Cloroza - tratament, prevenire și tipuri

Palid, frunze aproape albe cu dungi strălucitoare, colorarea în galben a marginii sau întreaga placă foaie, la fața locului - toate acestea cloroza diverse - nu prea periculos, dar o boala foarte frecvente cu care se confruntă aproape fiecare grădinar. Numele bolii (lat Cloroză.), Derivat din cuvântul „clorofilă“ - plante componente implicate în fotosinteză. În cazul în care planta este cloroza bolnav, încetinește formarea de clorofilă și fotosintezei.E timpul să observați problema și să ia măsurile necesare pentru orice instalație de acasă sau în grădină pot fi tratate cu succes și salvate. Aflați mai multe, care sunt cauzele si simptomele cloroza, precum și căi de atac eficiente împotriva acesteia.

Cloroza - tratament, prevenire și tipuri

Cauzele cloroza

Nu se poate spune de ce plantele obține cloroza bolnav. Motivele sunt multe, iar natura lor este diferită. Poate fi o infecție cauzată de microorganisme, virusuri, fungi sau spori, care sunt purtători ai dăunătorilor. Acesta poate fi greșit pentru îngrijirea plantelor: drenaj slab, deteriorarea rădăcinii, compoziția incorectă a solului. Există chiar și o cloroza ereditară, din cauza căreia există noi plante soiuri pestriță.

Dar cel mai important si frecventa cauza de cloroză - lipsa de fier, magneziu, oxid de calciu, zinc, sulf și alte minerale. Această lipsă de micronutrienți și a înțeles cel mai adesea atunci când vine vorba de cloroză.

In general, cloroza este împărțit în infecțioasă (virală) și non-infecțioase.

Simptomele de diferite tipuri de cloroza

Fier, magneziu, sulf, azot, cloroza zinc

Nu este atât de ușor pentru a afla ce tip specific de cloroza lovit de plante. Cele mai multe informații exacte pot fi date numai în laboratoare specializate, efectuarea de cercetare necesare. De obicei, în astfel de laboratoare sunt proprietarii de ferme de culturi mari de cotitură. Ce se poate face grădinar simplu? Există o serie de semne externe, prin care se poate determina ceea ce lipsește planta micronutrienți.

Iron cloroza - cea mai comuna forma a bolii cauzate de lipsa de fier. În acest caz, foaia sau placa este uniform albește galben și venele rămân culoare verde saturate. Primele simptome apar în frunzele tinere superioare. cloroza Fierul este plantele special susceptibile, plantate pe soluri calcaroase.

cloroza magneziu apare deoarece deficit de magneziu. Cel mai adesea apare în zone cu soluri nisipoase ușoare. Prin semne exterioare ale clorozei fier și magneziu sunt similare, dar cu un deficit de magneziu incepe cu îngălbenirea frunzelor inferioare ale, prima margine galbenă veche a foii, și apoi restul plăcii foaie. frunze de culoare poate fi, de asemenea schimbat la roșu sau portocaliu. De multe ori lipsa de simptome de magneziu seamănă cu boala mozaic.

Sulf cloroza, precum și de fier, afectează în primul rând frunzele tinere. In aceasta boala, venele se îngălbenesc la început, și apoi restul foii.

cloroza azot pot fi distinse prin venele ingalbeniti (albite) pe frunzele inferioare. Apoi își pierd porțiuni lamina culoare adiacente nervilor, și apoi întreaga foaie. Boala progresează la soluri acide excesiv.

cloroza Zincul este cel mai frecvent în primăvară, de obicei, pe frunze mai mari. Pe placa foaie au pete galbene, portocalii sau roșii. Boala apare de obicei, deoarece supraabundența azotului în sol.

Cloroza - tratament, prevenire și tipuri

Pentru toate tipurile de cloroza sunt semne tipice și comune:

 • melchanie le lasă răsucire
 • frunze de toamna
 • încetarea creșterii și dezvoltării plantelor
 • dezvoltarea anormală sau flori și fructe decade evident
 • deplasare nimicitoare a secțiunilor de scoarță pe copaci sau lăstari tineri de pe tufișuri

Nu numai substanțele nutritive menționate mai sus afectează dezvoltarea corespunzătoare a instalației. Lipsa de calciu, potasiu, fosfor, etc. a afectat, de asemenea, starea de sănătate a animalului de companie verzi. Cu toate acestea, în aceste cazuri, simptomele sunt ușor diferite și sunt descrise într-un articol separat.

[!] Nu trebuie confundat cu boala cloroza mozaic, diferite tipuri de și chiar distruge rugina frunzelor.

