iluminat pentru fotografiere - elementele de bază de lucru cu lumina

iluminat pentru fotografiere - elementele de bază de lucru cu lumina

Iluminatul joacă un rol important în fotocemke. Se poate însufleți fotografii, adăuga efecte rece, umbre impresionante si siluete, dar utilizarea abuzivă a imaginii va apărea pe efectul de orbire nedorite și reflecții.Acest ghid este scris pentru incepatori a face cunoștință cu una dintre cele mai importante aspecte ale fotografiei - iluminat. Manualul este format din 3 părți. Prima spune de greu și lumina moale, a doua vorbind despre lumină artificială și naturală, iar al treilea - intensitatea luminii și profunzimea câmpului.

Partea 1: tare și lumină moale

Această secțiune discută întrebarea fundamentală despre diferența dintre fotografiere cu lumina tare și moale.

lumina greu creează o umbre întunecate bine definite și, de obicei provine dintr-o singură sursă, care are de obicei o dimensiune mică sau este foarte departe. În același timp, lumina moale creează umbre moi, sau nu le creează deloc. O astfel de lumină are mai multe surse dispersate sau reflectate de diferite suprafețe, care se încadrează la subiectul din unghiuri diferite. În condițiile de lumină greu lumină naturală pot fi observate într-o zi fără nori, când soarele este ridicat deasupra orizontului. începători Fotoportretistam ar trebui să evite fotografierea cu scene de iluminat. Dar, nori, ceață, și chiar și poluarea aerului industriale crea iluminat moale, deoarece lumina soarelui este reflectată parțial și împrăștiate în calea sa.

Este necesar să ne amintim că dimensiunea sursei de lumină este invers proporțională cu rigiditatea acesteia. Deci, este mai mica sursa de lumină, cu atât mai greu produs de iluminat.

lumina moale poate crea, de asemenea, folosind propriul lentile și reflectoare:
- dispersoare. Norii sunt exemple ale cristalinului natural. difuzia luminii artificiale se poate folosi orice material translucid. Astfel, se poate folosi perdele speciale privind focarele sau pânză albă chiar simplu între sursa de lumină și subiectul. Principalul lucru - pentru a alege gradul dreptul de transparență a materialului și puterea impulsului de lumină (în cazul în care fotografierea se face cu utilizarea de surse de lumină artificială).
- Reflectoare. Reflectarea luminii, de fapt, creează o altă sursă de ea. Fotograful poate controla direcția lui și unghiul de incidență a subiectului. În plus față de reflectoare profesionale în acest scop, puteți utiliza hârtie obișnuită. Acesta poate reflecta atât lumina naturală și artificială.

iluminat pentru fotografiere - elementele de bază de lucru cu lumina

Ambele tipuri de lumină au avantajele și dezavantajele lor. lumina greu poate fi folosit pentru a crea imagini cu contrast ridicat, pentru a sublinia forma si textura. De asemenea, este bine pentru a îmbunătăți efectul 3D, adăugarea volumului imaginii și efecte dramatice. Cu toate acestea, cu lumina greu de lucru destul de greu și el este în general considerat a fi nepotrivit pentru multe (dacă nu cele mai multe situații), în special de fotografiere de oameni.
lumina moale, prin contrast, creează o lumină chiar și care afișează cel mai bine culoarea și forma obiectelor. Desigur, alegerea tipului de lumină depinde de genul de fotografiere, subiect, și efectul dorit, dar lumina moale, este de preferat în general, și este de departe cea mai buna si cea mai sigura optiune pentru incepatori.

Partea 2: artificială și lumină naturală

Este evident că la lumina naturală se referă la lumina directă a soarelui sau la lumina zilei normale, cum ar fi în interior. Și, ca surse de lumină artificială pot servi diverse lămpi fluorescente în diverse aparate de uz casnic și industrial.

lumină naturală

Lumina naturală este mai puțin controlabile și variază considerabil de o serie de condiții, cum ar fi timpul zilei, vreme și poziția geografică. Aceasta nu necesită utilizarea oricărui echipament suplimentar, deși, desigur, puteți aplica toate aceleași lentile și reflectoare. Alegerea între utilizarea luminii naturale sau artificiale, aparent mai relevante pentru subiectul portret sau fotografie. În cazul în care fotografiați un peisaj alegere sau faunei sălbatice fotograf, de regulă, lumină naturală limitată.

