Conceptul de sănătate și boală - studopediya

Cunoașterea esența bolii și condițiile sale vozniknove-TION - o condiție importantă pentru prevenirea bolilor cu exerciții fizice, sport. Dar, în scopul de a corecta, dar pentru a înțelege esența bolii, este necesar să aibă o reprezentare clară a sănătății-entitate.formularea convențională a conceptului de „sănătate“ nu este. Lee Naibov-comun este următoarea definiție: zdoro-Navier - corpul este o stare în care funcția tuturor organelor și sistemelor urovnovesheny cu mediul extern și lipsa manifestărilor dureroase dizolvate.

După cum reiese din această definiție, caracteristica principală a sănătății - mare adaptabilitate a organismului la efectele factorilor de mediu. organism sănătos este capabil să transfere o mare sarcină mentală și fizică de a se adapta la schimbările NYM factorii de mediu considerabile, fără a ne îndepărta de scopul oscilațiilor ziologicheskih phi. Acest lucru sugerează că sănătatea este o stare dinamică: există set-set de variante pentru fiecare persoană, pentru o schimbare în condiții de mediu, altele devine raportul funcțiilor fiziologice, de la-Koto ryh starea de sănătate depinde.

De mare adaptabilitate la o schimbare într-un organism sănătos de factori de mediu, datorită faptului că un organism viu este un complex sisteme de auto-gestionare. Poate-STI autoreglementarea a corpului, chiar și la nivel celular este extrem de ridicat. Astfel, celula este capabil să se adapteze automat la funcționarea-NAI profitabilă în condițiile de mediu în continuă schimbare. De exemplu, în situații în care calculatorul electronic modern, necesită 30 de ore pentru Calculele-este modul dorit al proceselor metabolice in celula (la 1000 de operații de la 1 sec.), Celula reactioneaza aproape instantaneu. Acest lucru permite, doresc să creeze pentru a vorbi despre ciberneticii de viață.

Trebuie avut în vedere faptul că noțiunea de „sănătate“ ca conceptul de „normal“ condiționată. Acest lucru se datorează faptului că noțiunea de standarde fiziologi-CAL pentru mai multe funcții este foarte largă și este determinată în mare măsură de caracteristicile individuale ale oamenilor: con prostituție, vârstă, sex, pregătire fizică, etc. Prin urmare, diverse modificări pot fi pentru un individ-minților patologice. și alte gamă fiziologice normale. De exemplu, scăderea tensiunii arteriale sub 100 mm Hg. Art. în unele cazuri - simptome ale bolii (hipotensiune arterială), asociată cu o a doua încălcare a regulamentului neuroendocrină a funcției cardiovasculare, în altele (cum ar fi sportivi) - fenomenul de nivel pro-înalt de fitness.

Caracteristici calitative ale bolii este determinată în mare Me-D localizarea procesului patologic. Astfel, atunci când același lucru determină modificări aterosclerotice în pereții vaselor de sânge pot dezvolta boli diferite în funcție de aceste vase locație (de exemplu, modificări în vasele de sânge ale inimii - angină pectorală sau infarct miocardic, in vasele din creier - un accident vascular cerebral).

Trecerea de la sănătate la boală pot să apară imperceptibil și foarte bolnav. Acest lucru este adesea de supraveghere sportivi etsya. Datorită faptului că posibilitatea compensatorie a corpului unui atlet este foarte mare, poate, uneori, fiind bolnav, nu numai că se simt bine, dar, de asemenea, afișează în timp ce TVA rezultate ridicate de sport.Între sănătate și boală pot fi tranzitorii sau prepathological, de stat.

Boala apare atunci cand organismul este supus acțiunii de Vey stimuli excesiv puternici sau când își schimbă în mod negativ capacitatea sa de a se adapta la convenționale iritație rezidenților. În aceste cazuri, nu sunt specifice pentru a se schimba morfo-logice și funcționale.

acceptat, în general, definiția termenului „boală“, de asemenea, sous-există. Boala este considerată a fi starea organismului, atunci când co-torusului sub influența oricăror efecte dăunătoare asupra vieții mărunțire organismului etsya capacitatea limitată normală de a se adapta la schimbările condițiilor de mediu extern, a redus capacitatea de munca.

