Cum de a preda un copil se pronunță litera L în casă

Cum de a preda un copil se pronunță litera L în casă

Adulții sunt obișnuiți se pronunță sunetele într-un anumit fel, și chiar nu acorde atenție la el. Dar copilul este o știință. El încearcă să imite părinții lor, și să le repete toate sunetele. silabe. cuvinte, dar el nu este intotdeauna de succes. Și dacă timpul nu intervine și nu-l învețe să vorbească în mod corect, în viitor, poate deveni obiect de batjocură din cauza defectelor de vorbire.Care este dislalie fiziologică

Toți copiii sub 5 ani este tulburare în pronunțarea sunetelor sau dislalie fiziologică. De-a lungul timpului, copilul învață să pronunțe corect sunete și silabe și eliminarea problemei în sine. Dar unii copii sunt încă greșit să numim sunete și cuvinte, uneori, chiar întregi. Părinții sunt nedumeriți, într-adevăr greu de pronunțat sunetul [l], deoarece chiar și copiii care nu pot „growl“ (adică, nu rosti un sunet [p]), nu au probleme cu sunetul [l]. Dar se pare că cineva este întreaga problemă.

Denumiți problema - dislalie fiziologice - un fel de încălcări de vorbire. în care copilul nu este marcat pierderea auzului, sau orice anomalii ale aparatului vorbirii. Cel mai adesea, încălcarea apare la copii cu vârsta cuprinsă între 3-5 ani, iar atunci când se lucrează cu o problemă de vorbire terapeut este rezolvată cu succes.

logopedul au observat că copiii sunt dislalie fiziologice mai frecvente în ultimii ani. În acest caz, cauza frecvenței acestor încălcări sunt atribuite reticența sau incapacitatea de tinere mame din motive subiective pentru sugari alăptați. Astfel, sugarii sunt hrăniți cu lapte formulă sticla. După cum știți, îndrăznesc să iasă din sticla este mult mai ușor, copilul nu face nici un efort pentru a „obține“ propria lor hrană, și din cauza acestui aparat vocal nu este format în mod corespunzător. Dar aceasta este doar un singur motiv.

Principalele motive dislalie:

 1. Datorită vârstei tinere a organelor de vorbire nu sunt gata să-și asume poziția corectă. În acest caz, unitatea de vorbire nu are defecte.
 2. Neformate auzului fonematic - un copil nu distinge fonemele de limbă maternă. Cu toate acestea, auzul său fiziologic nu este afectată.

Până la vârsta de 4-4,5 copii pronunțați mai sună corect. Prin urmare, părinții trebuie să asculte discursul lor cu atenție, dacă este necesar, pronunțarea corectă.

Manifestația dislalie fiziologice:

 • Sunetul cade (cal - oshadka).
 • Înlocuirea un sunet diferit, mai simplu din punct de vedere articulare. [L] este adesea înlocuit cu [a doua] (cal - yoshadka), precum și [în] sau [y] (voshadka, uoshadka). În primul caz, sunetul nu este dentare, și palatinal; În al doilea rând - labio-dentare sau labială.
 • sunet solid înlocui moale.

Înainte de a învăța un copil se pronunță sunetele, trebuie să stea în fața unei oglinzi și spune el de mai multe ori de către toate regulile. Deci, un părinte va putea vedea modul în care necesitatea de a muta organelor de vorbire, și apoi explicați-l pe copil.

sunet articulare adecvată [l]

Pentru a face față cu succes problema, trebuie să urmați articularea corectă a sunetului de [l]

 1. Buzele într-un zâmbet despărțit dinți. vârful ascuțit al limbii, se reazemă puternic împotriva bazei incisivilor maxilari centrale.
 2. Partea de mijloc (partea din spate) a limbii este omis, marginile nu se ating dinții laterali. rădăcină a limbii nevoie pentru a împinge înapoi și ridicați palatului moale. Limba ia forma unei șa.
 3. jet puternic și cald de aer trece prin părțile laterale ale limbii. Pentru comparație, în timpul articulării sunetului [c] fluxul de aer părăsește rece.
 4. corzile vocale sunt închise. Pentru a testa acest lucru, suficient pentru a se aplece mâna la gât și apoi să spun [l] și [m]. În primul caz, vibrațiile vor fi resimțite în al doilea - nr.


Cum de a preda un copil se pronunță litera L în casă

Formularea solidă a sunetului pronunțat [a]

De pronunție greșită [l] și [lꞌ] a fost numit lambdatsizm. De multe ori problema este că este o opțiune solidă. Dar este usor de loc și de la domiciliu.

