Ce este scleroza multiplă pe RMN, cauzele si simptomele bolii

Imagistica prin rezonanta magnetica - este una dintre metodele cele mai precise, care se desfășoară cu utilizarea de echipamente high-tech. Principalul avantaj al acestui test de diagnosticare este capacitatea de a detecta boala, chiar și cei care nu au început încă să se manifeste sub forma unor simptome caracteristice. Deci, bine se recomanda RMN in scleroza multipla. Studiul poate detecta boala la cele mai mici anatomice, modificări patologice și structurale care au loc în creier. Cum este diagnosticat cu scleroza multipla pe RMN?Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multipla - o boala care se dezvolta in sistemul nervos. Apare, de regulă, devine treptat mai slabă în vorbire, funcțiile motorii. În plus, omul bolnav perturbat organele pelvine. În cazurile severe, există o probabilitate de apariție a dizabilității.

Scleroza multiplă se referă la boli autoimune. Principala cauză a bolii este formarea de anticorpi la propriile sale organe și țesuturi ale sistemului imunitar. Cu toate acestea, „atac“ imunoglobuline nu toate țesuturile, ci numai cele care sunt percepute ca fiind periculoase pentru organism. A fost o reacție similară cu sistemul de protecție al organismelor străine este necesară pentru a intra în celulă și schimba codul genetic. Ca urmare, devine defect, iar sistemul imunitar începe imediat să reacționeze, formarea de anticorpi.

Cu toate acestea, caracteristica sistemului de protecție a corpului nostru este faptul că agenții săi nu sunt întotdeauna pretentios cu privire la celule. Ca urmare, prejudiciul nu este doar infectat, dar similar cu ei - complet tesuturile sanatoase. Aceasta este caracteristica bolilor autoimune.

Care sunt cauzele si simptomele sclerozei multiple?

Ce este scleroza multiplă pe RMN, cauzele si simptomele bolii

Scleroza multiplă se referă la boli autoimune.

Principalul vinovat al bolii sunt virusuri care există pentru o lungă perioadă de timp în celulele nervoase, treptat, distrugându-le. Primul care a suferit teaca de mielină, care sunt înlocuite formate de proteine ​​a virusului - prion. Prion este percepută de către sistem ca un antigen protector, astfel încât începe imediat producerea de imunoglobuline. Treptat, sistemul imunitar distruge sistemul nervos, percepe ca o proteină străină.

A se vedea, de asemenea: Cum să facă și care arată RMN-ul hipofizar cu un contrast?

Aceasta poate influența apariția sclerozei multiple?

 1. Transferat inapoi in infectia copilarie si adolescenta.
 2. predispoziție genetică.
 3. Lipsa de vitamina D.
 4. Efectele pe termen lung asupra organismului de toxine.
 5. infecțiilor virale și bacteriene frecvente.
 6. Expunerea prelungită la radiații.

Care sunt simptomele?

 1. Sensibilitatea Violarea (senzație de mers pe jos pe o suprafață moale).
 2. creșterea tonusului muscular al membrelor inferioare, din cauza căreia funcția motorie rupt.
 3. Împleticindu atunci când mersul pe jos.
 4. Tremur în mâinile sale.
 5. Diplopie, vedere încețoșată.
 6. Incapacitatea de a controla urinarea.
 7. tulburări emoționale.
 8. Oboseală, slăbiciune, manifestată chiar și după efort fizic minor.

Manifestația unul dintre aceste semne nu vorbește întotdeauna despre scleroza multipla. Pe boala este judecat numai atunci când un grup de simptome. Cu toate acestea, diagnosticul final este posibilă după o examinare aprofundată.

Rolul IRM în diagnosticul sclerozei multiple

Boala este destul de dificil de diagnosticat expus. Chiar detecta anomalii intr-un stadiu incipient de dezvoltare a acestora va permite doar metoda imagistica prin rezonanta magnetica. Procedeul este realizat folosind un tomograf, care afecteaza corpul pacientului prin intermediul razelor electromagnetice generatoare de atomi de hidrogen de rezonanță nucleară.

Mai mult, în zona diagnosticat există modificări ale nivelului de energie. Ca urmare, semnalele electromagnetice eliberate cu ajutorul unui program special este afișat pe un ecran de computer. Imagini ale corpului de testare reprezentat în diferitele secțiuni. Imaginile rezultate sunt clare și de înaltă rezoluție. Se poate recunoaște scleroză multiplă, chiar și cu cele mai mici modificari anatomice si patologice.Atunci când studiul creierului pe imaginea rezultată vizualizate cu toate focarele caracteristicile. Aceste caracteristici fac posibilă nu fie confundat în diagnosticul și să nu se confunde modificările patologice cauzate de scleroza multipla, cu leziuni ale creierului asociate cu alte boli. Dezvăluie prezența bolii este posibilă numai cu examinarea MR a creierului și măduvei spinării.

Calitatea imaginii depinde de puterea aparatului de scanare. În cazul în care scleroza multiplă nu este diagnosticată pe RMN și semnele clinice tipice ale bolii la pacient sunt prezente, se recomandă să se repete procedura la fiecare 3 luni.

Care sunt simptomele sclerozei multiple pe RMN?

Există simptome majore care indică stadiul inițial al bolii, potrivit unui studiu de imagistica prin rezonanta magnetica. Simptomele includ patologii multiple leziuni demielinizante (pierderea selectivă a tecii de mielină a creierului, care are loc în jurul terminațiile nervoase ale sistemului nervos central si periferic). Imaginile obținute în modul T1 și T2, sunt capabile să detecteze cantitatea și localizarea vetrei.

