Chlorophytum - îngrijire la domiciliu

Cel mai faimos, cel mai util, cel mai modest și, destul de ciudat, cel mai plictisitor - ce fel de animal de companie verde poate spune așa? Desigur, Chlorophytum - o instalație de casa care poate fi găsit peste tot.Chiar și în timpurile Uniunii Sovietice, Chlorophytum a câștigat popularitate enormă: a fost cultivat în apartament, și în școli, și clinici, și în magazine, adică, aproape peste tot. Desigur, la acel moment oamenii nu au fost rasfatata de flori exotice acasă, dar încă un motiv omniprezentă Chlorophytum, nu numai în acest sens. Faptul că această plantă combină ambele caracteristici decorative, precum și o varietate de caracteristici utile, pe care le va învăța citind articolul. În viitor, popularitatea chlorophytum decolorat și cultivatorii de-fanii au ocupat mintea noilor culori de lux.

[!] În ultimii ani, datorită popularității unui stil de viață sănătos, interesul Chlorophytum din nou a început să reînvie.

Chlorophytum, al cărui nume latin - Chlorophytum - (. Latitudini Agavoideae) un reprezentant al familiei Lily (. Liliaceae lat), potrivit unor oameni de știință, sau familii de sparanghel (. Latină Asparagaceae) Și agave Potrivit altora.

În sălbăticie, Chlorophytum pot fi găsite în pădurile tropicale din America de Sud, Africa și Australia. Preferința specială a malurilor râurilor perene cu sol vulcanic sau sedimentară. Structura specială a tuberculului rădăcinii cu reborduri, se acumulează umiditate și permite plantei să supraviețuiască perioadelor uscate, care sunt adesea la tropice și subtropicale.

Chlorophytum - îngrijire la domiciliu

În patria lor în Africa, Chlorophytum este foarte popular ca sălbatic și domesticite. Triburile Nguni de plante utilizate în scopuri medicinale (în special pentru femeile însărcinate) și, ca o amuleta pentru a proteja mama și copilul. Chlorophytum folosit chiar și la scară națională: perene plantate pe pante abrupte și diguri pentru combaterea alunecărilor de teren și eroziunea solului.

Numele provine din combinarea a două cuvinte grecești - „Chloros“ (galben-verzui, verde) și „phyton“ (plante), în limba greacă, Chlorophytum - este doar o „planta verde“. Desigur, o astfel de formă cuvânt nu este destul de corect, deoarece multe soiuri de perene nu este numai verde, dar, de asemenea, plin de culoare: cu crem, alb și chiar nuanțe portocalii. Pentru prima dată chlorophytum a fost studiată pe larg, descris și numit în 1794 de botanistul suedez Carl Peter Thunberg în timpul unei expediții în Africa de Sud.

Chlorophytum - un reprezentant al unei plante perene perene. In mediul natural se ajunge până la 1 m în înălțime și în diametru, într-o casă în creștere limite de dimensiune - .. frunze Aproximativ 40 cm lungime lanceolate atârnă liber în jos tulpini - subțiri și curbate, este format cu o priză de tablă rădăcini de aer la capetele de tulpini. Flori - mici, albe, adunate în inflorescențe vrac de cinci sau șase bucăți. Blooming nu este chlorophytum interes decorativ.

Chlorophytum - îngrijire la domiciliu

tipuri de Chlorophytum

Cel mai frecvent tip de Chlorophytum - Crested Chlorophytum (planta-păianjen). Se Chlorophytum crestate de multe ori pot fi găsite pe pervazul ferestrelor noastre. Aceasta planta cu frunze lungi, înguste de culoare verde bogat și arcuită tulpini cu rozete cu frunze la sfârșitul anului. Blumuri, precum și alți membri ai genului, flori albe sau de culoare crem de dimensiuni medii.

