Dentiție - cauze, simptome, diagnostic și tratament

dentiție

Dentiție - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Dentiție - stadiul de dezvoltare a sistemului dentar, caracterizat prin apariția de lapte sau permanente dintilor la copii. Eruption și schimbarea dinților este un proces natural, care pe de o parte, ca urmare a dezvoltării și creșterii corpului copilului, iar celălalt - reflectă nivelul sănătății sale fizice, pașaportul și vârsta biologică. dentitie are loc într-un timp specificat; În același timp, în cursul acestui proces, chiar și la copii sănătoși pot să apară variații individuale. La om, pe toată durata ciclului de erupția dinților are loc de două ori: lapte (dinți temporari) apar în 24-30 de luni la 6 luni;. 5-14 ani, acestea sunt înlocuite cu dintii permanenti.În prezent, stomatologie pediatrică există o tendință de a reduce timpul de dezvoltare și mai devreme dentitie, care se leagă la accelerația generală. Evaluarea corectitudinii copilului dentiție debitului poate fi administrat specialiștilor pentru copii - medici pediatri si stomatologi.

Timing dentitie

Criteriile pentru dentitie fiziologice anumiți termeni sunt definiți ordinea și împerechere (aspect concomitent-mennoe odnoimen-TION a dinților în dreapta și din partea stanga a maxilarului).

Nou-născuții dinți orale lipsesc; membrana mucoasa acoperă marginea osului alveolar, întorcîndu-Zuya rola strans. Cu toate acestea, procesul de stabilire a dinților începe la săptămâna 6-8-lea al embriogenezei. Până în momentul de naștere a maxilarului fiecărui copil au cu 10 foliculi fundamenta temporare și permanente 8 (rudimente de dinți), care sunt în diferite stadii de dezvoltare și de mineralizare. Restul rudimente de dinți permanenți sunt formate în maxilarului după naștere.

Erupția dinților primari la copii pornește de la o medie-vozra ste 6-7 luni, la sfârșitul formării coroanei dintelui si incepe sa se dezvolte radacina. apar Prima oral incisivii central inferior, apoi (8-9 luni). - incisivi centrali superiori. Erupția incisivilor laterali superiori are loc într-un copil 9-11 luni. partea de jos - în 11-13 luni. Apoi, aproximativ 1-1,5 ani apar primii molari superiori (molari), în spatele lui - primii molari inferiori. Apoi secvențial canini erup pe fălcile superioare și inferioare (16-20 și 17-22 mo., Respectiv). Erupția dinților primar este completat la vârsta de 2-2,5 ani, apariția molarii superioare și inferioare.

Astfel, musca de lapte la sugari are 20 de dinți; premolari-l otsutst-exista. În pediatrie pentru o estimare aproximativă a numărului de dinți în formula de copil este utilizat de până la un an: N - 4, unde N - vârsta în luni. Perioada de dentiție în mod normal, in curs de dezvoltare copiii pot fi deplasate într-o direcție sau alta: de exemplu, în unele copii dinți apar la vârsta de 4 luni. - 2 ani; altele - de la 8-10 luni. până la 3,5 ani.

Imediat după erupția dinților primari și au un smalț rugoasă poros, care conține un mic microcelule. Prin urmare, nerespectarea îngrijirea corespunzătoare igienică a dinților, dietă, profilaxia dentară (sigilarea fisurilor. Preparate de aplicare fluorurat. Fluorurare profundă) au un risc crescut de a dezvolta cariilor dintilor de foioase. Consecința hipoplazie fetale țesuturi dentare pot servi hipoplazie email.

