Factorii sociali - studopediya

· Îmbătrânire a populației (vârsta și distribuția pe sexe a populației);

· Consolidarea diferențierii în nivelul de venit al societății;

· Apariția întreprinderilor private, a salariilor și a șomajului;· Modificări structurale în familie.

Consolidarea diferențierii în funcție de nivelul de venit al societății ca un impact semnificativ asupra modelului de consum. Această cifră sociologi străini ca bază pentru împărțirea societății în clase (a se vedea. Abaterea 3.10).

Otstupleni.Kotler F. Principii de marketing.

Concepte moderne străine sociologice într-o diviziune a societății în clase, folosind nivelul de venit, subliniind cele trei clase majore: superioare (bogate), medii (venituri cu medii), mai mici (săraci). Fiecare dintre aceste trei clase sunt împărțite în două. Această structură de clasă tipică pentru Statele Unite.

clasa superioară mai mare (mai puțin de 1% din populație). Aceasta include elita, derivate din familii renumite și trăind pe averea moștenită. Ei pot dona bani în scopuri caritabile, posedă, de regulă, mai mult de o acasă, trimite copiii la școli private, nu le place să pună bogăția lor pe ecran. Principalele piețe de consum pentru acestea sunt piața de bijuterii, antichități, case, servicii în organizarea de petrecere a timpului liber și de călătorie.

Clasa E (12%). Freelanceri, manageri, oameni de afaceri, cariere de afaceri. Ei caută să obțină o educație bună, prezintă grijă de viața spirituală, cultura și afacerile civice. Piața a câștigat un bun acasă, mobilier, îmbrăcăminte, aparate.

Clasa medie inferioară (30%). Aceasta include angajați, oameni de afaceri mici și așa-numita aristocrație forței de muncă. Ei caută să se conformeze cu tradițiile culturale, norme și reguli, oferindu-se un halou de respectabilitate. piața lor este de produse, cum ar fi ¾ "do it yourself", Housewares, îmbrăcăminte stil strict.

clasă inferioară mai mare (35%). Acesta functionari, muncitori calificați și semicalificați. Ele sunt preocupate de o separare clară a rolurilor sexelor, pentru a consolida poziția lor în societate. ¾ lor de piață este de articole sportive ieftine, bere, bunuri de uz casnic.

clasă inferioară inferioară (20%). Această clasă include muncitori necalificați, persoanele care trăiesc la beneficii. piața lor este ¾ alimente, unele bunuri de uz casnic, televizoare, bunuri second-hand.

în societatea românească, în scopul de a rezolva problemele de marketing, de asemenea, se pot distinge clasa celor bogați, clasa de mijloc și clasa celor săraci, care are loc în cazul în care aveți nevoie de ele mai mult de diferențiere. Desigur, caracteristicile cantitative și calitative ale acestor clase nu sunt aceleași ca și în Statele Unite. Dar abordarea metodologică poate fi aplicată în România.

Astfel, clasele sociale sunt destul de stabile grup de oameni care sunt caracterizate prin valori similare de reprezentări, interese, aspirații ale consumatorului (sau altele) comportamentul. Cu alte cuvinte, clase sociale sunt caracterizate nu numai venituri, ci și alți indicatori, mai ales calitativi, cum ar fi, de exemplu, educația, relevante pentru tradițiile culturale, valorile, preferințele, și așa mai departe. N. Cunoașterea structurii de clasă a societății ajută în marketing pentru a naviga mai bine procesele sociale ca aparținând discuțiilor de clasă despre posibilele stereotipuri de comportament ale membrilor săi, în special:1) aparținând aceleiași clase și determină tendința reprezentanților săi în comportamentul foarte asemănătoare (uneori aproape identice);

2) aparținând clasei determină poziția oamenilor în societate;

3) reprezentanți ai unei clase pot fi transformate în alte clase (creșterea claselor de jos la mare, coboară de la superior la inferior) 3.

