Encefalită - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Encefalită - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Encefalita - inflamație a substanței creierului. Termenul „encefalită“ se referă la leziuni infectioase, alergice, infecțioase, alergice și toxice ale creierului. Distinge primare (căpușă, țânțar japoneză economii encefalită) și secundare (rujeolă, asemănătoare gripei, post-vaccinare) encefalită. În cazul oricărei alte cauze de encefalita necesită o terapie cuprinzătoare. De obicei include tratamentul etiotropic (antiviral, antibacterian, antialergic), deshidratare, terapia cu lichide, tratamentul anti-inflamator, vasculare si terapie neuroprotector, tratament simptomatic. pacienții sunt, de asemenea, encefalita suferit nevoie de reabilitare.Encefalita - inflamație a substanței creierului. Termenul „encefalită“ se referă la leziuni infectioase, alergice, infecțioase, alergice și toxice ale creierului.

Clasificarea Encefalita reflectă factorii etiologici asociați manifestări clinice și curs. În ceea ce privește aspectul distinge encefalita primare (virale, microbiene, și rickettsii) și encefalite secundare (postekzantemnye, post-vaccinare, bacteriene și parazitare, demielinizante). Conform tepuis de dezvoltare și cursul bolii - hiperacută, acută, subacută, cronică, recidivantă. Potrivit localizarea leziunii - cortical, subcorticale, tulpina, cu înfrângerea cerebelului. Deoarece prevalenta - Panencefalita (cu leziuni ale materiei albe), polientsefalit (care afectează materia cenușie) și panencefalita. Morfologice caracteristici - necrotizanta și hemoragice.

Conform severitatea encefalite bolii recuperate moderat severe, severe si foarte severe. Pe posibile complicatii - umflarea creierului. dislocarea creier, comă cerebrală. Sindromul epileptic. chistică. Precum și posibilul rezultat al bolii - recuperare, starea vegetativă, simptome focale brute. În plus, în funcție de localizarea preferențială a encefalitei este separata in tulpina, cerebeloasă, mezencefalic și diencefalică.

encefalita primară

Căpușă, encefalita (primavara-vara)

Boala produce virusul neurotropă filtru encefalitei tic-suportate. Purtătorii de virus și rezervor în natură - căpușe. Noțiuni de bază în corpul uman prin muscatura unui tick sau alimentar (consumul de lapte crud de vaci și capre infectate), virusul intră în sistemul nervos hematogenically. Durata perioadei de incubație a bolii, care a dezvoltat ca rezultat al mușcăturii de căpușă este de la 1 la 30 de zile (în unele cazuri până la 60 de zile), infecția în cazul alimentar - 4 zile la 1 săptămână. Atunci cand membranele de microscopie și creier prezintă înroșirea feței lor, se infiltrează de poli- și celule mononucleare, mesodermal și răspunsul glial. Localizarea modificărilor inflamatorii și degenerative ale neuronilor cade in principal pe medulla coarne nucleu anterioare ale segmentelor vertebrale cervicale, Pons, cortexul cerebral.

Pentru toate formele clinice de tic-suportate encefalita debut acut tipic, care apare ca creșterea temperaturii corpului la 39-40 grade, explodarea dureri de spate, viței. Deja în primele zile ale bolii există o simptome marcate cerebrale (vărsături, dureri de cap), afectarea stării de conștiență, în unele cazuri, o tulburare mentală (delir, halucinații auditive și auditive, depresie). Mai multe forme distincte clinice de tic-suportate encefalita: poliomieliticheskaya, meningeale, encefalitic, febril, poliradikulonevriticheskaya, precum meningoencefalita virale două val. Diferența lor se afla in prevalenta si severitatea diferitelor simptome neurologice.

Diagnosticul de encefalita tic-suportate sunt istoricul importante date (reședința într-un accent endemică, mușcătură de căpușă, o profesie pacient, utilizarea de lapte de capră sau de brânză). Rețineți că doar 0,5-5,0% din totalul căpușe sunt purtătoare de virus, deci nu orice boli care apare după o mușcătură de căpușă - encefalita. Diagnosticul de verificare „TBE“ se efectuează prin reacția de fixare a complementului, inhibarea hemaglutinare și neutralizare. importanță diagnostică Desemnat este selectarea virusului în sânge și LCR; creșterea în sânge este determinată prin RES, leucocitoză și în investigarea lichidului cefalorahidian - pleiocitoza limfocitara si proteine ​​a crescut la 1 g / l. Capusa encefalitei trebuie diferentiata de tifos. diferite forme de meningita seroasa. poliomielita acuta.

encefalitei japoneze este un tantar

Boala este cauzata de un virus neurotrop, transportat de țânțari sunt capabile să transmită transovarial virusului. Perioada de incubație durează de la 5 până la 14 zile. encefalitei japoneze este un debut tantar brusc, cu o creștere bruscă a temperaturii corpului (până la 39-40 grade), vărsături, dureri de cap intense. În plus, tabloul clinic este tipic japoneza encefalita tantar expresie semnificativă a simptomelor comune infecțioase (tahicardie. Bradicardia. Înroșirea feței, răni la rece. Uscăciunea limbii). Mai multe forme distincte de tantar encefalitei japoneze. meningeala, convulsivă, bulbar, hemiparetic, hiperchinetică și letargic. Diferența lor constă în predominanța unui anumit sindrom.

