Diagnosticul diferențial al retard mental - studopediya

Metoda de „Studiul percepției emoției copilului grafic.“

Obiectiv: Pentru a determina emotiile.

Material Stimul: carduri cu o reprezentare grafică a emoțiilor.Ordinea: copilul este cerut un card cu o imagine grafică de bucurie, tristețe, teamă, furie, surpriză, și a întrebat: „Ce este această persoană?“.

Prelucrarea rezultatelor: locul de muncă este mai mică de 50% din rezultatele corespunde nivelului scăzut al capacității de a distinge între emoțiile care pot indica de retard mintal.

Caracteristici ale metodei. Copiii cu retard mental greu de a identifica cele mai bune grafică, emoție verbalizată de bucurie, mai rău - furie și surpriză.

Metoda de „Studiu de înțelegere a copiilor de starea lor emoțională“

Obiectiv: Pentru a studia înțelegerea propriilor emoții.

Material Stimul: creioane colorate, album.

Ordinea. Copiii sunt încurajați să-și amintească și să tragă o situație în care au simțit surpriza, frica, durere, bucurie.

Rezultatele tratamentului: studiu explicație accesibilă a stării emoționale în situații diferite.

Caracteristici ale metodei. Pentru majoritatea copiilor cu retard mintal se caracterizează printr-o valoare mică, desen schematic, creând culori negative, prevalenta de starea de spirit de anxietate de fond emoțional, ceea ce sugerează un sentiment de abandon, de singurătate, ostilitate. Copiii cu retard mental stări emoționale inexacte, emoțiile diferențiate parțial verbalizate, nu înțelege instrucțiunile, se deplasează pe desen.

Diagnosticul diferențial al retard mental implicat în mulți cercetători domestici: MS Pevzner, VI Lubovsky EM Mastyukova, L. S. Vygotsky, SD Zabramnaya.

Importanța studiului nivelului de dezvoltare mentală este utilizarea de reprezentări LS Zona Vygotsky de dezvoltare proximală și curentul, rolul de îngrijire a adulților în procesul de învățare al copilului. Există modele generale de dezvoltare anormală. Copilul are întotdeauna dificultăți în interacțiunea cu mediul înconjurător, încălcarea enunț, stabilitate redusă și concentrare, lipsa de operații verbale și logice, incetinind formarea conceptelor.Prin urmare, nu puteți utiliza testele de inteligenta ca instrument de diagnosticare unic, deoarece aceasta nu oferă date suficiente pentru diagnostic diferențial, și arată numai rămânerea în urmă a nivelului de dezvoltare mentală.

Trebuie să utilizați metodele calitative ale psiho-diagnosticare, care vor diferentia tulburari de dezvoltare. VI Lubovsky a sugerat utilizarea unui tabel care vă permite să interpreteze datele de tehnici de diagnosticare. Tabelul presupune că deficiența cantitativă de severitate caracteristică reflectată în funcțiile mentale reprezentate în acestea: 1 - nici o funcție de eșec; 2 - ușoară afectare a funcțiilor până la moderată; 3 - funcții de eșec dur.

În tabel pentru a introduce date despre starea de activitate mentală, sunt aduse prezentate în datele din tabel privind starea activității de vorbire, de învățare și așa mai departe.

Tabelul se va face cu privire la starea de date activității mentale, care sunt suficient de fiabile în cazul în care caracterizarea tuturor tipurilor de gândire. Cât de ușoare și moderate tulburări de gândire pot fi evaluate în cazul în care numărul de sarcini mentale efectuate doar cu 30% mai mic decât numărul lor. includ cazuri de neconformitate cele mai multe locuri de muncă (peste 50%) la tulburări severe de dezvoltare ale activității mentale, în ciuda asistenței acordate, și apar dificultăți chiar și la percepția instrucțiuni.

Diagnosticul de copii cu retard mintal complicată, deoarece este dificil să se facă distincția de dezvoltare întârziată a condițiilor legate de: retard mintal, neglijare pedagogică, autismul infantil, infantilism.

Rezumând toate abordările și punctele de vedere pentru a stabili criteriile diferențiale pentru diagnosticarea copiilor cu ARC, urmând indicatorii cei mai integratoare pot fi identificate: gradul de leziuni ale creierului, Maturitatea proceselor de activitate cognitivă, maturitatea componentelor activității de vorbire, un mod de a efectua o acțiune, arbitrariul, natura asistenței acordate, capacitatea de a de transfer, nivelul de activitate mentală.

Activitățile psihologului în sistemul COA nu este un izolat flux-Vaneau din activitatea altor instituții de învățământ-ing spetsialis (inclusiv terapie de vorbire, patologi de vorbire, cu socio-profesor, etc.).

discuție colectivă a rezultatelor re-examinarea tuturor spe-cialist vă permite să lucrați-o singură vedere natura și caracteristicile de dezvoltare a copilului, pentru a determina perspectivele globale pentru dezvoltarea sa în continuare, o serie de activități de corecție-devel-vayuschih necesare și de a dezvolta un program de lucru de auto-compensare-translațională cu copilul.