Hiperandrogenism la femei - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hiperandrogenism la femei - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hiperandrogenism la femei - un grup de endocrinopathy caracterizat prin secreție excesivă sau activitate mare de hormoni sexuali masculini din organism de sex feminin. Manifestările diferitelor sindroame de simptome similare, dar diferite patogeneză, ies în afară de schimb tulburări, funcții menstruale și reproductive dermatopatia androgene (seboree, acnee, hirsutism, alopecie). Diagnosticul de hyperandrogenism la femei se bazează pe datele studiului, screening-ul hormonale, ecografii ovarian, CT, suprarenale și glandele pituitare. Corectarea hyperandrogenism la femei se efectuează folosind COC sau corticosteroizi, tumorile sunt eliminate cu promptitudine.Hyperandrogenism la femei

Hiperandrogenism la femei - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hiperandrogenism la femei - un concept care combina patogenetica sindroame heterogene cauzate de creșterea producției de androgeni de către sistemul endocrin sau sensibilitatea excesivă la nivelul tesuturilor l-tinta. Semnificația hyperandrogenism în structura patologiei ginecologice din cauza incidenței sale ridicate în rândul femeilor de vârstă fertilă (4-7,5% la adolescente, 10-20% din Paci-entok mai vechi de 25 de ani).

Androgenii - hormoni sexuali masculini de steroizi (testosteron, SDA, DHEA-S, DHT) sunt sintetizate în corpul unei femei ovare și cortexul adrenal, mai puțin - țesutului adipos subcutanat, sub controlul hormonilor hipofizari (ACTH și LH). Androgenii sunt precursorii glucocorticoizi, hormoni sexuali feminini - estrogen si forma libidoului. La pubertate, androgenii sunt cea mai semnificativă creștere în timpul saltului, maturizarea oaselor lungi, de circuit-diafizaro epifizare zone de cartilaj, aspectul parului corpului pe tipul de sex feminin. Cu toate acestea, un exces de androgeni în organism feminin declanșează o cascadă de procese patologice care încalcă starea generală de sănătate și de reproducere.

Hiperandrogenism la femei care nu numai că determină apariția defectelor cosmetice (seboree. Acneea. Alopecia. Hirsutismul. Virilizarea), dar, de asemenea, provoacă tulburări ale proceselor metabolice (metabolismul lipidic si glucidic), funcții menstruale și reproductive (anomalii foliculogeneza, degenerare ovarelor polichistice, deficit de progesteron, oligomenoree. anovulație, avort spontan, infertilitate la femei). hiperandrogenism pe termen lung în legătură cu dismetabolism crește riscul hiperplaziei endometriale și al cancerului de col uterin. diabet de tip II si a bolilor cardiovasculare la femei.

Cauzele hyperandrogenism la femei

In ginecologie diferentiate hiperandrogenismul ovarian (ovarian), adrenale (suprarenale) și de origine mixtă. Hiperandrogenism la femei pot fi atât primare cât și secundare (în încălcarea regulamentului hipofizar), transporta caracterul ereditar și dobândit. Hiperandrogenismului este absolut (cu o creștere a nivelurilor de androgeni din sânge), dar cel mai adesea - relativ (cu o cantitate normala de androgeni, dar metabolismul lor a crescut într-o formă mai activă sau cu creșterea ratei de utilizare în extrem de sensibile la ele organele țintă - ovarele, piele, sebacee, sudoare glande si foliculi de par).

Hiperandrogenism cu sinteza excesivă de androgeni la femei, în cele mai multe cazuri determinate în sindromul ovarului polichistic: primar (sindromul Stein-Leventhal) și secundar (. În sindromul hipotalamic formă de fond neuroendocrine, hiperprolactinemia, hipotiroidism), Precum și sindromul adrenogenital (AGS, hiperplazie suprarenală congenitală) . Când AGS producția de deficit de androgeni îmbunătățită datorită enzima 21-hidroxilazei și niveluri ridicate de ACTH. Androgenice stimulatori sinteza poate acționa în exces de prolactina (sindromul amenoree-galactoree). Motivele includ disponibilitatea hiperandrogenism virilizare tumori ovariene (lyuteomy, TECOM) și suprarenale (androsteromy) tekomatoza ovar stromale.Formularul de transport Dezvoltare hiperandrogenism la femei a remarcat în deficit de legare a hormonilor sexuali globulină (GSM), activitatea de blocare a fracțiunii libere de testosteron (sindromul Cushing. hipotiroidie, dislipidemie). giperinsulizm Compensatorii în rezistența la insulină patologică a celulelor țintă intensifică activarea celulelor androgensekretiruyuschih complex ovarian adrenal.

În 70-85% dintre femeile cu acnee hiperandrogenism se observă în parametrii normali de androgeni în sânge și sensibilitate crescută a glandelor sebacee la acestea din cauza creșterii densității receptorilor hormonali ale pielii. Regulatorul primar de proliferare și lipogeneza în glandele sebacee - dihidrotestosteron (DHT) - stimulează hipersecreția și modificări ale proprietăților fizico-chimice ale sebum, duce la închiderea conductelor de evacuare ale glandelor sebacee, formarea comedoanelor. aspectul de acnee și acnee.