Concentrându-se în dinamică clasă, marketing poate construi o scenarii de prognoză mai rezonabile pentru dezvoltarea întreprinderilor lor, produsul lor și politica de stabilire a prețurilor. pentru a determina destinațiile cele mai preferate ale politicii sortimentale, și așa mai departe. n. Cum putem caracteriza structura de clasă a România, care a apărut ca urmare a reformelor din anii '90? Mai întâi de toate, trebuie remarcat faptul că reforma economică în România a dus la o diferențiere destul de profundă a societății românești, reflectată în apariția clasei bogate, chiar și super-bogați și clasa săraci, numărul de care este semnificativ. Clasa medie, care ar trebui să constituie coloana vertebrală a societății, probabil, doar conturat. Acesta și începutul noului secol nu poate fi încă chemat să formeze și au devenit mai puternici (vezi. Abaterea 3.11), care nu poate decât să provoace îngrijorare, inclusiv oameni de afaceri.

Otstuplenie.Ryvkina R. V. schimbare Drama.

Prezența unei astfel de clasă largă de săraci, care a fost format în România, Millennium, nu poate contribui la dezvoltarea afacerii. Este evident. Ce și cât de mult se pot cumpăra pe cei săraci? Poate veniturile provenite de la compania din vânzarea de bunuri ieftine de primă necesitate pentru cei săraci, să asigure prosperitatea? Cu greu. Dar ce faci? Poate de afaceri, în general, afectează structura de clasă a societății, și anume de a reduce numărul de clasă săraci prin traducerea lor în clasa de mijloc? Poate el poate. Prin formarea clasei de mijloc și de afaceri pot și ar trebui să facă efortul lor, și capitalul lor. Eu nu fac în acest scop, la începutul secolului al XX-lea. Henry Ford a crescut mai întâi salariile lucrătorilor lor, de la 2 la 5 USD. pe zi. Desigur, obiectivul lor principal a fost încă de a deveni mai bogat, angajații săi ar putea cumpăra mașină, produs la uzinele Ford (model-T). „Nu-ți fie frică să dea bani la oameni, ¾ Ford a declarat ca răspuns la acuzațiile de oameni de afaceri din Detroit, ¾ dacă ești un om inteligent, puteți face acest lucru ca ei se vor întoarce la tine.“ Ford a contribuit în mare măsură la, și creșterea numerică a clasei de mijloc a Americii, adică. E. Clasa care de mult efort în producție, crearea de noi produse și valoare nouă, câștigă mult, și, în consecință, o mulțime de cheltuieli, însuflețitor și în curs de dezvoltare, astfel, de afaceri, în general. Astfel, afacerea dacă dorește să crească și să prospere, nu poate ajuta, dar ne gândim la bunăstarea societății. Într-o societate de afaceri săraci nu are nimic de-a face.

Apariția întreprinderilor private și a forței de muncă salariale în România, de asemenea, a contribuit la schimbarea stilului de viață al populației, care, desigur, nu ar putea afecta, dar comportamentul lor de consum.

Otstuplenie.Kotler F. Principii de marketing.

Fiecare familie în cursul comportamentului său consumatorului schimbare de viață, care este determinată în principal de vârsta sa. Următoarele etape ale ciclului de viață de familie pot fi numite și tipurile de familii. Să spunem, „cuplu de tineri fără copii“, în cazul în care estimăm o familie separată, atunci această etapă, dar dacă se ia în considerare toți tinerii tinerii căsătoriți fără copii, este un tip.

Pasul 1. simplu tinere, care trăiesc separat de părinții lor. Reprezentanții acestui tip nu sunt grevate de dificultăți financiare speciale. Cererile lor sunt legate de haine la modă, echipamente de bucatarie, mobilier, mașini, excursii să se odihnească.

Pasul 2: doi tineri fără copii. Situația financiară este mai bună decât va veni mai târziu, după nașterea copiilor. Cumpăra bunuri de folosință îndelungată: frigidere, mașini, mobilier, sobe, vouchere pentru vacanțe.

Etapa 4. „cuib complet“, Etapa 2 (cel mai mic copil este de peste șase ani). Situația financiară este mai bună decât în ​​etapa 3. Majoritatea femeilor de muncă. Copiii mai mari pot ajunge la locul de muncă. Le place să cumpere produse în vrac. Vand profesori de pian de servicii muzicale, rechizite școlare, și așa mai departe. N.