Consumul și salvarea - studopediya

Restul formelor veniturilor din economii. Cantitativ, acestea sunt egale cu diferența dintre veniturile obținute și consumul. În esența sa economică a acestui consum amânat. Consumul și salvarea sunt întotdeauna interdependente: de economii cu venit fix scade odată cu creșterea consumului, și vice-versa. Prin urmare, factorii care afectează dimensiunile de consum au în același timp un efect bine definit asupra economiilor.Cel mai important factor care influențează consumul și economisirea, acesta este nivelul de venit.

Ponderea consumului în venit este începutul subiectiv, bazat pe o lege psihologică, a esenței, care, potrivit lui Ioan. M. Keynes, este tendința oamenilor de a crește consumul, dar nu în măsura în care, în Coto veniturile cresc roi. Cu creșteri de creștere a veniturilor populației Inclus Cantitatea-TION de bunuri și servicii consumabile, de exemplu, nivelul absolut al creșterii consumului. Dar, în raport cu creșterea veniturilor, ponderea consumului este redus, iar rata de economisire a crescut. Pentru ca societatea nu este indiferentă Execu-mations de venituri disponibile populației. . Deoarece comportamentul Denia proprietarii de venit depinde de cerere și de fonduri eficiente utilizate pentru creditarea investitorilor, sarcina statului, în funcție de Keynes, este formarea cererii efective de consum - cererea de consum, antreprenorii - în vestitsionny stare cerere - întâlnire cererea de consum în binele public.

Reprezintă formale ca venituri (Y) ca suma consumului (C - consum) și economii (S - economii):

Deoarece consumul nu este utilizat tot venitul disponibil, este necesar să se determine raportul dintre consumul suplimentar și veniturile suplimentare, adică înclinația marginală spre consum (MPC - înclinația marginală spre consum): MPC = # 916; C / # 916; Y

Este necesar să se definească și să împartă economiile cu orice schimbare, Institutul de Cercetare a venitului disponibil, de exemplu, înclinația marginală spre-Niyama de economii (MPS - înclinația marginală pentru a salva):

Să presupunem că un venit suplimentar de consum au totalizat 1.000 $. Din care $ 750. El petrece la achiziționarea de bunuri de consum, și $ 250. salvează.

Rezerva tendința de a consumului de IFA în acest caz este de 750: 1000 = 0,75; și înclinația marginală pentru a salva MPS = 250: 1000 = 0,25.

Cantitatea de MPC și MPS este întotdeauna egal cu 1, măreția pe MPC este între zero și unu: 0<МРС <1 .

Proporția venitului disponibil pe care gospodăriile Ras consumul hoduyut, numit Inclinatia medie a solicita-leniyu (APC - Inclinatia medie a consuma):

În consecință, înclinația medie a salva (APS - Inclinatia medie pentru a salva) Definită ca economiile raportul etsya la venituri:

Pe termen lung, cu cât creșterea medie a veniturilor este redusă tendința de a consuma.

Să analizăm construcția funcției de consum diagrama (fig. 17.10 a). Mai întâi de toate linia de construcție care vine de la origine la un unghi de 45 la 0. Aceasta este o linie auxiliară care arată ce s-ar întâmpla dacă tot venitul este consumat complet (de asemenea, poate fi numit o linie de la zero economii).

Apoi construiește consumul de linie. linie de consum pe programul nostru nu pornește de la zero, ci de la un anumit nivel de Ca - auto-consum. deoarece nu există consum și nu-zero venituri Urs (costul de trai).

Având în vedere forma consumului autonom la funcția de a determina consumul ia forma:

economii Program (Fig. 17,10; b) să fie construite ținând cont de programul de consum. Primul lucru pe care am definit - punctul zero de economii, sunt la Y1. Pentru a stânga - intervalul de economii negativ, spre dreapta - spre economii pozitive. Și în cazul în care consumul este relativ scade proporțional cu creșterea venitului, economiile în legătură cu programul de creștere a „dezvăluit“.

Program și consum de economii sunt relativ simetrice una față de alta în cazul în care axa de simetrie accepta linie care se extinde la un unghi de 45 la 0. Cu cât tendinta de a consuma, mai puțin tendința de a salva, dimpotrivă.

Investiții. Tipuri de investiții și factorii care influențează le-au fost rang.

