infarct cerebral lacunar - cauze, simptome, diagnostic și tratament

infarct cerebral lacunar

infarct cerebral lacunar - cauze, simptome, diagnostic și tratament

infarct cerebral lacunar (AVC lacunar) - formeaza un accidente cerebrovasculare acute, morfologic care rezultatul este formarea de cavități mici (lacunare) în locul celor pierduți ca urmare a țesutului cerebral ischemic. Termenul „gap“ a apărut în practica medicina în 1843 din cauza Fendalyu, care a dat mai întâi numele identificat la autopsie la pacienții cu cavitati cerebrale hipertensivi. Detalii lacunar infarct cerebral a fost descrisă în 1965. Fischer, care a definit relația sa cu encefalopatie hipertensivă.În timpul nostru, ponderea conturilor AVC lacunar pentru aproximativ o treime din toate accidente vasculare cerebrale ischemice. Datorită dimensiunii mici a decalajelor (1 până la 15-20 mm), lacunare simptomatică infarct cerebral moderată sau chiar ușoară considerate relativ benigne. Cu toate acestea, observațiile clinice au condus în domeniul specialiștilor neurologie la concluzia că această patologie este cauza formării de deficite cognitive, parkinsonismul secundar, și tulburări psihice.

Motive pentru infarct lacunar

AVC lacunar apare ca urmare a încălcării trecerii sângelui în conformitate cu oricare dintre perforant vaselor arteriale ale creierului. În 80% din cazurile de zona miocardică este situată în substanța albă cerebrală și structurile subcorticale ale capsulei interne, în alte cazuri - in creier, iar podul baril. In cele mai multe cazuri, infarct cerebral, tip lacunar apare pe fondul hipertensiunii cronice și este asociată cu modificări ale peretelui cauzate de navele sale perforante - microangiopatie cerebrală. Morfologic poate fi hialinoza, straturi de depunere a lipidelor intravasculare, substituția fibrotice și structura musculară a peretelui vascular elastic, necroza fibrinoidă. Aceste schimbări determină îngustarea semnificativă și ocluzia lumenului arterial, rezultând în fluxul sanguin perturbat alimentat prin porțiunea sa din țesutul cerebral. În acest domeniu, în curs de dezvoltare ischemie și necroză. De-a lungul timpului, în loc de celule moarte formate decalaj.

conturile Stake microangiopatie cerebrală pentru aproximativ 75% din infarcte lacunare. Printre etiofaktorov ei, împreună cu hipertensiune arterială, ateroscleroză acționează. diabet zaharat. alcoolism. boli pulmonare obstructive cronice. insuficiență renală cronică, cu o creștere a concentrației creatininei serice. în cazuri rare - leziuni vasculare infecțioase și autoimune. Un sfert din cazurile de infarcte lacunare datorate aterosclerotice și cardioembolism (în cardioscleroză după infarct miocardic. Fibrilatie atriala. Valvulara boli de inima), ocluzia arterelor brachiocefalic.

Simptomele infarctului lacunar

Frecvent, accident vascular cerebral lacunar diferă de debut cu dezvoltarea rapidă a simptomelor focale în decurs de 1-2 ore. Cu toate acestea, eventual cu o creștere debut progresiv al simptomelor într-o perioadă de la 3 până la 6 zile. Într-un număr de cazuri sunt raportate de atacul ischemic tranzitor anterior. O trăsătură caracteristică este absența manifestărilor cerebrale ale tulburărilor de simptom corticale și meningeale, conștiința de siguranță. Pot exista hemipareze, tulburări senzoriale pe gemitipu, ataxie. dysarthria. disfunctie pelviene, paralizie pseudobulbară. S-ar putea fi izolat, cu motor sau tulburări ataxic senzoriale și manifestări neurologice mixte. depresie și tulburări cognitive ușoare observate frecvent.

deficite cognitive poate fi dificil, în amintirea unor informații noi, deteriorarea memoriei cu privire la evenimentele actuale, capacitatea de a se concentra atenția și calitățile intelectuale reduse. Există unele lentoarea de procese de gândire, dificultate cu atenție trecerea de la o sarcina la alta, sau invers, cu concentrare pe o singură sarcină. Odată cu trecerea timpului după ce a suferit un infarct lacunar tulburari cognitive poate crește în mod semnificativ. Dezvoltarea deteriorare severa a memoriei, capacitatea de a percepe și asimila informații (gnoza) a scăzut, a pierdut abilitățile motorii (praxis).Simptomele clinice ale infarctului cerebral depinde de locația sa. Cu toate acestea, în orice locație deficit neurologic rămâne la nivelul de grad ușor sau moderat, iar pentru niciodată grele. În unele cazuri, există „silențios“ accident vascular cerebral lacunar subclinice la care absent de afișare. O astfel de prosperitate aparentă este prognosticului nefavorabil, la fel de des observate în mai multe infarcte, nu permite furnizarea în timp util a asistenței medicale calificate în timp și duce adesea la formarea de tulburari cognitive severe.