Care plante sunt cele mai sensibile la cloroza

Răspunsul corect la această întrebare - aproape toate. Fiecare plantă primește toate elementele necesare urme de sol și, în cazul în care unele elemente lipsesc, vor exista boala, iar acest lucru se aplică pentru casă și grădină culturi.

Și totuși, unele specii deosebit de sensibile la deficit de minerale. În ceea ce privește culoarea de origine este - azalee, diferite soiuri de smochine, Abutilon, hibiscus, citrice, gardenie, Clerodendrum.

Cloroza - tratament, prevenire și tipuri

Arbuști și arbori sunt cele mai sensibile la cloroza - zmeură, coacăze, mere, pere.

Cloroza - tratament, prevenire și tipuri


flori de grădină, cerând compoziția minerală a solului - petunii, trandafiri, hortensii.

Cloroza - tratament, prevenire și tipuri

Căpșuni, struguri, roșii, castraveți pot dezvolta, de asemenea, cloroza.

Cloroza - tratament, prevenire și tipuri

Ce măsuri să ia și cum de a vindeca cloroza, vei învăța pe.

profilaxie

măsuri de prevenire a cloroza, precum și multe alte boli, sunt îngrijirea corectă și în timp util pentru plante.

Pentru a preveni cloroza infecțioase, trebuie să acorde o atenție la igiena (dezinfectarea solului, uneltele, materialul săditor) și distrugerea insectelor dăunătoare:

 • fungicide moderne sunt utilizate pentru dezinfectarea solului, care sunt realizate înainte de începerea sezonului de plantare;
 • Instrumentele pot fi curățate în alcool izopropilic sau dip-le în apă clocotită;
 • Fungicidele adecvate pentru dezinfectarea semințelor sau a răsadurilor;
 • Pentru combaterea dăunătorilor sunt aplicate diverse insecticide.

Pentru a preveni cloroza neinfecțioasă poate fi prompt aducerea îngrășămintelor complexe de sol. Dacă nu știți ce element este lipsește în sol, puteți utiliza pansamente complexe, care conțin toate materialele necesare, cum ar fi, de exemplu, „Uniflor Micro», «Reasil», «Kemira Suite„, «florărie Micro», «Zdraven» „foaie verde Uniflor“ și altele.

tratarea clorozei

Acesta poate fi utilizat pentru tratamentul clorozei neinfecțioase ca și produsele finite, precum și compoziții realizate pe cont propriu. Pentru fiecare tip de cloroză este necesară selectarea substanță adecvată pansament care conține într-o cantitate mare, care se simte deficit de plante bolnave.

cloroză Iron Preparate tratate cu succes ferrovie, Ferrilen Micro-Fe, Mick-Reakom chelați de fier.

Cloroza - tratament, prevenire și tipuri

Dacă nu puteți cumpăra îngrășământ, puteți pregăti un chelat de fier, atunci când plantele au nevoie de fier cloroză. Pentru a face acest lucru, ia 4 grame de sulfat de fier (livezi comercial), 2,5 grame de acid citric per litru de apă filtrată. Se dizolvă sulfatul de fier în apă și se adaugă lămâie kislotu- Chelat de fier gata. Soluția rezultată a fost o culoare maro deschis și poate fi pulverizat cu plante de apă, cloroză bolnave, cu o frecventa de 2-3 ori în timpul perioadei de vegetație.

[!] Folosește numai chelat de fier în stare proaspătă: în timp, medicamentul își pierde calitatea. Termenul de valabilitate a soluției preparate - 14 zile.

Una dintre căile de atac populare în tratamentul clorozei de fier - utilizarea de cuie. Pentru a face acest lucru, să ia unghiile vechi, ruginite, și asigurați-vă că pentru a le lipi în pământ. De asemenea, puteți curăța rugina de fier vechi si se presara pe sol. Destul de ciudat, aceasta este o metodă foarte eficientă, care ajută chiar și atunci când produsele finite au fost lipsiți de putere.

cloroza magneziu pot fi eliminate pansamente care conțin o compoziție de magneziu - potasiu-magneziu, făină dolomită, M. Bor, sulfat de magneziu, la concentrația recomandată de fabricant. Improvizată, pentru a compensa magneziu, este posibil să se recomande hrănire cenușă de lemn.

[!] Nu utilizați cenușă de lemn pe soluri cu aciditate ridicată.

Lipsa de sulf este umplut cu îngrășăminte speciale cu conținut de sulf. In general, astfel de îngrășăminte sunt complexe și, în afară de sulf, conține un număr de alte plante esențiale, substanțe, potasiu, azot, sodiu, magneziu și așa mai departe. Dintre îngrășământ care conține sulf poate fi izolat de potasiu-magneziu (potasiu, magneziu, sulf), sulfat de potasiu, NPK cu diammofoska sulf cu sulf.

deficit de azot poate fi eliminat, de asemenea, prin intermediul îngrășămintelor, componenta principală este azot. Ele pot fi amoniac, nitrat și amidă. Cele mai populare dintre amoniac îngrășământ - sulfat de amoniu și azotat de amoniu.

