Economii și investiții - studopediya

Din moment ce nu este numai investițiile, ci și la orice componentă a cheltuielilor autonome (de consum, de investiții, cheltuielile guvernamentale, exporturile nete) pot produce același efect asupra venitului, este numit multiplicatorul cheltuielilor autonome.







Luați în considerare efectul multiplicator.

Să presupunem că statul își desfășoară investiția autonomă în economie, în valoare de $ 1000 în care înclinația marginală de a economisi este 0.2.

Este necesar să se calculeze efectul multiplicator.

Deci, $ 1000 Se încadrează în economie. De exemplu, după Keynes, să presupunem că o investiție în lucrări publice. Apoi, cei care sunt implicați în lucrări publice, se va simți de la $ 1000 mai bogat. Ei doresc să crească consumul lor. Cu toate acestea, $ 1000 ei nu pot cheltui, ca în conformitate cu înclinația marginală de a economisi este de 0.2-20% din venitul de care au nevoie pentru a salva.

Astfel, creșterea consumului de 80%, și anume 800 USD care va fi prezentat sub forma cererii de consum. Presupunem că acestea vor fi achiziționate produse alimentare. Apoi, implicat în producția de produse alimentare se va simți la 800 USD mai bogată și să extindă consumul lor. Cât de mulți? 640 USD, pentru că 80% din 800 USD și 160 u.e.oni va salva în conformitate cu înclinația marginală pentru a salva.







Există o reacție în lanț: investiție inițială de stat autonom de $ 1000 genera desfășurarea consumului:

1000 + 800 + 512 + 640 = 5000 ...

5000 - aceasta este limita sumei de o progresie geometrică, care, în acest caz, avem în vedere:

Deci, a existat o perioada de cinci ori mai mare față de creșterea inițială a investițiilor publice în venituri. Multiplicatorul este 5.

Din ceea ce face dimensiunea de multiplicare?

Din înclinația marginală pentru a salva. Inferioară înclinația marginală pentru a salva, cu atât mai mult efectul multiplicator. Puteți exprima această formulă:

unde k - multiplicator.

Astfel, cheltuielile autonome de multiplicare - este raportul dintre schimbare a venitului de echilibru la o schimbare în orice componentă a cheltuielilor autonome.

Impulsul de investiții inițiale, „un declanșator“ efect multiplicator poate proveni atât din sectorul privat și de stat.

Pentru a calcula ceea ce va fi un efect de multiplicare trebuie să fie de mărimea investiției înmulțită cu multiplicatorul: