Cum să aibă grijă de Gloxinia acasă cu sfaturi foto

Cum să aibă grijă de Gloxinia acasă cu sfaturi foto

Acest populare plante horticole de interior ale Gesneriaceae familiei au două nume: Gloxinia și Sinning.

Aceste flori sunt destul de ușor de întreținut și ușor de reprodus.Breeders derivate multe soiuri diferite în forma și culoarea florilor (simplu, dublu, monocrom, stambă, două culori, tigru), priza de dimensiune (standard, compact, miniatură).

Pentru luminos „grammofonchiki“ incantat cu frumusetea ei, atâta timp cât posibil, este important să se respecte „ciclul de viață“ Gloxinia: sezonul de creștere activă și o perioadă de repaus vegetativ.

Gloxinia: Îngrijire la domiciliu - reproducerea, latența, depozitare. Erori tipice în timpul reproducerii

La domiciliu, Gloxinia propagate în mai multe moduri: prin semințe, diviziunea tuberculilor, vitregi, butași, pedunculi. Deoarece cele mai multe soiuri Gloxinia au fost obținute prin hibridizare complex, în scopul conservării caracteristicilor soiului în noile metode vegetative a plantelor utilizate în reproducere.

Cele mai simple și mai accesibile dintre ele - frunze de înrădăcinare. Acestea sunt tăiate în timpul creșterii plantei mama. Butasii se poate înrădăcinare în apă fiartă, iar substratul de nisip (perlită) și turbă (4: 1). Dacă stalk „sat“ în apă, după apariția rădăcinilor pune într-un pahar cu tableta de sol sau turbă. În ambele cazuri, pentru a menține umiditatea la care înrădăcinare este buta mai rapid plasate într-o pungă sau capac teplichku. După formarea de noi frunze și tuberculi în baza pachetelor foaie părinte eliminate.

Dacă este disponibil există doar o frunză pretuit soiuri Gloxinia, apoi pentru a reduce riscul unei unități fără succes a frunzelor sale pot fi împărțite în părți. bisturiu sau lama dezinfectată pentru a face tăieturi venele pe o frunză, a pus-o pe partea de dedesubt a substratului, ușor presat și pus în teplichku. La o temperatură de + 20-25 ° C și umiditate la marginile inciziilor sunt formate noi rozete mici.

Cum să aibă grijă de Gloxinia acasă cu sfaturi foto

Dintr-o singură foaie de Gloxinia pot obține unele plante noi

Aceeași metodă poate fi realizată oarecum diferit: în frunze de midrib îndepărtate, foaia rezultată 2 este tăiată în porțiunea jumătăți dintre venele laterale. Un lamina poate fi împărțit în bucăți de 12-15. Solul umed de perlit și turbă au plantat butași de la o adâncime de cel mult 1 cm, solul din jurul lor ușor zdrobi. Vas cu butași plasate în parnichok (o bancă sau pachet). În termen de 2 săptămâni de la luarea așteptare. În continuare, tinerii rozetele sunt așezați în cupe individuale. grija pentru ei este aceeași ca și pentru plantele adulte.

Cum să aibă grijă de Gloxinia acasă cu sfaturi foto

foaie fragmente de reproducere

La fel ca butași de frunză pot rădăcină „coroana“ Gloxinia. Dacă ai tăiat „de sus“ planta, din sinusul stâng al frunzelor inferioare cresc mlădițe laterale - vitregi. Acestea sunt tăiate și perpetuează același mod și frunze butași.

Propagate Gloxinia și pedunculi. Dupa decolorare floare, taie peduncul, un uscat „grammofonchik“ îndepărtat, tăiate uscat și pus în apă la o adâncime de 1 cm. Convenabil pentru această utilizare de bule de droguri. Pentru a preveni putrefacția în apă se dizolvă tabletă cărbune. Înrădăcinare are loc într-o medie de 3-4 săptămâni. Apoi, într-un plantat pune cuie substrat de sticlă cu umezit, capac sau un pachet poate. îngrijire ulterioară este ca de obicei.

