Cum să crească frumos cristal la domiciliu, medicul vlad știri

Cultivarea cristale - procesul este foarte interesant, dar este suficient de lung. Este util să știm ce procese guvernează creșterea acesteia; de ce substanțe diferite formează cristale de diferite forme, iar unele nu le-a forma; ce să facă, astfel încât să aibă mari și frumoase.În cazul în care cristalizarea merge foarte încet, se pare un cristal mare (sau un singur cristal, cum ar fi cultivarea de pietre artificiale), dacă este rapid - ceva de multe mici (sau policristalin, cum ar fi metale).

Crystal creștere în produsele de origine în diferite moduri. De exemplu, răcirea soluției saturate. Cu scăderea temperaturii scade solubilitatea substanțelor (sare anhidră cea mai mare parte în cauză) și se spune să precipite.

În primul rând, există mici cristale, embrioni în soluție și pereții vasului. Când răcirea este lentă, și nu există nici o soluție solidă de impurități (cum ar fi praf), embrionii produși puțin și acestea sunt transformate treptat în cristale frumoase de formă regulată. Cu răcirea rapidă există multe cristale mici, aproape nici unul dintre ei nu au forma corectă, deoarece acestea cresc foarte mult, și ele interferează unul cu celălalt.

Creșterea cristalului poate fi realizată într-un alt mod - îndepărtarea treptată a apei din soluția saturată. În acest caz, mai lent apa este îndepărtată, cu atât mai bine rezultatele. Lăsați vasul cu soluția la temperatura camerei, pe termen lung, acoperirea cu o foaie de hârtie - în acest caz, apa se va evapora lent, iar praful din fluidul nu va cădea. Cultivarea cristal poate fie să stea într-o soluție saturată de pe firul solid subțire sau pus pe fundul vasului.

În acest ultim caz, este necesar să se rotească periodic cristalul către cealaltă parte. Ca evaporarea apei în vas trebuie să adauge o soluție proaspătă. Chiar dacă cristalul Nasch inițial a avut o formă neregulată, se va mai devreme sau mai târziu, el se va îndrepta toate defectele sale și va lua forma specifică substanței, cum ar fi rândul său, într-un octaedru, dacă folosiți sare romburi hromokalievyh alaun - dacă utilizați sulfat de cupru.

Creșterea cristalului - un proces de divertisment, dar necesită o atitudine atentă și prudentă pentru munca lor. Teoretic dimensiunea cristalului, care poate crește în acest fel, nelimitat în casă. Există cazuri în care amatorii da cristale de o asemenea magnitudine încât acestea ar putea ridica doar prin colegii.

Dar, din păcate, există câteva caracteristici de depozitare a acestora (desigur, fiecare sare și substanța au propriile lor caracteristici). De exemplu, în cazul în care alaun de cristal lăsat deschis în aer uscat, se pierde treptat apa conținută în ea, la rândul său, pulbere gri urât. Pentru a-l proteja de distrugere, pot fi acoperite cu lac. sulfat de cupru și sare - sunt mai rezistente și puteți lucra cu ușurință cu ei.

Cum să crească un cristal

Grow cristal poate fi de diferite materiale: de exemplu, zahăr, chiar și piatră - pietre artificiale de cultivare, cu reguli stricte în ceea ce privește temperatura, presiunea, umiditatea și alți factori (rubine artificiali, ametist, cuart, citrin, MORION).

La domiciliu, desigur, toate acestea noi nu funcționează, așa procedează altfel. Noi sare cristale sa creasca. Toate dintre noi au case de sare de masă obișnuită (ambele știu, probabil, că denumirea sa chimică este clorura de sodiu, NaCI). Și orice altă sare adecvată (sare - din punct de vedere chimic), de exemplu, este posibil să se obțină un frumos cristale albastre de sulfat de cupru sau sulfat sau oricare alt (de exemplu, fier).

Este posibil să se utilizeze alum (săruri metalice duble de acid sulfuric), tiosulfat de sodiu (utilizat anterior pentru fabricarea imaginilor). Toate aceste săruri (sau într-adevăr, pentru sarea) nu este necesară condiții speciale: soluție făcută redus la „embrion“ (toate descrise în detaliu mai jos) și crește el însuși, adăugând în fiecare zi, în creștere.

Da, nu ar trebui să ne vopsea soluție, care crește cristalul, pentru vopsele exemplu, sau orice altceva de genul asta, - este doar să strice soluția în sine, iar cristalul este încă nu va vopsea! Cel mai bun mod de a obține cristale colorate - este necesar de a alege culoarea de sare! Dar fii atent, de exemplu, sărurile de cristale galbene au sânge de culoare roșu-portocaliu - și soluția devine galbenă.