În prezent, afișat mai multe soiuri de Chlorophytum crested:

 • Planta-păianjen «variegatum» - marginile frunze sunt decorate cu dungi de culoare crem;
 • Chlorophytum comosum «Vittatum» - midrib pe toată lungimea laminei extinde dungă albă;
 • Comosum «Mboyeti Chlorophytum» - margini de frunze ondulate;

Chlorophytum - îngrijire la domiciliu

 • Planta-păianjen «atlantic» - frunze înguste buclat;
 • Planta-păianjen «Ocean» - lanceolate ascuțite frunze cu margini albe pe buză;
 • Planta-păianjen «Bonnie» - frunze înguste trunchiate, răsucite într-o spirală, în mijlocul lamina - o bandă largă de lumină

Chlorophytum - îngrijire la domiciliu

Capul Chlorophytum (Chlorophytum capense) - plantă erbacee cu frunze înguste și tulpină scurtă. Frunzele sunt vopsite în culoarea verde, bogat, fără benzi decorative.

Diferența principală de la chlorophytum crested [!] - fără prize copil pe tulpini.

Chlorophytum - îngrijire la domiciliu

Winged Chlorophytum (chlorophytum amaniense) nu este similar cu speciile anterioare, și mai mult ca o plantă, precum trandafiri. Chlorophytum înaripat decorat cu frunze lucioase largi colectate în orificiul de evacuare, cu o venă longitudinală pronunțată luminos, iar florile sale sunt conectate la Spike, care amintește de o ureche. În cultura cameră este reprezentată de mai multe soiuri:

 • Chlorophytum amaniense «GreenOrange» - petiol pictat luminoase de culoare portocaliu, lamina de mijloc - vena longitudinală portocalie;
 • Chlorophytum amaniense «FireFlash» - un fel de similar cu GreenOrange, vena longitudinală este mai puțin pronunțată.

Chlorophytum - îngrijire la domiciliu

Îngrijire la Chlorophytum acasă

Chlorophytum este una dintre cele mai nepretențios de plante de interior, așa că ai grijă chiar și un novice disponibile. udare în timp util și transplantare, o cantitate suficientă de lumină și mediu cald - acestea sunt principiile de bază ale îngrijirii de spartan din Africa. Dar dacă doriți să creeze condițiile optime pentru verde dumneavoastră preferat, în valoare de a învăța regulile de detenție Chlorophytum mai mult.Temperatura și iluminat

Domeniul de temperatură adecvat pentru chlorophytum destul de extinse - 17 ° C în timpul iernii la 27 ° C în timpul verii, iar iarna poate scădea chiar și de moment a temperaturii la 10 ° C

Planta nu cere la lumină și nu tolerează, probabil, doar o lipsă totală de lumină naturală, sau invers, o supraabundență de lumina soarelui. Cele mai bune condiții de iluminare - lumină difuză emisă sau umbra partiala pe ferestre de est și de vest. Cea mai tare moment al anului va fi utilă pentru a aduce planta în aer liber: logie, balcon, teren agricol.

[!] Curly și soiuri de pestriț sunt mai exigente la condiții de lumină: cu o lipsă de calități decorative de lumină sunt pierdute.

Udarea și umiditate

Pentru toate modestia sa, Chlorophytum destul de pretentios cu privire la udare. Planta are nevoie de destul de o mulțime de umiditate, pentru că în perene sălbatice preferă să trăiască în zonele inundabile. Cu toate acestea, udarea excesivă, cum ar fi seceta, de asemenea, deteriorarea plantei și poate duce la formarea de putregai rădăcină.

regim de irigare optimă chlorophytum în lunile călduroase de vară - de 2 ori pe săptămână. În timpul iernii, udarea poate fi mai moderată: o dată la șapte zile. Udarea este mai bine să folosiți apă moale sau filtrată pentru a apăra.

Chlorophytum capabil să reziste destul de mult timp (1-1,5 săptămâni) la secetă [!]: Rădăcini perene au ingrosare speciale, care colectează umiditate, plantele utilizate penuria de apă.
[!] Când udare chlorophytum, nu încercați să toarne apă în mijlocul bucșei, în cazul în care există un punct de creștere, și udarea substratului la marginea vasului.

Umiditatea nu este prea important parametru pentru cultivarea de Chlorophytum: este destul de potrivit apartament convențional climatice. Dar dacă vrei să planteze era mai sănătos și mai rapid în creștere, spray-l cu o frecvență de o dată pe săptămână, în timpul verii. Iarna pulverizare poate fi eliminat complet.

