Ce este Paștele și modul în care această sărbătoare este sărbătorită evrei

Ce este Paștele și modul în care această sărbătoare este sărbătorită evrei

Cea mai veche vacanță Paștele evreiesc este asociat cu un eveniment important în istoria poporului evreu - Exodul din Egipt, eliberarea din sclavie.

Memoria Exodului - eliberarea miraculoasă a evreilor din Egipt, în mijlocul secolului XIII î.Hr.. e. (. Biblia, Exodul, capitolul 12-15) - baza iudaismului. texte biblice spune cum Moise a scos dictatele națiunii lui Dumnezeu lui Israel din Egipt. Noaptea 14 a lunii Nisan, omorând pe toți întâii născuți din Egipt, cu excepția celor evrei. case de evrei marcate cu sângele mieilor de sacrificiu, pedeapsa din cer cruțat. În noaptea aceea, poporul lui Israel, sub Moise a părăsit țara Egiptului.Este în memoria faptului că îngerul morții a trecut prin familiile israeliene, iar sărbătoarea a fost numit „Pesach“ în ebraică înseamnă „pentru a ocoli, sustrage sau ignora.“

Pesach este numit, de asemenea, sărbătoarea unui pelerinaj la Ierusalim, împreună cu celelalte două festivaluri de pelerinaj - Sucot și Shavuot. Pentru israelieni, este masa de excursii și excursii în țară și mai ales în Ierusalim.

tradițiile de sărbători de Paște

Înainte de săptămâna de vacanță evreii se adună în jurul casei dospit toată (chametz) și ars în dimineața înainte de Paști. făină de dospit este orice fel de mâncare în timp ce este gătit în testul a trecut procesul de fermentare (toate zilele de sărbătoare Paștele este interzis să mănânce pâine dospită și instruiți să evite alimentele care pot fermenta).

În plus, există o tradiție de a aduna înainte de începerea sărbătorii „Meotians Hitti“, care o dată a însemnat bani pentru făină pentru Matza și mai târziu - bani pe masa de sărbătoare pentru săraci (mata - o turte nedospite speciale ale nekvashenogo de testare, ele se coace în memoria cum evreii care au părăsit Egiptul în grabă, au luat cu ei pâinea, în grabă din aluat cu care nu a avut timp să fermenteze).

În dimineața în ajunul Paștelui, cel întâi născut masculii simbolic de post în memoria mântuirea întâiul născut al lui Israel în timpul ciumei a zecea din Egipt.

În prima și a șaptea zi a sărbătorii evreilor nu funcționează, de muncă este permisă în alte zile, dar cu unele restricții.

Prima noapte și în primele două zile de vacanță (în Israel - numai în prima zi) numită Yom Tov, „bun, zi festivă.“ În prima zi a Paștelui în sinagogi, realizat liturgia solemnă: rugăciunea de rouă, și psalmii de mulțumire lui Dumnezeu, numit Halel.Ce este Paștele și modul în care această sărbătoare este sărbătorită evrei

Masa festiva, pregătită pentru Seder.

Seder-ului este foarte important în celebrarea Paștelui. În timpul mesei, toată lumea ar trebui să bea patru pahare de vin în cinstea celor patru cupe, menționate în Tora, iar placa trebuie să aibă trei (uneori două) matzah, a pus unul pe altul.

În plus, masa trebuie să fie un ou de pui și o aripă de pui ca un simbol al mielului de sacrificiu, un vas cu apă sărată - o amintire lacrimile israeliților timpul sclaviei în Egipt, maror (țelină, hrean sau alte plante medicinale amare) și Haroset (un amestec dulce de fructe, nuci , vin și făină) în memoria lut din care evreii au făcut cărămizi în timpul sclaviei în Egipt. Până la sfârșitul mesei deschide ușa din față, indicând începutul rezultatului - „priveghere de noapte“ pentru toți copiii lui Israel. De asemenea, este comun pentru Seder invita pe toți cei care au nevoie.

În ultima zi a Paștelui, care este asociat cu trecerea evreilor prin Marea Roșie, este citit în sinagogi Hazkarat Neshamot - rugăciunea Amintindu-și victimele. În plus, există o tradiție în această zi merge la un corp de apă, și să cânte un pasaj din Tora, dedicat evenimentelor din Exod, intitulat „Cântec la mare.“ A șaptea zi a Paștelui, așa cum sa menționat mai sus, - nelucratoare.
Ce face Paștele evreiesc și Paștele creștin?

Numele sărbătorii creștine „Paști“ - transferul direct al numelor sărbătorii evreiești. „Pesach“ în limba rusă - „Paște“. evenimente Săptămâna Patimilor au avut loc în timpul celebrării Paștelui.

Pentru toate diferențele dintre teologii biblice și evanghelice văd evenimentele din ele sunt multe paralele: aici si acolo vorbim despre moarte și mântuire, libertate și sclavie, sângele de sacrificiu și pâinea. Evanghelia lui Ioan (01:29), și 1-Corinteni (5: 7), spunând: Cristos în sacrificiul Său ispășitor devenit ca un miel nevinovat (miel), care, în timpul său evreii conform obiceiului sacrificate înainte de Paște. Și sângele unui miel nevinovat salvat de la distrugerea fiii întâi născuți egiptean pentru că sângele lui Hristos salvează omul, creat pentru a deveni fii ai lui Dumnezeu.

Oameni imagini din istoria Paștelui este adesea menționată, pentru a face mai clar. Apostolul Pavel a scris: „Scapă de drojdie vechi, pentru a deveni noul test de preparare a cafelei, pentru că asta e ceea ce te reprezinți în calitate de credincioși: pâine fără aluat. Pentru Hristos, Paștele mielul nostru, a fost dat la măcelărie „(1 Corinteni 5: 7).
De ce nu ar trebui la fel ca Paștele și Paștele?

Biserica stabilește că ziua învierii lui Hristos nu coincide cu ziua Paștelui evreiesc, adică 14 Nisan din calendarul ebraic, „Dacă vreun om, episcop, sau presbiter, sau diacon, o zi sfântă de Paști [...] cu voia evreii prazdnovati - să fie destituit de rang svyaschennago „(regulile apostolice. regula 7).

Faptul că, în conformitate cu Evanghelia, însăși Învierea lui Hristos a avut loc după Paștele evreiesc. De aceea, trebuie să se conformeze cronologia evenimentelor Evangheliei, celebrarea Paștelui a fost stabilită de către Primul Sinod Ecumenic, așa și nu altfel. Cu privire la posibilitatea de coincidența cu sarbatorirea Pastelui evreiesc și creștin încă dezbateri. Dar, după cum se clarifice preoții, ar fi foarte ciudat în mod vădit contrară Evangheliei, specificând data cea mai importantă sărbătoare creștină.

Vă recomandăm să citiți mai mult: