conștiința juridică - studopediya

Raporturile juridice și conștiința juridică, esența și structura.

Persoanele angajate în activități de producție, vin împreună, nu numai în fabricație, ci și în relațiile juridice. În special, în domeniul proprietății se referă la drepturile de proprietate și posesie. În acest sens, relațiile de proprietate devin legale. raporturile juridice Sami influențează în mod activ relațiile economice, întârzie sau accelerarea dezvoltării acestora. Relația juridică este strâns legată de politica (relații politice), moralitatea (relațiile morale).conștiința juridică este o realitate juridică deliberată, lumea vieții umane, reflectată în termenii teoriilor legale și ilegale în ideile, cunoștințele științifice, și empirice, obiceiuri și tradiții, sentimente și emoții.

În procesul de dezvoltare a societății este necesar să se stabilească norme comune pentru toți membrii de producție, schimbul, distribuția și consumul de bunuri materiale, aceste reguli - este vital pentru funcționarea societății. Treptat, formată în această societate a cunoașterii despre aceste „reguli generale“, adică acestea sunt regulile generale, sunt realizate.

conștiința juridică este formată pe aceste calități fundamentale ale omului ca un sentiment de respect de sine, capacitatea de a samoobyazyvaniyu și de auto-gestionare, respect reciproc și încredere în oameni unul cu altul, spiritual independență, libertate, reciprocitate și solidaritate.

Structural, simțul dreptății poate fi privit din două perspective - profunzimea și acuratețea conturilor de existență juridică și purtătorul său.

În primul caz, există conștiința juridică pe două nivele - teoretice și de zi cu zi.

Acesta oferă științifice și procesul de formare a conștiinței juridice și conștiința juridică în sine ca o reflectare a realității juridice, bazată pe cunoașterea legilor obiective ale dezvoltării sociale.

ideologie juridică este un sistem de idei juridice, teorii, opinii, reguli care reglementează comportamentul oamenilor în societate, precum și sistemul de clasificare a normelor de către cetățeni ai unui anumit stat.Nivelul ordinar - o reflectare a realității juridice sub formă de cunoștințe empirice, și psihologia juridică.

Psihologia juridică - un set de juridice sentimente, emoții, stări, experiențe, ritualuri, obiceiuri, deprinderi și obiceiuri, în care viața umană este recunoscută în lume, realitatea juridică de zi cu zi. Spre deosebire de ideologia grupului juridic psihologie mai mici, mai puțin interes politic, dar cel mai mult cu adevărat uman. Formată în mod spontan, în principal, de experiență, este mai conservatoare decât ideologia, și mai puțin supuse modificărilor din cauza apariția noii conducători.

ideologie juridică și psihologia juridică sunt strâns legate între ele și se influențează reciproc.

În al doilea rând, pe purtătorul poate fi distinsă publice (grup) și conștiința juridică individuală.

conștiința publică - conștiința societății (de grup), iar individul - conștiința individuală. conștiința individuală este subiectivă, iar celălalt pentru individ nu poate fi, iar publicul stă în legătură cu acesta, obiectiv, în sensul că există independent de voința și dorința lui: a fi născut, găsește adoptat deja normele legale, obiceiurile, mai degrabă decât crearea lor de la zero. Conștiința socială și individuală pot avea diferite de orientare valoare juridică: este încurajată de societate, nu întotdeauna evaluate de către individ. Dintre toate formele de conștiință socială la simțul dreptății aproape morală și politică.

Simț al dreptății. precum și orice formă de conștiință, realizează o serie de funcții.

Funcția ontologică a justiției se manifestă în faptul că ea însăși este ființa omului și a omenirii care a existat înainte și independent de o anumită persoană ca regulile definite care creează condițiile pentru coexistența cu ceilalți.

Funcția epistemologică a justiției se manifestă în faptul că, prin cunoașterea juridice idei, teorii, legi, regulamente, forme de cunoștințe juridice ca o condiție fundamentală pentru un comportament licit.

Funcția de reglementare a justiției. În realitate de zi cu zi, oamenii sunt ghidate de regulile, regulamentele, exercita funcțiile care există nu numai „pe hârtie“, dar, de asemenea, asigurat conștiința publică. Datorită acestor standarde există o coordonare a acțiunilor membrilor societății, care reglementează comportamentul indivizilor și societăților, instituțiilor publice - toate entitățile juridice.

Astfel, realitatea juridică a interacțiunii realității cotidiene și a sistemului mondial - o formațiune complexă, cu structura sa: raporturi juridice, instituțiile juridice și conștiința juridică. Fiecare dintre aceste elemente îndeplinește anumite funcții. realitatea juridică - este o lume juridică vitală a persoanei care, pe de o parte - un obiectiv, iar pe de altă parte - este format de omul însuși.