Hiperandrogenism la femei - tratament, simptomele, cauzele

Hiperandrogenism la femei - tratament, simptomele, cauzele
Hiperandrogenism - o stare patologică a sistemului endocrin al corpului feminin, este cauzata de sinteza excesivă de hormoni sexuali ale ovarelor de tip masculin sau cortexul suprarenal. Sindromul hiperandrogenism este cele mai frecvente tulburari endocrine, observate numai în rândul reprezentanților de sex feminin, la vârste diferite la același nivel cu incidența bolii tiroidiene.La determinarea tactica de observație și tratamentul pacienților care au sunt observate semne de hiperandrogenism, trebuie remarcat faptul că această patologie nu este identificat cu niveluri crescute de androgeni în gomronov serul sanguin. Multe femei pot avea criterii clinice de sindrom hyperandrogenism semne absente de laborator de conținut crescut de androgeni în circulația sângelui.

Cauzele hyperandrogenism

mecanisme patogenice ale hyperandrogenism sunt fie sinteza excesivă de hormoni masculini de cortexul si ovare suprarenale sau formarea crescuta de hormoni androgenici de predecesorii. În unele situații, dezvoltarea semnelor clinice de hiperandrogenism, cum ar fi acneea. are loc la creșterea sensibilității țesuturilor țintă chiar și o cantitate normală de hormoni androgeni în sânge. În același timp hirsutismului. ca un simptom clinic al hiperandrogenism, aproape 90% din cazuri, este cauzată de o creștere a nivelului seric de hormoni androgeni.

Mecanismul etiopatogenetică Rare pentru dezvoltarea hyperandrogenism este un nivel redus semnificativ de globulinele responsabile pentru legarea de hormoni sexuali. Efectele globulina este destinată să prevină pătrunderea hormonului androgenic in celula, perturbarea astfel interacțiunea hormonilor androgeni cu receptori specifici. Pentru producerea de hormoni androgenici exercită funcției tiroidiene gormonsinteziruyuschey influențează starea indirectă, deci o varietate de modificări patologice ale organelor endocrine provoacă în mod inevitabil, sindromul hiperandrogenism.

Există o serie de boli care implică diferite grade de intensitate hyperandrogenism. De exemplu, atunci când sindromul Stein-Leventhal sau ovare polichistice. dezvoltarea hiperandrogenismul ovarian, manifestări de care devine de multe ori dismenoree, obezitatea. a crescut de creștere a părului, precum și imposibilitatea de a concepe și care transportă un fat. În cauza postmenopauză de forme hyperandrogenism ovariene pot fi gipertekoz in care pacientii îngrijorat cu privire la obezitate, susceptibilitatea la hipertensiune. iar ancheta instrumentală arată uneori semne de adenocarcinom uterin, și toleranță scăzută la glucoză.

Simptomele hyperandrogenism

Hiperandrogenism la femeile de vârstă fertilă este însoțită de un spectru larg de manifestări clinice, un simptom al care poate fi atribuită uneia dintre cele trei sindroame majore: ginecologice, dismetabolici și frumusețe.

Într-o situație în care hiperandrogenism la fete este congenital in natura, anomalii de formă ale organelor genitale externe sub formă de hipertrofie a clitorisului, fuziunea partiala a labiilor, sinusul urogenital.

defect cosmetic simptom include hirsutism și diverse forme de leziuni cutanate. Hirsutismul sau creșterea crescută a părului de pe corp este cea mai comună și patognomonice criteriu hiperandrogenismul clinic constă în îmbunătățirea creșterii părului în linia de mijloc a abdomenului proeminenței, se confruntă, suprafețele laterale ale gâtului și pieptului cu pierderea simultană a părului de pe cap. Femeile care sufera de hiperandrogenism mai mult decât altele predispuse de a dezvolta piele comun tip erupții cutanate de acnee și uscăciune severă a pielii, cu pete de exfoliere excesive.

Semne dismetobolicheskih încălcări ce apar în timpul oricărei forme de hiperandrogenism, este apariția excesului de greutate, atrofie a fibrelor musculare și formarea toleranței la glucoză, care este provocateur diabetului. cardiomiopatie dismetabolic si obezitatea.

Destul de manifestare specifică este barifoniya hiperandrogenism, care implică îngroșării vocii, care nu are nimic de a face cu patologia organică a corzilor vocale. Într-o situație în care semnele de hyperandrogenism se dezvolta la o vârstă fragedă, nu este crescut de dezvoltare a trunchiului matrice musculare cu redistribuire maximă în jumătatea superioară a sânului, centura scapulară.

