Hemodializa, EUROLAB, urologie

Hemodializa, EUROLAB, urologie

Hemodializă - o metodă de purificare a sângelui extrarenal, indispensabil în anumite condiții critice, devenind adesea o procedură normală. De multe ori asociate cu tratamentul de dializă disfuncției renale și restabilirea lor finală devine în mod obișnuit posibilă numai după transplant.Ce este hemodializa?

Hemodializa se bazează pe difuzia prin membrana semipermeabilă a substanțelor toxice care se acumulează în sânge și alte fluide biologice ale unei persoane, dacă el are uremie. Procedeul este purificarea sângelui extrarenal și aplicate în cazul insuficienței renale acute sau cronice, care nu trebuie confundat cu dializă enteric sau peritoneală. Hemodializa permite încălcări la normalizarea echilibrului apei și electroliților, excreta produsele metabolice toxice este de obicei inclusă în funcția renală.

dializa Intestinal are puține în comun cu hemodializa, deoarece spălarea este o soluții hipertone intestinale membranelor mucoase. În dializă peritoneală, hemodializa totală puțin mai mult - este, de asemenea, o curățire a sângelui, dar aceasta se face în detrimentul înlocuirii unor soluții speciale în cavitatea abdominală, în cazul în care rolul Efectuează membranei peritoneu

procesul de dializă prin difuzie este mediat prin mecanisme de osmoza și ultrafiltrare. Tratamentul Dializa poate fi fix sau acasă.

Pentru aparate de hemodializa folosite „rinichi artificial“, cele mai eficiente, care poate reduce timpul procedurii de până la 3-4 ore și poate fi utilizat pentru dializă la domiciliu.

bază hemodializa Procedura de schimb a conținut cu utilizarea de membrană semipermeabilă, pe de o parte în contact cu sângele, iar celălalt - cu dializat. Între de sânge și o soluție de un gradient de presiune hidrostatică este creată, asigurându-se astfel ultrafiltrarea - este derivat dintr-un exces de lichid organism și substanțe nocive și produsele metabolice sunt îndepărtate din sânge.

 • pentru a aduce așa-numitele toxine uremice,
 • reducerea nivelului ureei și creatininei în sânge,
 • în cele mai multe cazuri, pentru a corecta tulburările acido-bazic,
 • regla diselektrolitemiyu,
 • reduce hipertensiunea prin îndepărtarea de sodiu și apă,
 • înmoaie manifestări de encefalopatie uremic.

Cu toate acestea, pentru reducerea manifestărilor anemie polineuropatie, osteopatie, pericardită, mâncărimi insuportabile trebuie să continue tratamentul farmacologic, care a fost efectuată înainte de dializă, și, uneori, utilizarea sau plasmafereza hemofiltrare.

Timpul de dializa depinde de starea pacientului și variază de la 12 la 24 de ore pe săptămână. Recent, a existat o tendință de a reduce timpul de până la 4 ore de dializă la fiecare două zile.

Modul și programul de hemodializă sunt determinate strict individual. Hemodializa poate regla frecvența de membrane selectând diferite în zona de suprafață. Acest lucru poate fi zilnic o dializă de două ore, și, probabil, o jumătate de bord pentru o săptămână. Chiar mai rar, hemodializa este posibilă în cazul în care a păstrat funcția renală excretorii.

Hemodializa, EUROLAB, urologie

Hemodializa poate imbunatati in mod semnificativ prognosticul insuficienței renale cronice - rata de supravietuire la 5 ani pentru pacienții tratați prin hemodializă ambulator, în general, până la 80%. Reabilitarea acestor pacienți poate fi estimată după cum urmează:

 • excelent - operație este complet restabilită (rar);
 • bun - simptome uremie eliminat, dar performanta, activitatea fizică și mentală redusă (50% dintre pacienți);
 • satisfăcător - funcționare și activitate redusă cu mai mult de jumătate;
 • rău - oameni total disfuncționale.