Diagnostic lacunar infarct

În cazul în care diagnosticul de un neurolog numarat un istoric de hipertensiune arterială. aritmie severă. diabet zaharat, ischemie cerebrală cronică. atacuri ischemice tranzitorii; caracteristicile clinice de accident vascular cerebral (simptome focale ușoare sau moderate, in absenta afișajelor cerebrale); Date de diagnostic instrumentale. În timpul ophthalmoscopy la oftalmolog de consultare a arătat de multe ori semne de microangiopatie: îngustarea arteriolelor retiniene, dilatarea venei retiniene centrale.

Vizualizare AVC lacunar centru este posibilă prin CT sau RMN a creierului. Cu toate acestea, în cazul în care zona de accident vascular cerebral este prea mică, ea nu poate fi văzut pe scanări. În astfel de cazuri, diagnosticul se bazează în principal pe clinica. În căutarea cauzelor infarct cerebral efectuate ultrasonografie vaselor cerebrale. studiul spectrului lipidelor din sânge. La pacienții mai tineri de 45 de ani ar trebui să fie exclusă vasculita sistemică. boli metabolice, sindromul antifosfolipidic, și altele. înțelegerea etiologia tulburărilor vasculare a condus la construirea de prevenire adecvate de accidente vasculare cerebrale recurente.

Tratamentul lacunar infarct

Etiopatogenetichesky terapie accident vascular cerebral componentă lacunare destinate normalizării și menținerea unui număr adecvat tensiunii arteriale, cardioembolism avertizare de corecție a metabolismului lipidelor. Pacienți cu hipertensiune arterială și boli cardiace, în paralel, supravegheat de un cardiolog. Ele sunt atribuite terapiei antihipertensive, medicamente antitrombotice (warfarină, heparină, la acetilsalicilic-ta, clopidogrel). Tratamentul cu heparina si warfarina indicat la pacienți cu AVC lacunar, etiologia cardioembolice și probabilitate mare de repetare sale (după infarct miocardic, fibrilație atrială, prezența unei valve cardiace artificiale și m. P.). Acetilsalicilic-ta este utilizat in prezenta vascular cerebral microangiopatie ingerate într-o doză individuală poate fi administrată în combinație cu dipiridamol. sânge lipidelor Correction efectuat folosind statine (lovastatin, simvastatin, etc).

În scopul de a restabili fluxul sanguin cerebral și microcirculația cerebrală ca nicergolină spasmolitic pot fi utilizate, se recomandă vinpocetina, pentoxifilină. Atunci când deficitul cognitiv pentru prevenirea demenței efectuat terapie neurotrofic care cuprinde neuroprotectors (ipidacrine, amantadină, colina), ginkgo produse farmaceutice biloba, nootrope (memantina, piracetam). Aceasta a observat efectul pozitiv al sesiunilor de formare speciale pentru atenție, de memorie și de gândire. In prezenta unei depresive antidepresive complement regim sindrom (fluoxetina, clomipramină, maprotilină, amitriptilina).

Predicția și prevenirea infarctului lacunar

Exodul transferat lacunar infarct relativ favorabil. Pe fondul de îngrijire în timp util și intensivă poate completa de regresie a deficitului neurologic. Cu toate acestea, în termen de câțiva ani de la momentul unui atac de cord la 30% dintre pacienții care evoluează tulburari cognitive, ceea ce duce la dezvoltarea de dementa vasculara si tulburari mentale. Cel mai adesea, există simptome parkinsonism vasculare. Probabilitatea acestor complicații crește semnificativ cu AVC lacunar repetate, a căror frecvență este de 12%. Studiile au efecte pe termen lung au arătat că, după un deceniu după supravietuitori accident vascular cerebral lacunar a rămas doar o treime din pacienți, dintre care majoritatea au suferit de demență.

Primar prevenirea infarctului lacunare implică corecția în timp util a hipertensiunii arteriale, utilizarea regulată a protivoagregantnoy aspirina nevoie de terapie de pacienți cu patologii cardiovasculare, terapia adecvată a insuficienței vasculare cerebrale cronice. Pentru prevenirea reapariției AVC lacunar recomandată utilizarea pe termen lung de aspirina, in prezenta ocluzie severa a arterelor brachiocefalic posibil tratamentul chirurgical al bolilor cerebrovasculare - endaterektomiya carotidă. crearea de anastomoza extra-intracraniene. Pentru a preveni agravarea tulburărilor cognitive la pacienții care au avut un accident vascular cerebral lacunar, trebuie să luați cursuri de perfecționare vasculare combinate și terapie neurotrofic.

infarct lacunar a creierului - tratament la Moscova