Acum putem începe!

Cultivarea cristalelor de clorură de sodiu

Cristale de sare - procesul de cultivare nu necesită substanțe chimice speciale. Cu toții avem o sare comună (sau sare de masă), pe care o luăm în produsele alimentare. Acesta poate fi, de asemenea, numit și piatră - toate la fel. cristale de sare NaCl sunt cuburi transparente incolore. Să începem.

Se diluează soluția de sare a fost după cum urmează: se toarnă apă în recipient (de exemplu, sticlă) și se pune într-o tigaie de apă caldă (50 ° C - 60 ° C). Desigur, în mod ideal, în cazul în care apa nu va conține săruri dizolvate (adică, distilat), dar în acest caz și putem folosi robinet.Se toarnă sare comestibil în sticlă și se lasă timp de 5 minute, după ce a prevenit. În acest timp, se încălzește un pahar cu apă, iar sarea este dizolvată. De preferință, temperatura apei nu a fost încă scăzut. Apoi se adaugă sare și se amestecă din nou. Repetați acest pas pentru atâta timp cât sarea nu va fi dizolvat și se va așeza pe fundul paharului. Avem o saramură. Se toarnă-l într-un recipient curat de același volum, astfel a scăpa de excesul de sare în partea de jos.

Selectați cristal oricare mai mare de sare de masă și se pune pe fundul paharului cu o soluție saturată. Crystal poate lega firul și cârlig, acesta nu atinge pereții de sticlă. Acum trebuie să așteptăm. După câteva zile veți observa o creștere semnificativă pentru un cristal. In fiecare zi va crește. Și dacă faci totul același lucru din nou (se prepară în saramură și fixați-l în cristal), atunci acesta va crește mult mai rapid (elimina cristalul și se utilizează soluția deja preparată prin adăugarea unei porțiuni din apa necesară și sare comestibile).

Nu uitați că soluția trebuie să fie saturate, adică prepararea soluției de sare trebuie să rămână întotdeauna pe fundul paharului (doar în cazul). Pentru informații: în 100 g de apă la 20 ° C se poate dizolva aproximativ 35g de sare. Odată cu creșterea temperaturii solubilitatea sării crește.
Deci, cresc cristale de sare (sub formă de sare sau de cristale și culoare pe care o preferați)

Cultivarea cristalelor de sulfat de cupru

Cristalele de sulfat de cupru - sunt crescute în acest mod, precum și cu sare obișnuită: De la început prepararea unei soluții de sare saturată, apoi această soluție a fost coborâtă dorită cu cristale mici de sare de sulfat de cupru.

Atenție! Cupru kuporos- - sare reactivă! Prin urmare, pentru experimente de succes în acest caz, trebuie să ia apă distilată, adică, care nu conțin alte săruri dizolvate în ea. Deoarece apa de la robinet este, de asemenea, mai bine să nu ia, deoarece acesta cuprinde mai întâi o sare dizolvată, iar pe de altă parte poate fi puternic clorurate. Impurități (specific într-un carbonați rigid ca) intră în reacție chimică cu sulfat de cupru, din cauza cărora soluția se deteriorează puternic

Dacă totul merge bine - va continua. Dacă decideți să nu se toarnă soluția din rezervor, care a crescut inițial un pic de cristal, apoi atarna un cristal pe care el nu a atins celelalte cristale, rămânând în partea de jos!

Cultivarea cristalelor produse nu numai soluții, ci și din topiturile de săruri. Un exemplu frapant este galben cristale de sulf opac având o formă de diamant, sau prisme alungite. Dar, cu sulf, mai ales, te sfătuiesc să nu funcționeze. Gaz generat prin evaporare sale, este dăunătoare pentru sănătate.

Este posibil să se evite creșterea fețele individuale ale unui cristal. Pentru a face acest lucru, aceste aspecte trebuie să se aplice vaselina sau o soluție de grăsime.

Cultivarea cristalelor de cupru:

Acum ne dezvoltăm un cupru cristale roșii. Avem nevoie de sulfat de cupru, clorură de sodiu, din oțel în formă de placă container secțiune transversală (perimetru ușor mai mic. Este posibil să se utilizeze un chips-uri din oțel sau nasturi), care va crește cristale de cupru și de hârtie sugativă secțiune transversală în formă de cerc. Deci, a pus un sulfat de cupru puțin la partea de jos a bulei (de preferință uniform pe zona). Presărați pe partea de sus de sare, și apoi închideți-l taie totul dintr-un cerc de hârtie. Pune-l pe o placă de fier (lână de oțel sau turnați).

