Condensatoare - studopediya

Sistemul de conductori este capacitatea electrică foarte durere-SCHEU puteți pe exterior în orice radio sau cumpărate de la magazin. Este numit un condensator. Acum ați învățat-ete cum de a construi un astfel de sistem și care determină capacitatea sa electrica.







Condensator. Capacitate mare electro posedă un sistem de doi conductori, reprezentare menționate con densatorami.Kondensator doresc să înființeze două conductoare, Sec-lennye dielectric strat a cărui grosime este mică în comparație cu măsurile de timp-conductori. Ghiduri în acest caz se numesc plăcile condensatorului.

Cel mai simplu condensator plat este format din două p identice - plăcile paralele situate la o mică distanță una de alta (fig. 1). În cazul în care tarifele plăcilor sunt egale în mărime și anti-in semn cumparand, atunci liniile de câmp electric începe de la placa încărcată pozitiv condensator și se termină la de-negativ-taxat. Prin urmare, aproape toate electrice-les concentrate în interiorul condensator-satori.

Într-un condensator sferic, cu durată de două sfere concentrice, tot terenul este concentrat între cele două.

Pentru a încărca condensatorul plăcile trebuie să-l atașați la polii unei surse de tensiune, de exemplu, până la bornele bateriei bateriei-torii. Vă puteți conecta, de asemenea, cu o singură placă de pol baterie, care se bazează celălalt pol, iar placa Auto-Rui a condensator terminale la sol Life-turnare. Apoi, la aproximativ laying-rămân la pământ taxa protivopo-fals în semn și egale în valoare absolută mo-taxa cealaltă placă. Aceeași sarcină modulo merge în pământ.

Sub taxa condensator ponei mayutsya valoare absolută de încărcare a unuia dintre electrozi.

capacitanță electrică a condensatorului este determinată prin formula.

câmpuri electrice corpurile din jur cu greu pătrunde con condensator și nu afectează .Pe diferența de potențial dintre plăcile sale. Prin urmare, electrice capacitate condensator este pilier, practic, independent de diferențele în vecinătatea acestora, orice organisme Dru-GIH.

Un prim condensator, numit un borcan Leyden, a fost creat în mijlocul secolului al XVIII-lea. S-a constatat că un cui, introdus într-un mercur clorhidric sticlă borcan se acumulează o sarcină electrică mare. În condensator mercur-o singură cameră a servit electrod pe termen od, iar palma experimentatorului deține un borcan - Dru-goy. Ulterior, cele două plăci de o sută de dacă este făcută dintr-o folie subțire sau alamă.

Capacitatea electrică a condensatorului plat con. Geometrie con-planară condensator complet determinat de aria S plăcilor și dis vivace d între plăcile sale. Din aceste valori, și ar trebui să depindă de condensator os paralel placă. Cat mai mare zona plăcilor, durerea-timid, le puteți încărca Naco-bea: q







S. Pe de altă parte, la tensiune a fost convenită între plăci, dar formula proporțională cu distanța între acestea. Prin urmare, capacitatea

În consecință, rezervor dacă- între noi este un izolator, EM-os

verifică relația experimental (1), obținute din-elementele de contact ale considerente de ambalare. Pentru aceasta vom lua un condensator cu o distanță între plăcile pot fi schimbate, iar un electrometru cu corpul NYM împământat (figura 1). Conectați carcasa și tija de electrometru pro-căpriorilor cu plăci de condensator-Sator și pentru a încărca condensator. Pentru a face acest lucru, atingeți bagheta-electrificată pe rezervor ne condensator conectat la tija. arată electrometru diferența de potențial dintre Plas-tinami.

Împingerea placa, am obna-ruzhim creșterea diferenței dintre poten-Po-.

Conform definiției de electro-tanc - indică scăderea acesteia. Funinginea-sponds cu (1) electric capacitatea de a-într-adevăr ar trebui să scadă odată cu creșterea distanței dintre cursa plăcile.

plăci între placa de condensator Introducerea con de un dielectric, de exemplu, plexiglass, vom găsi diferența de potențial de reducere. În consecință, electron-troemkost condensator plat, în acest caz, crește.

Distanța d dintre plăci pot fi foarte mici, și ASW-Schad și S-permitivității dielectrice Prony - suficient de mare. Prin urmare, atunci când mici dimensiuni condensator poate avea o capacitate electrică mare. Cu toate acestea, condensator plat capacitate electrică în F 1 trebuia să aibă S = suprafața plăcilor 100 km 2, dacă distanța dintre plăci d = 1 mm.

Măsurarea permitivității, permeabilitate. Dependența condensatorului electro-capacitate de electrosudare proprietățile unui material între electrozii săi este utilizat pentru materialul permitivitatea bridge-reniu măsurabilă. Pentru aceasta este necesar să se determine experimental condensator otno-shenie capacitate electrică (C), cu un dielectric-Satoru pla-TION între electrozi și fără (Co). După cum se poate observa din expresia (1), podul permitivitatea

Diferite tipuri de condensatoare. În funcție de scopul de a con-condensatori au un alt dispozitiv. piese model normal dpdv ny condensator este format din două benzi de folie de aluminiu, izo lată unul de altul și de benzile de hârtie impregnate cu locuințe de metal parafină. Benzi de bandă și a strâns îndoite într-un raliu mic.

Utilizate în mod obișnuit radio nyayut condensatori variabili electron-troemkosti (Figura 2). Acest condensator este alcătuit din două sisteme de plăci de metal, care în timpul rotației mânerului poate include unul la altul. Astfel, schimbarea zonei de suprapunere porțiuni ale plăcilor și, prin urmare lor de electroni troemkost. Dielectrică în astfel de condensatoare este aer.

O creștere semnificativă de electroni troemkosti prin reducerea cursa distanței dintre plăci, dizolvate în realizarea unei așa-numitul condensatori electroliți CALLY (Figura 3). ea Dielectric servește ca un strat de oxid foarte subțire care acoperă-ing una dintre plăcile (culoarul Fol-Gl). Respectivul al doilea electrod este hârtie impregnat cu o soluție dintr-o substanță specială (electro-LTL).

Condensatori permite sarcină electrică nakap-Liban. Elek-troemkost plan condensator este proporțională cu produsul dintre TPS plăcilor arată milă de constanta dielectrică a mediului între ele, și invers proporțională cu distanța dintre plăci.