Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

Boli ale oaselor și articulațiilor sunt adesea însoțite de o mobilitate limitată a anumitor extremități. În cele mai multe cazuri, motivul pentru care acest lucru devine contractura - o condiție care reduce amplitudinea mișcării pasive într-o comună. De regulă, aceasta nu este o boală independentă, dar este văzută ca un simptom sau complicatie a patologiei subiacente. Și pentru a înțelege problema, aveți nevoie pentru a înțelege de ce contractura este format decât este însoțită de, și în cele din urmă, care sunt diferite metode pentru corectarea acesteia.Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

Originea contracturi destul de diverse. Și acest lucru este legat de ceea ce tesutul deteriorat. Este cunoscut faptul că mișcările articulațiilor sunt prevăzute cu mușchi și articulații le ranforsate capsule, ligamente, tendoane. Dar pentru funcționarea completă este, de asemenea, necesară pentru dezvoltarea normală a țesuturilor înconjurătoare, inclusiv pielea și țesutul care stau la baza. La rândul său, însăși posibilitatea de mișcare este asigurată la un nivel diferit - în sistemul nervos din cauza integrității tuturor unităților sale (de la centrala la periferic). Învinge oricare dintre aceste structuri - atât natura înnăscută și de adaptare - poate duce la rigiditate, prin urmare, în funcție de originea, contracturi sunt:

 1. Musculare (spasme, ischemie, inflamație).
 2. Articular (fracturi, contuzii, artrita si artrita).
 3. Tendoanelor (pauze și întindere).
 4. Skin (răni extinse și arsuri).
 5. Desmogennymi (ligamente, leziuni ale țesutului subcutanat, fascia).
 6. Neurogen (iritarea nervului sau pareza).
 7. Reflex (durere).

In plus, distinge cicatrice, atunci când în locul țesuturilor vătămate formate de țesut conjunctiv fibros care împiedică efectuarea mișcării. Adesea spastică și rigiditate, care este o structură tulburări neurogene, în curs de dezvoltare la paralizia centrală. Trebuie remarcat faptul că patologia poate fi format pe fondul lipsei de schimbări vizibile în aceste structuri la persoanele cu trasaturi hysteroid (psihogene).

contracturi problemă acoperă o gamă largă de boli, dar locul central dintre motivele prezentate la profilul bolii traume.

In practica medicala, cel mai adesea se confruntă cu contracturi ale mușchilor, articulațiilor și țesutul din jur, atunci când există obstrucție mecanică a traficului. Este cu semne de limitări ale funcției membrelor adesea pacienții vin la recepție. Nu este greu de ghicit că în acest caz, simptomele afecțiunii de bază poate lua o bancheta din spate. Cu toate acestea, ei încă mai trebuie să se supună unor examinări medicale, deoarece definirea cauzelor bolii - cea mai importantă sarcină a procesului de diagnosticare. În loc de a elimina sursa de rigiditate, este dificil de a spera la un rezultat pozitiv.

În timpul inspecției atenția plată la starea membrelor - pe care le iau de multe ori o situație forțată, este posibil să observați modificări trofice pe piele, roșeață sau paloarea cicatrici ei. Adesea asimetria musculară se observă, în unele cazuri, ele spasmatic, iar în altele - supuse atrofie. Necesar amplitudinea estimată a mișcărilor active și pasive ale articulațiilor. La palparea determina tonul și puterea musculară, în paralel identificarea posibilelor încălcări ale sensibilității.

Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

Dacă intenționați să contractura mușchilor, atunci ai nevoie pentru a determina care dintre ele au provocat rigiditate. Îndeplinește medic în timpul examinării. Unele tipuri de patologie poate fi văzut chiar și cu ochiul liber de pe poziția membrelor. Pe baza tipului de mușchi afectate, distinge astfel de contracturi:

O astfel de contracție a însoți de multe ori a bolii, și leziuni articulare, atunci când există o anumită tensiune musculară, în timp ce alții își pierd tonusul. Tabloul clinic cel mai izbitor este observată pentru entorse, atunci când există o deplasare completă a suprafețelor articulare. Apoi, devine, desigur, o poziție nefirească, mișcare activă în ea este aproape imposibil, și sunt însoțite de senzație pasivă elastici (din cauza spasme musculare) și durere severă. De exemplu, atunci când dislocarea de șold și umăr dezvolta contractura lider.

contracturã flexie arme pot fi formate ca urmare a pareza centrale. Ele sunt adesea combinate cu tonusul crescut al mușchilor extensori la extremitățile inferioare, ceea ce creează o postură și mers specific (Wernicke-Mann). În acest caz, brațul este îndoit la cot, iar piciorul descrie apariția unui semicerc.

