Funcționale - tipuri semantice de vorbire, simptomele lor - studopediya

Toate textele sunt împărțite în trei tipuri semantice: descriere, narațiune, raționament.

Descriere - text de tip semantic care descrie atributele obiecte, evenimente, drepturile animalelor:Toamna a venit. frunze mici, aproape toate zburat la Lozin de coastă și ramurile arată pe cer prin turcoaz. Apa sub Lozin a devenit clar, gheață și păreau grele. Un cer negru de foc benzi IMPS care se încadrează stele (Bunin).

Scopul descriere - cititorul sau ascultătorul descrierea produsului pe care acesta îl reprezentat vizual în mintea lui.

Descrierea naturii este numită o descriere a peisajului omului - portret.

Descriptiv t tex poate fi sub formă de orice stil.

Narațiunea - un tip semantic al textului, care descrie evenimentele în ordine:

Dar aici de fotografiere a început să scadă, iar apoi sa oprit complet. umbre negre țâșni la o parte, a fugit în focul nostru și a dispărut în spatele copacilor. Inamicul a plecat! Am încheiat această luptă noaptea cea mai dificilă și teribil în pădure. (M. Fortus)

Narațiunea este în formă de stil artistic și de conversație.text narativ artistic are o anumită construcție - compoziție (lat Composito -. Compoziția, formulare, compus). Cutumiar pentru a distinge: expunerea (situația, înainte de începerea acțiunii), șirul (de exemplu, în cazul în care începe acțiunea), dezvoltarea acțiunii, punctul culminant (cel mai înalt punct de acțiune), izolare (eveniment de sfârșit).

Evenimentele se pot dezvolta, în ordine cronologică, și în sens invers, atunci când învățăm mai întâi despre joncțiunea, și apoi pe dezvoltarea acțiunii.

Raționamentul - semantice de tip text, care afirmă sau neagă orice caz, faptul, conceptul.

Raționamentul este construit după cum urmează: teze, argumentul, dovedind ieșirea lui. Teza trebuie să se precizeze în mod clar și argumente demonstrabile - convingătoare. Este important ca logica a fost stabilită, gramatical și relația semantică (cuvinte de intrare sunt adesea folosite: în primul rând, astfel încât, prin urmare) între teza și argumente:

Limba română - una dintre marile limbi ale lumii.

În primul rând, este bogat în vocabularul, în al doilea rând, o flexibilitate extraordinară și plasticitatea formelor de limbaj, și în al treilea rând, o varietate de dispozitive stilistice.

Așa că a avut dreptate AS Pușkin, susținând că limba noastră nu este numai să nu fie inferioare limbilor europene și are asupra lor superioritate.

Raționamentul este diferit de descrierea și mai narativ structură complexă teză (un participiu și participle verbale se transformă, diferitele tipuri de Uniune și de conexiune asyndetic), vocabular (cuvinte pentru concepte abstracte: binele, adevărul).

Raționamentul poate acționa în diferite forme de gen, scrisori, articole, rapoarte, discursuri politice.