Ce este scleroza multiplă pe RMN, cauzele si simptomele bolii

Imaginile obținute în modul T1 și T2, sunt capabile să detecteze cantitatea și localizarea vetrei.

Acestea sunt caracterizate prin următoarele caracteristici:

 1. T1. Acesta are capacitatea de a diagnostica tulburari in neuroni. In acest mod, leziunile apar ca pete întunecate.
 2. T2. Este folosit mult mai frecvent decât regimul anterior. Acest lucru se datorează imagini de înaltă rezoluție, permițându-vă să vizualizeze mai clar forma si localizarea focarului patologic.

Citește și: Ce este MSCT creierului și ceea ce este cercetarea?

In plus, scanari RMN-ul va permite sa vezi placi minuscul care sfideaza diagnosticul folosind alte metode. Focare pot fi vizualizate în astfel de zone ale creierului:

 • nucleul bazal;
 • parte periventricular a emisferelor;
 • cerebel;
 • ventral sau creierul mic pons;
 • oblongata a creierului;
 • corp calos;
 • zone ale cortexului cerebral.

La detectarea pacientului multiple diagnosticians scleroză:

 • vor fi comparate cu imaginile anterioare din nou realizate (deoarece leziunile vechi pot fi reduse sau chiar dispar);
 • bazate pe cercetarea de noi plăci vor trage concluzii cu privire la progresia bolii.

Pacientul ar trebui sa fie analizate in mod regulat. Atunci când exacerbări frecvente - 1 la fiecare șase luni, cu atacuri rare - 1 dată pe an.

Criterii de determinare a sclerozei multiple pe RMN

Anterior, în scopul de a determina prezența sclerozei multiple, ținând cont de criteriile de „semnele dispersiei în timp și spațiu.“ Ei s-au bazat pe simptome neurologice caracteristice, care se manifestă în valuri. Neurolog numai pe baza acestor date ar putea diagnostica „scleroza multipla“. Mai târziu, pentru diagnosticarea acestei boli periculoase criterii mai precise au fost dezvoltate - rol special „Mac Donald“, care a fost atribuit imagistica prin rezonanta magnetica.

Ei privesc, după cum urmează.

Ce este scleroza multiplă pe RMN, cauzele si simptomele bolii

Scleroza multiplă este diagnosticată pe RMN la etapa inițială a dezvoltării sale.

 1. 2 sau mai multe episoade, simptomele clinice ale pacientului, care a confirmat prezența a două focare nu necesită cercetări suplimentare pentru un diagnostic precis.
 2. 2 recidiva 1 care confirmă existența focului. Necesită diseminare spațială, 2 sau mai multe focare confirmate folosind scanarea IRM, sau de așteptare exacerbarea noi focare.
 3. 1 exacerbarea simptomelor clinice, pentru mai mult de 2, indicând prezența focarelor 2 - confirmă momentul difuzării în timpul IRM, sau așteptarea unor noi recidive.
 4. 1 recidivă și simptom clinic, indicând prezența 1 focalizare - confirmarea diseminării spațiale și temporale în timpul IRM, recidiva este însoțită de răspândirea procesului patologic în alte zone ale sistemului nervos central.

A se vedea, de asemenea: RMN a creierului în timpul sarcinii: metoda valorii

Pentru studiile de creier de multe ori recurge la utilizarea puterii Imager de 1,5 Tesla. Folosind tomografia cu podea joasă nu furnizează informații exacte cu privire la starea celulelor (tesut) ale coloanei vertebrale și ale creierului și prezența leziunilor sclerotice.

Contraindicații

Scleroza multiplă este diagnosticată pe RMN la etapa inițială a dezvoltării sale. Găsirea are multe avantaje față de alte cercetări. Cu această tehnică este posibilă identificarea fosa posterioară leziunii. În plus, procedura este capabil de a diagnostica procese patologice în măduva spinării, care nu este supus altor tehnici.

Cu toate acestea, împreună cu o serie de avantaje, în IRM, există dezavantaje:

 1. Pacienții care cântăresc mai mult de 120 kg, procedura nu îi este permis să treacă.
 2. Care ar trebui sa fie in prezenta claustrofobie. Acest lucru ar trebui să informeze medicul dumneavoastră.
 3. În prezența stimulatoare cardiace, fotografii proteze metalice pot fi de calitate scăzută. Mai mult decât atât, atunci când este expus la structura câmpului electromagnetic pot fi încălzite și deplasate.

Înainte de a trece printr-procedura este recomandată pentru a îndepărta îmbrăcămintea cu inserții metalice, precum și bijuterii și accesorii. În procesul de diagnosticare a pacientului trebuie să se afle în continuare de a poza sa dovedit clare.

În cazul în care medicul suspectează prezența sclerozei multiple, RMN-ul cu un contrast este adesea administrat. În acest scop, pacientul va introduce un preparat venă cu conținut de iod, care, în câteva secunde, concentrate în locația dorită. Înainte de procedura, folosind un element de colorare este recomandat să nu mănânce alimente timp de 6-8 ore.


Imagistica prin rezonanta magnetica de astazi ramane metoda de diagnostic cea mai fiabilă. Este permis să efectueze chiar și copiii din primele zile de viață. Excelența în cercetare sa dovedit în identificarea sclerozei multiple într-un stadiu incipient al dezvoltării sale. Scanner în același timp, detectează locul incendiului, volumul și forma acestuia. Diagnosticul la timp a acestei boli periculoase, folosind metoda de rezonanță permite suficient timp pentru a începe tratamentul.