Conjunctivita la copii - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Conjunctivita la copii

Conjunctivita la copii - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Conjunctivita la copii - o boli infectioase-inflamatorii ale membranei mucoase a ochilor etiologii diverse. La copii, primii 4 ani de viață, conjunctivita constituie 30% din toate cazurile de toate bolile oftalmologice. Cu vârsta, acest indice este redus progresiv, iar structura morbidității în oftalmologie pediatrică predomină eroarea de refracție (astigmatism. Miopie. Hipermetropia). In copilarie conjunctivita poate duce la complicații severe - vedere încețoșată, cheratită, dacriocistita. celulită a sacului lacrimal. În acest sens, conjunctivita la un copil necesită o atenție specială din partea specialiștilor pentru copii - un medic pediatru. Oftalmologie pediatrica. alergolog pentru copii.Cauzele conjunctivita la copii

Printre copii, conjunctivita virale, bacteriene și alergice pe scară largă, cu teren său specific.

Cele mai frecvent la pacienții copii trebuie să se ocupe de conjunctivita bacteriana la copii. După tipul de patogen stafilococice izolate, pneumococ, streptococ. difterie. . Epidemică acută (Koch-Weeks bacterii) conjunctivita la copii etc. Un grup particular de infecții bacteriene oculare la copii nou-nascuti pana conjunctivita - blennophthalmia și paratrahoma. Ele apar ca urmare a infecției copilului în timpul trecerii capului prin canalul de nastere mama, care suferă de o boală cu transmitere sexuală (gonoree. Chlamydia).

conjunctivită bacteriană la copii pot să apară nu numai la infecția cu agenți externi, dar, de asemenea, datorită unei creșteri a patogenității proprii ochi microfloră sau prezența bolilor septice (otita. amigdalită. Sinuzita. Omfalita. pyoderma și așa mai departe.). fluid lacrimal care conține imunoglobuline, componentele complementului, lactoferină, lizozima, beta-lizină, are o anumită activitate antibacteriană, dar într-o slăbire a imunității locale și generale, daune mecanice la ochi. obstrucției canalului nazolacrimală la copii este ușor de provocat conjunctivita.

conjunctivita virala la copii se dezvolta, de obicei, pe fondul gripei. adenoviroze. herpes simplex. infecție enterovirus. rujeolă. varicela, și așa mai departe. În acest caz, în plus față de fenomenul de conjunctivita la copii observate semne clinice de rinită și faringită. Conjunctivita la copii pot fi cauzate nu numai de agenți patogeni individuali, dar, de asemenea, asociațiile lor (bacterii și viruși).

Conjunctivita alergica la copii este însoțit de 90% din totalul alergiilor, și este adesea combinat cu rinita alergica. febra de fân. dermatita atopica. astm. Dezvoltarea răspunsului alergic la conjunctiva poate fi conectat cu acțiunea alimente, medicamente, polen, praf, bacteriene, virale, fungice, parazitare și alți alergeni.

Frecvența ridicată de conjunctivită în rândul copiilor se datorează particularităților de fiziologie și specificitatea de socializare a copiilor. Răspândirea infecției ochiului în grupuri de copii este foarte rapid prin contact sau prin picături din aer. De regulă, în timpul perioadei de incubare, transportatorul copilul de infecție continuă să interacționeze cu alți copii, fiind o sursă de contaminare a unui număr mare de persoane de contact. Conjunctivita la copii contribuie la defecte de îngrijire a copilului, aer uscat în cameră, o lumină puternică, erori de dieta.

Simptomele de conjunctivita la copii

Conjunctivită într-un copil poate avea loc în mod izolat; în unele cazuri, simptome oculare precedate de simptome de catar. Conjunctivita de orice etiologie la copii se dezvolta un simptom, inclusiv edem palpebral, hiperemie conjunctivală, lăcrimare crescută, frica de lumină, senzație de corp străin sau durere în ochi, blefarospasm.

Copiii mici pot fi suspectate de infecție la ochi înainte de apariția manifestărilor clinice semnificative de comportament tulburat, plansul frecvente, incercarile constante de a freca camele ochi. Cand este izolat conjunctivita la copii, de obicei normale temperatura corpului sau de calitate inferioară; în cazul infecției generale se poate ridica la valori ridicate.Datorită îngroșarea și injectarea conjunctivală a vaselor de sânge în timpul bolii ușor redusă a funcției vizuale. Această deteriorare este temporară și reversibilă: atunci când tratamentul adecvat al vederii conjunctivita este restabilită imediat după recuperarea copiilor.

conjunctivită bacteriană la copii

Conjunctivita etiologie bacteriană a bolilor de ochi bilaterale, mai consistente - infecția se manifestă mai întâi într-un ochi, după 1-3 zile celălalt ochi este afectat. Un semn tipic al conjunctivitei bacteriene la copii este mucopurulentă sau purulent de descărcare de la vârsta vâscoasă cavitatea coalescenta conjunctival, uscarea cruste pe gene. descărcare conjunctival Culoarea poate varia de la galben pal până la galben-verzui.

