Hiperandrogenism la femei cauze, simptome, tratament 1

Hiperandrogenism la femei - un termen colectiv care include o varietate de sindroame și boli asociate cu o creștere absolută sau relativă a concentrației de hormoni sexuali masculini in sangele femeilor. Astăzi, această patologie este destul de răspândită: conform statisticilor, aceasta afecteaza 5-7% din adolescentelor si 10-20% din femeile de vârstă fertilă. Deoarece rezultatele hiperandrogenism în nu numai o varietate de defecte în aparență, dar este, de asemenea, una dintre cauzele de infertilitate, femeile trebuie să fie conștienți de această condiție, astfel încât, văzând la aceste simptome, solicitați imediat ajutor de la un specialist.Este vorba de cauzele hyperandrogenism la femei, manifestările clinice ale sale, precum și modul de a pune un diagnostic și tratament al acestei patologii tactici vei învăța de la acest articol. Dar, mai întâi, să vorbim despre ce este androgeni și ceea ce au nevoie în corpul femeii.

Androgenii: fiziologie de bază

Hiperandrogenism la femei cauze, simptome, tratament 1
Androgenii - un hormoni sexuali masculini. Leading reprezentantul cel mai bine cunoscut este testosteron lor. In corpul feminin acestea sunt produse în celulele ovarelor si cortexul suprarenal precum si in tesutul adipos subcutanat (VLS). Reglementa lor adrenocorticotropina producție (ACTH) si luteinizant (LH), hormoni sunt sintetizate de glanda pituitara.

Funcții androgenului multiple fațete. Acești hormoni sunt:

 • sunt precursori de corticosteroizi si estrogeni (hormoni de sex feminin);
 • forma femei libidoului;
 • în timpul pubertății provoca creșterea oaselor lungi, și, astfel, creșterea copilului;
 • implicat în formarea caracteristicilor sexuale secundare, și anume, părul de pe corp pe tipul de sex feminin.

Toate aceste funcții sunt îndeplinite de androgeni sub concentrațiile normale, fiziologice ale corpului feminin. Un exces a acestor hormoni cauzează, de asemenea, ambele defecte cosmetice și tulburări metabolice, ciclul menstrual, fertilitatea și femei.

Tipuri, cauze, mecanismul de dezvoltare hiperandrogenism

În funcție de originea sa izolat 3 forme ale acestei patologii:

 • ovarian (ovarian);
 • suprarenale;
 • mixt.

În cazul în care rădăcina problemei constă în aceste organe (ovare sau cortexul suprarenal), hiperandrogenism numit primar. În cazul bolii hipofizare, determină o încălcare a regulamentului sintezei de androgeni, considerate ca fiind secundare sale. În plus, această condiție poate fi moștenită sau de a dezvolta în timpul vieții femeii (adică, este achiziția).

Hiperandrogenism la femei cauze, simptome, tratament 1
În funcție de nivelul de hormoni sexuali masculini din sânge este hiperandrogenismul izolat:

 • absolută (concentrația lor nu depășește valorile normale);
 • relativă (nivelul androgen este în limite normale, dar ele sunt puternic metabolizat într-o formă mai activă sau sensibilitatea organelor țintă le-au crescut în mod semnificativ).

În cele mai multe cazuri, cauza este hiperandrogenism sindromul ovarelor polichistice. este nevoie, de asemenea, loc la:

Mai multe hiperandrogenism pot dezvolta ca urmare a administrării unei femei de steroizi anabolizanți, medicamente de hormoni sexuali masculini si ciclosporina.

manifestări clinice

În funcție de factorul cauzal al simptomelor hyperandrogenism variază de la ușoară, hirsutism ușor (păr crescut corp) la un pronunțat virilnogo sindrom (apariția unei femei bolnave de caracteristici sexuale secundare masculine).

Acnee și seboree

Acnee - o boală a foliculilor de par si glandele sebacee, care apare atunci când conductele lor excretor sunt sigilate. Unul dintre motivele (chiar mai bine spun - patogeneza) de acnee este doar hiperandrogenism. Este un răspuns fiziologic la pubertate, motiv pentru care sunt detectate o erupție pe față în mai mult de jumătate din adolescenți.

Dacă acneea persistă într-o femeie tânără, are sens să fie inspectată pe hiperandrogenism, cauzate de mai mult de o treime din cazuri ar fi sindromul ovarului polichistic.Acneea poate apărea pe cont propriu sau însoțite de seboree (creșterea producției de sebum selectiv - în anumite zone ale corpului). Se poate produce, de asemenea, sub influența hormonilor androgeni.

Acest termen se referă la creșterea excesivă a părului la femei în zone ale corpului sunt dependente de androgeni (cu alte cuvinte, părul unei femei cresc în locuri care sunt tipice pentru bărbați - pe fata, piept, între omoplați, și așa mai departe). În plus, părul își schimbă structura sa - din moale și ușor pushkovyh devin rigide întunecate (numite terminale).

Hiperandrogenism la femei cauze, simptome, tratament 1
Acest termen se referă la pierderea excesivă a părului. chelie. Sub alopecie asociate cu exces de androgeni, modificarea medie în structura părului pe capul terminal (saturat pigment, greu) la subțire, ușor, vellus scurt si pierderea parului ulterioara. Chelia se găsește în frontală, parietale și a zonelor temporale ale capului. De obicei, acest simptom indicativ al unui hyperandrogenism înalt lung și se observă în cele mai multe cazuri, tumori care produc hormoni sexuali masculini.

