Cum se face ventilarea într-o casă privată

În ciuda faptului că construirea propriei case pentru un sfert de secol în România nu este ceva exotic, clienții, și uneori chiar Contractors, superficial legate de proiectare planirovochnaja la astfel de „fleacuri“, ca cabluri de alimentare sau de planificare un canal de scurgere de canalizare. Pentru informații cu privire la modul de a face ventilarea într-o casă privată de experți de multe ori nu știu, nu concentrându-se pe cunoștințele primite în universități din anii '80 depășite, și câștigă experiență în domeniu. Dar atunci se pune concluzia logică - în cazul în care designerii înșiși au crescut, potrivit experților, în legătură cu noua tehnologie, „omul cu cap, mâini și răbdare“ sunt destul de capabile de un singur proiect, în special cu motivația proprietarului.Cum se face ventilarea într-o casă privată

ventilație eficientă în casă - o condiție prealabilă pentru un microclimat sănătos

Ventilația în casă: cerințele și principiile dispozitivului

Cel mai „invizibil“, dar o parte foarte importantă a atmosferei este de ventilație confortabil în casă. Când fereastra de plastic a fost un boom masiv în instalarea de pungi din PVC cu sunet aproape absolută și izolare a aerului. Cu toate acestea, sistemul de ventilație al caselor din timpurile sovietice au fost proiectate de standarde atunci-sanitare, în conformitate cu materialele și structurile relevante. Ventilarea în casa din lemn la momentul era firesc cel mai general și absolută. Literalmente 2-3 luni proprietarii de ferestre „silent“ a început să rezolve problema și cum să facă ventilație hazardat în casă cu mâinile sale găuri de perforare în pereții exteriori, care sa înrăutățit situația.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Un aranjament de ventilație trebuie să se gândească la etapa a planului de construcție casa

Cu toate acestea, clădirile moderne de apartamente sunt construite pe noile cerințe și standarde, astfel încât această problemă nu se produce pentru chiriași obișnuiți. Dar acei oameni norocoși care construiesc propria lor casă, trebuie să ia în considerare acest factor, și, de fapt, stabilirea de ventilație corespunzătoare în casă - nu este ieftin, și în cele mai multe cazuri, eroarea va costa o mizerie scump nu numai a sistemului de ventilație, dar afectează, de asemenea, structurile minime de cadru.

Instalarea sistemelor de ventilație obschedomovoy cu propriile lor mâini este destul de realist, deși cu restricții. Ai nevoie doar pentru a face un calcul de ventilație, selectați tipul de sistem (naturale sau forțată) să țină seama de condițiile climatice în selectarea modulelor viitoare ale sistemului și, de fapt, montați.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Schema fluxului de aer în timpul ventilației mecanice a încăperii și naturale

estimare preliminară

Ca o casă privată - nu este o clădire înaltă cu mai multe etaje, calculul circuitului de ventilație în casă cu propriile lor mâini nu va necesita mult efort, deși, în realitate, este reglementată de cinci eco-SNIP. În rudimentară formă de calcul este următoarea:

  • într-o zonă de locuit mai mică de 20 m 2 schimb de aer trebuie să aibă loc la o viteză de 3 m 3 / oră;
  • în cazul în care suprafața camerei este mai mare de 20 m 2 este utilizată pentru calcularea suprafeței este nepotrivită - rezultatul poate fi foarte diferit de real datorită planului specific. Este suficient să se utilizeze o altă metodă: să ia în considerare faptul că cantitățile de aer trebuie să fie de cel puțin 30 m3 / oră per persoană;
  • Camerele „murdare“ (bucatarie, baie, camera de utilitate, diverse depozitare și ateliere) necesită cel puțin 110 m 3 / h. Excepția este bucătărie cu aragaz, care, în sine, nu se utilizează în mod activ de oxigen. Aici este necesar afluent având o viteză a aerului de cel puțin de 140 m3 / h.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Elemente de dezvoltare a sistemului de ventilație naturală a unei case private

