Forme de economie subterană - studopediya

Pentru tipologia soiurilor de activitate umbra se iau trei criterii: relația lor cu economia „alb“, precum și subiecte și obiecte ale activității economice. Din această perspectivă, există trei sectoare ale economiei subterane:Cel mai îndeaproape cu umbra asociată economiei „alb“ (ascunde) activitățile de afaceri juridice.

„A doua“ economia subterană - o (ascuns, non-blocare), activitatea economică informală a economiei lucrătorilor alb ", direct și indirect legate de activitățile lor oficiale profesionale. Ea nu produce (din punctul de vedere al societății în ansamblu) bunuri și servicii noi, ceea ce duce la o redistribuire ascunsă a venitului național creat anterior [6]. Ca parte a economiei „a doua“ umbra sunt cinci tipuri principale de infracțiuni economice:

1) încălcarea regulilor de concurență - luare de mită comerciale, încălcarea legilor antitrust, spionaj industrial;

3) încălcarea drepturilor salariaților - o încălcare a contractelor de muncă, standardele de siguranță;

4) încălcarea drepturilor creditorilor - abuzul capitalului împrumutat;

5) încălcarea drepturilor statului - ascunderea veniturilor fiscale.

Multe dintre aceste tulburări sunt atât de banal încât acestea încetează să mai fie percepută ca o abatere de la normă.

Cele mai importante specii ale economiei „a doua“ umbra sunt corupția și evaziunea fiscală.

Corupția - este utilizarea de poziția oficială pentru câștig personal. Cel mai adesea sub corupția implică mită, birocrații de numerar guvernamentale venituri ilegale care le primesc de la cetățeni de dragul de îmbogățire personală.

Corupția este reversul activității oricăruia dintre stat centralizat, ceea ce pretinde a fi contabil larg și control.

Cauzele economice ale corupției - este de salariile mici ale funcționarilor publici, precum și puterea lor de mare pentru a influența activitățile întreprinderilor și cetățenilor.

Cauzele instituționale ale corupției sunt considerate a fi un înalt nivel de secretizare în agențiile guvernamentale, sistemul de raportare greoaie, politica de resurse umane slab al statului.evaziunea fiscală a devenit o normă de comportament al multor afaceri. Ca urmare, a încălcat regulile de concurență loială, se obține beneficii de evaziune fiscală, în creștere a corupției, capitalul astfel obținut, du-te în străinătate.

Evaziunea fiscală contribuie la deficiențele din lege, impunității pentru încălcările sale și slăbiciunea supravegherii.

În funcție de legalitatea acțiunilor întreprinderilor și cetățenilor, metode de traversal fiscală pot fi împărțite în două grupe: a legală și ilegală.

Prin acțiuni legale includ strategii de scutire formală de la plata impozitelor. Privită ca ilegale - activități ilegale și ascunderea activității legale.

În cazul în care a doua economie umbra este indisolubil legată de economia „alb“, un parazit pe ea, economia subterană gri funcționează mai autonom.

„Gri“ economie subterană - este permisă de lege, dar nu și activitatea economică înregistrată de producția și vânzarea de bunuri și servicii obișnuite.

În acest sector al economiei tenebre a produs bunuri și servicii în mare parte convenționale, dar producătorii timid departe de contul oficial, nu doresc să suporte costurile asociate obținerii unei licențe, plata impozitelor etc.

„Gri“ economie subterană prin natura sa, are o piață competitivă și natura. Micii producători, care se ascund de supravegherea organizațiilor de supraveghere se poate baza numai pe puterea de cumpărare a aceluiași, separat de clienții reciproc. „Informală“ de producție folosește în esență nici de capital, și resurse umane. nivelurile de venit sunt ușor mai scăzute decât în ​​sectorul formal.

„Informală“ Economia este sectorul economiei subterane, care este cea mai productivă și utilă pentru societate. Este mult mai puțin periculos pentru societate decât alte forme de activități economice informale, cum ar fi „gulere albe“ și crima organizată, și, prin urmare, nu este văzut ca un dușman, ci ca un asistent potențial pentru economia legală.

În cazul în care activitățile economice „gri“ umbra sunt aprobate în mare parte de către cetățeni, „Black“ este întotdeauna ținta condamnării universale. „Negru“ economiei subterane în sensul cel mai larg poate fi luat în considerare toate activitățile, care sunt complet excluse din viața economică normală, astfel cum a considerat incompatibil cu ea, să o distrugă (furt, jaf, extorcare de fonduri și așa mai departe. D.).

„Negru“ economia subterană are loc atunci când și unde și când crima nu este văzută ca o abatere de la normă, precum și o manifestare specifică a acesteia. [8]

Ilegal-umbră activități economice pot fi un civil, fiscal, administrativ și infracțiuni. Acestea din urmă au o relevanță directă pentru aspectele criminologice ale economiei subterane, precum și alte infracțiuni - atât directe, cât și indirecte, deoarece acestea constituie condiții criminogene grave care să favorizeze realizarea criminalității economice, achizitiv.

Ar trebui subliniat faptul că cea mai mare parte a activităților economice umbră sunt de obicei o „a doua“ și, cel mai important, „gri“ tenevayaekonomika8.