Virilizare (sindromul virilnoe)

Acest termen se referă la pierderea de semne ale corpului unei femei, formarea caracteristicilor masculine. Din fericire, acest lucru este destul de o afectiune rara - se găsește în doar 1 din 100 de pacienți care suferă de hirsutism. Leading factori etiologici sunt adrenoblastoma tekomatoz si ovare. Cauza mai puțin frecvente de această afecțiune au devenit tumori suprarenale de androgeni.

Virilizare caracterizata prin simptome:

 • hirsutismul;
 • acnee;
 • alopeciei androgene;
 • îngroșarea vocii (barifoniya, vocea devine grosier, similar cu bărbați);
 • scăderea gonade mărime;
 • extinderea dimensiunilor clitorisul;
 • cresterea masei musculare;
 • redistribuirea țesutului adipos subcutanat de tip masculin;
 • tulburări menstruale până la amenoree;
 • creste dorinta sexuala.

principii de diagnostic

Hiperandrogenism la femei cauze, simptome, tratament 1
În diagnosticul hiperandrogenismul au valoare ca o plângere, istorie și detalii cu privire la starea obiectivă a pacientului, precum și de laborator și metode instrumentale de cercetare. Aceasta este, după evaluarea simptomelor și a datelor istoricul medical necesare pentru a identifica nu numai faptul de ridicarea nivelului de testosteron si a altor hormoni de sex masculin în sânge, dar, de asemenea, pentru a descoperi sursa lor - tumora, sindromul ovarului polichistic sau alte anomalii.

hormoni sexuali au fost testate timp de 5-7 zile ale ciclului menstrual. Se determină nivelul de testosteron total din sânge, SHBG, DHEA, folicul, hormon luteinizant, si 17-hidroxiprogesteron.

Pentru a descoperi sursa problemei, efectua ecografie pelvină (pentru patologia ovariană suspectate - cu utilizarea de sonda transvaginala) sau, dacă este posibil, IRM-uri a zonei.

Pentru a diagnostica pacientul tumora adrenala poate fi calculat, imagistica prin rezonanta magnetica sau scintigrafia cu iod radioactiv. Este demn de remarcat faptul că tumorile mici (mai puțin de 1 cm în diametru) nu pot fi diagnosticate în multe cazuri.

În cazul în care rezultatele studiilor de mai sus sunt negative, pacientul poate fi atribuit cateterism venos, care transportă sângele departe de glandele suprarenale și ovare, cu scopul de a determina nivelul de androgeni în sânge care curge direct din aceste organe.

ghidurile de tratament

Hiperandrogenism la femei cauze, simptome, tratament 1
Tactica de tratament hiperandrogenismul la femei depinde de modul în care această condiție a apărut ca urmare a unei patologii.

In cele mai multe cazuri, pacienții tratați cu contraceptive orale combinate, care, în plus față de furnizarea unui contraceptiv și efecte anti-androgenice.

hiperplazie suprarenala congenitala impune numirea glucocorticoizilor.

Dacă nivelul de androgeni din sângele femeilor a crescut datorită hipotiroidie sau niveluri crescute de prolactină, vine la corectarea prova medicamentului acestor condiții, atunci concentrația de hormoni sexuali masculini se reduce de la sine.

În obezitate și femeile care prezintă giperinsulizme normalizarea greutății corporale (prin respectarea sfaturilor dietetice și activitatea fizică regulată) și au primit cu metformina de droguri antihiperglicemic.

Neoplasme ale glandelor suprarenale sau ovare care produc androgeni, sunt îndepărtate prin intervenție chirurgicală, chiar dacă natura lor benigne.

La care medicul cere

Atunci când simptomele de hirsutism este necesar să se adreseze la ginecolog-endocrinolog. ajutor suplimentar va avea experți dedicați - un dermatolog, trichologist, un nutritionist.

concluzie

Hiperandrogenism la femei cauze, simptome, tratament 1
Hiperandrogenism la femei - un set de simptome care apar din cauza cresterea nivelurilor sanguine de hormoni sexuali masculini, care acompaniază pentru o serie de boli endocrine. Cele mai frecvente cauze ale acesteia sunt sindromul ovarului polichistic, și hiperplazie suprarenală congenitală.

Severitatea simptomelor variază foarte mult și depinde de boala, stând la baza hyperandrogenism: unele femei boala este doar o ușoară acnee sau hirsutism, în altele tabloul clinic este luminos și există o virilizarea a corpului pacientului.

Tratamentul conservator sau, în prezența tumorilor care produc hormoni, chirurgicale.

O femeie care suferă această patologie, necesită supraveghere medicală continuă. Monitorizarea periodică a nivelului de hormoni din sânge face posibilă evaluarea eficacității tratamentului și crește șansele pacientului de a obține gravidă și transporta o sarcină în condiții de siguranță.

Clinica endocrinolog „Visus-1“ Struchkova Yu vorbește despre hiperandrogenism la femei:

androgeni in exces la femei