Contractura asociată cu creșterea tonusului muscular - un tip foarte comun de rigiditate în practica trauma si un neurolog.

contracturile articulare apar în traumatisme, boli inflamatorii, degenerative natura și anomaliile congenitale. Cea mai mare prevalență și semnificația este patologia majore a rosturilor: cot, umăr, șold, genunchi, glezna. Acest lucru se datorează reducerii substanțiale a activității de muncă și fizică la pacienții cu contracturi similare.

Pacienții în cauză despre durere la nivelul articulațiilor, care sunt agravate de mișcare sau apar în repaus. Ei vin în acute și cronice, în creștere treptat, în timp. Este posibil să observați umflarea țesuturilor moi și deformarea. Sugerează traumatică permit sângerări sau vânătăi în comun. Pacientii care sufera de umar este foarte dureroasă înfrângere, șold și genunchi, și contractura articulației gleznei sau cotului nu este la fel de dramatic reduce calitatea vieții.contractura Dupuytren

Acesta este un tip special de contractura afecteaza degetele - inel și degetul mic - care se afla intr-o stare de flexie. O astfel de stare a dobândit caracterul, care apare la om o anumită profesie: șoferi, mecanici, tâmplari. Mecanismul patologic este asociat cu scurtarea tendoanelor palmare datorită degenerării lor fibroase.

Tabloul clinic este format din simptome subiective si obiective. Pacienții se plâng de incapacitatea de a indrepta degetele, „răsucite“ perii scade sensibilitatea. Palparea determinate benzi fara durere si de etanșare de pe suprafața palmară.

contractura degetelor fără tratament în timp util progresează, ceea ce duce la pierderea funcției de mână, ceea ce creează o mare problemă pentru viața plină de pacienți.

diagnosticare

Identificarea rigiditate - numai în faza inițială de diagnostic. Ai nevoie pentru a determina ce boala sau proces au dus la dezvoltarea sa. Cu cât mai repede acest lucru se face, cu atât mai multe șanse de a restabili mobilitatea în departamentul membrului afectat. Pe baza a ceea ce se produce un fel de contractura, să efectueze următoarele studii:

 1. Razele X ale articulațiilor.
 2. Imagistica (rezonanta magnetica si computer).
 3. SUA.
 4. Neuromyography.
 5. Mielografie.

Aceasta necesită, de asemenea, consultarea unui neurolog traumatologist și, în unele cazuri - un psihiatru. Și pe baza rezultatelor obținute, formează programul de tratament.

Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

După cum se știe, tratamentul oricărui sistem locomotor patologie ar trebui să fie integrat cu abordarea obligatorie pentru fiecare pacient în parte. Aspectul de rigiditate se poate vorbi despre ineficacitatea terapiei anterioare, deoarece boala încă progresează. În astfel de cazuri, este necesar să se intensifice și revizuirea programului de tratament. Este important să se lucreze nu numai pe contracția, dar, de asemenea, elimina foarte motivul pentru care sa produs.

medicamente

contracturi de tratament utilizate medicamente în procesele inflamatorii, degenerative, traumatice, neurogene. Medicamente afectează atât cauza bolii, precum și mecanismul de dezvoltare a acesteia, care este deosebit de important în tratamentul. Și pentru a elimina modificările reflex necesare pentru a realiza o analgezie adecvată. Prin urmare, se aplică un astfel de grup de medicamente:

 • Nonsteroidal anti-inflamator (Ksefokam, Dikloberl, Larfiks).
 • relaxantele musculare (Mydocalm, Sirdalud).
 • Vitaminele (Milgamma).
 • Vascular (Aktovegin).
 • agenți neuroprotectori (Cortexin, Tseregin).
 • Rasasyvayuschie (Lidaza, Biyohinol).

medicamente topice sunt de asemenea folosite pentru a îmbunătăți fluxul sanguin în țesuturi afectate și de a promova inmuiere cicatricelor (Kontraktubeks, Fermenkol, unguent heparină).

