Înregistrarea și prelucrarea voce la domiciliu - teoria de sunet

Înregistrarea și prelucrarea voce la domiciliu - teoria de sunet

In acest articol voi încerca să explice și să demonstreze că înregistrarea și procesarea voce astăzi este disponibil în condiții normale, acasă, fără echipament specializat și costisitor.Vocalistul - stele!

În cuvintele celebrului inginer de sunet și producător, Premiul Grammy - Charles Dai: „De fiecare cântăreț, indiferent de modul în care el cântă, și care este nivelul său, piesa ar trebui să sune ca o stea de primă mărime!“. Și este - o declarație foarte corect, pentru că, dacă este prezent în compoziție voce - este întotdeauna important și lider de instrument. Vocea în cântec la ascultare cele mai critice, și așa trebuie să sune naturale cât mai mult posibil (cu excepția cazului, desigur, nu necesită alte modele artistice speciale). În plus față de factorii umani (adâncirii gamei de voce, dinamic și frecvența unui cântăreț, etc.), există pur probleme tehnice care trebuie urmate, dacă doriți să obțineți o strânse, voci bine-sondare în cântec. Deci, de unde începem?

Pasul 1: voce Record.

- Folosiți un microfon bun (un bun - nu înseamnă foarte scump). Totul depinde în primul rând de cantaretul (vocea) și stilul de muzică în care operează. Dacă înregistrați sau moi R'n'B Soul-voce - microfon cu condensator vă mai adecvat, transmițând totul, chiar și cele mai mici nuanțe ale sunetului. Dacă scrie un puternic voce, dinamice, țipete și maraie, alegerea preferată aici - microfon dinamic. Ea are o gamă dinamică mai mică și frecvențele înalte sunt mai moi, dar mai rezistente la suprasarcini decât un microfon cu condensator.

De asemenea, atunci când se selectează microfonul, ține cont de faptul că tubul de microfoane condensator și electret - foarte sensibil. Iar dacă nepregătit cameră acustic, o stradă cu trafic intens în afara ferestrei sau vecini zgomotoase, cea mai buna alegere - este un microfon dinamic.

- Așezați microfonul la distanța corectă de interpret. În primul rând: acest lucru se datorează neadmiterea unui semnal de suprasarcină. Mulți cântăreți preferă să cânte „îngropat“ în microfon. Prin urmare - conotații nedorite într-o înregistrare (respirație, plesni, etc). Pentru a preveni acest lucru - folosiți întotdeauna un filtru pop. Acesta va stabili o distanță minimă la microfon și de a salva de la „scuipă“ la literele „B“ și „P“, care sunt foarte dificil de a fi eliminate în timpul etapei de procesare. În al doilea rând, distanța de la interpret la microfon ar trebui să fie selectate astfel încât să se reducă la minimum impactul spațiu pe înregistrare. Ce înregistrează microfonul - este nu numai semnalul direct de la vocalist, dar, de asemenea, reflectat de pereți, podele, tavane și alte suprafețe. Distanța mică la microfon, cu atât mai mult proporția semnalului util în înregistrarea. Prin urmare, necesitatea de a instala microfonul în așa fel încât cât mai puțin spațiu se aude, dar nu atât de aproape de a semnala început la scară.

Distanța medie de pop-filtru la microfon -. Despre 5-7 cm și de la interpret la microfon -. 15-25 cm, în unele cazuri, ajută la plasarea microfonului deasupra sau chiar sub gura de artist, cum ar fi nivelul nasului.

- Notați semnalul cel mai „uscat“. La etapa de voce obiectivul nostru - pentru a obține o voce mai natural posibil, și, prin urmare, nu trebuie să utilizeze nici un efect. Toate prelucrările este mai bine să se amâne până la etapa de amestecare, pentru că atunci nu va fi bine capabil de a curăța voce, înregistrate inițial cu reverb.

Este mai bine pentru a obține un sunet bun decât imediat pentru a lupta cu tot felul de artefacte și pete record.

- numărul de înregistrare este nevoie de care aveți nevoie. Imediat uita expresia „vin în jos, pe reducerea repara asta.“ Nu! Dacă credeți că unul sau altul dublu, indiferent de motiv nu se potrivea - l suprascrie imediat. Această regulă se aplică nu numai pentru a conduce voce, dar, de asemenea, toate vocile de fundal.

În muzica comercială de astăzi, atunci când în amestec în proiect sunt 30 la 90 de backing vocals - acest lucru este normal.Etapa 2. Prepararea notei.

- eliminarea de zgomot și artefacte inutile. Înainte de a începe un tratament imediat voce, este necesar să se facă pregătire preliminară. În cazul în care înregistrarea are zgomot nedorit, clicurile, crosstalk de la sursa de alimentare, etc. - acestea trebuie să fie eliminate. Există programe speciale pentru eliminarea zgomotului, atât în ​​bandă largă și artefacte aleatorii, tranzitorii.

Dintre cele mai eficiente instrumente de control al zgomotului sunt cele mai potrivite: Restaurarea Pachetul de valuri și de aplicare iZotope RX.

- Cazare în evidențele proiectului. Principalele vocalist sunt întotdeauna situate în centrul panoramei. Backing vocals, pentru o mai mare densitate, crescute pe marginile panoramei. partid Timbrul de Jos plasat mai aproape de centru, cu atât mai mare - mai aproape de marginile.

Pasul 3. voce de amestecare.

- Egalizarea. Egalizarea - una dintre cele mai complexe procese și intensivă a forței de muncă în prelucrarea voce.