Acești parametri sunt suficiente pentru sistemele de reducere a datelor în ventilație privat acasă condiții climatice ideale (temperatura de vară 25 0 C în timpul iernii, aproximativ -5 0 C), folosind ventilație naturală. Cu toate acestea, la o temperatură de -20 0 C timp de o oră pentru a înlocui volumul de aer în multitudinea de jumătate din volum întreaga locuință, echivalent „la încălzire“ la 0-5 0 C. Trebuie amintit că cantitatea de energie utilizată pentru încălzirea spațiilor nu este o funcție liniară a diferenței de temperatură. Eforturi suplimentare pentru a încălzi aerul de intrare va costa prea scump, chiar și fără a lua în considerare logistica. Și chiar și atunci când parametrii optimi trebuie să fie pregătite pentru proiectele cele mai severe din cauza modificărilor bruște ale temperaturii aerului în camere diferite.

Rămâne doar de a alege în avans ce fel de ventilație de case de locuit vor fi utilizate: naturală sau forțată.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Pentru a calcula modul de a face ventilația în casă, aveți nevoie pentru a distribui în mod corect fluxul de aer

ventilație naturală în casă

Evident, casa de țară este un apartament mult mai mare în oraș, astfel încât calculele nu se poate gândi la SNIP. Suficient pentru a accepta magnitudinea de aer egal cu 30 m 3 / oră per persoană - și eroarea totală în calcul nu va depăși 10-20%. Pentru a calcula modul de a face ventilația în casă, trebuie mai întâi pentru a distribui în mod corect fluxul de aer.

ventilație naturală într-o casă privată pot fi aranjate foarte simplu: din toate zonele „murdare“ (bucatarie, baie, garaj, beci, încălzire, camere tehnice) de aer este îndepărtat prin extracție.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Încorporat Cutie de plastic de aerisire robinet cu recuperator asigura flux natural al aerului proaspăt preîncălzit în sezonul rece

In plus, garajul este echipat cu o descărcare a gazelor „trunchi“, care este purtat pe țeava de eșapament a vehiculului.

Toate camerele de zi ( „curat“ cameră) trebuie să fie echipate cu doar aflux. Instalarea în fiecare cameră hote duce la risipă de energie termică și crearea proiectului - care sunt aproape de temperatura podelei la 2-4 0 C mai mică decât nivelul de creștere uman.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Schema de ventilație forțată cu recuperare de căldură

Tracțiune și înălțimea disponibilăVentilație într-o casă privată în baie, bucătărie, WC, etc. Acesta a fost activat la putere maximă, și în mod constant, este necesar să se doteze camera cu canale verticale. Și mai mare ventkanal mai bine de tracțiune, astfel încât nu foarte util pentru a organiza un sistem de ventilație de casă, cu o ieșire în perete. De obicei, un sistem de ventilație acasă model de proiect determină locația acestor canale în apropiere unul de altul, astfel încât acestea să poată fi aranjate într-un arbore comun, și așa au ieșit pe acoperiș cât mai aproape de creasta. Acest lucru asigură faptul că înălțimea maximă a fiecărui canal (adică și împingere) și poate reduce semnificativ conducta de proeminență deasupra suprafeței acoperișului.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Pentru ventilație într-o casă privată a fost activat la putere maximă, este necesar să se echipeze canalele verticale

Important! Arhitectii nu a încercat doar pentru a evita coșuri înalte pentru aerisire pini: într-un canal de ieșire acasă privat pentru ventilație corespunzătoare este întotdeauna util să se încălzească în teacă. Acest lucru va preveni formarea condensului în interiorul canalului, și va fi mult mai ușor pentru a proteja capacul conductelor „evacuare“ împotriva ploii și zăpezii.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Ventilația ar trebui să izolarea conductelor, pentru a evita condensarea

Există încă o nuanță. În clădiri de apartamente în 90% din cazuri canale de extracție și țevi într-un arbore comun. Dar pentru construirea individuală o astfel de soluție, modul de a face ventilația în casă, nu este de dorit. clădiri Mare creștere din cauza înălțimii oferi întotdeauna o tracțiune excelentă, dar cabana scăzută în anumite condiții meteorologice se pot confrunta cu efectul propulsiei inverse. vor fi furnizate de canalizare „aroma“ în jurul casei.