Când boli apar atât instrumente grafice specifice și de schimbare a nespetsi. Modificări specifice cauzate facto set cauzate de boala. Acest factor poate fi, de exemplu, masoara un anumit tip de bacterie care cauzează inițial, ha pentru aceste modificări trăsătură în organism.

Specifice unei anumite modificări boli ale organismelor UI formate la diferite niveluri: molecular (Ereditatea-vennom), țesutul celular sau (de exemplu, tumori), la nivelul relației perturbații între structurile cortexului și sub-corticale (boli psihice) și la nivelul sistemului organo-sau de organe. Pentru modificările nespecifice includ Xia, de exemplu, modificarea standard a funcției lobului anterior rod-pofiza si cortexul adrenal sub influența diferiților factori de mediu.

Modificări specifice și nespecifice în bolile co-Chet unele cu altele. Valoarea și ponderea acestora în dezvoltarea unor mecanisme de diferite boli variază și modificări pe tot parcursul procesului de boala.

modificări specifice în întregul organism, sunt caracteristice diferitelor boli, sunt formate dintr-o varietate de modificări Spec-ically și nespecifice în celule, țesuturi și organe, și constituie o tranziție a modificărilor cantitative în cali-guvernamentale.

Prin urmare, boala - nu este suma adaptative redistribuiri și procesele patologice, precum și într-o nouă stare a întregului organism, care este preparat prin diverse schimbări de ieșire audio guvernamentale care apar în celule, țesuturi, organe și sisteme.

Astfel, boala are un proces dialectic. Pe de o parte, procesele de distrugere apar, pe de altă parte - procese de recuperare. Unele reacții care au loc în același timp, utile, altele - sunt dăunătoare. Unii oameni au nevoie pentru a menține, alții suprima. Sarcina medicului este de a determina care-rea TION ar trebui să fie consolidată, și ce să suprime.

Boala ca unitate nosologică, caracterizat printr-o combinație de tipic pentru simptomele clinice și modificările care stau la baza in functie si structura. Dacă există vreo măsurabilă-Neny în structura organelor individuale este întotdeauna o șansă de dezvoltare a bolii. Cu toate acestea, în timp ce există manifestări clinice ale acestuia (de ex., E. Nu a relevat caracteristici majore caracteristice pentru o anumită boală, clorhidric) nu poate pretinde că există deja.

Orice boală, indiferent de distribuția și localizarea leziuni ale organelor și țesuturilor, există întotdeauna o înfrângere a tuturor ORGA-INSM. boli izolate de organe și țesuturi, sau așa-numita boala locala-Du- nu există, cu toate că fiecare boală se caracterizează prin anumite caracteristici.

Termenul „boală“ include reacția patologică, procesul patologic, și starea patologică.

reacție Patologica - acesta este un termen scurt de reacție non-normale la orice stimul nu este de obicei însoțită de încălcarea pe termen lung a dizabilității umane (de exemplu, creșterea pe termen scurt sau o scădere a tensiunii arteriale sub influența emoțiilor negative, durere, etc ...).

Procesul patologic - o schimbare dureroase funcții și structuri care cuprinde diverse combinații de elemente, reacții patologice de tară. Ea nu reprezintă un model de boală lennoy cum ar fi definit, de multe ori unitate nosologică (veruci, piele Wen și colab.) Nu cauzează reducerea muncii umane-dosposobnosti. Există procese tipice patologice (inflamație, febră, etc.), caracterizat printr-o combinație definită divizată reacțiilor patologice și protectoare-fiziologice. Aceste procese patologice tipice sunt o boala part-time personal.

conditie patologica - cel mai adesea lent (uneori rapid) dezvoltarea procesului sau rezultatul bolii (diverse malformații congenitale, cum ar fi picior stramb, ciot dupa amputare, orbire si dupa leziuni oculare al.).