Streasina filtre trece-jos trebuie să fie pe fiecare culoar. Pentru voce de plumb, ele sunt aplicate de obicei, cu o frecvență de tăiere destul de abrupt de aproximativ 60-80 Hz, pentru a elimina componentele nedorite de joasă frecvență, care pot oferi apoi nedorite „turbiditate“. Pentru backing vocals panouri filtre instalate cu o frecvență de tăiere moale (12-24 dB / oct) de 2-300 Hz, în scopul de a elibera spațiu în regiunea de joasă frecvență la vocea principală de mijloc.

„Nasally“ voce (frecvență nazale) pot apărea adesea din cauza acusticii slabe ale camerei și, ca o consecință cauzată de această rezonanță. Situat acest „nasonnement“ interval redus mid (120-350 Hz) este îndepărtat și filtrele înguste EQ-clopot parametric cu o valoare mare de Q-factor.

„Inteligibilitatea“ vocale stocate în gama de frecvență medie. Ca o regulă - de la 2 kHz pentru voci joase de sex masculin și 3 kHz pentru mare, de sex feminin. Pentru a crește inteligibilitatea voce, aceste frecvențe trebuie să ridice la nivel de clopot-filtru.

Efectul „deschidere“ vocale oferă o ușoară creștere filtru de raft-frecvență de 10 kHz.

- compresie. voce de compresie - doar un proces foarte delicat. În acest scop, este de dorit să se utilizeze un compresor având comutator «moale genunchi». Acesta vă permite să comprimați suficient de semnal, fără a face, în același timp, în mod artificial.

Dacă doriți pentru a netezi dinamica voce face mai moale și netedă - setați timpul de atac rapid de comprimare va începe imediat, în cadrul raportului 1.8-4 (selecționat pur individuală, iar în cadrul ședinței), timpul de recuperare (eliberare) - aproximativ 100- 500 ms. (De asemenea - în cadrul ședinței).

Dacă, dimpotrivă, doresc să realizeze efectul de „ușor de reținut» (muscatura) voci agresive - a instala timp de atac compresor mai mare (20 ms.) Pentru a vârfurilor de semnal inițiale pentru a trece prin ea așa cum este. Gradul de compresiune (raport), în acest caz, poate fi crescută până la 12: 1.

Compresoare, care au devenit standarde de facto în procesarea vocală - este celebrul UREI 1176. Teletronix LA2A și LA3A. Ele sunt foarte scumpe pentru un începător muzician ar putea permite să le folosească acasă, dar, din fericire, există destul de decente emulare karaoke moale a acestor dispozitive remarcabile.

UREI 1176: UAD 1176LN (pentru platforma UAD), Stillwell Rocket, Antress Al șaptelea Sign (gratuit), Softube FET Compresor și Waves CLA-76 (nativ).

Înregistrarea și prelucrarea voce la domiciliu - teoria de sunet

Teletronix LA2A și LA3A: UAD LA2A (platforma UAD), Waves CLA-2A, Waves CLA-3A, Antress Lost înger (gratuit), T-Rack3 Opto, Softube TT, 2095-LA, 3127-LEA TBT Audio ( liber) (nativ).

- tratament suplimentar. Ascultarea înregistrarea pe monitoarele lor, putem simți sunetul numai în spațiul bidimensional. Relativ la sistemul de coordonate al X vom pas la OU - poziția pan. Cu toate acestea, există efecte care vă permit să adăugați sunetul de-a treia dimensiune, așa-numita „profunzimea“ și „volum“. Cu aceste efecte, putem amâna sau de a aduce orice sunet la ascultător. Și fără ei, orice înregistrare va suna nenatural.

Reverberatie (reverb). Primul și cel mai important dintre aceste efecte - Reverb este, să-l puneți pur și simplu - ecoul. Simularea de sunet reflectată de orice suprafață. Reverberație este de mai multe tipuri:

Hall (Sala) - simuleaza acustica unei săli de concert. Reverb profundă cu degradare lung. Subiectiv, deoarece separă sursa de sunet de ascultător.

(Cameră) - un mic reverb cameră. Potrivit pentru utilizarea în instrumente acustice în atmosfera camerei.

Live (etapa) - simularea unui spectacol live pe scena, se crede că acest tip de reverberație este foarte potrivit pentru instrumente solo.

Placă (placă) - electromecanic reverberație simulare placă de metal plat. Folosit pentru voce și instrumente de percuție.

Spring (Spring) - lo-fi reverberație simulează primăvară de design electromecanic.

Camera (Camera echo) - imitație de spațiu pentru înregistrarea reverb.

Poarta (poarta, poarta de intrare) - dezintegrarea reverberație cu taierea fazei finale. Acesta oferă sunetul de natură dinamică și utilizate pentru instrumente de percuție și, în special, pentru tobe.

Când se utilizează Reverb, amintiți-vă câteva reguli simple:

  • Poziționat în continuare sursa de sunet - mai mare trebuie să fie parametrul pre-întârziere reverb.
  • Mai departe de sunetul ascultătorului - frecvențele mai înalte ale sunetului. Prin urmare, dacă doriți să distanță, de exemplu, backing vocals - taie filtru de raft de înaltă frecvență coadă Reflector.

Delaey (întârziere). Semnalul de întârziere sau un multiplu al reapariției sale. Delaey obicei sincronizate cu ritmul piesei, dar uneori vocea este plasată o scurtă întârziere (100 ms) pentru compactarea lor mai mare.

Refren (cor). Chorus - un efect care simulează performanța polifonică prin copierea și mici modificări ale sunetului original. Chorus jucat doar aplicat în mod repetat sunetul de intrare cu întârziere diferite, panning, volum și smoală. Acest lucru este foarte util atunci când se lucrează cu voci care scartaie „lichid“.