofaringe.

Important! La copiii mici, care încă nu au știu cum să sufle nasul, trebuie mai întâi subțire mucusului din nas și îndepărtați-l mișcări circulare îngrijite de flagellum bumbac uscat.

După pasajele nazale sunt curățate, clătirea se realizează în mai multe etape:

 1. Soluție pentru clătire cu pipeta și luați-o în mână.
 2. cap Zaprokinte și țineți-o nară cu mâna liberă.
 3. Tastați vârful pipetei în nara și deschide-l în picurare 5-8 (10) picăturilor de lichid.
 4. Scoateți pipeta din pasajul nazal, a pus-o pe un șervețel și prindeți doar picură nară.
 5. Capul este, de asemenea, să fie aruncat înapoi - acest lucru va permite soluției să se scurgă din pasajele nazale direct în pasajele nazale.
 6. 1-1,5 minute, capul jos și nările deschise. Lichidul începe să curgă în mod independent.
 7. nasul curat din nou suflare a nasului - acest lucru va elimina toate slime care a venit din nazofaringe cu o soluție.
 8. Face aceeași manipulare simetrică pentru cealaltă nară.

nazal pentru sugari această metodă de compensare ar trebui să fie efectuată, punându-l pe spate. Volumul injectat în fiecare nară de fluid aici, nu trebuie să depășească 4-5 picături. După îngroparea copilul să se întoarcă pe burtă și capul plecat, lăsând soluția să se scurgă. Apoi, din nou, este necesar să se îndepărteze nasul cu flageli din bumbac.

injectarea

Aceasta este o metodă mai productivă, care implică

lavajul nazal - cum se curata la domiciliu
utilizați un dispozitiv special pentru alimentarea cu fluid sub presiune ușoară. Convențional, ca un astfel de instrument este folosit un bec de cauciuc sau seringă seringa cu acul îndepărtat. Lavajul nazofarigelui în acest caz implică următoarele etape:

 1. Se umple seringa sau cantitatea seringa de lichid suficient pentru a furniza poate fi efectuată în bolus.
 2. Coborâți capul în jos, înclinându-l peste o chiuveta sau un recipient.
 3. Introduceți ușor perele sau carioca seringa în cealaltă nară. În al doilea rând înainte de a nara ciupit nu ar trebui să fie.
 4. Strângeți becul sau împingeți pistonul seringii la soluția a început să curgă în cavitatea nazală.
 5. Lichidul trebuie să circule liber în container întinsă.
 6. Se repetă pentru cealaltă nară.


Important! Este necesar să învețe cum să controleze viteza de curgere a lichidului. Când prea puternic jet de soluție, se poate ajunge în urechea medie și pot provoca inflamații acolo.

Pentru cele mai bune rezultate din soluția de clătire și accesul liber la cavitatea nazală, ca și în procesul anterior trebuie pentru a curăța căile nazale prin suflarea intimă a nasului. De obicei, adulții pot fi clatiti calitativ pasajelor nazale, introducând 4-5 seringi complet lichid de 10 ml în fiecare nară, că seringa să fie de 40-50 ml.

tehnica indiană

Pentru a-l utiliza, trebuie să luați un ceainic special de lut sau un dispozitiv numit „Aqua Maris“. Această metodă de spălare a nazofaringe la domiciliu este chiar mai eficiente decât cele anterioare. Dar, înainte de a începe ar trebui să curățați în continuare până pasajele nazale de mucus.