Împărțirea tubercul - modul cel mai riscant, deoarece șansele de degradare. Pentru această procedură, este important să se aleagă un tubercul sănătos (pete elastice și fără putrefacție) cu o dimensiune medie a cartofului (aproximativ 6 cm în diametru).

• dezinfectată cuțit tăiat tubercul în părți, astfel încât fiecare dintre ele are cel puțin un lăstar.

• Secțiunile au fost uscate, tratate cu vopsea verde sau prăfuită cu pulbere de cărbune.

• delenki Preparat plantate în sol umed. La follow-up de îngrijire este important să nu se toarnă tuberculilor: pentru a reduce umiditatea ajunge deasupra lor, udare este mai bine printr-un palet sau cu ajutorul unei seringi.• După ce a apărut rădăcini opletut întregi com pământ, plantele sunt transplantate.

Seed mai metodă consumatoare de timp. Vand seminte pot fi, in magazine specializate sau pentru a colecta flori pre-polenizate. Procesul de plantare următoarele:

• Pregătirea solului de turbă și nisip sau perlit.

• semințe de Gloxinia destul de mici, astfel încât acestea sunt amestecate cu nisip și dispersat pe suprafața solului. Absoarbe-le de mai sus nu este necesară. (Semințe de Achiziționat pentru comoditatea deja granulat).

• culturi de udare prin pulverizare a apei de pulverizare.

• vas plat cu aterizări acoperite cu sticlă sau folie de plastic și se pun într-o germinare cald (+ 23 °) locul de lumină. Periodic răsadurilor aerisi și umidificarea.

• Lăstarii apar în 14-20 de zile.

• După recreșterea frunzelor acestor răsadurilor se arunca cu capul în ghivece individuale sau pahare de plastic (le face ușor de observat dezvoltarea sistemului radicular).

• Bloom plante tinere începe în 7-8 luni de vegetație. Primele Mugurii sunt mai bune pentru a ciuguli off la planta a avut suficienta putere pentru dezvoltarea soclu.

Erori tipice în timpul reproducerii Gloxinia

O problemă comună în perioada de reproducere Gloxinia la domiciliu - putregaiul materialului săditor. Acest lucru se întâmplă din următoarele motive:

1. Este imposibil să știrbească puterea de tăiere în sol în timpul aterizării. Mai bine în sol face o gaură cu degetul sau un băț, introduceți tija și ușor comprima solul din jurul lui.

2. Lipsa luminii. plante înrădăcinare se mute într-un loc mai luminos sau de a folosi o iluminare suplimentară.

3. supraîncălzirii. Lumina directă a soarelui care se încadrează pe teplichku cu plante, cuplate cu umiditate ridicată contribuie la dezintegrarea rapidă.

4. instrumente și microbi Atunci când butași tăiate și diviziunea tuberculilor au fost igienizate prost prinse în rană.

5. înrădăcinare au fost selectate frunze vechi sau tuberculi bolnave.

6. Overhumidification solului și a temperaturii aerului redus

Pentru a Gloxinia inflorit anul viitor, acesta ar trebui să fie trimis la „hibernare“ pentru a obține puterea. În acest scop, după ultima înflorire a anului curent reduce adăpare și de a minimiza (solul ar trebui să fie umed numai). Treptat încep să se micșoreze o parte din sol. Se taie, lăsând penechek 2 cm. Elaborat, astfel, gata pentru perioada de latență a plantelor.

Cum se stoca Gloxinia tuberculi

Tuberculii sunt stocate într-o perioadă de odihnă în mai multe moduri:

1. Tubercul nu se scoate din oala, se umple cu nisip, stocate într-un loc răcoros (+ 10-12oS) la întuneric. Nu este apă.

2. Trageți tuberculii din oala, îndepărtați solul, pus în recipiente de mică adâncime, se acoperă cu nisip uscat la cuptor. Stocate pe raftul de jos în frigider.