Hirsutismul este asociată cu hipersecreție de androgeni în 40-80% din cazuri, în altele - cu puterea de conversie a testosteronului in DHT mai activ provocând creșterea excesivă a părului în androgenchuvstvitelnyh zonele de bază ale corpului sau pierderea parului de sex feminin pe cap. Mai mult decât atât, femeile pot să apară iatrogenă hiperandrogenism medicamente cauzate cu activitate androgenică.

Simptomele de hyperandrogenism la femei

Clinica de hiperandrogenism la femei depinde de gravitatea încălcărilor. Când hiperandrogenism geneza nonneoplastic, de exemplu, în PCOS. semne clinice de progres lent pentru mai mulți ani. Simptomele initiale se manifesta in perioada de pubertate, seboree gras manifestată clinic, acneea vulgară, neregularități menstruale (întârzieri, neregulate alternante și oligomenoree, în cazuri severe - amenoree), se confruntă cu hirsutism, mâini, picioare. Ulterior a dezvoltat ovare chistice structura de transformare, anovulație, insuficienta de progesteron, hyperestrogenemia relativă, hiperplazie endometrială, fertilitate redusă și infertilitate. La femeile aflate la menopauza, pierderea parului este marcat mai întâi în zonele temporale (alopecie bitemporal), apoi în regiunea parietală (parietala alopecie). Androgenic dermatopatiya multe femei duce la dezvoltarea stărilor nevrotice și depresive.

Hiperandrogenism când ACS este caracterizat prin virilizare genitale (pseudohermafroditismului feminin), masculinizarea, menarha târziu, hipoplazie de sân, ingrosarea vocii, hirsutism, acnee. hiperandrogenism grele prin încălcarea funcției hipofizare este însoțită de un grad ridicat de virilizare, obezitate masiva de tip umanoid. Activitatea ridicat de androgeni promovează dezvoltarea sindromului metabolic (hiperlipoproteinemie, rezistenta la insulina, diabet zaharat de tip II), hipertensiune. ateroscleroza. CHD. Când androgensekretiruyuschih tumori ale glandelor suprarenale si ovare simptomele se dezvolta rapid si rapid progres.

Diagnosticul hyperandrogenism la femei

În scopul de diagnosticare a bolilor, un istoric medical amănunțit și examen fizic cu evaluarea dezvoltării sexuale, tulburări menstruale și părul de pe corp, semne dermopatia; totală determinată și de testosteron liber. DHT, DHEA-S. SHBG în serul sanguin. Identificarea hiperandrogenism necesită clarificarea naturii sale - suprarenale sau ovariene.

marker de hiperandrogenism corticosuprarenaliene niveluri crescute ale DHEA-S, ovarian și - creșterea numărului de testosteron și SDA. La un nivel foarte ridicat de DHEA-C> 800 mg / dl sau testosteroni> 200 ng / dl la femei este suspectat androgensinteziruyuschuyu tumora care necesita un CT sau suprarenalele RMN. ecografie pelvină. cu dificultate vizualizarea tumorilor - cateterizarea selectiva a venelor suprarenale și ovariene. diagnosticare cu ultrasunete poate stabili, de asemenea, prezența tulpinii ovarelor polichistice.

Când hiperandrogenism ovarian evalua performanța hormonale femei: nivelurile de prolactină. LH. FSH. estradiol în sânge; adrenal la - 17 OPG de sânge, 17-KS și cortizol în urină. Posibilitatea de a efectua teste funcționale cu probe de ACTH cu dexametazonă și hCG, efectuarea CT hipofizar. Este obligatoriu de a studia metabolismul carbohidraților și grăsime (nivelurile de glucoza. Insulina. HbA1C, colesterolul total și fracțiunile acestuia, testul de glucoza toleranta). Femeile cu hiperandrogenism prezentat endocrinolog consultare. dermatolog. Genet.

Tratamentul hyperandrogenism la femei

hiperandrogenism Tratamentul lung, care necesită o abordare diferențiată a tactica pacienților. Mijloacele primare de corecție condiții hiperandrogenie pentru femei sunt estrogen-progesteron contraceptive orale cu efect antiandrogenic. Ele oferă inhibarea procesului de ovulație și gonadotropina producție, suprimarea secreției hormonilor ovarieni, r. H. testosteron, nivelurile de SHBG crește, blocarea receptorilor androgeni. Hiperandrogenism în AGS trunchiate corticosteroizi, acestea sunt, de asemenea, folosite pentru a pregăti femeile pentru sarcina si varsta gestationala în acest tip de patologie. În cazul unor rate ridicate de hyperandrogenism medicamente anti-androgen la femei extinde la un an sau mai mult.

Cand androgeni dermatopatii blocada periferica eficient clinic a receptorilor androgeni. În același timp, tratamentul patogenic al hipotiroidism subclinic, hiperprolactinemia, și altele. Încălcările. Pentru tratamentul femeilor cu obezitate si giperinsulizmom sensitayzery insulina utilizat (metformină), măsoară pierderea în greutate (dieta hipocalorica, activitatea fizică). Terapia se realizează monitorizarea dinamicii de laborator și parametrii clinici.

Androgensekretiruyuschie tumori ovariene și suprarenale sunt, de obicei natura benigne, dar identificarea lor este necesară îndepărtarea chirurgicală. Recidivele sunt puțin probabile. Atunci când este prezentat hiperandrogenism examen clinic și sprijin medical pentru femei de planificare o sarcina de succes în viitor.

Hiperandrogenism la femei - tratament de la Moscova