Pentru a Chlorophytum a rămas plante luxuriante nevoie periodic pentru a ciupi sau tăiate. Îndepărtarea este:

 • frunze uscate;
 • îngălbenirea frunze;
 • frunze cu pete sau înnegrit;
 • mustață în plus cu rozete frunze

[!] Un număr mare de rozete frunze afecta planta mama, care consuma vitalitatea intensă. Pentru o mai bună stare de Chlorophytum, trebuie să taie excesul, de asemenea crescut, aluneca mai aproape de bază.

Solului și fertilizarea

Chlorophytum nu au nevoie de sol special, poate fi plantat aproape orice substrat nutritiv. Este necesar să se acorde o atenție doar la aciditatea solului și pentru a evita prea acru, sau, dimpotrivă, amestecul alcalin. Optimal - sol neutru (pH 6.6-7.2).

Gata pentru a face cumpărături de la sol, puteți alege un grund universal nutritiv sau pochvosmesi pentru trandafiri, begonii și palmele. Pentru prepararea independentă a substratului trebuie să fie amestecat gazon, frunze, sol humus cu nisip într-un raport de 2: 2: 1: 1. Nu fi rău pentru a adăuga la sol un pic de cărbune. De asemenea, stratul de drenaj (argilă expandată, vermiculit, cioburi de lut) înălțime de cel puțin doi centimetri necesar.

Chlorophytum hrănite intensiv nu este necesar: primește toate necesare și un adult perene fără îngrășăminte. Dar, pentru o mai bună stare a instalației, în primăvara și vara este posibil să se utilizeze fertilizarea minerală sau organică (Bona Forte, Miracle Plant, și altele). Ingrasaminte vor fi utile în timpul creșterii și dezvoltării tinerei Chlorophytum.

Transplantare și reproducerea

Este nevoie de un transplant Chlorophytum, poate fi determinată de mai mulți factori:

 • rădăcinile nu sunt plasate în bol și să înceapă să apară pe suprafața solului;
 • a oprit creșterea plantelor sale, fără muguri noi, înflorire nu are loc

Reproducerea Chlorophytum se desfășoară în mai multe moduri:

 1. rozete frunze;
 2. Împărțirea Bush;
 3. semințe

Care dintre ele preferă depinde de tipul de perene. Să luăm în considerare fiecare metodă în detaliu.

Propagarea prin rozete de frunze - cea mai simplă opțiune, care se poate ocupa chiar și un cultivator novice. Planta mamă adulte trebuie separate și foaia formată pentru a ancora mufa situată pe târâtor lăstari (trunchiat) chlorophytum. Înrădăcinare are loc în apă sau într-un amestec de turbă cu nisip. Odată ce un număr suficient de rădăcini apar lungi de aproximativ 3 cm. Tineri chlorophytum poate fi transplantat într-o locație permanentă. Din cauza ratei ridicate de supraviețuire a chlorophytum, permis de evacuare debarcare imediat în sol.

[!] Metoda nu este potrivită pentru reproducere și Capul Chlorophytum Chlorophytum aripi ca frunze rozeta din aceste specii nu sunt disponibile.

Chlorophytum propagate prin împărțirea Bush este de asemenea ușor. Procedura se face la momentul de transplant specimen adult perene. Planta este scos din oală și, cu un cuțit ascuțit, pentru a împărți numărul de piese necesare pentru a elibera rădăcinile de pe pământ. Fiecare piesă trebuie să aibă una sau câteva muguri sănătoși și varza de rădăcină. După separare, plantele rezultate sunt așezați pe noile containere și udă abundent.

Propagarea semințe Chlorophytum - destul de o primire exotică relevantă, mai degrabă, pentru crescătorii care aduc noi soiuri. Pentru a germina semințe, este necesar să le-a pus pe câteva zile într-o cârpă umedă, sau pur și simplu apă. Apoi semințele preparate sunt însămânțate într-un recipient cu un amestec de nisip si turba, aproape îngropat. Pentru cele mai bune Chlorophytum germinare, capacitate poate acoperi cu o folie sau o bucată de sticlă și se pune într-un loc cald, creând astfel un efect de seră. Solul a fost însămânțată cu periodic necesară pentru a turna și film curat și ventilați recipientul. După ce semințele au germinat, și vor fi primele frunze, plantele pot fi transplantate într-un substrat convențional.

[!] Plantarea tânăr Chlorophytum, puneți-le într-o oală de câteva bucăți dintr-o dată - un arbust matur va arata mai elaborate și decorative.