3. Oale lăsați tuberculi într-un loc răcoros, întunecat (pe un balcon sau o baie), de 1-2 ori pe lună puțin umezește solul.

de îngrijire la domiciliu Gloxinia la - condiții de sol, lumină, temperatură și umiditate pentru înflorire

Gloxinia cresc bine în sol fertil și în vrac. pochvosmesi speciale vândute în magazine de grădină, cum ar fi „Violet“, „Saintpaulia“. Când independent fabricarea de frunze de sol mixt, teren gazon, humus și nisip (2: 1: 1: 1). Pentru a preveni stagnarea umezelii în sol în drenaj necesar (argilă expandată, spuma tocat) ghivece.

Temperatura și umiditatea

Gloxinia termofile. Temperatura adecvată pentru ziua aceasta va + 20-22ºS, nochyu- 18 ° C. Perioada de somn ar trebui să se desfășoare la + 10-14ºS. În timpul sezonului de creștere Gloxinia nevoie de umiditate ridicată. Acest lucru nu este de a împiedica pătrunderea umezelii în frunze și flori. Pentru a menține un aer umed vase cu plante plasate într-o tavă de pietricele umede sau lut expandat.

Condiții de înflorire

Cu Gloxinia îngrijire adecvată floare din primăvară până la începutul toamnei. Dacă este „în grevă“ și refuză să vă încânte cu ei luminos „grammofonchikami“, ar putea fi din următoarele motive:

• Varsta plantelor: a Gloxinia mai în vârstă, cu atât mai puțin infloreste;

• Excesul sau lipsa de îngrășământ;

• Boli si daunatori;

• dimensiunea necorespunzătoare a vasului - în instalații de mare capacitate va crește în detrimentul tubercul înflorire;

• Iluminare inadecvată în aer uscat;

• Lipsa perioadei de hibernare;

• îngrijirea necorespunzătoare după înflorire.

de îngrijire la domiciliu Gloxinia - hrănirea și adăparea

În perioada Gloxinia creștere activă udă abundent aparat apă la temperatura camerei. Cu toate acestea, este important să se evite preaplin - Gloxinia nu tolereaza excesul de umiditate, datorită sensibilității ridicate la boli fungice și putregai. Perioada de odihnă reduc la un nivel minim de udare sau nu hidrata (în funcție de spațiul de stocare).

Gloxinia la domiciliu: de ce a murit ea?

Când udarea cu apă rece sau supradoză de îngrășăminte formate pete maro pe frunze.

acoperire grayish pe frunze este caracteristică în înfrângerea mucegaiului sau botrytis.

Cum să aibă grijă de Gloxinia acasă cu sfaturi foto

Afectate de făinare pour Gloxinia

Aceste boli fungice se dezvolta la erori în îngrijire: umiditate excesivă a solului, a aerului de temperatură scăzută. Pentru a combate aceste părți afectate ale plantelor au fost îndepărtate și el însuși tratat fungicid sistemic (de exemplu, Topaz).

Odată cu dezvoltarea manei în Gloxinia putrezire guler rădăcină, pe frunzele plângând pete maro caracteristice. plantele bolnave trebuie să fie distruse.

Dintre dăunătorii expuse adesea ciclamen Gloxinia înfrângerea și acarieni, Thrips, mealybugs.

În cazul în care frunzele devin îngroșat, marginile răsuci în jos, pedunculul deformate mugurii veșteji, o astfel de situație este tipică atunci când Cyclamen acarianul parazitism. Pentru colonii mari de pe partea inferioară a frunzelor, ele arata ca un strat de praf.

Ca rezultat al activității vitale acarieni pe frunze sunt puncte galbene mici, care sunt apoi îmbinate în pete maronii extinse. La apariție în masă a dăunătorilor pe planta poate vedea paienjenisul. Pentru a combate acaricid acarian folosit.

De asemenea, este periculos pentru Gloxinia Thrips. Pentru disponibilitate de argint caracteristică urme pe partea superioară a frunzelor, care devin maronii și seacă ulterior. Deal cu Thrips slodzhno, dar este posibil. În acest scop, planta și de mai multe ori de sol tratate cu insecticide (aktellik, Akhtar, Fitoverm).

Lipsa creșterii Gloxinia vorbește despre epuizarea solului, temperatura scăzută în timpul sezonului de creștere.

ofilire Sharp frunze - un model tipic la putrezire tuberculului în supra-umezirea solului.