Printre factorii care afectează natura luminii naturale, este demn de remarcat următoarele:
- starea vremii. Așa cum am menționat mai devreme, vreme tulbure este considerat fotografi mai preferate, în multe cazuri, deoarece cerul acoperit de nori creează o lumină moale. Dar ploaia nu este întotdeauna perfect uniformă, iar densitatea sa este diferită, de asemenea. Este în valoare de vedere, din cauza aceasta depinde de intensitatea luminii. Și astfel de fenomene naturale precum uragane, furtuni, sau chiar o ceață obișnuită este, de asemenea, merită o încercare bună utilizare a imaginii: cerul negru îi va da dramatic, iar lumina împrăștiate în ceață va da un sentiment de profunzimea peisajului și de a îmbunătăți perspectivele.

iluminat pentru fotografiere - elementele de bază de lucru cu lumina


- Timpul zilei. De obicei, condițiile de iluminare mai moi pot fi obținute dimineața devreme sau seara târziu. În plus, în acest moment lumina este mai cald. Răsărit și apus de soare sunt adesea considerate momentul ideal pentru fotografierea peisajelor și portrete. Dar, în acest timp de condițiile de iluminare de zi schimba foarte rapid, atât în ​​termeni de intensitate și în ceea ce privește culoarea. Pe de o parte, permite o perioadă scurtă de timp pentru a obține o serie de imagini diferite, dar pe de altă parte - există riscul să rateze un moment cu adevărat perfectă. În timpul răsărit și de apus umbre în schimbare intensitatea și forma lor. Deci, la apus umbre prelungi și devin mai puțin intense în dimineața același tot drumul în jurul valorii.
- Localizare geografica. Există un model, potrivit căreia cât sunteți mai departe de ecuator, vă mai puteți viziona răsăritul și apusul soarelui. Astfel, condițiile blânde ale luminii de dimineata sau seara dureaza mult mai mult în aceste domenii și, dimpotrivă, sunt mult mai rapide în imediata apropiere a ecuator.
- Poluarea aerului. La fel ca vaporii de apă din ceață și nori industriale particule de poluare a aerului imprastie razele de lumină, făcându-l mai puțin intensă și mai moale.

amurg

Atunci când se lucrează cu fotograful lumină artificială se confruntă cu aceleași probleme ca și atunci când fotografiați în lumină naturală. Dar, în acest caz, el are un control complet al surselor de lumină, numărul lor, locația, unghiul, luminozitatea și rigiditate. În plus, diverse surse de lumină artificială au temperaturi de culoare diferite. De exemplu, lămpile cu halogen și produc o lumină mai rece, care are o nuanță albastru, în timp ce tungsten strălucire cu o tentă roșiatică. Toate aceste detalii trebuie să fie luate în considerare și ținute sub control pentru a produce rezultatul dorit.

iluminat pentru fotografiere - elementele de bază de lucru cu lumina

Partea 3: intensitatea luminii și adâncimea câmpului

Secțiunea finală va vorbi despre importanța intensității luminii, și că nou-veniții ar trebui să știe despre asta.

Când înregistrați camera o anumită cantitate de lumină este necesară pentru a fixa imaginea pe matrice. Numărul de blocare lumina senzorului este determinat de trei parametri: ISO (matrice de sensibilitate), obiectiv cu diafragma și timpul de expunere (viteza obturatorului camerei).

Fotografiatul pot fi efectuate în diferite condiții. De exemplu, o zi insorita pentru peisaje pot apărea condiții ideale novice, dar sub o astfel de lumină iluminare de intensitate ridicată îmbunătățește contrastul și nivelul de deteriorare a detaliilor. În același timp, vremea noros și lumina difuză, după cum ne amintim, poate ajuta la neutralizarea acestor dezavantaje, îmbunătățind precizia de reproducere a culorilor, netezirea gradienții, înmuiere umbrele și păstrarea textura obiectelor. Dar intensitatea luminii imprastiate si a mari atunci când fotografiați peisaje în condiții de lumină scăzută necesită o expunere lungă și / sau o valoare ISO mai mare.

