Cum de a alege o temă și denumirea de cercetare - studopediya

Activitatea de cercetare a studentului este una dintre cele mai importante forme ale procesului de învățământ și are ca obiectiv principal pregătirea pentru activități practice studențești.Activitatea de cercetare a studenților este organizată cu următoarele obiective:

a) stabilește, spori, să extindă cunoștințele teoretice și practice a cursului școlar;

b) să dobândească abilități de lucru independent cu literatura de specialitate și a altor surse de informații;

c) să dezvolte capacitatea de a formula judecăți și concluzii, coerent și convingător le exprimă;

g) să dezvolte competențe în pregătirea declarații publice cu privire la diferite tipuri de conferințe.

Pentru activitățile de cercetare a ajuns în primul rând aceste obiective, este necesar să se identifice în mod corect subiectul de cercetare și numele.

Subiect - vizualizare, care a examinat problema. Prin urmare, alegerea temelor de cercetare este un pas responsabil și, uneori, foarte dificil pentru cercetător novice. Tema aleasă poate slab cauza probleme nejustificate.

două tipuri de oameni pot fi împărțite în rândul tinerilor cercetători. Primul tip - practica, pentru care activitatea științifică este doar un mijloc de a rezolva probleme practice în direcția de interesul lor și le permite să învețe mai profund unele probleme-cheie ale activităților sale viitoare. Al doilea tip - teoreticienii pentru care acest studiu - este doar o etapă a unui drum lung creativ în care acestea sunt în așteptare pentru victoria, să se pregătească mai bine pentru examene și înscriși într-o instituție de învățământ superior. Pentru ei, alegerea subiectelor de cercetare ar trebui să devină alegerea strategică a direcției de cercetare științifică de mai mulți ani. Prin urmare, alegerea unui subiect de cercetare, studentul ar trebui să se gândească la care grup ar trebui să includă tine. Din aceasta va depinde de cerințele pe care elevul trebuie să prezinte munca lor: dacă acesta este un subiect extrem de specializate, cu mare acces la practica sau teorie pur științifică, dar foarte promițătoare și fructuoasă.

Pentru a facilita procesul de selectare a temei, încearcă să identifice principalele criterii:

* Putem alege un subiect pe care există deja unele realizări;

* Prezența experienței specifice cercetător în acest domeniu de cunoștințe și abilități.

* Subiectul ar trebui să fie de interes pentru elev, nu numai că, în prezent, în prezent, dar, de asemenea, se potrivesc cu viziunea sa globală de dezvoltare profesională, și anume fie direct legate de pre-selectate profesia lor viitoare, să îndeplinească abilitățile și cunoștințele cercetătorilor;

* Alegerea temei ar trebui să fie motivată reciproc de un interes în ea și student, și profesor în același timp;

* De preferință ia un plan de subiect relativ îngust pentru a fi dezvoltate profund și cuprinzător;

* Nu pot fi luate subiecte prea ample sau complexe. Astfel de subiecte pot coplesi divulgarea lor în studiu.

* Nu poate lua subiectul studiat deja de alți cercetători, iar la miezul ei nu este cunoscut doar pentru unii tineri cercetători:

* Obiectul activității științifice ar trebui să fie foarte specifice, concentrându-se pe caracteristicile unui proces sau fenomen, influența lor asupra una de alta, și așa mai departe comparație P..;

* Tema ar trebui să fie relevante și să îndeplinească cerințele științei și practicii. Artificială, taie din viața temei de cercetare nu este justificată din punct de vedere științific, și poate duce doar la o atitudine ironică față de ei din partea cadrelor didactice, practicieni, membrii ai juriului;

* Neapărat să ia în considerare posibilitatea de a bazei materiale, echipamente speciale și disponibilitatea metodelor de cercetare, care este, subiectul ar trebui să fie, de asemenea, puse în aplicare în condițiile existente;

* Corespunzător problema ar trebui să fie deja acoperite parțial în lucrările științifice ale istoriei și literaturii locale;

* Evitati cele cu probleme ambigue, care au susținătorii și adversarii lor. Nu se știe cine poate fi adversarul, precum și unii membri ai juriului, este foarte posibil - inamicul;* Nu este necesar de a alege un subiect, care este problema discutată în mod activ în mass-media, necesită o soluție imediată.

După selectarea unui subiect următoarea etapă de lucru: subiectul ales pentru a fi analizate și fixate în termeni clari. În formularea teme de cercetare trebuie să știți unele cerințe:

* Numele lucrării de cercetare este formularea exactă a subiectului;

* Tema ar trebui să fie declarat succint de posibilitatea, dar nu trebuie să fie prea scurt, și utilizat în formularea sa a conceptului trebuie să fie legate în mod logic;

* Formularea de subiecte ar trebui să reflecte coexistența științei-deja cunoscute și nu au fost încă explorat, și anume dezvoltarea cunoștințelor științifice.

* Nu este recomandat pentru numele temei de a lua orice linii poetice sau cuvinte de proverbe și zicători. Dacă alegeți în continuare numele lor de cercetare este un astfel de cuvânt, în acest caz, consolele sunt, de obicei adaugă subtitlu mici (de obicei, de până la 5 cuvinte), dezvăluind esența cercetării.