Indicații pentru hemodializă

Calitatea sângelui pacientului necesită utilizarea hemodializei pentru următoarele patologii:

 • insuficiență renală acută;
 • insuficiență renală cronică;
 • încălcări grave ale compoziției electrolitice a sângelui;
 • hiperhidratare, (edem pulmonar, edem al creierului, etc ...) pune viața în pericol, nu reduc terapia conservatoare;
 • intoxicații cu toxine și medicamente (care pot să treacă prin membrana de hemodializă);
 • alcooli otrăvire.

program de tratament Hemodializa prezentat în acești indicatori clinice:

 • scăderea filtrării glomerulare la 5 ml / min, ceea ce corespunde aproximativ la creșterea valorilor creatininei de 1,1-1,3 mmol / l (dacă simptomele clinice sunt exprimate, hemodializa trebuie să înceapă cât mai devreme posibil, chiar și atunci când clearance-ul de 10 ml / min);
 • zilnic picătură de urină sub ieșire de 700 ml;
 • apariția simptomelor inițiale osteopatie uremic, polineuropatie, nu sunt corectate hiperkaliemie (7 mmol / l sau mai mare), overhydration, prekomatosnoe anacatharsis stare, prurit insuportabil, pericardita, hemoragica diateza.

Contraindicațiile dializa

contraindicații absolute pentru hemodializa program de tratament sunt:

 • neoplasme maligne,
 • leucemii acute și cronice,
 • leziuni organice severe la nivelul sistemului nervos,
 • tulburări psihice severe (psihoza, epilepsia, schizofrenia)
 • cardiacă severă și insuficiență pulmonară,
 • în stadiul final al bolii renale, cu schimbări ireversibile severe ale organelor și sistemelor;
 • vârsta de peste 80 de ani sau peste 70 de ani, în prezența diabetului zaharat.

contraindicații relative sunt:

La un ulcer gastric și colita ulcerativă, înainte de programul de hemodializă este necesar să se efectueze un tratament radical al pacientului, inclusiv chirurgicale.

Vechimea pacienți nu este o contraindicație pentru hemodializă. dar la vârsta de 65 de ani, eficacitatea sa este foarte redusă, iar pentru următorii doi ani, rata de supraviețuire este estimat la 50% dintre pacienți, în timp ce în tineri și mijlocie vârstă speranța de viață a pacienților cu hemodializă, este de 5-10 ani sau mai mult.Cum este hemodializa?

Hemodializa - o procedură medicală complicată, pentru cea mai mare parte a efectuat într-o instituție medicală, dar există ajutoare pentru dializa acasa pana in prezent.

Hemodializa nu ar fi posibilă fără obligatoriu trei dintre componentele sale - dispozitive de fluxul sanguin, dializor în sine, adică membrană semipermeabilă și un dispozitiv pentru alimentarea și prepararea dializat.

Procedura de hemodializă clasică necesită următoarele:

Prezența sângelui pompa cu role este retrasă prin tuburile la dializor. Pe drumul său are loc măsurarea vitezei fluxului sanguin și presiunea este considerată curentă normală în 300-450 ml de sânge pe minut. În același timp, există prepararea unei soluții de dializă, intră în dializor, după ce a trecut membrana la un debit de 500 ml pe minut în direcția opusă fluxului sanguin.

Compozitia dializat este de obicei similar cu plasma din sânge. Ocazional (în funcție de nivelul de electroliți din sânge și pentru controlul cantității de sânge eliminat) compoziția este ajustată în cantitatea de potasiu sau de sodiu și clor, bicarbonat de calciu și de obicei rămâne neschimbat.

procedura se face de obicei pe o baza in ambulatoriu, dar dezvoltat (și popular în străinătate) dispozitive portabile, care permite de a face hemodializa la domiciliu. Avantajele dializa acasa sunt mai frecvente oportunitatea întâlnirii și lipsa nevoii de vizite constante la centrul medical, ceea ce îl face compatibil cu cât mai aproape de normal de lucru, dieta și stilul de viață.