Luate împreună, este necesar să se umple o soluție saturată de NaCl (o astfel de soluție am preparat din sare de sodiu). Lăsați recipientul pentru aproximativ o săptămână. În acest timp, să crească iglougolnye cristale roșii de cupru. Atunci când există un proces de creștere nu încearcă să transfere o capacitate, și, de asemenea, foarte de dorit să se retragă cristalele din soluție.

Cum să crească frumos cristal la domiciliu, medicul vlad știri

Este posibil să se dezvolte un cristal și mai multe straturi colorate prin prepararea de soluții de alaun (sare dublă cu acid sulfuric) și apoi transferate cristal în serie crescut de la o soluție la alta. Dacă se răcește amestecat soluții fierbinte concentrate de alumină Al2 (SO4) 3 și potasiu sulfat K2 (SO4) și soluția rezultată, atunci va începe să se cristalizeze alaun - dublu sulfat de potasiu și aluminiu 2KAl (SO4) 2 • 12N2O. Alum se dizolvă în apă, după cum urmează: 5,9 g la 100 g de apă la 20 ° C, dar 109 g - 90 ° C, în ceea ce privește sarea anhidră.

Când sunt depozitate în aer alaun de vreme. La o temperatură de 92,5 ° C se topesc în apa lor de cristalizare, atunci când este încălzit la 120 ° C deshidratat prin trecerea în alum zhzhonye, ​​care se descompun numai la temperaturi de peste 700 ° C Moleculele de apă aparținând legăturii chimice alaun legat cu ioni de potasiu și aluminiu, cu toate acestea săruri alum au formula înregistrarea corectă sub forma unei sări complex [K (H2O) 6] [Al (H2O) 6] (SO4) 2.

Ceva despre cristalele lichide - sunt substanțe care se comportă atât ca un lichid și ca un corp solid. Moleculele din cristale lichide, pe de o parte, este mobil, iar celălalt - sunt aranjate în mod regulat, formând un fel de structură cristalină (unidimensională sau bidimensională). De multe ori, chiar și cu un mic aranjament căldură corectă a moleculelor este perturbată, iar cristalul lichid devine un lichid obișnuit.

In contrast, la temperaturi scăzute au congela, transformându-se într-un corp solid. Dispunerea regulată a moleculelor din cristale lichide este responsabil pentru proprietățile lor optice speciale. Proprietățile lor pot fi controlate prin expunerea câmpului magnetic sau electric. Acesta este utilizat în ceasuri de afișare cu cristale lichide, calculatoare, calculatoare și cele mai noi modele de televizoare.

Astfel, procesul de cristale în creștere la domiciliu împărțit în pași de bază:

Etapa 1: Se dizolvă sarea, din care un cristal va crește în apă încălzită (nevoia încălzită la sarea dizolvată este puțin mai mare decât poate fi dizolvat la temperatura camerei). Se dizolvă sarea atât de mult timp până când sunteți sigur că sarea nu mai este dizolvat (soluție saturată!). Recomand să folosească apă distilată (adică nu conține impurități alte săruri)

Etapa 2: O soluție saturată de turnat într-un alt recipient, unde este posibil să se producă cristale în creștere (având în vedere faptul că aceasta va crește). În această etapă, asigurați-vă că soluția nu este deosebit de rece.

Etapa 3: Tie cristal sare pe un fir, firul cravată, cum ar fi un chibrit și meciul pus pe margine de sticlă (container) unde a turnat o soluție saturată (etapa 3). Crystal inferioară în soluție saturată.

Etapa 4: Se transferă recipientul cu soluție saturată și cristalină a unui loc în care nu există nici un proiect, vibrații și lumină puternică (creșterea cristalelor impune respectarea acestor condiții).

Pasul 5: Se acopera orice recipient superior cu un cristal de (de exemplu hârtie) de praf și moloz. Lăsați soluția pentru câteva zile.

  1. Creșterea cristalului nu poate fi cu nici un motiv special, pentru a elimina din soluție.
  2. Nu permiteți pătrunderea resturilor într-o soluție saturată, cel mai preferat să folosească apă distilată.
  3. Monitorizarea nivelului de saturate, în mod periodic (o dată pe săptămână sau două) pentru a actualiza soluția în timpul evaporării.

Sărurile de solubilitate în apă Grafuri