J. M. Keynes a acordat o mare importanță pentru investiții ca fiind una dintre principalele componente ale cererii agregate. Înălțime inves-titsy duce la o creștere a ocupării forței de muncă, creșterea veniturilor și, în rezultatul finit-evaluat, o creștere a cererii de consum.

Cererea de investiții de către firme, în scopul de a crește depozitele de capital, renovare tehnologică de producție, precum și crearea de inventar. În teoria economică susche-există mai multe concepte referitoare la adoptarea de către firmele de soluții inve-stitsionnyh. Volumul investițiilor depinde în primul rând de rata așteptată a venitului net din investiții, ratele dobânzilor bancare reale, așteptările economice.

În modelul keynesian al investițiilor, la fel ca în clasic, este o funcție descrescătoare a ratei dobânzii: I = I (r) (Figura 17.11.). În funcție de factorii care determină cererea pentru investiții, acestea sunt împărțite în mod autonom și induse.

Sub investiții autonome pentru a înțelege costul obra-mations de capital nou, independent de schimbări în National-TION de venit. Program de investiții autonome ia-Horizon tal linia de forma (fig. 17.12).

de investiții indusă depinde de mărimea creșterii venitului național.

Keynesiană modelul de echilibru macroeconomic IC transformă automat legătura dintre investiții și economisire mi. Potrivit lui Keynes, economiile - o funcție de venit. Investițiile - este o funcție a ratei dobânzii. Keynesiană model makroeko nomice echilibru înseamnă că economiile prisposabli-vayutsya în investiții prin modificarea venitului național: creșterea investițiilor duce la o creștere a randamentului, care dă un impuls de economii în sumă corespunzătoare acestei creșteri.

Venitul disponibil atunci când acesta este utilizat este egal cu suma curse-accident vascular cerebral asupra consumului și investițiilor I:

Generate Consumul de venituri reprezentat de economii și C-niyami economii S. - funcție de venituri S (Y); de investiții - Funk-TION a ratei dobânzii I (r):

Dacă C + I = C + S, atunci (r) = S (Y)

Respectarea egalității între investiții și economii este o condiție prealabilă pentru echilibrul dintre cererea agregată și oferta agregată.

Astfel, cererea agregată poate fi definită ca:

Graficul cheltuielilor totale este deplasată cu valoarea investiției autonome TION, nivelul de echilibru al venitului crește de la Y1 Y2 (Fig. 17,13).

Investițiile planificate diferă de real inves-titsy valoarea stocurilor.

În modelul keynesian (fig. 17,14), valoarea Y1 venitului național. corespunde echilibrului dintre economii și planurile de investiții Rui-autonome. Cu toate acestea, Y1 valoarea venitului nu înseamnă ocuparea deplină a resurselor. La punctul E3. economii de peste de investiții, iar la E2 economii mai mari de investiții. Dacă SBU-rarefiere deasupra investițiilor planificate, partea despre marfă-inducerea nevandabilă și transformate în stocuri. Firmele vor reduce producția la un punct Y1.În cazul în care investițiile planificate peste economii, investiții nezaplani-MENT stocurilor vor fi reduse. Astfel, investițiile planificate diferă de investiții în valoare Facultatea CAL stocurilor.

investițiile propriu-zise sunt totalizate împreună au fost planificate și-rang non-planificate investiții, adică este nimic de genul de economisire.

Prin investițiile private autonome pot fi adăugate la Sovereign-guvernamentale. investiții autonomă provenind de la stat, sunt o manifestare a politicii economice. Politica-BME-interferență a statului prin câștiguri de investiții # 916; G poate Spo-sobstvovat stabilizare a obține volumul dorit vypus unic, pentru stabilirea unui echilibru pe termen scurt.

starea de echilibru pe termen scurt este faptul că, în investițiile necesare pentru a găsi valoarea veniturilor, care stimulează cererea efectivă, egală cu acest venit.

câștigurile de investiții publice modifică echilibrul ne-loviya. Stare de echilibru devine:

AD = Ca + C (Y) + I + # 916; G.

Graficul (Fig. 17,15), se adaugă la parametrul # 916; G. Cheltuielile totale au crescut cu suma de # 916; G (figura 17.15.).

Capacitatea de oricare din costurile individuale ale componentelor, inclusiv exporturile nete Xn. Acesta asigură creșterea venitului național și contribuie la realizarea ocupării depline. Între din Menen de investiții autonome și venitul național, există o relație stabilă.

