forța statică maximă și puterea musculară voluntară maximă statică - studopediya

Bazele fiziologice ale rezistentei musculare

Bazele fiziologice ale fortei musculare si viteza-rezistenta (putere)

Caracteristicile energetice ale exerciții de viteză rezistențăputere componentă de viteză

Bazele fiziologice snorostno-rezistenta (putere)

hipertrofiei musculare de lucru

Comunicare forta si rezistenta arbitrară

Bazele fiziologice ale rezistentei musculare

Bazele fiziologice ale fortei musculare si viteza-rezistenta (putere)

Curs 3. Bazele fiziologice ale forței musculare și a vitezei de rezistență (de putere)

După cum sa menționat deja, au prezentat forță musculară este invers proporțională cu viteza de deplasare (vezi figura 1 ..): Cu cât viteza, cu atât mai puțin forța este expus, și vice-versa. Diferite exerciții de sport fac parte din diferite puncte ale curbei „Power - Speed“. Exerciții cu sarcini externe apropiate sau egale cu puterea maximă musculară izometrică, se referă la activitățile de auto-consolidare. Astfel, de exemplu, exerciții de gimnastică „Handstand“, „cruce“, „echilibru forward“ pe inele, exerciții cu stivuitor halteră circa-max sau greutatea maximă.

Când reducerea rezistenței externe de mișcare viteza crește și scade puterea musculare expuse. Exerciții cu o sarcină externă egală cu 40-70% din forța izometrică maximă, în care apar rezistență relativ mare și viteza de contracție musculară, adică. E. o mulțime de putere, se referă la exerciții de viteză-putere. Astfel, de exemplu, sprint, sărituri.

Mișcările de deplasare ale masei mici (mai puțin de 40% din forța izometrică maximă), o viteză mare și prezintă o rezistență relativ mică musculare. Astfel de exerciții sunt de mare viteză (de exemplu, aruncarea o minge mică, cu un spațiu), mișcare a membrelor descărcate).

Dl ranitsy tipuri de separare numite „de exercițiu, este foarte condiționată.

În condițiile de contracție izometrică a mușchilor arată forța statică maximă.

Și musculare voluntare zometricheski dezvolta maxim posibil pentru stres ei, atunci când următoarele trei condiții:

1. Activarea unităților motorii (fibre musculare) ale mușchiului;

2 Mod ton plin în toate unitățile sale motorii;

3. Contracția mușchiului la o lungime de repaus.

În acest caz, tulpina musculare izometrică corespunde forței sale statică maximă.

M Putere maximă de alimentare (MS), dezvoltarea mușchilor care depinde de numărul de fibre musculare care constituie un anumit mușchi, și grosimea lor. Numărul și grosimea fibrelor determină grosimea mușchiului ca întreg, sau o zonă altfel secțiunii transversale a mușchiului (diametru anatomic). Raportul dintre SM musculare la secțiunea transversală anatomice este cunoscută ca puterea relativă a mușchilor. Se măsoară în newtoni sau kilograme de forță per 1 cm2 (N / cm2 sau kg / cm2).

Un diametru natomichesky este definit ca zona mușchiului secțiunii transversale a avut loc perpendicular pe lungimea sa. Secțiune transversală a mușchilor, a avut loc perpendicular pe parcursul fibrelor sale, asigură un diametru fiziologic muscular. Muscle cu diametru fiziologic progres paralel al fibrelor coincide cu anatomice. Raportul dintre SM musculare la secțiunea transversală fiziologică se numește puterea absolută a mușchilor. Aceasta variază între 0,5-1 N / cm2.

Și Măsurarea o forță musculară o persoană a efectuat la el. efort aleatoriu, un efort de a minimiza mușchii necesare. De aceea, atunci când vorbim de forta musculara la om, este un maxim de putere arbitrare (AMM. În pedagogie sport, acest concept este echivalent cu conceptul de „forță musculară absolută“). Aceasta depinde de două grupe de factori: mușchi (periferică) și focală (central nervos).

