Date de codare și decodare

Pentru a face schimb de informații cu alte persoane persoană utilizează limbi naturale. Împreună cu limbile naturale au fost dezvoltate limbaje formale pentru profesionale să le utilizeze în orice domeniu. Prezentarea informațiilor prin intermediul unui limbaj este adesea numit codificare. Setul de coduri de caractere (simboluri) pentru reprezentarea informatiei. Simbolurile codului de sistem (simboluri) pentru transmiterea, prelucrarea și stocarea informațiilor (comunicarea cu). procesul de codificare de prezentare a informațiilor (mesaje) sub forma unui cod. Întregul set de simboluri utilizate pentru codificare, denumit codarea alfabetului. De exemplu, în memoria calculatorului, orice informație este codificat cu ajutorul unui alfabet binar, care conține doar două caractere: 0 u1. Decoding - inverse transforma proces pentru a forma sistemul simbol de cod inițial, și anume primirea mesajului inițial. De exemplu: traducerea de la codul Morse la textul scris în limba rusă. Într-un sens mai larg, decodificarea este procesul de restabilire a conținutului mesajului codificat. În această abordare, procesul de introducere a textului cu alfabetul românesc poate fi privit ca o codificare și decodificare este citit.

Metode de codificare a informațiilor. Diferite metode pot fi utilizate pentru a codifica aceleași informații; alegerea lor depinde de mai mulți factori: țintă condiții, fondurile disponibile de codificare. Dacă avem nevoie pentru a scrie textul în ritmul vorbirii folosind steganografia; în cazul în care este necesar să se transmită textul frontierei folosind alfabetul englez; în cazul în care este necesar să se prezinte textul așa cum este înțeles de către omul român competent, scrie pe regulile gramaticale ale limbii române. „Bună ziua, Sasha!» «Zdravstvuy, Sasha!»

Metoda de selecție pentru informația de codificare poate fi asociată cu calea intenționată de tratament. Vom arăta acest lucru prin exemplul de reprezentare număr de informații cantitative. Folosind alfabetul românesc, puteți scrie numărul „treizeci și cinci.“ Folosind același sistem alfabet zecimal arab, scrie „35“. A doua metodă este nu numai mai scurtă decât prima, dar, de asemenea, mult mai convenabil pentru a efectua calcule.

cod binar, în computer. Toate informațiile prelucrate de calculator să fie reprezentat de un binar cod de două cifre: 0 și 1. Aceste două caractere sunt numite cifre binare sau biți. Cu două cifre 0 și 1 poate codifica orice mesaj. Acesta a fost motivul pentru care computerul trebuie să fie organizate două procese importante: codare și decodare. Codificarea - transformarea informației de intrare într-o formă prelucrată de către respectivul calculator, adică cod binar. Decodificarea - conversie de date de la codul binar într-o formă care este de înțeles pentru om. Salutări! 1001011