Proceduri de hemodializă conexe

Hemodializa este utilizat pentru tratamentul stărilor critice, de multe ori insuficienta renala - acută sau cronică, și, prin urmare, nu exclude combinația celuilalt pentru un efect maxim prtsedury.

Hemofiltrare se bazează pe convectorului transportă porțiunea lichidă a sângelui și soluți prin membrana cu permeabilitate hidraulică ridicată cu o soluție parțială sau completă procesare ultrafiltrat sterile.

Hemofiltrare - o metodă de curățare a sângelui prin filtrare printr-o membrană densă, cu o porozitate mare care poate rezista la o presiune hidrostatică mai mare decat in dializa conventionale (200-300 mm Hg ..). Rata de filtrare de sânge atinge 50-90 ml / min, în care organismul este îndepărtat dintr-o cantitate mare de substanțe lichide și toxice. Hemofiltrare este capabil să ajusteze numărul de hemodializă rezistente condiții patologice: overhydration rezistente și hipertensiunea, precum și neuropatie uremic, hipertrigliceridemie, hiperfosfatemia, pericardită. Acesta este utilizat în principal la pacienții cu insuficiență renală cu supraîncărcare de volum, care nu au nevoie de dializă.

Hemodiafiltration combină efectele de hemodializă și hemofiltrare.

Aplicarea dializei peritoneale se bazează pe faptul că vasele de sânge în cavitatea peritoneală separat de acesta, cu un strat subțire de mesothelium, un total de suprafață 1-2 mg. Cavitatea abdominală de 3-4 cm sub ombilic injectat plastic cateter construcție diferită, porțiunea proximală care este deplasat într-un tunel subcutanat (lungime 10 cm), în sus, pentru a preveni infectarea peritoneului. După aceea, capătul cateterului este evacuat in afara printr-o deschidere suplimentară în piele.

În ultimii ani, pe scară largă ambulatorie continuă dializă peritoneală: în abdomen de mai multe ori o schimbare zi
2 litri de dializat, care este introdus dintr-un sac special. Compoziția sa este selectată în mod individual pentru fiecare pacient, în funcție de natura încălcărilor și nivelul de azotemie homeostaziei.

Utilizarea de dializă peritoneală este limitată din cauza riscului de complicații:

 • infecție și locul peritonită cateterizare;
 • Pierderea de proteine ​​mari - până la 20-25 de grame pe zi, ceea ce necesită o creștere a conținutului său în dieta la 1-1.4 g per 1 kg de greutate corporală pe zi;
 • plămâni atelectazia bazale atunci când sunt administrate volume excesiv de mari de dializat.

dializa peritoneală este prezentat în stadiu terminal insuficiență renală cronică:

 • diabetici,
 • pacienții cu hepatită virală,
 • SIDA,
 • în vârstă care suferă de insuficiență cardiacă,
 • pacienții care au dificultăți în a impune fistule arteriovenoase (in special copii)
 • pacienții cu anemie severă,
 • Pacienți cu hipertensiune arterială maligne.

Contraindicații pentru dializă peritoneală sunt:

 • recent transferat operație abdominală,
 • un număr mare de intervenții chirurgicale în istorie,
 • aderențe, co- sau ileostomy, o hernie,
 • infecții ale pielii și țesutului subcutanat în peretele abdominal anterior,
 • malignități în cavitatea abdominală,
 • obezitate gradul III-IV,
 • coloanei vertebrale bolile însoțite de dureri în partea inferioara a spatelui,
 • boli pulmonare severe cu sindromul BOS
 • Atitudinea negativă a pacienților la un astfel de tratament.