Pentru musculare factori (periferice) care determină MEA sunt:

1. condiții mecanice ale brațului mușchi - umăr forță musculară acțiune pârghie și unghiul de aplicare a forței la pârghia osului;

2. Lungimea mușchiului, deoarece puterea musculară depinde de lungimea sa;

3. Lățimea (grosimea) a mușchiului activat deoarece rezistența ceteris paribus-mușchi expuse de mai mare, cu atât mai mare diametrul total al mușchilor voluntari;

4. Compoziția mușchilor, t. E. Raportul fibrelor musculare rapid și lent. tic nervos mușchii.

Prin factori focale (central nervos) includ colectarea mecanismelor de coordonare musculare centrale de control ale sistemului nervos - mecanisme de coordonare a mecanismelor de coordonare intramusculare și intermuscular.

mecanisme de coordonare intramusculare încă determină numărul și frecvența pulsația neuronii cu motor și mușchii comunică impulsurile lor în timp. Cu aceste aranjamente sistemul nervos central reglementeaz UPI dat musculare, t. E. Determină cât de mult forța contracția voluntară a mușchiului este aproape de SM. Indicator MPS oricărui grup de mușchi, chiar și unul dintre comun depinde de forța de contracție a multor mușchi. Desăvârșirea coordonare intermuscular manifestat într-o alegere adecvată a „dreptul“ mușchilor sinergistului, pentru a limita activitatea „inutile“ mușchi antagonistului și celelalte articulații și în creșterea activității mușchilor antagoniste, furnizează o înregistrare a articulațiilor adiacente și așa mai departe. N.primarul T, controlul muscular, atunci când este necesar să-și exercite UPI lor, este o sarcină dificilă pentru sistemul nervos central. Acest lucru explică de ce în musculare normale MPS mai puțin de MS lor. Diferența între MS și mușchii lor numit lipsa de putere MPS.

Cu deficit de mâl la om este definită după cum urmează. Dinamometric specială de instalare măsurată IPU selectat grup de mușchi, apoi - l MS. Pentru a măsura SM irita nervul inerveaza acest grup de muschi, impulsuri electrice. Forteaza stimulare electrica selectată astfel încât toată puterea de a excita fibrele nervoase (axoni de neuroni cu motor). Astfel, se aplică frecvența de stimulare necesară pentru a cauza tetanosului completă a fibrelor musculare (de obicei 50-100 impulsuri / sec). Astfel, a redus toate fibrele musculare ale grupului muscular, dezvoltarea maxim posibil pentru tensiune le (MS).

Deoarece acest grup de mușchi deficit de nămol mai puțin decât unitatea de control centrală musculară perfectă. Amploarea deficitului de energie depinde de trei factori:

1. psihologic de stat, emoțională (setare) a testului;

2. Numărul necesar de grupe musculare activate simultan

3. Gradul de control voluntar al perfecțiunii lor.

P el primul factor. Este cunoscut faptul că, în anumite stări emoționale o persoană poate fi o forță care este mult mai mare decât maximul posibil în condiții normale. Astfel se aplică (stres) condiții de stres emoțional, în special, starea unui atlet în timpul unei competiții. În condiții experimentale, o creștere semnificativă a performanțelor MEA (t. E. Scade deficitul de energie) este detectată cu testul motivație puternică (interes) în situații care provoacă reacția puternică emoțională, de exemplu după un sunet ascuțit neașteptat (shot). Același lucru se observă în hipnoza, luând anumite medicamente. În acest caz, efectul pozitiv (creșterea MPS, reducând lipsa de putere) este mai pronunțată la subiecții neantrenați și mai slab (sau absent) la sportivi bine pregătiți. Acest lucru indică un grad ridicat de perfecțiune a dispozitivului de control central de sportivi musculare.

Factorul Tora. În condiții identice, valoarea măsurată a deficitului de energie este mai mare, cu atât mai mare numărul de grupe musculare simultan-tic nervos. De exemplu, atunci când sunt măsurate prin mușchii MEA, având ca rezultat numai degetul mare al mâinii, deficitul de putere este în diferite discipline 5-15% din SM acestor muschi. La determinarea mușchilor UIP rezultat degetul mare și pliere -falangă său final, un deficit de putere crește la 20%. La contracția voluntară maximă de grupe musculare mari deficit de putere tibia egală cu 30% (Ya. M. Kots).

