Filosofia epicurienii

reprezentanții proeminenți Epicureanismul sunt Epicur (341-270 BC) și Lucretius (aproximativ 99-55 BC). Epicurieni interesat confortul întrebărilor Dispensa a persoanei într-un context istoric complex al timpului.Doctrina filosofică a lui Epicur a fost concepută pentru a menține distracție.

Acest lucru va fi fericire. Epicur disting trei tipuri de plăceri:

- naturale și necesare pentru viață;

- naturale, dar nu este necesar pentru viață;

- nu este necesar pentru viața și nenaturală.

Sage ar trebui aspiră doar la prima și să se abțină de la toate celelalte.

Epicur partajate plăcere dinamice și statice.

a) plăceri dinamice sunt pentru a atinge obiectivul dorit, și înainte de această dorință, și acțiune trebuie să fie însoțită de suferință (de exemplu, gradul de satisfacție de foame).

b) plăcere static - o stare de echilibru, lipsa dorinței (de exemplu, starea de om bine hrăniți). plăcerea statică este mai importantă, deoarece nu conține nici o suferință.

Idealul este o bucurie liniștită, starea lipsei de foame (prezența de pâine și apă). viața în izolare departe de afacerile publice. Simpatie pentru prieteni preferat să iubească - una dintre cele mai dinamice bucurie. Fără prietenia este imposibil să se bucure, pentru că fără ea nu putem trăi fără frică; ea apare din nevoia de ajutor.

Plăcerea poate preveni suferința, dar dacă este cald, este scurt, dar dacă pe termen lung, acesta poate fi transferat prin intermediul disciplinei mentale și obiceiul de gândire despre lucruri plăcute.

Principalul pericol pentru fericirea umană este frica. Epicur susține că cele două cele mai mari surse de frică - frica de moarte și de religie - sunt interconectate, deoarece religia susține punctul de vedere al morților, atât accidentul (amintiți-vă că se întâmplă în era pre-creștină). Religia, prin urmare, nu este o consolare, dar care previne confortul. intervenția supranaturală în afacerile naturii părea sursa Epicur de teroare și nemurire - distrugerea speranței de a scăpa de suferință și durere. În loc de religie, el propune o teorie filosofică care poate alina persoana.

Epicur credea că sufletul este un material și constă din particule. Atomii ale sufletului sunt distribuite pe tot corpul. Senzația vine din filamente subțiri ejectate corpurile și mișcare până când acestea ating atomii de suflet. Odată cu moartea sufletului se dizolvă și atomii săi își pierd capacitatea lor de a senzație.

Epicur a fost un epicurian, adică a crezut că tot ceea ce am perceput este adevărat. Erorile apar ca urmare a estimării incorecte a senzațiilor. Dar principala activitate a gândirii logice, credea el de inducție, generalizare.

În ciuda acestor presupozitii favorabile, filosofice ale activității științifice, epicurienii nu au avut în dezvoltarea științelor naturale. Probabil Epicur numai interesat de știință ca un mijloc de a da o explicație a acțiunilor atribuite zeilor. El nu a aspira la adevărul științific, explicând natura. În cazul în care există mai multe posibilități explicații naturale ale fenomenelor, apoi, în funcție de Epicur, nu este nevoie de a încerca să găsească singura corectă, că este adevărat.Filosofia stoică.

STOA doctrina - stoicismul - acoperă aproape șase secole. În lunga sa istorie, astfel încât există trei părți principale:

Media (II ien.) - Paneth (Panetsy) și Poseidonios (Poseidon)

Stoicism ca doctrină filosofică combinată elemente ale materialism și idealism, ateismul și teismul. De-a lungul timpului, o tendință idealistă în stoicism a fost în creștere, iar stoicismul transformat în învățătura pur etică. Școala a primit numele de la celebra galerie de artă Stoa Picelis ( «pictat permanent"), porticul pe dealul din Atena, pictat de celebrul pictor grec Polignetom.

Fondatorul ei este considerat Zeno Kition din insula Cipru (336 -. 264 BC) (Zenon Kitiysky - nu trebuie confundat cu Zeno Elea cu aporii sale), care deține sesiunile sale sub arcadele galeriei.

Odată ajuns în Atena, Zeno timp de douăzeci de ani au făcut cunoștință cu diferite școli și curente filozofice: cinici, cadre universitare, Peripatetics. Și aproximativ 300 î.Hr. El a fondat școala lui. În tratatul său „natura umană“, a declarat mai întâi că „a trăi în conformitate cu natura - este același lucru ca să trăiască în conformitate cu virtute“ și că este - scopul principal al omului. Prin urmare, el a regizat filozofia stoică pe etică. ideală extins a realizat în viața lui. Ideea lui Zenon de a combina cele trei părți ale filozofiei (logica, fizica și etica) într-un singur sistem.

Pentru urmașii lui au fost leanf (331-232 î.Hr.). Și Chrysippus (280 -. 207 î.Hr.).

Cele mai remarcabile reprezentanți ai Stoa Mijlociu sunt Paneth (Panetsy) și Poseidonius (Poseidon). Datorită Paneth (circa 185 -... Ca. 110 î.Hr.), doctrina stoică a trecut din Grecia la Roma.

Care este doctrina stoicii? A fost o școală eclectică (eclectism eklekti, de asemenea, GP - amestecarea, conexiunea de diverse stiluri, idei, opinii), care a reunit diferitele direcții filosofice. Locul și rolul științei în predarea stoicii au fost determinate prin compararea următoarele:

- logica - un gard,

- Fizică - sol fertil,

Sarcina principală a filozofiei - etică; cunoaștere - este doar un mijloc pentru dobândirea înțelepciunii, capacitatea de a trăi conform naturii. Acesta este idealul unui adevărat înțelept. Fericirea este, de asemenea, libertatea de pasiune și pace sufletească. Stoic fizica a studiat legile și fenomenele de micro-și macrocosmos. Logica a fost un fel de psihologie, studierea mecanismelor care stau la baza gândirii umane, ceea ce a făcut posibil să se cunoască și să înțeleagă fenomenele vizibile și invizibile în natură și în cosmos.

Etica este o filozofie a vieții, sau înțelepciunea practică, adică, doctrina morală. Stoicii recunosc patru virtuți de bază: raționalitate, moderare, justiție și curaj. Virtutea principală în etica stoice este abilitatea de a trăi în armonie cu rațiunea.

În centrul eticii stoice este afirmația că nu ar trebui să căutăm cauzele problemelor umane în lumea exterioară așa cum este - doar manifestarea exterioară a ceea ce se întâmplă în sufletul uman. Omul - parte a marelui univers, acesta este asociat cu tot ceea ce este în ea, și să trăiască prin legile sale. Prin urmare, problemele și eșecurile umane apar din cauza faptului că se rupe departe de natura lumii divine.

Rețineți că multe lucruri din lume, nu depind de persoana, dar el poate schimba atitudinea față de ei.

Principalele canoane stoice:

- Independența față de influența lumea exterioară, circumstanțele externe și avizele;

- Loialitatea față de poruncile lui Dumnezeu;

- Prezența de spirit și posibilitatea alegerii libere a rezonabile;

- Viața în armonie cu natura;

- Delimitarea bun (ca cea mai bun) și rău (vice);

- Non-participare la viața publică (auto-îndepărtare), ignorând legile filozofiei și culturii tradiționale, dacă acestea sunt rele.

Astfel, idealul omului înțelept stoic vorbește, ridicându-se deasupra agitația din jurul vieții, eliberat de influența lumii exterioare datorită educației, cunoașterii, virtutea și despătimirea (apatie), autarhică (auto-suficiență).