Astfel de restricții lipsite de un transplant de rinichi, că eficacitatea sa este mult superior dializa, deoarece se deschide posibilitatea de a recupera toate funcțiile rinichilor sănătoși și tulburări metabolice uremie inerente de normalizare.

Dieta pentru hemodializă

Mesele hemodializați joacă un rol de sprijin semnificativ. Elaborarea dieta ar trebui să urmărească să reducă la minimum acumularea de deșeuri în sânge, și, prin urmare, ia în considerare nuanțele următoarele:

 • baza meniului zilnic - o cantitate echilibrată de produse proteice, de exemplu, carne de pui, carne și pește;
 • monitorizare atentă este necesară pentru a expune cantitatea de alimente care conțin potasiu și să nu abuzeze de ele (crește riscul de complicații ale inimii) - o înlocuitori de sare, unele fructe (banane, portocale), legume (cartofi), ciocolata, fructe uscate și nuci;
 • control atent trebuie să fie supuse consumului de lichide (risc crescut de edem, hipertensiune arterială, complicații în inima și plămânii) - se concentreze pe creșterea în greutate nu este mai mare de 5% între tratamente;
 • pentru a limita cantitatea de sare, care provoacă sete și reține lichid în organism;
 • limitati consumul de alimente bogate în fosfor, în cazul în care medicul dumneavoastră a prescris medicamente pentru a normaliza metabolismul calciului și fosforului, ceea ce se întâmplă de multe ori - este ficatul, inima, pește mare, gălbenuș de ou, nuci și semințe, tărâțe;

Este foarte recomandat pentru cei care sunt tratați prin hemodializă, nu se ascunde de cazuri medicul dumneavoastră de încălcări ale dietei. De la cei care nu sunt perfecte, dar această cunoaștere ar permite medicului să se adapteze programul de hemodializă ca fiind benefic pentru pacient în mod corespunzător.

complicații de hemodializă

Hemodializa - o procedură pentru punerea în aplicare a pacienților care trebuie să recurgă timp de mai mulți ani. Nu este lipsit de un anumit procent de complicații, acestea includ:

 • Sindromul dezechilibru - manifestat prin cefalee, greață, crampe musculare, creșterea tensiunii arteriale și, în final, leșin;
 • hipotensiune arterială - se dezvoltă adesea datorită ultrafiltrare excesive în perioada de dializă;
 • răspuns pirogen - de exemplu, creșterea temperaturii corpului în timpul aparatelor de hemodializă din cauza contaminării bacteriene și endotoxemia;
 • embolie aer - o consecință a aerului care intră în sistem din diferite părți ale dispozitivului, rezultând în creștere tablou clinic de embolism cerebral sau a vaselor pulmonare;
 • sângerare - apar adesea nazale și sângerări gastro-intestinale, sangerari mai putin in creier, în cavitatea pericardică și hematoame subdurale;
 • dialyzer membrană perforată,
 • aderarea infecție secundară - predomină infecția cu virusul hepatitei B deoarece pacienții (7-20%), iar ofițerii clinice și reprezintă formele anicteric de 30% și HBs antigen manifestă doar 40-50% din toate cazurile; cu excepția hepatitei virale de multe ori se dezvolta pneumonie;
 • intoxicație cu aluminiu - adesea o consecință a concentrației crescute în apă, care este utilizat pentru producerea unui dializat; creșterea concentrației în sânge după 1-2 ani de la începerea tratamentului de dializă, și, uneori, mai devreme, rezultând într-un așa-numita boala aluminiu manifestata osteopatie (dureri articulare, slăbiciune musculară, riscul de fracturi) și encefalopatie (tulburări de vorbire, demență, ușoară hidrocefalie).
 • dobândite chisturi renale - in special frecvent la pacienții cu hemodializă pentru mai mult de 2 ani, în majoritatea cazurilor, localizate în cortexul, adesea calcifiere și 3% din pacienți combinate cu tumori renale maligne.