furtuni tropicale - studopediya

Vara precipitații mai ales în sud, sud-est și estul continentului. Ele sunt aproape complet absente în sud-vest, sud-vest și Asia Centrală.Zonarea climatica ASIA

Teritoriul din afara Asiei pentru a trata zonele 5-climatice: temperat, subtropical, tropical, ecuatorial subecuatoriala.

Acesta include insulele din arhipelagul Malay, p-in Melaka, partea de sud a insulei Sri Lanka. Masa de aer care predomină aici este ecuatorială, care este format prin transformarea aerului marin tropical. Acest procedeu constă în impregnarea umiditatea atmosferei tropicale pe întreaga sa grosime. circulație tip eolian comercial musonice. Pentru o anumită centură caracterizată prin mică amplitudine anuală și de zi cu zi a temperaturii aerului. Ei susțin pe tot parcursul anului, la un nivel de 2 + 5 + 28º. minim de noapte chiar sub cerul senin nu scade sub + 16º (din cauza umidității ridicate.).

Acțiune ciclonică în ecuatorul mic dezvoltat în legătură cu temperatura rapidă otsutsvviem contraste între masele de aer și o cantitate mică de rotație a precipitațiilor acțiunea deflecție Zemli.Osnovnoe prin convecție termică.

Pentru clima ecuatorială highland caracterizată prin temperatură mai scăzută atunci când încă la precipitații anuală de amplitudine este, de asemenea, oarecum redusă ca urmare a scăderii conținutului de umiditate a aerului cu înălțimea. Mai mare de 4500 m începe centura de zăpadă veșnică și o furtună medie se apropie de temperatura sunt caracterul 0º.Osadki, limitat la a doua jumătate a zilei, adică, în centura ecuatorial într-o zi dominată de vreme 2 tipuri: în prima jumătate a - liniștită vreme uscată,, solnechnoya, al doilea ploios polovinu- cu furtuni și vânt puternic.

De obicei, - și se întâmplă pe tot parcursul anului, se ridică în -Sun ceață rozalie de ceață, care reflectă razele de mii nu au timp să se usuce-ing picături de ploaie agățat pe trunchi și frunze de palmieri, banane și alte umiditate proaspăt spălate de plante. Când yatnaya-racoarea aerului. Zori nu. La exact 6 bufnițe cha apare, putem spune lumina zilei pentru a turna raze lor timp de încălzire de pe vegetația udă. Cerul este senin; este un blând albastru-gri, culoarea de picturi în acuarelă, și a umplut culori siluetele violet-guvernamentale de copaci tropicale. Lumina Wete roca starneste ramuri de palmieri, iar frunzele lor tremură sub lui DY-hanem.

Între timp, soarele se mișcă încet spre-Neetu. Temperatura crește. Frunzele sunt mari Tender decolorare-Nachi nayut. Pe cerul gurii sunt vagi, care fuzionează cu fundalul nori caruntului. Până la prânz, vine căldura reală; soarele bate în jos, și vai de oricine care îndrăznește să meargă cu gol go-lovoy, insolație de așteptare pentru creduli. Air după o jumătate de zi devine udushliv. Temperatura nu este crescută, dar aerul este sensibil la corpul este saturat cu umezeala. Cea mai mică mișcare tensiune cauzează transpirație. Tu du-te în această atmosferă de sere - cald, umed, în cazul în care forma cultivate pentru sere. Există calm complet. Nu te mișca, nu numai cel mai slab atașat de frunze pe palmieri înalți, dar nu shelohnotsya literalmente nici o tulpină de iarbă, iar la sud vegetația este aburit într-o seră încă de aer. În acest moment, peste partea de sus a vulcani din apropiere au nori ay-schayutsya și târască repede pe cer, este tot mai mult de cotitură în întuneric - nor murdar de plumb, acum polgorizonta strâns ascunde ultima, și soarele. Ea ar putea auzi bubuitul îndepărtat de tunet. Aici am simțit briza zashe Leste frunze de copaci; el mai mult și mai mult, mai mult, Kolyshev imens coroană de copaci de nucă de cocos, despicarea în zdrențe cu frunze de banane.