Boala este de obicei severă. În primele 3-5 zile există o creștere a simptomelor, febră ridicată persistă timp de 10-14 de zile si politic. Rezultatul Lethal cel mai des (70% din cazuri) a fost observată în prima săptămână a bolii. Debutul morții și, probabil, în etapele ulterioare ale bolii, ca urmare a complicațiilor alăturat (de exemplu, edem pulmonar). De o mare importanță pentru diagnosticul de tantar encefalitei japoneze au boli sezoniere și date epidemiologice. Verificarea diagnosticului se realizează prin reacții de fixare și neutralizare complement, anticorpii sunt definite deja în a doua săptămână de boală.Epidemia de encefalita economie letargic (encefalita A)

Boala Malokontagiozno, este în prezent în formă tipică nu are loc. Agentul cauzal al economiei epidemii encefalita nu se găsește în ziua de azi. Punct de vedere clinic și morfopatologic boala poate fi împărțită în două etape - acută având o natură inflamatorie și cronică, pentru care, în mod tipic pentru o degenerativă progresivă. Forma clasica de epidemii encefalita letargică în debutul faza acută, cu o creștere a temperaturii corpului la 39 de grade, dureri de cap moderate, vărsături, senzație de slăbiciune generală. Febra dureaza aproximativ doua saptamani. În acest moment, există simptome neurologice: somnolență anormală (cel puțin - alte tulburări de somn), înfrângerea nucleii nervului oculomotor (uneori ptoză). Simptome extrapiramidale tipice pentru faza cronică a economiei epidemii encefalita, adesea observate în faza acută a bolii. Ele se pot manifesta ca hiperkinetică (atetoză, convulsii vederii, coreoatetozice) și sindromul akinetic-rigid (amimia, akinezie, rigiditate a mușchilor).

În unele cazuri, stadiul acut de economii epidemii de encefalita poate fi însoțită de tulburări psihogene severe (halucinații vizuale și / sau auditive, modificări în percepția culorilor și forme de obiecte din jur). În faza acută a bolii la majoritatea pacienților pleiocitoza LCR detectat (mai ales limfocitară), o ușoară creștere a nivelului de glucoză și proteine; în sânge - niveluri crescute ale limfocitelor, eozinofile. Etapa acută de economii epidemii de encefalita poate dura de la 3-4 zile până la 4 luni, după care este posibilă o recuperare completă. In 40-50% din cazurile de stadiu acut devine cronic cu conservarea simptomelor reziduale (insomnie persistenta. Depresie. Ptoză ușoară, insuficienta convergență).

Principala manifestare clinică a stadiului cronic de economisire epidemii encefalita este sindromul Parkinson, printre care pot fi dezvoltate și tulburări endocrine (infantilism, diabetul insipid. Iregularitățile menstruației. Casexia, obezitate). Diagnosticul de encefalita epidemii în faza acută este destul de dificil. În această perioadă, diagnosticul se poate baza numai pe diferite forme de tulburări de somn care implică tulburări psychosensory și simptome ale nucleii nervului oculomotor. O atenție deosebită trebuie acordată la apariția simptomelor de mai sus pe un fond de temperatură ridicată a corpului. Diagnosticul de stadiul cronic epidemiei encefalitei Economo mai dificilă și se bazează pe caracteristica sindromului Parkinson. tulburări endocrine de origine centrală, modificări mentale.

encefalita secundară

encefalita gripei

Boala este cauzata de virusul gripal A1, A2, A3 și B apare ca o complicație a gripei. mecanismele patogenice encefalita gripei - fenomene dyscirculatory in creier si neurotoxicosis. Deteriorarea sistemului nervos sunt inevitabile în orice formă de gripă, atunci când acestea apar sub forma de dureri de cap, dureri musculare, somnolență, slăbiciune, etc. Cu toate acestea, în cazul gripei encefalitei starea sănătății pacientului se deteriorează, există simptome cerebrale (amețeli, vărsături). CSF arată o creștere moderată a proteinelor și pleiocitoză scăzută (în timpul puncției lombare fluxurilor de lichid cefalorahidian sub presiune inalta).