[!] Ia extremă precauție și pentru a evita supraîncălzirea azotat de amoniu - un îngrășământ este foarte inflamabil.

îngrășăminte pe bază de nitrat, azotat de calciu, azotat de sodiu, nu modifică aciditatea solului, și sunt utilizate în principal pentru fertilizarea culturilor de legume.

Îngrășămintele cu azot amidice, dintre care uree (carbamidă) este cea mai cunoscută, necesită o manipulare atentă și atentă, deoarece o concentrație prea mare duce la plante carbamidă arde.

[!] Nu face îngrășăminte care conțin azot în timpul înfloririi. Supraofertă azotului retardati formării mugurilor.

cloroza zinc tratate cu succes cu pansamente care conțin zinc în compoziția sa: Sulfat de zinc, superfosfat cu zinc, oxid de zinc.

Toate îngrășămintele de mai sus ar trebui să fie utilizate foarte atent, observând frecvența de dozare și aplicare recomandată de producător. utilizarea nechibzuită de plante de fertilizare duce la boli, nu uitați că o supra-abundență de minerale, precum și lipsa lor, nesănătoase pentru animale de companie verde.

Dacă nu știți exact ce lipsește o componentă pentru a planta, mai întâi încercați să utilizați îngrășăminte complexe care conțin minerale esențiale urme. Aceste îngrășăminte sunt Kemira Suite, Universal, Rastvorin, Akvarin, Bio Maestrul și multe altele.

Pentru a umple unele dintre mineralele și nutriția plantelor pot fi utilizate și improvizate compoziții, ingrediente care pot fi găsite în orice bucătărie:

 1. Frasin, frasin - acesta este un îngrășământ mare pentru flori, bogate în magneziu, fier, fosfor și alte elemente urme. Pentru a alimenta trebuie doar să se folosească de cenușă, care rezultă în procesul de ardere lemnului: deșeuri menajere arse, în special din polietilenă, nu poate fi utilizat. cenușă uscată este amestecat cu substratul atunci când transplantare plantele sau adăugate la sol fertil. In afara de aceasta este posibil să se prepare o soluție pentru irigații: o lingură de cenușă pe litru de apă.
 2. Apa rămasă după spălarea boabelor, conține și o serie de minerale esențiale - fosfor, magneziu, siliciu. Apei din timp în timp, este util pentru a uda plantele.
 3. Ceapa bulion, un set bogat de substanțe utile, preparate din piele ceapa (aproximativ 50 grame per litru de apă). Decoctul ar trebui sa fie fiert si se lasa infuzat timp de câteva ore. Cocktail-ul rezultat poate fi udat și pulverizat de plante.

Precum și îngrășăminte gata făcute, un amestec de casă ar trebui să fie utilizat cu precauție, în cantități mici, și pentru a monitoriza îndeaproape modul în care planta răspunde la îngrășăminte.

Astfel, sursa bolii este găsit și tratamentul a fost efectuat. De unde știi că cloroza nu mai este frică de bărbați verzi frumos? Este foarte simplu: boala a retras, în cazul în care frunzele tinere nou apărute sunt vopsite în culori neteda, fara îngălbenire sau grad de alb. În acest caz, frunzele vechi sunt clororzei culoarea lor este, din păcate, nu se va schimba.

Ați putea fi interesat:

Ce lipsește din planta. ingrasaminte Lipsa si excesul de nutrienti tsissus pentru plante decorative-foioase la înnegrire

Răspunsul exact poate fi dat numai în laboratoare. grădinari simple pot diagnostica boala doar de simptomele pe planta, cu privire la apariția de frunze, muguri, boboci și fructe. Dar cele mai frecvente cloroza non-virale - pur și simplu nu suficient de un element de urme, în mod tipic de fier.

Vă mulțumim! Foarte informativ! Derutează un singur punct. Două hortensii. Un adult, o tânără. Sănătate pentru adulți și flori, tânărul cloroza. Distanța dintre ele nu este mai metra.tochno dacă cloroza cauzată de un deficit de fier? Frunze superioare palid, cu vene verzi.

Simptomele place foarte mult un deficit de fier. De ce sa întâmplat acest lucru, este greu de spus, dar se poate presupune că în cazul în vârstă: exemplare tinere sunt bolnavi mai des, iar plantele mai mari produc imunitate.

Da, eu, desigur. Vă mulțumim pentru comentariu, corectat.