Hyperandrogenism în timpul sarcinii

Printre posibilele cauze ale avort spontan la femeile gravide în primul trimestru, hiperandrogenism este un lider. Din păcate, în momentul detectării semnelor de hyperandrogenism la femei în perioada sarcinii existente este extrem de dificil de a identifica caracterul congenital sau dobândit are această patologie. În această perioadă, definiția de origine a bolii nu este la fel de mult ca importanță primordială necesitatea de a pune în aplicare toate măsurile de conservare a sarcinii.

semne fenotipice de hyperandrogenism la femeile gravide nu diferă de manifestările stării de boală la orice alți reprezentanți de sex feminin, cu singura diferență fiind că, în unele situații, hiperandrogenism se manifestă sub formă de întrerupere a sarcinii la începutul sarcinii, care nu este considerat întotdeauna femeile ca avort spontan. Dezvoltarea de avort spontan la începutul sarcinii din cauza atașamentului insuficiente a ovulului pe peretele uterin și respingerea chiar și cea mai mică impact traumatic. O manifestare clinică izbitoare a acestei condiții este detectarea vaginale sângerare în acest fel, aceasta nu poate fi la fel de intense tragerea durere și nivelare suprapubic semne de toxicitate precoce.După 14 săptămâni de gestație sunt condiții fiziologice pentru a preveni faptul de întreruperea sarcinii, deoarece în această perioadă există o activitate crescută a hormonilor sexuali feminini secretati de placenta in cantitati mari.

O altă perioadă critică de o amenințare de întrerupere a sarcinii la femeile cu hiperandrogenism, este de 20 de săptămâni gravidă. atunci când există o eliberare activă a dehidroepiandrosteron de glandele suprarenale ale fătului, care în mod inevitabil, provoacă întărirea androgenization femei gravide. Aceste complicații ale modificărilor patologice este dezvoltarea semnelor de incompetenta cervicala, care pot provoca debutul nastere prematura. În al treilea trimestru de sarcină hyperandrogenism este o ruptura provocateur timpurie a membranelor, astfel încât femeia poate da nastere prematur.

Rețineți că nu toate cazurile de semne de hiperandrogenism la femeile gravide trebuie să fie supuse corecție medicală, chiar și cu confirmarea diagnosticului prin metode de laborator. Terapiile medicamente sunt utilizate numai în cazul gestației amenințării existente. Medicamentul de alegere pentru tratarea hiperandrogenism în timpul sarcinii este dexametazonă, doza zilnică inițială care este ¼ comprimat, care acțiunea este îndreptată spre inhibarea funcției pituitare, au un efect indirect asupra producției de hormoni sexuali masculini. Utilizarea acestui medicament este justificată lipsa totală de efecte negative asupra dezvoltării fetale, în timp ce efectul pozitiv asupra caracteristicilor de nivelare hiperandrogenismul.

In perioada postpartum. femeile cu hiperandrogenism, trebuie să fie supravegheat nu numai un ginecolog, endocrinolog dar și pentru că această stare patologică tinde să progreseze și să provoace complicații grave.

Diagnosticul de hyperandrogenism

Datorită faptului că hiperandrogenism este un rezultat al unui număr de boli caracterizate prin dezvoltarea unor mecanisme și manifestări clinice, criteriile de diagnostic pentru fiecare dintre aceste patologii vor fi diferite.

Deci, în sindromul de ovar polichistic este marcat parametrii de echilibrare ale hormonului luteinizant și testosteron, hormon de stimulare a foliculilor declin, iar în unele cazuri - niveluri ridicate de prolactină în sânge. semne de laborator nespecifici hyperandrogenism in ovar polichistic este concentrația de glucoză din sânge a crescut. Ecografice transvaginale metoda de acces de scanare permite practic 100% din modificari chistice ovariene vizualizarea structurilor parenchimului, însoțite de creșterea parametrilor ovariene globale.

Diagnosticul de hiperplazie suprarenala congenitala trebuie efectuata in viata fetale utero prin studiul indicelui lichid amniotic pentru nivelurile de androstendion si progesteron. semne patognomonice ale acestei boli este o creștere în ser 17-hidroxiprogesteron mai 800ng%.