În unele cazuri, în faza acută a encefalitei gripei a dezvoltat o înfrângere grea în formă de encefalită hemoragice gripei, care debutează o creștere bruscă a temperaturii corpului, febră și alterarea stării de conștiență (chiar comă). CSC detectează urme de sânge. In timpul acestei forme de encefalita gripa este extrem de dificil, așa că moartea vine destul de des, la fel ca în cazul unui rezultat pozitiv al bolii, exprimată prin tulburări neurologice persistă.

encefalita rujeolei

post-vaccinare encefalita

Pot să apară după administrarea de vaccinuri DT și DTP. atunci când vaccinarea antirabic si dupa vaccinuri impotriva rujeolei (cel mai adesea). Postvaktsignalny encefalita dezvolta acut, debutând cu o creștere bruscă a temperaturii corpului (40 grade), vomă, dureri de cap, tulburări ale conștienței și de convulsii generalizate. Înfrângerea sistemului extrapiramidal este însoțită de apariția unor tulburări hiperkinetice de mișcare și de coordonare. In studiul lichidului cefalorahidian (curge sub presiune inalta) definesc numarul de celule limfocitare mici și o ușoară creștere a nivelului de proteine ​​si glucoza. Caracteristica curentă encefalitei vaccinarea cu rabie - debutul bolii ca entsefalomielopoliradikulonevrita acută, uneori rapid progresivă, care poate duce la deces din cauza tulburărilor bulbare.

tratamentul encefalitei

Pentru tratamentul encefalitei, Neurologii folosite mai multe tipuri de terapii. Terapia patogenetică include mai multe direcții:

 • deshidratare și control edem cerebral (soluție de manitol 10-20% a fost intravenos 1-1,5 g / kg furosemid intravenos sau intramuscular 20-40 mg acetazolamida);
 • Desensibilizarea (cloropiramină, clemastină, difenhidramina);
 • Terapia de substituție hormonală - cu condiția deshidratant, anti-inflamator, efect desensibilizant și protejează cortexul adrenal de epuizare functionala (prednisolon 10 mg / kg / zi prin metoda terapiei pulsului în decurs de 4-5 zile, dexametazona intramuscular, sau 16 mg / zi până la 4 mg la fiecare 6 ore);
 • îmbunătățirea microcirculației (soluție izotonică de dextran intravenos;
 • antihypoxants (emoxypine și colab.);
 • menținerea homeostaziei și echilibrului hidro-electrolitic (parenteral și nutriție enterală, dextroză, dextran, clorură de potasiu);
 • angioprotectors (hexobendină + + etamivan etofillin, vinpocetină, pentoksifellin și colab.);
 • tratamentul tulburărilor cardiovasculare (glicozide cardiace, vasopresoare, camfor, sulfokamfokain, glucocorticoizi);
 • normalizare respiratorie (menținerea permeabilității căilor respiratorii, oxigenarea hiperbara, terapie cu oxigen, dacă este cazul traheostomie sau intubație, ventilație mecanică .;
 • recuperarea metabolismului creierului (vitamine, polipeptide cortex de bovine, piracetam și colab.);
 • medicamente anti-inflamatorii (salicilați, ibuprofen, etc.).

Tratamentul cauzala al encefalitei virale implica utilizarea de medicamente antivirale - nucleaze, replicarea virusului întârziere. Asociați interferon alfa-2, în cazurile severe, în asociere cu ribavirină. Când ARN și ADN encefalită virală utiliza în mod eficient tilorona. Corticosteroizii (metilprednisolon) sunt utilizate prin metoda terapiei pulsului la 10 mg / kg intravenos timp de 3 zile.

Terapia simptomatică, la rândul său, implică mai multe domenii: sindromul delirant anticonvulsivant și antipiretic medicație terapie. diazepam (soluție 5-10 mg intravenos dextroză) este utilizat pentru ameliorarea status epilepticus, soluție 1% de i.v. sodiu tiopental, fenobarbital, primidonă, anestezie prin inhalare. Pentru a reduce temperatura corpului este utilizat un amestec litic, 2 ml de 50% Metamizol sodiu, droperidol, ibuprofen. In terapia delirant sulfat de magneziu sindrom expedient atribuire, acetazolamida, amestecuri litice. Pentru normalizarea constiintei utilizate droguri metabolice, biostimulatori, pentru normalizarea psihicului - antidepresive, tranchilizante.

Terapia Restorative include, de asemenea, mai multe componente: tratamentul parkinsonismului (preparate de levodopa, agenți anticolinergici, relaxantele musculare; operație stereotaxică prezentat doar cu o creștere a rigidității și ineficiența tratamentului medicamentos); hiperkinezie tratament (medicamente metabolice, neuroleptice, tranchilizante); Tratamentul Kozhevnikov epilepsiei (anticonvulsivante, neuroleptice, tranchilizante); pareză tratament (energokorrektory, medicamente care stimulează metabolismul în creier și mușchi țesut, fizioterapie fizioterapie masaj ..); tratamentul tulburărilor metabolice neuroendocrine (medicamente, tranchilizante, agenți de desensibilizare, antipsihotice).

Prevenirea encefalita

Măsurile preventive care pot preveni, eventual, infecție și encefalita Mosquito tic-suportate, sunt vaccinarea preventivă a persoanelor care trăiesc și / sau lucrează în zonele de contaminare posibile. Vaccinarea standard împotriva vaccinării encefalita tic-suportate include 3 și conferă o imunitate puternică timp de 3 ani. Prevenirea encefalite secundare presupune diagnosticarea la timp și tratamentul adecvat al bolilor infecțioase.