De obicei, copiii greu de pus imediat limba în poziția corectă, așa că la început acestea sunt predate de variație interdentare [l].

 1. Copilul zâmbește - nu-i permite să înlocuiască [a] la [c].
 2. El pune limba între dinți și începe să respire prin gura. Că el a fost interesat, puteți să-i ceară să reprezinte câinele. În acest caz, un adult ar trebui să aducă mâna pe fața lui, și pentru a se asigura că fluxul de aer trecut prin părțile laterale ale limbii, mai degrabă decât prin cavitatea nazală.
 3. Acum trebuie să ceară copilul să muște limba (pentru a pedepsi limba obraznic). În primul rând, el face sa sune.
 4. Continuând să muște limba, el vorbește sunetul [a] - mai întâi încet, apoi mai rapid. Ar trebui să fie în măsură să "la-la-la."
 5. Pentru a remedia rezultatul, trebuie să cânte ca orice melodie.
 6. silabe pentru copii trenuri (la-lo-lu-le), apoi - cuvintele (cal, lopata, paie).
  Cum de a preda un copil se pronunță litera L în casă

În cazul în care copilul este bine dezvoltat de articulare interdentară, este timpul să-l învețe un pupic de pronunție.

 1. Copilul presează limba la dinții de sus și încearcă să spună „la-la-la.“ Deci, a fost mai ușor să se lase primul deschide larg gura.
 2. Dacă nu ai nevoie de o lingura sau degetele copilului pentru a pune limba în poziția superioară. Apoi, copilul spune [l] pentru un adult.
 3. Asigurarea succesului unei serii de cuvinte.

Părinții trebuie să se asigure că copilul lor pronunță întotdeauna sunetele în mod clar și corect. Dacă este necesar, ar trebui să fie corectă.

exerciții de articulare

exerciții de articulării ajuta la dezvoltarea organelor de vorbire activă. Acest lucru este util pentru pronunțarea tuturor sunetelor, nu doar solid [l].

Cum de a preda un copil se pronunță litera L în casă

Gard. Buzele de întindere maximă, este văzut dinții de sus și de jos. Nu este nevoie să strângeți-le suficient de strâns pentru a închide ușor.
Tube. trageți ferm buzele într-un tub.

Deseori, oamenii au distorsionat sunetul de vorbire, pentru că buzele atunci când vorbim despre nu se misca. Alternative aceste exerciții vor ajuta copilul să se dezvolte mobilitatea buzelor. Este suficient să 7-8 ori pe zi.

Breeze. Zâmbet, gura ușor deschisă. mușcături mici dispozitivul de blocare dinți și suflă curentul de aer. două jeturi ar trebui să funcționeze. Pentru a testa, ține o pană la gură.

Sună pronunțat în timpul expirării. Dar copiii, de obicei, nu au un flux puternic de aer. Prin urmare, se recomandă să se angajeze cu ei exerciții de respirație: pentru a sufla bule de săpun, sufla în lumânări, cântă.

Următoarele exerciții vor dezvolta mobilitatea mușchilor limbii. Când buzele întinse într-un zâmbet, maxilarul inferior nu se mișcă.

gem gustoase. Gura deschisă. Limba trebuie să-și lingă buza superioară în jos.
Painter. Limba mângâind palatului dur, ca și în cazul în care „vopsea“ l - din dinți adânc în gura lui.
Ne spălăm pe dinți. Vârful limbii se deplasează de-a lungul interiorul dinții superiori - mai întâi un fel și apoi celălalt.
Calculați dintii de sus. vârful limbii împinge fiecare dinte.
Swing. Vârful limbii, la rândul său îl împinge pe incisivii superiori și inferiori.
Cal. Copilul imită limba tropotul copitelor. La început, el o face cu voce tare, apoi și fainter fainter.
Fungus. Limba se sprijină puternic pe cerul gurii.
Muzicuță. Toddler repetă exercițiul „ciuperca“, numai de data aceasta el se deschide și se închide gura.

Nu este nevoie de a pune presiune asupra copilului și să-l facă o facă. Ocuparea forței de muncă nu ar trebui să fie o pedeapsă pentru neascultare. Toate exercițiile sunt efectuate sub formă de jocuri, asa ca a fost interesant. În acest caz, rezultatul va fi vizibil.

în loc de o concluzie

Dar, în cazul în care casa este pus de sunet [l] nu au de lucru, ar trebui să consultați un terapeut de vorbire. Este posibil ca copilul să aibă o structură defect de vorbire al dispozitivului (de exemplu, limba-tie). Specialistul va alege un set individual de exerciții pentru el.