Pentru conjunctivita bacteriana la copii poate fi complicată de blefarita. keratoconjunctivită. cheratită profundă și ulcer cornean sunt rare, în principal, pe slăbirea generală a organismului - hipovitaminoza. anemie. malnutriție. bronhoadenita și colab.

blennophthalmia nou-născut se dezvoltă 2-3 zile după naștere. Simptomatologia etiologie conjunctivită gonococică caracterizata prin umflarea pleoapelor groase, de culoare albastru-violet a pielii, infiltrarea și hiperemia conjunctivală, seroasă-hemoragica, apoi - secreție purulentă abundentă. Pericolul Conjunctivita gonococica la copii este o mare probabilitate de infiltrate supurative și ulcer cornean sunt predispuse la perforare. Acest lucru poate duce la formarea cataractei. o scădere bruscă a vederii sau orbire; penetrarea infecției în părțile interioare ale ochiului - la apariția endoftalmita sau panoftalmita.

conjunctivita cu chlamydia la copii se dezvolta 5-10 zile după naștere. La vârste mai mari, infecția poate avea loc în corpurile de apă închise, în legătură cu care izbucnirea bolii la copii este adesea menționată ca conjunctivita de bazin. Tabloul clinic este caracterizat prin eritem și infiltrarea vârstei mucoasei, ptoză vârstă, cavitatea conjunctivală în prezența secreție abundentă purulentă lichid, hipertrofia papilelor. Copiii de multe ori pot Extraocular manifestări de infecție: faringita, otita, pneumonie. vulvovaginitis.

Difteria conjunctivita se dezvoltă de obicei în gât difteriei, mai ales la copii cu vârste sub 4 ani. Trebuie remarcat faptul că, în prezent, din cauza vaccinarea obligatorie a copiilor împotriva difteriei, observate cazuri izolate de infecție. boala de ochi este caracterizat prin umflarea dureroasă și secol indurație, la o diluție care este alocat un secret serosanguineous noroios. Pe suprafața conjunctivei determinată de film de eliberare greu gri; după îndepărtarea lor expune suprafața sângerării. Complicațiile de conjunctivita difterie la copii pot include infiltrarea și ulcerații ale corneei, opacifierea corneei, perforația ulcerului și moartea ochilor.

conjunctivita virala la copii

conjunctivita virale, de obicei, să însoțească copii în timpul SARS. prin urmare, caracterizat prin reacția de temperatură și simptome de catar. În acest caz, o inflamație a implicării ochiului are loc secvențial. Pentru conjunctivitele virale la copii se caracterizează prin lichid apos profuse din sacul conjunctival, creând impresia unei rupturi constante.

Cu conjunctivitei herpetice la copii în piele pleoapelor și conjunctivei pot fi detectate precipitare sub formă de bule; conjunctivita in timpul rujeolei - erupții cutanate morbiliforme; pustule variola, care după rândul său autopsie în cicatrici - varicela. Uneori, conjunctivita virala la copii este complicată de infecție bacteriană secundară, care este însoțită de o secreție purulentă din ochi.

Diagnosticul de conjunctivita la copii

Stabilirea unui diagnostic de conjunctivita la copii necesită istoricul medical, consultați oftalmolog pediatru copilului (dacă este cazul - copiilor alergolog-imunolog), oftalmologie speciale și examinarea de laborator.

Examinarea directă a organismului include o examinare externă a examenului de ochi cu iluminare laterală, biomicroscopie. Diagnosticul etiologic indicativ de conjunctivita la copii permite citologie conjunctivei; final - bacteriologic. virusologice, imunologice, serologice (RIF) de studiu.

In conjunctivite alergice la copii efectuate pentru a determina nivelul de IgE și eozinofilele, teste de alergie a pielii, screening-ul pentru gușă. vierme de infestare.

Tratamentul de conjunctivită la copii

Se recomandă deținerea ochi toaletă folosind mușețel, soluție furatsilina sau acid boric. Tratamentul trebuie efectuată în fiecare ochi de 4-8 ori pe zi în tampon de bumbac individuale într-o direcție de la exterior la colțul interior. Baza tratamentului de conjunctivita la copii este utilizarea locală a medicamentelor - instilarea de picături pentru ochi și aplicarea unguent.

Când conjunctivită etiologie bacteriană numit Antibioticele (picături cu cloramfenicol, acid fusidic, tetraciclină, eritromitsinovaya, unguent ofloksatsinovaya și colab.), Care ar trebui să fie executați în ambii ochi. In conjunctivitele virale la nivelul ochiului copii arată utilizarea medicamentelor antivirale bazate pe interferon alfa, unguent oxolinic și așa. N.

Prevenirea conjunctivita la copii

prevalență ridicată și conjunctivita foarte contagioasă în rândul copiilor necesită detectarea în timp util, un tratament adecvat și pentru a preveni răspândirea. Rolul principal în prevenirea conjunctivita la copii dat la respectarea copiilor de igienă personală, elemente de prelucrare atentă îngrijire nou-născut, izolarea copiilor bolnavi, și dezinfecția spațiilor, mobilier, sporind rezistența generală a organismului.

Prevenirea conjunctivita neonatală este identificarea și tratamentul infecțiilor urogenitale la femeile gravide; prelucrarea antisepticele nașterii canal, pentru tratamentul preventiv al ochilor copiilor imediat după naștere.

Conjunctivita la copii - tratament la Moscova