Perioada dentiția de obicei coincide cu punctul de vedere al pierderii de lapte. De regulă, după pierderea temporară a unui dinte în gaura umflaturi vizibile sau o parte a marginii de tăiere a dintelui permanent. Breakthrough de legare a dinților permanenți, începând cu etsya primii molari la vârsta de 5-6 ani. incisivi centrali permanenți (jos, apoi partea de sus) apar în 6-8 ani; în spatele lor, în 8-10 ani, există o schimbare a incisivilor laterali. Erupția caninii, primul și al doilea premolari (molari mici) cu vârste cuprinse între 10-12 de ani. Ultimii 13-14 ani erup molarii a doua. De 17-25 ani acolo înțelepciune dinți (uneori nu erup deloc).

dinti permanenti pentru copii sunt foarte diferite de dinți pentru adulți la anatomia lor. În special, în dinții permanenți ai copiilor volumul cavității dintelui, iar pulpa este semnificativ mai mare, și cantitativă a țesuturilor dure - mai puțin de diverși factori exogeni pot determina cu ușurință carii și pulpita. Pentru că este atât de important de la bun început pentru a oferi dreptul de îngrijire, să se supună igiena profesionale regulate. fluorura de prelucrare Preparate dinți.

Factorii care afectează calendarul de erupția dințilorTermenii și caracteristici ale erupției de influență Dhul-CWA factorilor ereditari și de mediu. Printre acestea din urmă a jucat un rol important împovărat istoria perinatală: toxicoză să fie centură. conflictul Rhesus. trauma nașterii intracraniană. prematuritate. boli infecțioase etc. perioada neonatală.

Acești copii dentiție perioade poate fi întârziată aproximativ 2 ori. Mai târziu, erupția dinților observate la copiii nascuti la femeile cu defecte cardiace. a suferit infecția herpetică. Toxoplasmoza și colab., boala.

Formarea adecvată a sistemului dentar depinde în mare măsură de dezvoltarea copilului în primul an de viață. Deci, se remarcă faptul că momentul erupției dinților primari rupte în hipotiroidism congenital. și timpul și modul - cu rahitism. Violarea proceselor de penetrare-TION și schimbarea dinților poate apărea atunci când glanda pituitară patologia, evitarea completa a alaptarii, sepsis neonatal. frecvente infecții respiratorii acute, pneumonie și altele. La rândul său, dentiția afectarea poate duce la formarea malocluziei la copii.

Unii oameni de știință spun că dinții erup născuți mai devreme decât copiii ulterioare; băieți mai târziu decât fetele, iar copiii tinerilor părinți - mai târziu decât copiii pozdnorodyaschih. Există cazuri de copii născuți cu dinții deja erupt (de obicei incisivii centrali inferiori). Cauzele intrauterină dentitie necunoscut, dar cu siguranta putem spune că este prematură a apărut dinții sunt inferiori în structura lor și au neformată până la sfârșitul rădăcini. Astfel de dinți să fie eliminate imediat după erupția. În caz contrar, ele vor fi în mod constant suge mamelonul pentru a răni mama, ceea ce poate duce la dezvoltarea mastitei. Utero a erupt dintii sunt de lapte, astfel încât dinții permanenți după îndepărtarea acestora apar doar în 6-7 ani.

simptomele dentitie

În ciuda opiniei puternice că erupția dinților la sugari este inevitabil însoțită de „febra dentară“ (febră, vărsături, diaree. Erupții cutanate, convulsii episoade) stomatologi pediatrice insista pe falsitatea unor astfel de reprezentări. Ca proces fiziologic, cu o durată de 2,5 ani, eruptia dintilor nu poate și nu trebuie să fie însoțită de orice manifestări patologice.

Cele mai multe dintre simptomele, se remarcă în această perioadă, nu sunt legate direct de dinții pro-rezyvaniem, și este o manifestare a infecției generale sau malnutriție. Acest lucru se datorează introducerii alimentelor complementare, cu excepția influența protectoare-TION de lapte, deficientelor de vitamine si alti factori care cresc susceptibilitatea copilului la infecții mamei. Adesea, în timpul dentiție coincide cronologic cu SRAS. infecții intestinale acute. virusul stomatitei. amigdalită. rinită. amigdalită. otita. o reacție la vaccin sau apariția unui nou produs in dieta copilului.