Calcularea venitului de echilibru, doresc să înființeze pentru a efectua introducerea unui coeficient de multiplicare.

„Factorul Multiplikator-» (multiplicare - multiplicare).

Articolul Cesky Modelul de multiplicare a fost propus în 1931 RF detaliu Ka-POM proiectat JM. Keynes. Ulterior, modelul de multiplicare a fost dezvoltat în muncă-dah P. Samuelson, F. Maklupa și altele. Modelul a fost introdus factorul timp. Deci, a existat un model dinamic al multiplicatorului.

Modelul arată efectul multiplicator înrădăcinate că investițiile în creșterea veniturilor. În cazul în care creșterea investițiilor există Ob-EMA, venituri crește și de anumite o cantitate mai mare în ceea ce privește creșterea investițiilor, și anume

km - multiplicatorul; # 916; I - câștiguri de investiții.

Semnificația practică a multiplicatorului este că vă permite să setați cantitatea necesară de creștere în vestitsy pentru a obține o creștere dată în veniturile naționale, da. De exemplu, pentru, pregătirea creșterii venitului național de 100 de unități suficiente pentru a trage 25 de unități autonome investi-tiile cu un multiplicator coeficient egal cu 4 unități.

Trebuie avut în vedere că efectul keynesiene reacției în lanț multiplicator obyas-nyaet de creștere a veniturilor și cheltuielilor. investiții Nye autonome da impulsul inițial la creșterea activității economice.

Să presupunem că investițiile au crescut cu 100 mii. Dolari. Multiplicatorul efect nu este asociat cu un randament al investițiilor în formă de producție suplimentară de bunuri și servicii. investiții suplimentare Nye vor fi alocate pentru achiziționarea de investiții Tova-șanț. În consecință, ei ctanut venit ca agenți de piață, în care aceste bunuri sunt achiziționate. Beneficiari de venituri (pentru salarii-vă, profit, chirie, dobânzi), creșterea consumului acestora, respectiv, corolar înclinația marginală de a consuma. Să presupunem că MRS = 0,75. Acest lucru înseamnă că creșterea de 75% a veniturilor (100 x 0,75), sau 75 mii. USD. Vor fi cheltuite pe bunuri și servicii de consum. Ca urmare a veniturilor a crescut în industriile producătoare de bunuri de larg consum. Destinatarii aceste venituri la rândul său, va cheltui mii de $ 56.25 .. (75 x 0,75) asupra consumului, etc.; care rezultă în veniturile totale pentru a crește cu 400 mii. dolari. Expansiunea pro-ducerii capturează mai mult și mai îndepărtate de la fiecare alte industrii. Un efect de „o pietricică aruncată într-un lac,“ adică, efectul de torsiune asupra apei GOV.

Ca efect de expansiune perturbație (mull-tiplikatsii) devine mai puțin intensă. Acest lucru se datorează faptului că o parte din venitul este salvat și, astfel, excluse de la dohodoobrazovaniya în continuare. efect multiplicatorul mai intense, mai multe venituri va merge la etapa următoare, adică, Depinde de înclinația marginală spre consum (MPC = # 916 C / # 916; Y).

În exemplul nostru, creșterea cantității de venit va fi:

100 mii. + 75 mii. Thousand + 56,25. + 41810. +.

Limiteze suma descrescătoare progresie geometrică va fi după cum urmează:

100 100h0,75 + 100x0,75 + 2 + 3 + 100h0,75. și anume această sumă este egală;

100 / (1 - 0,75) = 100/0, 25 = 400 mii.

Din ceea ce face dimensiunea de multiplicare? Din înclinația marginală pentru a salva. Inferioară înclinația marginală pentru a salva, cu atât mai mult efectul multiplicator. Puteți exprima această formulă:

Cheltuielile autonome Multiplicatorul - este raportul dintre schimbarea venitului de echilibru la o schimbare în orice componentă a cheltuielilor autonome.

J. M. Keynes studiat efectul multiplicator în Depres - economie regresive, caracterizată printr-un șomaj ciclic și putere producție-Nye insuficient utilizat. Full-time creștere a cheltuielilor de animație exprimate în creșterea prețurilor, deoarece aceasta va avea un exces de cerere agregată peste oferta agregată.