Analiza lucrărilor prezentate la diverse concursuri regionale, arată că alegerea temelor de cercetare și a principiilor care definesc numele său este adesea încălcat enumerate mai sus.

Judecând după studiul naturaliști titlu nu de fapt, sarcina fezabila stabilit ei înșiși tineri cercetători, numind lucrarea „regiunea Kirov Springs“ și „imaginea cadrelor didactice moderne agricultură“, „Donarea: Trecut si Prezent“. Aceste subiecte astfel de volum încât acestea nu pot fi complet deschise în volum a cererii de cercetare de text. Deci, într-un studiu este imposibil de a descrie toate izvoarele regiunii Kirov, sau pentru a spune povestea completă a dezvoltării donării de organe din lume.

40 de ani „în spatele ori“ tânăr cercetător, a ales tema „districtul Cobra Nagorskaya River din regiunea Kirov - pentru a deriva din aliaj plutitoare sau ecoturism“, cum la sfârșitul anilor '60 ai secolului XX. toate râurile din lemn a fost interzis din aliaj și lemn Molev plute pe acest râu nu este fuzionat mai albă deja în vârstă de 30 de ani.

Destul de des, există studii care sunt numite „Istoria de școală ...“ sau „Școala de ieri, de azi și de mâine.“ Desigur, acest subiect este foarte larg pentru cercetători, în special descrie istoria școlii are mai mult de 100 de ani. Profund un subiect student pentru a descoperi nu permite. Mai mult succes ar fi numit „Din istoria școlii ...“, și chiar mai bine pentru a limita perioada specifică subiect de timp, cu o anumită direcție (organizarea procesului educațional, activitățile organizației Pioneer sau Komsomol, activitati extra-curriculare la școală, etc.).

Nu există studii mai puțin frecvente asupra feat eroică a poporului în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Și în acest caz, numele nu este luată foarte bine și necesită un volum foarte mare de conținut. Un exemplu de astfel de studiu poate fi lucrarea intitulată „Sursele de eroism soldat sovietic.“ Este dificil să se identifice prin nume activitatea de cercetare cu privire la studiile de tell, cum ar fi „Și aici găsiți prietenii și adăpost“, „În memoria eroului-Countryman.“ „Am de gând să trăiesc un scurt cuvânt -“ memorie „...“, «soldații Război pentru Apărarea Patriei», „Copilărie, opalonnoe de război. Factori de socializare a copiilor în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945. „“ Și a fost război mâine ... „“ Războiul otpolyhala și a plecat „“ victorie forjate pe teren „“ Doar toată lumea a fost un erou. " Lista poate continua pentru o lungă perioadă de timp. Tare cum se pare, cercetătorul nu a dezvăluit numele esența studiului și nu are limite clare.

În ciuda urgența, este dificil de a găsi un material nou pe teme ca astfel de studii „Pagini de copii de viață blocadei, evacuate în timpul Războiului pentru Apărarea Patriei din regiunea Kirov“, „Bulatov - purtător vyatskiy Victoriei“, „Activitatea ME Saltykov Shchedrin și comunicarea lui Vyatka. " Din moment ce aceste subiecte au fost publicate mai multe cărți și filme. Și această cercetare va fi o simplă retipărire a faptelor deja cunoscute.

În ultimii ani, destul de des există studenți de cercetare ale unui astfel de plan, ca o „problemă de dispariția satelor pe exemplul satului regiunea Ankushino Yuryansky District Kirov», «De ce cale de disparitie sat?“. Acest subiect este destul de complicat pentru dezvăluirea elevilor 8 - 9 clase, deoarece acestea nu au cunoștințe suficiente a istoriei naționale. Lucrări de acest fel sunt adesea similare în conținut și concluzii, și aproape nu a dezvăluit esența unei probleme complexe.

Nu citi hârtia de cercetare completă este greu de imaginat ce se pune în discuție ei, iau elevii să poată lucra cu titluri, cum ar fi „O constatare interesantă“, „Timp de secole care trece ...“, „Omul și puțin patria“. „Trăiește, băieți.“ „Marginea mea de primăvară-apă“, „Floarea Soarelui“, „Speranța“ - o busolă spirituală Yershovka“. „Mirosul de pâine dulce.“ Numele acestei lucrări nu reflectă conținutul lor.

Pentru a fi determinat nume și o astfel de cercetare ca „Particularitatile costumului feminin National Tatar.“ Cel mai probabil, chiar și în Tatarstan există diferențe teritoriale în costum, și judecând după faptul că cercetarea a fost prezentat la concurs în Kirov, vorbim despre tătari potrivi locuitorii unui anumit sector al regiunii Kirov.

Exemple pozitive de realizat acestea sunt următoarele subiecte: „Compoziția de specii de mușchi cartiere cu districtul Lekma Sloboda al regiunii Kirov“, „Nunți și relații de familie și căsătorie Malmyzhsky District tătari în mijlocul XX-începutul secolului XXI“, „Un război a fost mâine ...“ (studiu jurnal partizane Ananyeva Credința), personaje „Omul și artistul teren V.A.Kashina creativitate“, „altar bârne în peisajul cultural districtul Vyatskopolyansky“, „mitologice bylichki districtul Yaransk al regiunii Kirov»