Boli, dăunătorii și problemă în creștere

În ceea ce privește bolile, chiar să-l chlorophytum destul de stabil. Principala amenințare pentru perenă - putrezirea radacinilor care rezultă din cauza udare excesivă. Toate celelalte boli apar, de asemenea, din cauza îngrijire necorespunzătoare:

 • Brown-uscare varfurile frunzelor - udare excesivă sau apă stătătoare în tigaie. Ce se poate face - elimina apa din baia de ulei pentru a limita de udare;
 • petele maronii de pe placa de frunze - de iluminat prea luminos, arsuri solare, deteriorări mecanice. Ce se poate face - pritenit Chlorophytum;
 • Frunze luminară, a pierdut benzi decorative - epuizarea solului, potul este prea mic, lipsa de lumină. Ce se poate face - pentru a muta planta intr-un loc luminat, fertiliza, replanteze într-un container mare;
 • Limp, frunze cazute - preaplin, formarea putrezirea radacinilor, iluminare slabă. Ce se poate face - verifica rădăcinile (tăiate zonele putrede, feliile de loc stropite cu cărbune), transplantarea, reduce udarea, pentru a schimba locația instalației;
 • dungi maro de-a lungul venelor centrale frunze - prea mult capacitate, preaplin, putregai de rădăcină. Ce se poate face - fie transplantate intr-un vas mai mic, reconsidere modul de irigare, verificați rădăcinile;
 • Chlorophytum nu floare și nu dau muguri, mustață - oală excesiv de mare. Ce se poate face - să aterizeze într-un mic, aproape de feluri de mâncare;
 • Breaks frunzele in jumatate - daune mecanice. Ce se poate face - să nu rănească Chlorophytum, a pus câteva elemente de recuzită pentru frunze atunci când este necesar;
 • Vârfurile negre ale frunzelor - aerul foarte uscat. Ce se poate face - pentru a pulveriza periodic, a pus un bol de apă de lângă planta

După cum puteți vedea, Chlorophytum - o planta foarte frumos și nepretențios casa care poate aduce o mulțime de bucurie proprietarului. Și dacă vă întrebați dacă aveți nevoie de această floare în fața ta:

4 motive pentru a crește Chlorophytum

1. Chlorophytum - una dintre cele mai fitontsidoaktivnyh plante de apartament. Poate că nimeni nu mai bun decât el nu poate face față cu curățarea aerului din încăpere. Perenă absoarbe cu succes nicotină, monoxid de carbon, formaldehidă, acetonă și multe alte substanțe toxice de aer. Chlorophytum este posibil și chiar necesar să crească în bucătărie (monoxid de carbon eliberat prin operarea unui cuptor cu gaz), birou (formaldehidă emana mobilier de birou din PAL) în acele zone în care fumatul (nicotina).

2. Potrivit credinței populare, și Feng Shui, Chlorophytum capabil de a aduce confort și pace în familie. Și chiar numele său mijlociu - Fericirea civilă - spune despre asta. În cazul în care Chlorophytum crește, nu există nici un loc dispute, certuri și conflicte.

3. Chlorophytum foarte pasionat de pisici și să mănânce în jurul valorii de vârfurile frunzele plantei. Contrar credintei populare, perene absolut nu sunt periculoase pentru animalele cu blană, ci dimpotrivă, este util și îi ajută să îndepărteze stomac. În cazul în care pisica este prea mult pentru a deranja vyseyte de plante într-un container separat germinat ovăz, grâu sau orz.

4. Chlorophytum umidifica aerul, din cauza acumulării de umiditate și de impact. Și este planta meritul incontestabil este pe deplin manifestat în apartamente, care sunt de obicei aer prea uscat. este necesar mai ales pentru persoanele care suferă de boli pulmonare și diverse alergii climat confortabil.

Acum ați văzut Chlorophytum are nevoie în aproape fiecare casă. Ei bine, dacă ești deja un proprietar mândru de aceasta planta minunata, ai grijă de ei și se bucură de frumusețea și utilizarea acestuia.

Ați putea fi interesat:

Aglaonema Alokaziya - Elephant Plante pentru urechi, curata aerul. Plant volatil Aspidistra - familie fericita