Cu toate acestea, în majoritatea dentiție sugari este însoțită de manifestări de același tip, care pot fi considerate ca fiind simptome de această condiție este, în loc de bolile de fond. De obicei precursori dentiție apar 3-5 zile înainte de eliberarea din vârful mucoasei gingiilor și imediat după aceea dispar. Caracteristici locale dinte rapid erupție sunt umflarea și înroșirea gingiei. Uneori, timp de 2-3 săptămâni înainte de erupția dintelui la hematomul guma apare ca o culoare albăstruie mică tumoare. De obicei, prezența unui hematom nu necesită o intervenție, dar creșterea în mărime se efectuează incizia mucoasei și evacuarea conținutului. Uneori, eruptia dentara insotita de sangerari minore ale gingiilor.

Sentimentele consecință-blană-etnică a-ing iritarea nervilor gingiilor dintilor erupe este așa-numita „mancarime“ a gingiilor, care este exprimat în faptul că copilul începe să tragă în gura obiecte diferite, gnaw si musca gingiile role. Din același motiv, atunci când dentitie salivație marcate. salivație excesivă este parțial din cauza unui nou copil într-o poziție șezând, precum și foarte adânc în gura pierdut și incapacitatea de a saliva rândunică în timp util, astfel de reglementare cantitatea acestuia. salivație Din cauza pot să apară erupții cutanate și iritații în gură, bărbie, obraz, piept.

Simptomele comune ale dentitie pot fi crescute la temperaturi corporale peste 37,5 ° C, care nu sunt legate de alte cauze; voma cauzate de ingestia de salivă; tuse cauzata de saliva inhalat. Copiii pot fi tulburări de somn, scăderea poftei de mâncare (până la refuz de hrană), există iritabilitate și tearfulness.

Ajuta dentiție

Dacă abateri semnificative în calendarul dentiției (în cazul în care un an, copilul nu are dinți) ar trebui să consulte un medic stomatolog pediatru. În acest caz, performanța necesară pentru evaluarea ortopantomogrammu excepții primordia dinte edentulous.

Facilitarea erupția dinților copil poate fi înconjurat copilul de îngrijire părintească și afecțiune, și în mod regulat efectuarea de proceduri simple. Pentru a elimina mâncărime și durere geluri speciale sunt folosite cu efect anestezic local, care poate fi frecat în gumele de mai multe ori pe zi. Este posibilă procesarea soluției de gumă de sodă, salvie bulion, mușețelul sau scoarță de stejar. Când sindromul de durere exprimate utilizare admisibilă medicamente anestezice (ibuprofen, paracetamol, etc.). În cazul în care copilul nu tolerează dentitie, puteți avansa la vizita homeopat copiilor. care recomanda remediile homeopatice individuale.

În perioada de dentiție este recomandabil să se folosească așa-numitele jucării speciale - apariția dinților din plastic moale, care copilul poate mesteca fără a deteriora gingiilor. Poate ajuta copilul un masaj special gingiile cu degetul, învelite cu tifon inmuiat in apa rece.

îngrijire dentară după erupția

Vizita copilului preventivă la dentist ar trebui să aibă loc imediat după erupția primului dinte, sau 1 an, în timpul consultării, expertul va evalua structura sistemului maxilofacială, starea bride limba si buzele, va recomanda îngrijirea corectă a dinților. vizite pe medic dentist pediatru ar trebui să fie regulate - de 2 ori pe an pentru prevenirea cariilor dentare.

Primii dinți de lapte care urmează să fie curățate de 2 ori pe zi, folosind o bucată de tifon sau silicon perii de pe degetul fără a folosi pasta de dinti. Cu 1 ani pot fi curățate cu o periuță de dinți uscată, dar cu 2 ani - utilizarea copil pasta de dinti.

Sănătatea dinții permanenți depinde în mare măsură de starea laptelui. Diferite leziuni germeni dentare temporare pot deteriora constant, astfel incat tratamentul cariilor este necesar dintilor de foioase. Pentru curgerea corectă a produselor de proces smalț de mineralizare trebuie îmbogățită dieta bogata in fosfor, calciu, vitamina C; limitarea consumului de dulciuri.

Dentiție - tratament la Moscova