JM. Keynes a concluzionat că efectul multiplicator poate avea un efect destabilizator asupra economiei, cu condiția de creștere de economii. Odată cu creșterea de pre-accident vascular cerebral crește ponderea economiilor în venitul utilizat. Rezultatul re-dezvoltarea economiei țărilor, există efectul economi-Ness. Esența acesteia, în conformitate cu Keynes, este faptul că dorința oamenilor de a salva de afaceri poate fi aspirație înainte în-vestirovat. Ca urmare, creșterea veniturilor este în scădere. Acest lucru se explică prin efectul cumpătare că creșterea economiilor este co-abrevierile sunt cheltuielile de consum. Datorită efectului multiplicativ reducerii veniturilor torusului va avea loc la o cantitate mare de Com-pared cu economiile inițiale (Fig. 17,16).

Economiile generate într-o revigorare a afacerilor Ak-getică, reprezintă o sursă de investiții derivate sau induse, deoarece acestea depind de venitul a crescut.

În graficul comutați economii importante de la S1 la S2, atunci când nivelul de investiții I-autonom neiz mennom ar conduce la faptul că economiile trebuie să funcționeze la nivelul de volum mai mic vypus Single Y2.

Fig. 17.17 este un grafic al paradoxului investițiilor derivate thrift dat. Linia 1 are o pantă pozitivă, deoarece investiția se bazează pe venit. Un nou echilibru (E2) corespunde venitului Y2 - venituri a scăzut. Cu toate acestea, în cazul derivaților după economiile de investiții linia de trecere de la S1 la S2 investiții reduse (de la E1 E2 Y1 Y2).

Trebuie remarcat faptul că creșterea de economii în activitatea de afacere de mare ING este baza noilor investi-tiile induse, contribuie la creșterea economică. Există un efect leratora-Aqsa. care este raportul dintre creșterea inve-mente pentru creșterea acestuia apelantului relativă a veniturilor:

în care ka - coeficientul de accelerație; t - timp; I - induse de investiții.

Procesul de creștere multiplicativ modele macro este luată în considerare împreună cu operatorii de coeficientul Axel.

Dezvoltat de JM. Modelul Keynes al echilibrului macroeconomic a fost adoptat ca bază a politicii de stat în țările occidentale, a avut un succes de necontestat, de-a lungul nu-cât de multe decenii. Împreună cu măsurile de poli-monetare căpușele Keynes acordat o mare atenție politicii fiscale și nalo-tracțiune activă. Veniturile fiscale la bugetul de stat ar trebui să fie utilizate pentru a stimula investițiile de a ta ocuparea forței de muncă elf și plin.

In 1970-e. în unele țări, a existat o recesiune pro-ducere, care a fost însoțită de inflație și șomaj. Criza economică din 1973-1974. A fost o criză provocată de economiile în tranziție în noua etapă de dezvoltare, realizările Obus-lovlennuyu ale progresului științific și tehnologic, să pună în aplicare, dintre care necesită activare a activității de întreprinzător. Retragerea unui mare parte din profituri la bugetul de stat a subminat bazele dezvoltării activității de antreprenoriat, inves-titsionnuyu.

A început căutarea de noi direcții de dezvoltare a pieței otno de luare. Rezultatul căutării nu a avut succes. Treptat SFOR-zată model de direcție non-conservatoare, ideea principală a fost de a proclama starea de non-interferență în activitatea eco-nomice.

2. Care este esența și concluzia principală a unui model de echilibru general L. Walras?

3. Care sunt principalele prevederi ale modelului clasic nomic built-makroeko?

4. Care sunt principalele prevederi ale modelului keynesian, știi?

5. În ce condiții (etapa a) model de dezvoltare economică este utilizat de JM Keynes venituri - cheltuieli.?

6. Care sunt cauzele modelului keynesian?

7. Care este sensul grafic interpretarea modelului de echilibru „pre-mișcări - cheltuieli„?

8. Care este baza deciziilor de investiții?

9. Care sunt unele stimulente pentru a investi?

10. Care sunt factorii care determină funcția de investiții și funcția de SBU-rarit?

11. De ce diferențe între planificate și efective de investiții?

12. Poate fi justificată de dorința cu orice preț pentru a atinge echilibrul macro-economic?

13. Are semnificația practică a multiplicatorului?

14. Care sunt condițiile economice au condus la răspândirea monetarismului?

15. Cum este rolul statului în economie, în conceptele keynesiste și monetariste?