Centrioles - studopediya

Acest termen a fost propusă de T. Boveri în 1895 pentru a se referi la celule foarte mici, dimensiunea care este la granița rezoluției unui microscop optic. A fost capabil să vadă în unele site-uri, mici corpurile dense - cele centrioles (centriolum), de obicei, situate într-o pereche - așa-numitul diplosome (diplosoma), zonă înconjurată de o citoplasmă brichetă, care depărteze fibrile radial subțiri (de exemplu, tsentrosfera). Set de centrioles și tsentrosfery centrul de celule de apel (cytocentrum). Aceste organite în divizarea celulelor participă la formarea tijei și dispuse la polii sai. Celulele (interfazice) divizare centrioles determinat adesea celule de polaritate, de exemplu, epiteliale, și sunt situate în apropierea complexului Golgi.Structura fină a centrioles a fost capabil de a studia doar cu un microscop electronic. Structura de bază centrioles sunt aranjate circumferential 9 triplete de microtubuli (triplomicrotubuli), formând astfel un cilindru tubular. Lățimea sa este de aproximativ 0,2 microni, iar lungimea - 0,3-0,5 microni (deși există centrioles, care ating o lungime de câțiva micrometri) (Fig. 14).

Pe lângă microtubulii centrioles includ structuri suplimentare - „mâini“, care se conectează tripleții. Conexiune „mâner“, construit din dynein proteine. având activitate ATPase și asigurarea deplasării microtubuli în raport cu celălalt. centrioles sistem microtubulilor poate fi descrisă prin formula: (9 x 3) + 0, subliniind absența microtubuli în partea sa centrală.De obicei, în interfază celulele sunt întotdeauna prezente două centrioles, care sunt situate unul lângă altul formând diplosomu. In diplosome centrioles sunt dispuse la unghiuri drepte în raport cu cealaltă. Dintre cele două centrioles distinge materne și filiala. Ambele centrioles strânse împreună și sunt dispuse astfel încât capătul filialei centrioles îndreptată spre suprafața centrioles mamă.

In jurul fiecare centrioles este structură, sau fin fibre, matrice. Puteți găsi de multe ori unele structuri suplimentare asociate cu centrioles: sateliți (sateliți), microtubuli de convergență microtubuli focare suplimentare care formează o zonă specială, tsentrosferu în jurul centrioles.

La prepararea celulelor la mitoză este o dublare a centrioles. Acest proces are loc în locuri diferite la momente diferite - în timpul sintezei ADN-ului nuclear sau după.

Acesta se află în faptul că cele două centrioles în diplosome în afară și despre fiecare dintre ele este din nou una dintre noii filiale, astfel încât celula cu două diplosome detectate înainte de divizare, și anume patru perechi asociate centrioles. Această metodă de creștere a numărului de centrioles a fost numit duplicarea. Foarte important, creșterea numărului de centrioles nu este conectat cu ele prin divizare, înmugurire sau fragmentare, așa cum are loc prin formarea de germeni protsentrioli aproape și perpendiculare pe centrioles originale.

Se crede că centrioles sunt implicate în inducerea polimerizării tubulinei în timpul formării microtubulilor. Astfel, la interfața în legătură cu centrioles este o creștere a microtubulilor schele. Înainte de centriol mitoza este o diviziune celulară microtubuli centre de polimerizare ax. Centriol - centrul creșterii microtubulii axoneme cililor sau flageli. În cele din urmă, ea induce polimerizarea tubulinei protsentrioli noi care apar în dublarea acesteia.