Pentru a rezolva această problemă, comandantul de multe ori sugerează să se stabilească la capătul țevii de eșapament o aerisire retur. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că, în cazul supapei de gheață este adesea blocată.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Elemente de ventilație mecanică cu comandă automată

Câștig de tracțiune pe ieșire

Casa de țară depășesc rareori o înălțime de 5 metri, astfel încât tija poate fi lipsa banală. De aceea, nu trebuie să uităm să aducă cablajul canalului. În cazul în care unitatea nu este suficient, instalarea ventilatorului cu zăbrele la țevile de eșapament „“ în doar 15 minute.

Important! Aproape toate ventilatoare interne necesită instalare pe diametrul țevii de 100 mm. Și nu orice ventilator (axial sau canal) vor fi eficiente, deși se menționează în caietul de sarcini foaie de date. Acestea sunt adaptate la orizontală curent și nu sunt capabile să împingă aerul este mare.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Sistemul combinat de ventilație a unei case private

Pentru fluxurile verticale sunt mașini centrifuge optime. În ciuda capacității mai mică a caracteristicilor, asimetria conexiunii la axa corpului dispozitivului, și de trei ori prețul, ei „lucreze prin lor“ până la ultimul electron.

Accesul aflux proaspăt

De fapt, fluxul este furnizat în principal rame de ferestre, plierea sau guri de aerisire sau de aer, mai degrabă convenționale cu grila de admisie a aerului sau fără, și micro-ventilație. Cu toate acestea, aerul va curge rece de iarnă, astfel încât glazurate sau rama ferestrei pot fi construite guri de aerisire. Înainte de a intra în cameră, aerul proaspăt din exterior intră în sistemul de conducte de aer, care ridică o cantitate mică de căldură din încăpere. Eficiența ventilatorului permite, de exemplu, aerul proaspăt pentru a ridica temperatura de -20 0 C la 0 0 C, care elimină aproape complet efectul de „podea rece“.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

În schimbătorul de încălzire sezonului rece de căldură asigură alimentarea cu aer prin schimb de căldură între fluxul de intrare rece și caldă din incinta scoasă

Deoarece casa este construit de la zero, este mai ușor și mai practic de a utiliza un supape de perete care reprezintă găuri în perete, care se suprapun cu arc supape reglabile sau amortizoare. Evident, temperatura aerului, ele nu se schimba, dar nimeni nu deranjează să le plaseze deasupra sau în spatele bateriei. În acest caz, structura ferestrei cadru general neimportantă.

Important! punct separat - este cazane, sobe sau seminee, deoarece acestea consuma cantitati mari de oxigen. În cazul în care cazanul este deja conectat la sistemul de ventilare coaxială, ceva despre ventilație sa specială este posibil să nu se îngrijoreze. În caz contrar, trebuie doar să adăugați supape de alimentare cu aer.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Perete de ventilație supapă cu recuperare de căldură

Pentru a trage soluția ideală ar fi pentru a previzualiza canalul propriu direct sub scoasă la ieșire zona de ardere. Acest lucru va asigura o selecție minim de oxigen din volumul total al spațiului, aerul va fi în curând încălzit, și în afară, focul va arde mult mai bine datorita afluxului de oxigen din exterior.

