Evaluarea fiabilității diferenței rezultatelor cercetării - studopediya

În medicină și sănătate a diferenței parametrilor evaluați mediu și valorile relative obținute pentru diferite grupuri, în funcție de sex, vârstă, precum și grupuri de pacienți și sănătoși, etc ... In toate cazurile, atunci când se compară cele două valori comparate devine necesară nu numai pentru a determina diferența lor, dar, de asemenea, pentru a evalua validitatea acestuia.Valorile diferență de fiabilitate obținute într-o cercetare selectivă înseamnă că producția lor de diferență poate fi transferată la populația generală relevantă.

Fiabilitatea este măsurată prin criteriul eșantionului diferența de încredere (criteriu de precizie t), care se calculează în conformitate cu formule speciale pentru media și valorile relative.

Formula evaluarea fiabilității diferenței mediilor comparate după cum urmează:

și valori relative:

unde M1 M2. P1. P2 - parametrii obținuți prin cercetări; m1. și m2 - eroarea medie a acestora; T - test de precizie. Diferența semnificativă la t ≥2, care corespunde probabilitatea prognosticului fără cusur de 95% sau mai mult (p> 95,0%).

Pentru majoritatea cercetărilor efectuate în medicină și de îngrijire a sănătății, acest grad de probabilitate este destul de suficientă.

Odata cu indicarea gradului de probabilitate de predicție fără eroare (P) în literatura științifică frecventă indicație probabilitatea de eroare, care este definit ca (1-P), adică dacă P = 95% (p = 0,95), gradul de probabilitate de eroare p = 0,05Atunci când valoarea fiabilității testului t<2 степень вероятности безошибочного прогноза составляет p<95%. При такой степени вероятности мы не можем утверждать, что полученная разность показателей достоверна с достаточной степенью вероятности.

În acest caz, este necesar să se obțină informații suplimentare, creșterea numărului de observații.

Se poate întâmpla ca o creștere a numărului de probe, diferența continuă să fie fiabile. În cazul în care astfel de încercări repetate, diferența rămâne de încredere, poate fi considerat ca fiind demonstrat faptul că seturile de comparate diferențele detectate în trăsăturile studiate.

De exemplu, este necesar să se determine dacă diferențele valabile în nivelul pepsinei în sucul gastric al pacientilor cu hipertiroidism si persoanele sanatoase. Pepsina testate pentru două grupe: 49 pacienți cu hipertiroidism și 50 de persoane sanatoase (de control). Rezultatele sunt prezentate în tabelul

Compararea nivelului mediu al pepsinei în sucul gastric
pacienții hipertiroidism și indivizii sănătoși (controale)

Concluzie: Diferența dintre indicatorii (40.0-6.8 = 33,2%) este importantă și fiabilă, cu o probabilitate mai mare de 99%. Prin urmare, vă sunt susceptibile de a argumenta că degenerarea bolii parodontale este caracterizata ca un companion pentru pacientii cu abces pulmonar.

O astfel de combinație de naturale și trebuie explicate schimbări patofiziologice profunde în corpul pacienților. Acest exemplu arată că, în cele mai multe cazuri, medicul de studiu trebuie să decidă problema dacă distincția pe care el observă între parametrii celor două seturi de probe dacă și în mod semnificativ în mod semnificativ. Vor reflecta modelul de diferența care rezultă și cât de probabil este prognosticul fără cusur poate fi susținut.

Această metodă estimează fiabilitatea rezultatelor cercetării și diferența permite numai grupuri de comparație perechi în prezența obligatorie a parametrilor generalizează - aritmetică (M1 și M2.) Sau valori relative (P1 și P2.) Și eroarea medie a acestora (m).