T factor rety. Rolul său este dovedit de diverse experimente. Se arată, de exemplu, exerciții izometrice, efectuate într-o anumită poziție a membrelor, ceea ce duce la o creștere semnificativă a MPS, măsurată în aceeași poziție. În cazul în care măsurătorile sunt luate în alte dispoziții ale membrelor, apoi crește. MPS este neglijabilă sau absentă cu totul. În cazul în care creșterea MPS depinde numai de creșterea diametrului mușchilor instruiți (factor periferic), ar apărea în măsurători, în orice poziție a membrelor. Prin urmare, în acest caz depinde de creșterea UPI mai perfectă decât înainte de antrenament, unitatea centrală de control muscular este în poziția de stagiar.

Fig. 28. Efectul greutății de 100 de zile de formare a mușchilor mâinii drepte pe forța voluntară maximă (IPU), aria secțiunii transversale (PPP) și raportul mușchilor MPS / PPS din dreapta și mâinile la stânga (Ikay M. și T. Fukunga, 1970):-instruit 1 musculare, 2 - neinstruit

P factor de coordonare olul este de asemenea dezvăluit în studii ale puterii arbitrare relative, care este determinat prin împărțirea meas index prin valoarea lățimii musculare (Deoarece doar diametrul anatomice ale mușchilor pot fi măsurate la om, pentru majoritatea mușchilor nu este determinată de puterea arbitrară absolută (MEA legată de diametrul fiziologic), și relativ (raportul dintre MEA cu diametrul anatomic). In sport pe termen pedagogic „forța relativă“ se referă la raportul de greutate al sportivului IPU.). Astfel, după un antrenament de 100 de zile, folosind AMM antrenat mușchii brațului izometrice au crescut cu 92%, iar aria secțiunii transversale a profilului cu 23% (Fig. 28). Prin urmare rezistența relativă arbitrară a crescut de la o medie de 6,3 până la 10 kg / cm2. Prin urmare, un exercițiu sistematic poate ajuta pentru a îmbunătăți controlul mușchilor voluntari. MPS netreniruemoy mușchii brațului, de asemenea, a crescut ușor, datorită ultimul factor, deoarece aria secțiunii transversale a mușchilor mâinii nu sa schimbat. Acest lucru indică faptul că mușchiul de control central mai sofisticate pot fi afișate în ceea ce privește grupele musculare simetrice (fenomenul de „transfer de“ efect de formare).

Fig. 29. Distribuția procentuală a fibrelor rapide în exterior cvadriceps cap m femurului (stânga) .; forță izometrică a mușchilor piciorului, menționat greutatea corpului (bare de lumină), iar viteza verticală în timpul unui salt în sus (dreptunghiuri întunecate) la sportivi si non-sportivi de diferite specializări (Komi P. și colab. 1978)

După cum se știe, cel mai înalt prag ( „mai putin excitabil“) este un rapid de unități motorii musculare. Contribuția lor la tulpina musculare general este deosebit de mare, deoarece fiecare dintre ele conține o mulțime de fibre musculare. fibre musculare rapide mai groase, au mai multe myofibrils și, prin urmare, reduce puterea lor mai mare decât cea a unităților cu motor lent. Acest lucru explică de ce MPS depinde de compoziția musculare: mai multe fast-tic nervos fibrele musculare pe care le conțin, cu atât mai mare MPS lor (Figura 29.).

W găină sportivii sarcina este de a dezvolta rezistenta musculara substanțială în timpul exercițiului competitiv, trebuie să se aplice în mod sistematic în exerciții de formare care necesită un ecran mare de forță musculară (cel puțin 70% din MPS sale). În acest caz, îmbunătățirea mușchilor de control arbitrare, și, în special, mecanismele de coordonare intramusculare pentru a asigura includerea cât mai multe unități de mușchi motorii de bază, inclusiv cel mai înalt prag, unități cu motor rapid.