ventilație forțată

climat românesc, în orice caz, necesită o încălzire competentă, astfel încât ventilarea naturală într-o casă de țară nu este suficient de departe în toate regiunile țării. problemă de aer rece, în marea majoritate a cazurilor pot fi rezolvate numai prin ventilație forțată, care, la rândul său, poate fi atât la nivel central și local.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Cablarea conductele sistemului de ventilație poate fi construit în șapă

sistem centralizat

În cel mai simplu caz, o opțiune de buget foarte - să fie atent, deoarece designerii în încercările de a desconsidera estimările sale sunt adesea oferite în cazul în care întreaga rețea de conducte din spațiul „murdar“ este redus la un punct în care un ventilator puternic aruncă aerul spre exterior. Fluxul este în mod natural - prin fereastra si a valvelor. Cu toate acestea, acest sistem este fundamental diferit de la o persoană fizică, pentru că aerul proaspăt este încă rece sosește. Exact același efect, dar mult mai ieftin, poate fi realizat în cazul în care, pentru băi și bucătării pentru a stabili „evacuare“ separat cu fanii. Evident, acest lucru este - banii jos de scurgere, și la propriu.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Sistem de ventilatie centralizata cu control automat asigură filtrare, încălzire sau răcire, nivelul dorit de umiditate alimentat cu aer și de evacuare a aerului evacuat din incinta

Acest sistem de tratare a aerului, conductele de intrare și de ieșire de aer converg în unitatea de tratare a aerului, care poate consta din ventilatoare de alimentare și de evacuare, schimbător de căldură, incalzitor și automatică. Adică, așa cum curge aerul, și forța de ieșire. În acest caz, în cazul în care sistemul de ventilație casă privată cumpăra schimbător de căldură, instalarea acestuia se va asigura nu numai încălzirea aerului de intrare, dar, de asemenea, economii semnificative în energie electrică sau combustibil. Acest lucru se întâmplă datorită fluxurilor de căldură în recuperatorul reprezintă o unitate, în care tuburile subțiri unul față de celălalt prin lipirea firelor tăiate există două fluxuri de aer - cald și se răcește camera din exterior. De-a lungul de la zeci la sute de metri cale de aer cald dă căldură fluxul de intrare la rece, care oferă economie de căldură cu 25-50%. În vara schimbătorul de căldură este oprit.

După ce dispozitivul este instalat cu un încălzitor de recuperare, care controlează funcționarea automată. Temperatura aerului după regenerare este ridicată la un confortabil + 10-15 0 C. Automation adaugă capacitatea de a regla lin intrare și de ieșire independente fluxuri.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Sistemul de ventilație centralizată necesită instalarea de echipamente foarte scumpe

ventilație locală forțată

Sistemul centralizat poate îndeplini funcții suplimentare, dintre care principalele - filtrarea mecanică a fluxului de aer de intrare.

Dar trebuie să luăm în considerare anumite dezavantaje:

  • echipamente scumpe;
  • prezența unei mari părți a rețelei de conducte de-a lungul acasă necesită o stivuire calificată;
  • unitatea centrală în sine este destul de zgomotos si are, prin urmare, doar necesită un spațiu separat tehnic 6 sau mai multe de metri pătrați.

Cu toate acestea, există un compromis rezonabil pentru case mici: îmbunătățirea ventilației mecanice locale.

Cum se face ventilarea într-o casă privată

Ventilarea locală a spațiilor, pentru a evita de stabilire a costurilor conductelor

Pe piață o gamă largă de ventustanovok mici, concepute pentru o singură cameră. Ei au, de asemenea, un ventilator, filtru, schimbător de căldură, de încălzire și ionizator. Aparent acestea diferă puțin de la aparatele de aer condiționat convenționale, acestea nu necesită conducte de aer, cu excepția cazului în a scoate în evidență mici.

Aceasta este, de fapt, mai multe astfel de dispozitive complet „bloca„spații de locuit. Aceasta este numai pentru a rezolva problema cum să facă o casă privată de ventilație de băi și toalete, o bucătărie și, eventual, pivniță încă nevoie pentru a instala canale de ventilare naturală.

Dar o astfel de soluție de compromis este posibil pentru a obține, fără a recurge la profesioniști: ar fi suficient pentru a profita de instrucțiuni detaliate cu diagrame și fotografii. Ventilarea într-o casă particulară în acest caz, se poate face cu propriile mâini.