comunicare retorica cu alte științe și arte - studopediya

Elocvența născut din mai multe competențe și cunoștințe. Pentru a fi un bun vorbitor, Cicero,“. Trebuie să învețe o varietate de cunoștințe, fără de care fluență în cuvinte este lipsită de sens și ridicol; trebuie să se acorde frumusețea discursului în sine, și nu numai de selecție, ci și locul cuvintelor; și toate mișcările sufletului, pe care natura a înzestrat rasa umană, este necesar să se examineze detaliile, pentru că toată puterea și arta oratoriei este și ar trebui să fie văzută fie calma sau excita sufletul ascultătorilor. Pentru toate acestea trebuie să se alăture umor și spirit, educație, demn de un om liber, viteza și concizie atât de reflecție și de atac îmbibat cu eleganță subtilă și bune maniere. De asemenea, trebuie să știți întreaga poveste pentru a trage din exemplul ei; este, de asemenea, imposibil de ratat explorarea legile și drepturile civile. Ar trebui să se aplice în continuare pentru executarea, care necesită un monitor și gesturi, și limbajul corpului, si expresii faciale, și sunete și tonuri de voce? "Din această declarație rezultă că retorica poate fi definită ca o știință și o artă. Dacă în retorica antică numită „regina tuturor artelor“, atunci astăzi este din ce în ce văzută ca o știință. Prin urmare, o altă definiție a retoricii - teoria comunicării convingătoare. Ceea ce aduce arta retoricii și ceea ce știința este în strânsă legătură?

Dacă luăm în considerare retorica ca abilitatea de a vorbi in public, veți observa afinitatea specială cu literatura și teatru. Purtătorul de cuvânt al Proeminent instanță română și teoretician al retoricii A. F. Koni crede că retorica operelor literare, ci pe cale orală. Total între Oratorie și poezie a găsit Aristotel. Acționând tehnici utilizate de către toți vorbitori restante, de la Demostene și Cicero.În același timp, retorica și privit ca parte a unui sistem de cunoaștere, ca modalitate de cunoaștere și interpretare a fenomenelor complexe ale vieții. retorica relație deosebit de evidentă și logica. în cele mai vechi timpuri au fost considerate ca o unitate indisolubilă. Și astăzi au predominat în timpul pregătirii conținutului vorbirii logicii. Selectarea faptelor, dezvoltarea planului și performanța compoziției, furnizând dovezi și argumentare de vorbire - toate acestea necesită o cunoaștere a legilor logicii. Logică Cultura la îndemână vorbitor, în cazul în care, la momentul prezentării pentru a porni litigiul, în etapa de sinteză rezultate de performanță.

Cerința principală pentru vorbire modernă - este eficiența acesteia. Această cerință se poate răspunde doar atunci când vorbitorul vorbește cultura limbii. Lucrările la limba și stilul - un pas obligatoriu în pregătirea discursului, dar cultura limbii de testare reală are loc în momentul de performanță, în cursul improvizația inevitabile, abateri de la textul de pre-editat.

Proiectat, testat temeinic pentru un public viu ar trebui să fie bine livrate. Claritate, claritate, intonație discurs bogăție facilitează comunicarea în orice situație. Speech poate perfecționa tehnica, pe baza datelor fiziologice. anatomie, acustica, vorbire etapă.

Psihologia, educația va ajuta pe vorbitor (difuzor) pentru a dezvolta calități psihologice necesare pentru a lucra cu un public larg, și să comunice în cadrul grupului de lucru și într-un cadru informal.

Comportamentul vorbitorului la forma podium, contactul cu orice ascultător, o cale de ieșire din situații neașteptate care apar în cursul comunicării, nu depinde numai de cunoașterea psihologiei, ci și de modul în care vorbitorul are etica a ceea ce nivelul său de comunicare de cultură.

Astfel, în lista principală de Științe, care este legat de retorica include logica, etica, estetica, psihologie, pedagogie.

Cu toate acestea, retorica - știința lingvistică. Despre cum sotrudnichaetritorika noi științe care studiază voce comportamentul uman, veți învăța în capitolul următor.

Întrebări pentru auto-examinare și de reflecție.

1. Comparați tradiționale și noua definiție a retoricii. Care sunt asemănările și diferențele dintre ele?

2. Ceea ce noi o numim eficiente?

3. Ce studiază retorica modernă în general? Ceea ce este diferit de retorica ei privată?

4. Care sunt secțiunile generale ale retoricii moderne. Aceasta analizează fiecare dintre ele?

5. Care sunt disciplinele retorice asociate?