 1. Umpleți ceainicul sau dispozitivul „Aqua Maris“ fluid de lavaj nazofaringian.
 2. Coborâți capul în jos și înclinați-l în lateral, astfel încât o nară a fost localizat deasupra celuilalt.
 3. Introduceți duza rezervor cu o soluție la „superioară“
  lavajul nazal - cum se curata la domiciliu
  nară și înclinați vasul la soluția începe să curgă în nas.
 4. Țineți-vă respirația - atunci procesul va fi mult mai confortabil.
 5. Lichid va curge prin cavitatea nazală, căderea nazofaringe, și prin ea - la altul, „inferior“ nara de la care și începe să curgă, care transportă cu ea mucus și alți contaminanți.
 6. Întoarceți capul spre partea cealaltă și petrece aceeași procedură cu cealaltă nară.

spălare profundă

Aceasta tehnica este destul de complicat de a învăța, dar în același timp, este, probabil, cea mai eficientă. Pentru a șterge pasajele nazale în acest mod, este necesar:

 1. Se toarnă soluția de clătire o capacitate largă cu flanșe reduse, de exemplu, într-un bol.
 2. Ia-un al doilea recipient de volum suficient de mare și a pus-o pe masă.
 3. Cu o mână, țineți apăsat pe dreapta sau nara stângă, iar a doua persoană pentru a aduce un container de soluție.
 4. Cufunda în nara fluid deschis aranjate astfel încât sub bărbie era oa doua capacitate, mare.
 5. Start intensiv implică soluție nările liberă.
 6. Roth, acesta trebuie să rămână deschisă - lichidul să curgă liber din ea, după ce a trecut prin nazofaringe, și să cadă în recipientul inferior.
 7. Repetați această procedură pentru a doua nari simetrice.

Caracteristici și limitări

Pentru aplicarea cea mai de succes a acestei proceduri nu numai că trebuie să știe cum să clătiți pasajele nazale, dar pentru ca cineva să fie cea mai eficientă o metodă sau alta.

De exemplu, adulți și adolescenți va aborda toate opțiunile de curățare, inclusiv utilizarea de pipete. Aceasta tehnica este cel mai blând și poate fi folosit la toate în oricare dintre grupurile de pacienți. Dar trebuie să ne amintim că numărul de clătiri care intră în nas, în acest caz, destul de mici, și în mod direct în nazofaringe aceasta nu poate pătrunde. Acest lucru este tipic pentru adulții care au cavitățile nazale de mărimea deja destul de ridicat. Prin urmare, este mai bine să utilizați dusurile, sau de indian spălarea adâncă.

lavajul nazal - cum se curata la domiciliu

Copii cu vârsta între 3 și 12 ani, este dificil să se stăpânească spălare profundă, dar metoda indiană de dusurile sau pot stăpâni destul de ușor. Mai mult decât atât, dacă vom instrui copilul la astfel de proceduri în cheia de joc, apoi se clătește nazofaringe poate chiar ca el - ea de divertisment neobișnuit se va percepe.

Pentru sugari sau spălare profundă, nici modul indian de curățare se aplică nazofaringe. Se clătește cu o para de alimentare soluție sau o seringă poate deține părinții copilului, dar pentru aceasta au nevoie să învețe foarte atent echilibrată împotriva forței de compresiune sau presiunea asupra pistonului seringii. flux prea intens de lichid nu se poate obține numai în urechea internă la dezvoltarea otitei medii, dar, de asemenea, în sine deteriora membrana mucoasa delicata a pasajelor nazale ale copilului.

Important! După spălarea nazofaringe trebuie sa fie la temperatura camerei, timp de cel puțin 1 oră. Acest lucru previne suprarăcirii a sinusurilor.

Clătiți nasul și gâtul poate fi de până la 2 ori pe zi, pentru nu mai mult de 1 săptămână. Acest lucru se explică prin faptul că, la nivelul mucoasei microflorei sale prezente sigur că nu ar trebui să fie normală.

proceduri de purificare intense, prea frecvente și / sau prea îndelungate duce la faptul că microflora este pur și simplu spălate.

Și aceasta, la rândul său, vă permite de a reproduce în mod liber agenții patogeni la nivelul mucoaselor. Prin urmare, cel puțin două săptămâni intervale între cursurile de lavaj nazofaringian este necesar în primul rând, în timp microflorei normale pentru a recupera.

studii medicale superioare, anestezist.