Acesta a scăzut câteva picături de ploaie. Se aude mai multă fermitate Oglu, tunete, fulgere, și exploziile într-o ploaie torențială, care nu se poate imagina întâmpla la tropice. Cele mai puternice ploi în timpul furtunilor noastre de vară, doar parodie patetic de duș. Thunder, unul asurzitor altul, aproape continuu una după alta. ramuri întregi de copaci mari, oblamy-vayas sub greutatea care curge din cer, care se încadrează la sol, cu un bang apa; străzile și drumurile se transformă în râuri reale. Vai de cei care vin în cerurile deschise, abis. Atunci când primele picături de ploaie tot ceea ce poate fi salvat rula fără țintă, și să meargă în ploaie, la risc, cu excepția cazului în care nu sunt malaiezii în multe pălării lor, umbrele, uneori, aproape de metrou Vågå-diametru superior lacuit, la fel ca și capace de ciuperci.

furtuni de ploaie mai puțin de o oră. Apoi slăbit, și în fața decupajului puteți deja să lăsați liber casa. Liniște, noapte pro-Glacială urmează, de obicei, în spatele acestei zile turbulentă. Mușamalizat în ploaie viața urbană se trezește din nou. Pentru pietoni nu există nici un risc pentru împotmolit în noroi. Nu cred că ochii tăi, că te plimbi de-a lungul străzilor, unde doar apele curgătoare ale râului. Nu există nici o murdărie pe urme. Motivul pentru aceasta - natura solurilor locale, aceste soiuri diferite de ferulit sau ultisol care absoarbe rapid orice exces de umiditate care se încadrează la sol.

A doua zi se repetă în mod regulat același lucru; Pe tot parcursul anului ploile tropicale se încadrează în timp poslepoluden-ing, irigarea solului; Pe tot parcursul anului, în dimineața soarele straluceste aici.Acesta include peninsula Indochina, indo-Ghana depresionară fără Thar Desert, partea de nord a insulei Sri Lanka.Vo parte umedă a anului -gospodstvuet de aer ecuatorial; uscat - tropicale continentale. Pentru această zonă se caracterizează printr-o circulație de tip musonice.

În această zonă cele două zone evidențiate: Hindustan și Indochina. Granița dintre ele se realizează de munții Arakan. Diferențele între aceste regiuni asociate cu caracteristici ale zonei dispozitivului. Regiunea Gama indiană de munte latitudinii este închis de influența latitudinile nordice, astfel încât aparițiile de aer rece de iarnă sunt rare. În crestele se întind Peninsula Indochina predomină direcția meridian și între ele, ca trecerea, fluxurile de aer rece, cauzând latitudini uneori semnificative de temperatură de reducere a datelor.

În această zonă în aer tropical predomină pe tot parcursul anului. În Asia 3arubezhnoy ocupă o zonă limitată și este rupt în regiunea Tibet.

continentală (în vest) și mare (zona cu clima tropicala de pe coasta de est a continent): două zone evidențiate aici. Pentru tip tropical continental al climei caracterizat prin uscare extremă și prăfuire a aerului, de vară foarte fierbinte. În aceste condiții, există amplitudine mare, în special la temperaturi zilnice anuale și,. Într-o zi inainte de 40º, iar fluctuațiile zilnice de temperatură de suprafață deserturile nisipoase mai mult - peste 80º. Amplitudinea medie zilnică a temperaturii este de aproximativ 20 °. Media anuală, aproximativ aceeași - 20º. Precipitațiile sunt extrem de rare. Motivul pentru lipsa generală a precipitațiilor este distanța de la zona de activitate ciclonice în poziția ridicată a nivelului de condensare. Tipul de circulație - vânt comercial.

În regiunea de est (marin de tip climat tropical) este dominat de fluxul de aer tropical marin la periferia vestică a anticiclonului Pacificului de Sud. Clima acestei zone este diferită de zona de interior cu un tip de climat tropical temperaturi mai mici, un număr semnificativ de CMV precipitații.

El are o largă intinde banda de-a lungul părții de nord a Peninsulei Arabe, peninsula Malaya Aziya, partea de nord a Mesopotamiei, la nord de platoul iranian, Himalaya, cea mai mare parte din China, precum și insulele din sudul Japoniei (Kyushu, Ryukyu), partea de sud a insulei Honshu. În timpul verii, într-o zonă dominată de masele de aer tropical, în timpul iernii - un moderat.

În cadrul centurii sunt patru zone climatice: 1) mediteraneene, 2) subtropical continental (iranian și Asia Centrală), 3) Vysokogornaya 4) muson subtropicale.

zona mediteraneană (tipul de climă - Vest țărmul mării sredizemnomosky) include peninsula Malaya Aziya, Mesopotamia. Aceasta se caracterizează prin dezvoltarea activității ciclonice pe frontul polar în timpul iernii. Ca urmare, iarna este cald și umed, iar verile - calde și uscate, așa .K. predomină în acest moment de aer tropical continental. precipitații anuale este de aproximativ 1000 mm sau mai mult.