După cum sa menționat mai sus, ISO - este nivelul matricei sensibilității unui aparat de fotografiat digital. În cele mai multe camere moderne, aceasta variază în intervalul de 100-12800 unități. Cu cat mai mare punctaj, mai sensibil la lumină matrice care vă permite să realizați fotografii în condiții de întuneric. Dar obținute la imagine ISO ridicată este caracterizat de zgomot a crescut, cereale nedorite reducând în același timp detaliu. Micșorați setarea ISO va oferi o mai bună calitate a imaginii, dar necesită mai multă lumină, lipsa de care va trebui să compenseze creșterea expunerii.

iluminat pentru fotografiere - elementele de bază de lucru cu lumina

Dimensiunea camerei matricei joacă un rol crucial în acest sens: gabaritul mai mare, cu atât mai puțin zgomot pe care le generează, și, în consecință, a primit cu ajutorul de calitate mai bună imagini sunt. Dar, în același timp, costul de camere cu astfel de matrici va fi mult mai mare.

Timpul de expunere a fotografierea se deschide, imediat înainte de matrice, astfel, trecându-l cantitatea necesară de lumină. De mai mult timp butonul de declanșare, mai multă lumină va fi înregistrată de către matricea. Atunci când fotografiați obiecte în mișcare necesită o viteză mare de declanșare pentru a „îngheța“ obiect în mișcarea sa. În același timp, expunerile lungi sunt utile pe timp de noapte, atunci când camera are nevoie de mai multă lumină pentru a crea o imagine. Vitezele de declanșare poate fi compensată sensibilitatea, menținându-l în nivelul de zgomot admisibil. Pentru a stabiliza în continuare aparatul de fotografiat în astfel de cazuri un trepied la îndemână.

Puteți afla mai multe despre materialul, citiți articolul Ce este declanșatorul în aparatul de fotografiat.

Diafragma - gaura din lentila prin care lumina intră senzorul camerei. Mărimea deschiderii este guvernată de un dispozitiv special numit o diafragmă. Desigur, mai mare diametrul găurilor, mai multă lumină care intră în matricea de-a lungul timpului și vice-versa. Setările diafragmei sunt afișate sub formă de F / valori. Astfel, o valoare mică (de exemplu, F / 1.0 până la F / 3.5) parametrii indică diametrul maxim al diafragmei. La o astfel de deschidere matrice diafragmei intră în cea mai mare cantitate de lumină. Valoarea F / 22 prezintă fluxul luminos deschidere închisă și limitată care trece prin lentila. deschidere gama de setare de lentile diferite pot fi diferite.

Acesta este controlat de adâncimea câmpului diafragmă - distanța dintre proximală și cel mai îndepărtat punct care se încadrează în planul de focalizare. Mai mare diametrul găurii, mai mică adâncimea câmpului.

Citiți ce diafragma și modul în care funcționează poate fi în acest articol.

modul automat

În modul complet automat, o combinație de diafragmă, timp de expunere și ISO selectat de aparatul foto în funcție de percepția sa în setările cele mai potrivite pentru un anumit moment de filmare. În multe cazuri, dă rezultate decente, dar fotografi cu experiență pentru a captura imagini uimitoare folosind exclusiv setările manualul camerei. Cu toate acestea, pentru incepatori, acest mod, în multe cazuri, va fi foarte util, lăsând posibilitatea și timpul să se concentreze asupra altor aspecte legate de fotografiere.

Controlul manual al camerei

În funcție de cerințele curente de fotografiere, puteți utiliza diverse moduri ale camerei. Cele mai frecvente sunt de fotografiere modurile Prioritate expunere, Prioritate de diafragmă, și modul manual complet (pentru fotografii mai experimentați). Fiecare valoare ISO poate fi, de asemenea, setată manual, sau spre stânga într-un mod automat.

iluminat pentru fotografiere - elementele de bază de lucru cu lumina

Modul prioritate deschidere, fotograful presetări valoarea diafragmei, de exemplu, pentru a controla adâncimea câmpului, iar camera calculează lungimea optimă de expunere. De obicei, aceasta este varianta preferată pentru peisaje (diafragma închisă) și portret (deschis).

În modul de prioritate de expunere, viteza de declanșare este setată manual, în timp ce ceilalți parametri selectează automat camera foto. Pentru a utiliza acest mod, se recurge, de exemplu, atunci când fotografiați evenimente sportive (viteza de declanșare rapidă este esențială pentru a captura sportivii în mișcare) sau în cazul fotografiei de noapte (este nevoie de super-lung de expunere pentru captura maximă de lumină).

Într-un mod complet manual fotograf experimentat care înțelege impactul diverșilor parametri de fotografiere și relația lor devine un control absolut asupra procesului de înregistrare.

Ei bine, ce Moduri de fotografiere ale camerei, pot fi găsite aici.