Medicamente ar trebui sa fie folosite strict pe bază de rețetă, fără a se îndepărta de la doza recomandată.

fizioterapie

Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

contracturi esentiale are fizioterapie. Metodele sale ajută la îmbunătățirea proceselor trofice, care afectează în mod pozitiv elasticitatea țesuturilor și vindecarea rănilor. De asemenea, a redus activitatea inflamației, relaxarea mușchilor spastice, îmbunătățind de conducere nervoasa. Cel mai adesea recomanda un curs de tratamente, inclusiv:

 1. Preparate electrofriz.
 2. UHF-terapie.
 3. curenți diadinamici.
 4. Terapia cu laser.
 5. Reflexoterapie.
 6. Parafina și noroi împachetări.
 7. Hidroterapia.

Metodele fizice au o gamă largă de efecte pozitive asupra țesutului, care, în combinație cu medicamente creează premise bune pentru reducerea și eliminarea rigiditate.

gimnastică

Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

Pentru tratamentul contracturilor a fost cel mai eficient, este necesar să se dezvolte articulațiilor afectate și mușchilor. Dar acest lucru este imposibil, fără exerciții de gimnastică. Acestea vă permit să restabilească funcția membrului afectat, deoarece acestea au un impact semnificativ asupra sistemului musculo-scheletic:

 • Relaxați-vă mușchii spastice și întări antagoniștii lor.
 • Creșterea elasticitatea și rezistența ligamentelor.
 • Măriți cantitatea și gama de mișcare.
 • Îmbunătățește circulația sângelui în țesuturi.
 • Reduce durerea și inflamația.

Ea are propriile sale exerciții de care aveți nevoie pentru a efectua în mod constant și pentru o lungă perioadă de timp pentru fiecare parte a corpului. Pentru întindere țesături pot fi utilizate și metodele de tracțiune Mechano folosit pentru prima dată într-un mod pasiv prin intermediul încărcăturii sau greutatea corpului, iar al doilea bazat pe sesiuni active folosind simulatoare (pendula aparate instalare bloc).

În urma recomandărilor medicului, cu ajutorul gimnastica medicala, poate fi redusă chiar și contractura exprimate, precum și pentru a preveni reapariția lor.

corecție ortopedică

Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

diverse dispozitive ortopedice sunt de asemenea folosite pentru a da poziția fiziologică a membrelor. Acțiunea lor se bazează pe intinderea treptata a tesuturilor care interfera cu mișcarea normală. contracturii articulare pot fi eliminate cu următoarele dispozitive:

 1. Orteze.
 2. mulaje reper.
 3. Aparate de distragere a atenției.

Întinzându-ar trebui să se facă încet, aveți nevoie pentru a evita sarcini simultane forțate, care duc la întreruperea alimentării cu sânge și nervul, precum si aparitia durerii. forța de corecție ar trebui să fie mici, dar efectul este continuă și pe termen lung.

Manual de terapie și masaj

contracturi Terapia conservativă include metode și expunere manuală. Masaj relaxează mușchii și crește fluxul sanguin în țesuturi, îmbunătățind trophism lor. O manipulare Chiropractic funcționează pe baza mobilizarea segmentelor moi afectate ale sistemului musculo-scheletice. Specialist efectuează flexie, îmbinările de extensie în paralel cu o ușoară întindere a porțiunilor care restricționează mobilitatea.

Contractura mușchilor și a articulațiilor, cauze, tratament

Când rulați contracturi devine singura modalitate de tratament chirurgical. Acesta are ca scop eliminarea tesutului anormale care a cauzat limitarea mișcării. Bazat pe ce structuri sunt impresionați efectuarea disecție de adeziuni, cicatrici, tendoane si ligamente, capsule articulare. De multe ori este necesar să se facă o piele sau artroplastie. În cazurile cele mai severe, a recurs la o rezecție a secțiunilor osoase (osteotomie).

Pentru a preveni dezvoltarea de rigiditate persistente la nivelul articulațiilor, ai nevoie de timp pentru a trata patologia de bază. Dar, în cazul în care contractura este încă acolo, nu încerca să remedieze situația lor proprie - doar corecție calificată devine efectivă.