Incalzitoare - studopediya

Aceste schimbătoare de căldură concepute pentru a transfera căldura din mediu, la o temperatură mai ridicată (lichid de răcire), într-un mediu cu o temperatură mai scăzută (agent de uscare). Încălzitoare sunt schimbătoare de căldură recuperative în care căldura din mediu unul la altul este trecut printr-un zid care le separă. Uscătoarele de amestecare a gazului folosesc schimbătoare de căldură în care căldura este transferată în timpul amestecării cu mediul de încălzire încălzit.În funcție de sistemul de încălzire de răcire utilizate sunt împărțite în abur, apă, foc și putere. În uscătoare industriale folosesc în principal apă și încălzitoare de abur mai puțin.

Apa (sau abur) sisteme de încălzire este un sistem închis de conducte metalice interconectate, spălate prin circularea extern agentului de uscare, iar în interiorul apei calde încălzit sau abur.

În apă și încălzitorul de abur pentru schimbul de căldură are loc între lichidul de răcire cu un mare coeficient de transfer termic a1 și agentul de uscare cu un a2 coeficient de transfer termic redus (a1 >> a2). Prin urmare, în uscătoare utilizate cu încălzitoare de suprafață nervurată. F2 creșterea suprafeței de transfer de căldură pe partea agentului de uscare prin inotatoarea, crescând astfel cantitatea de căldură transmisă de agentul termic (F1 suprafață de transfer de căldură) la un agent de uscare. În acest caz, pune în aplicare termenii F1 a1 »F2 a2.

Uscătoarele utilizate până recent incalzitor două tipuri structurale: prefabricate, montate în interiorul tubului de spațiu de uscare standard, și încălzitoarele compacte prefabricate, montate în special uscătoare conducte interioare sau exterioare.

Pentru instalarea încălzitoarelor prefabricate de fier de încălzire adesea utilizate tuburi cu aripioare (GOST 1816-1876) cu bordurată (fig. 4.15). Încălzitorul necesară încălzirea suprafeței recrutate din tuburi separate care sunt grupate în secțiuni având independente de vapori de alimentare din interiorul secțiunii și conectate în paralel sau în serie cu o prejudecată de aproximativ 0,01, în direcția de curgere a condensului. schema de montaj încălzitoare specifice determinate de caracteristicile constructive ale uscătoare.

costuri reduse și o rezistență ridicată la coroziune promovată utilizarea acestora în camerele de garduri de construcție. Cu toate acestea, ele au un mare de metal specific (17.84 kg / m2), dimensiuni de gabarit mari, costuri crescute de instalare și fiabilitate insuficientă datorită numărului mare de flanșe. De aceea, nu este utilizat în camere de uscare moderne prefabricate sobe fonta de tuburi cu aripioare.Fig. 4.15. Tubul fonta cu nervuri

Încălzitoarelor compacte în unitățile de uscare mai mari găsite standard de utilizare (GOST 7201-80) încălzitoare de plăci de oțel de uz general.

Fig. 4.16. O vedere generală a plăcii încălzitorului


Un încălzitor placă (denumit și încălzitor) constă (fig. 4.16) a două cutii de joncțiune (colector) conectate la 1 și 3. Pereții înotătoare tuburi 6. colectori cu deschideri în care tubul vvaltsovyvayutsya numit tubesheets. Steam (sau apă caldă) este furnizată prin orificiul de intrare 2 și trece prin tuburi, se încălzește suprafața prin aerul lor fin suflat perpendicular tuburi. mediu de încălzire uzat este îndepărtat prin orificiul de evacuare 7. Fluxul de aer prin bobina este limitată pe ambele părți ale colectoarelor, precum și cu celelalte două laturi - scuturile laterale 4. clapete și flanșe sunt atașate colectori 5. Canalele la care este atașat, dacă este necesar.

Prin natura circulație a lichidului de răcire a încălzitoarelor de plăci sunt împărțite în două tipuri: un singur sens, încălzite cu abur și multitrecere, apă încălzită. În cazul încălzitoarelor singură buclă (Figura 4.17 a.) Se deplasează lichidul de răcire prin toate conductele în aceeași direcție și în multicale (figura 4.17, b.) - își schimbă în mod repetat direcția pentru opusul, pentru care colectori sunt împărțite prin pereți despărțitori în mai multe închise camere.

Virtutea încălzitoare plăcuței - compactitatea lor, când o suprafață de încălzire mare și a crescut în comparație cu încălzitoare prefabricate încălziți de intensitate și un metal specific mic (4,0 ... 5.4 kg / m2). Cu toate acestea, aceste încălzitoare nu îndeplinesc destul de condițiile de operare în uscătorul (temperatură ridicată și umiditate mediului dopate cu substanțe reactive emise din industria lemnului). Ei rugina rapid și necesită reparații și înlocuiri frecvente. Potrivit Giprodreva, durata de viață de încălzire placă în camerele de uscare este de doi - trei ani. Mai mult, ei au o mare rezistență aerodinamică a agentului de uscare și, în consecință, un consum mare de energie electrică pentru ventilator conduce, mai ales o semnificativă, în cazul în care în mod succesiv mișcarea agentului de uscare include mai multe încălzitoare.

Fig. 4.17. modele de trafic de lichid de răcire cu o singură buclă, (a)
și multi-way (b) încălzitoare

Rezistență bună la coroziune într-un mediu slab acidă au un încălzitor special bimetalic agent de uscare. Tuburile acestor încălzitoare sprijină tub din oțel 1. protejate manta cu nervuri exterior 2 dintr-un aliaj de aluminiu (fig. 4.18). De la tuburile bimetalice striate și antetele sunt realizate din oțel secțiune încălzitor cu perete gros sau dimensiuni necesare pentru instalarea de încălzitoare prefabricate. Astfel de încălzitoare pentru energie combinate, caracteristicile structurale și tehnologice sunt superioare celor mai bune încălzitoarele standard. Deoarece coeficientul de transfer termic sunt aproape de două ori, iar rezistența la coroziune este de 5 ... 6 ori placa (sanitare) încălzitoare. metalic specific nu trebuie sa depaseasca 2.7 kg / m2.

În prezent, ea produce patru tipuri de tuburi bimetal din care dimensiunile constructive sunt prezentate în tabelul. 4.1. Țevi de tip I este utilizat pentru fabricarea de încălzire compacte standard, de tip II și III - pentru fabricarea de încălzire individuale, cuptoare, tip IV - încălzitoare pentru conducte verticale de instalare.

Fig. 4.18. Tuburi bimetalice cu aripioare