Regiunea continentală subtropicale (Iran și Asia Centrală) - tipul de climat este deșerturilor subtropicale continentale. Vara este foarte cald și uscat, deoarece pe o suprafață încălzită formată din aer tropical continental un aer moderat foarte uscat. Iarna este relativ rece și vreme umedă, cu modificări frecvente. În acest moment, activitatea ciclonic se dezvoltă în ramura iraniană a frontului polar.

El a tras prin Mongolia, nord-estul Chinei, viespi în Hokkaido și nordul Honshu. continental și musonic: două regiune climatică iese în evidență aici. În această zonă temperaturile de iarnă sunt cele mai mici din Asia, ortodoxe, iar vara temperaturile sunt practic la fel ca în subtropicale. Iarna influenta anticiclon asiatica se resimte chiar și în litoraluri de est.

1. Datorită dimensiunii mari a continentului în toate zonele climatice, cu excepția ecuatorial, a exprimat domeniul cu un tip continental al climei.

2. Curele climate ecuatoriale și tropicale sunt mici.

3. Nicăieri în altă parte, cu excepția Asiei, musoni ecuatoriale nu se extind până în prezent la nord de Ecuator.

4. În musonic continental de iarnă de pe coasta de est a Asiei este foarte rezistent si reduce temperatura, astfel încât oceanul este uneori mai rece decât în ​​interiorul continentului.

În a doua jumătate a verii și începutul toamnei pe regiunile tropicale ocean sunt adesea cicloane observate. Ciclonul cuvânt este de origine greacă. Aceasta înseamnă „șarpe inel“ sau „circling“, subliniază rotația circulară a aerului în ciclon.

Cuvântul „uragan“ și „taifun“ în limba aborigenilor din Caraibe și America Centrală și, în consecință, locuitorii din Asia de Sud-Est înseamnă „vânt puternic“ - un fenomen deosebit de caracteristic acestor uriașe țări tropicale vârtejuri.

Academicianul VV Shuleikin numit cicloane tropicale ale cincilea tip de mașini care încep activitatea lor pe aparatul de încălzire - oceanul după vortexul inițial apare deasupra acesteia. Uraganul traiectoria coincide cu zona de la o temperatură deasupra apei 27º C. Energia cinetică dezvoltată ciclon tropical în trei kilometri strat inferior ajunge la 19 înmulțit cu 10 la 25 de grade erg de energie echivalentă cu 20 Kuybshevskih HPP. Astfel, cicloane tropicale se dezvolta ca urmare a unor procese dinamice cauzate de creșterea de aer cald și umed peste zonele încălzite ale oceanului între 5 ° și 20º latitudinile nordice și sudice. Furtunile rezultate muta, de obicei, la vest, pe măsură ce crește de mișcare atunci când se deplasează în continuare în largul coastei deviate spre nord. Atunci când viteza vântului depășește valoarea de 120 km / h cicloane tropicale numite uragane. In cazuri extreme, viteza vântului atinge o viteză mai mult de 240 km / h. Uraganele sunt comune pentru aproape toate zonele tropicale ale oceanului mondial, dar din motive necunoscute, ei practic nu apar peste sudul Atlanticului și partea de sud-est a Oceanului Pacific. In vestul Pacificului, uragane sunt numite taifunuri. De la ei depinde în mare măsură de viața popoarelor din Filipine, Japonia, Asia de Sud-Est.

Cei mai mulți oameni asociază cu furtuni puternice, vânturi dăunătoare. Dar ucigașul principal nu este vântul și valurile formate de ea. Când se apropie de val țărm uragan face apă imens ocean de peste 4 metri în înălțime. De-a lungul suprafața expusă a valului furtuna oceanului prelua mai mult de 15 de metri de mare. Atunci când aceste valuri lepuit pe mal, ele pot provoca inundații masive, singura evadare din care pentru locuitorii din locuri joase - evacuarea imediată.

De-a lungul terenurilor viteza vântului scade rapid, dar este încă un pericol de inundații, dar nu din apele oceanului, și de la ploi abundente. condiții deosebit de periculoase, cum ar Inundații în teren deluros sau muntos. În prezent, sateliții sunt ușor pentru a detecta și urmări calea de uragane le muta oriunde pe Pământ. Uraganele acopere teritorii mari - sute de kilometri în diametru - și poate dura mai multe zile.

furtuni tropicale - studopediya

/ - granițele geografice ale țărilor, 2 - limitele zonelor geografice; E - ecuatorială, Se - sub-ecuatoriale, TK - tropicale continentală, TN - musonic tropicale, STS - subtropicală mediteraneană, STK - subtropicale continentală, STV - Highland subtropicală, STM - musonică subtropicală, Marea Britanie - temperat continentală, minte - moderat musonic