Dacă suspectați că prezența tumorii ovariene sau suprarenale adrenosekretiruyuschey pacientul ar trebui să acorde o atenție deosebită pentru a evalua performanța de testosteron și dehidroepiandrosteron, ce nivel este crescut în mod semnificativ în aceste patologii. Ca măsuri suplimentare de diagnosticare, considerând că este necesar să se evalueze posibilitatea tratamentului chirurgical al procesului tumoral, aplicate tehnici de imagistica radiatii, precum si imagistica prin rezonanta magnetica.

tratamentul hyperandrogenism

Selecția tratament hiperandrogenism depinde în mare măsură pe fondul bolii, care a fost cauza acestei stări patologice precum și de severitatea bolii si severitatea semnelor de laborator de hyperandrogenism. În acest sens, managementul pacienților și determinarea strategiei de tratament ar trebui să fie, de preferință, în mod individual, cu toate caracteristicile fiecărui pacient particular. În multe situații, tratamentul hyperandrogenism înseamnă efectuarea o serie întreagă de măsuri terapeutice ambele direcții conservatoare și operative.

sindromul ovarului polichistic, care este cea mai frecventa cauza hiperandrogenismul ovarian, în multe cazuri, răspunde bine la tratamentul conservator cu un spectru de preparate hormonale. Caracteristici existente hirsutism pacient sunt baza pentru aplicarea medroxiprogesteron de 150 mg parenteral o dată la fiecare trei luni înainte de defect nivelare clinică sau utilizarea prelungită a spironolactonei la o doză zilnică de 200 mg, care are de asemenea un efect benefic asupra normalizarea ciclului menstrual. Pentru eliminarea sângerării uterine și prevenirea, tratamentul acneei și hirsutism reduce manifestările aplică contraceptivelor orale ale acțiunii combinate (Norgestimat într-o doză medie zilnică de 250 mg oral). Rețineți, totuși, că toți membrii acestui grup de medicamente nu sunt lipsite de efecte secundare, astfel încât există un număr de condiții sunt contraindicații absolute la utilizarea lor (tromboza orice locație, severă tumoră parenchimatoasă hepatică a oricărui proces de localizare, prezența leziunilor de endometrioză). Pentru a suprima steroidogeneză ketoconazol recomandat într-un 200 mg pe zi. Tratamentul chirurgical al ovarelor polichistice, de obicei, se aplică numai cu condiția absența completă a efectului corecției medicamentului efectuate, precum și pentru răspândirea difuz ovarian parenchimului schimbare chistice. În prezent, cele mai eficiente și care economisesc beneficiile operaționale atunci când ovarele polichistice este considerata electrocoagulare laparoscopica a ovarelor.

În sindromul Cushing cu dovezi de hyperandrogenism la femeile care suferă de patologii oncologice a glandei suprarenale, singurul tratament eficient este chirurgical. Etapa de pregătire înainte de operație este utilizarea de medicamente care tinta inhibarea steroidogenezei (ketoconazol, la o doză zilnică de 600 mg). Eficacitatea tratamentului chirurgical depinde de mărimea tumorii, astfel încât atunci când o cantitate care nu depășește 10 mm rezultat pozitiv este atins în 80% din cazuri. Postoperator, tratamentul profilactic este recomandabil să se aplice Metotanom într-o doză zilnică de 10 g pentru a preveni repetarea substratului creșterii tumorale.

Tratamentul hiperplazie suprarenala congenitala trebuie început încă din stadiul de dezvoltare prenatale a copilului, deoarece aceasta patologie duce la dezvoltarea hiperandrogenismul severe. În acest scop, o femeie însărcinată este atribuită Dexametazona calculată într-o doză zilnică de 20 mg / kg până la determinarea sexul copilului. Într-o situație în care o femeie poartă un băiat, tratamentul trebuie întrerupt. Cea mai mare influență asupra eficacității tratamentului de hiperplazie suprarenala congenitala diagnosticarea precoce si prompte numirea de tratament hormonal.

În situațiile în care pacientul este hiperandrogenism androgensekretiruyuschey simptom al tumorilor ovariene, singura opțiune de tratament viabil este o combinație de funcționare, radiații și chemopreventive.

Tratamentul femeilor cu hyperandrogenism la femeile aflate la menopauza, este numirea sistemului convențional Klimena, care are un efect pronunțat anti-androgenice.

manipulare cosmetice pentru a elimina defectele cosmetice care ciuma cele mai multe femei cu hiperandrogenism, ar trebui să fie de o importanță minoră, precum și punerea în aplicare a acestora recomandată numai în cazul în care combinația dintre metodele de bază de tratament medical.