Catatonie - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Catatonie - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Catatonia - sindromul psihopatologica, inclusiv tulburări de circulație și alte câteva tulburări. Acesta a fost descris pentru prima dată de psihiatrul german Kahlbaum la sfârșitul secolului al XIX-lea, inițial a fost considerată ca o boală mintală separată. Mai târziu, un alt psihiatru german Kraepelin a considerat tulburare una dintre manifestările de schizofrenie. Acesta este acum stabilit că catatonică se dezvoltă adesea în tulburări afective (depresie. Tulburarea afectiva bipolara), dar poate să apară și în alte boli, leziuni și intoxicațiile. Tratamentul efectuat de experți în domeniul psihiatriei. în unele cazuri - cu sprijinul neurologi. Oncologi. Dependenta de droguri si a altor medici.Cauzele catatonie

Sindromul catatonic poate aparea in schizofrenie si psihoze tipuri diferite (organice, infecție, intoxicație, retragere, somatic și așa mai departe.). Observate la unii pacienti cu autism. Se dezvolta in tumorile cerebrale. leziuni traumatice cerebrale (de obicei - pe termen lung), boli infecțioase grave, epilepsie. tulburări mentale acute în perioada postpartum, purpură trombocitopenică. leziuni vasculare cerebrale, cocainism. o serie de alte dependențe și tratamentul juridic al unor medicamente care aparțin grupei de substanțe psihoactive.

Cauza imediată a acestui sindrom nu este încă clar, dar există mai multe ipoteze pentru a explica apariția acesteia. Oamenii de știință sugerează că dezvoltarea provoca catatonie poate lipsa GABA în cortexul cerebral, lipsa globală bruscă a dopaminei și mai multe alte anomalii metabolice in creier. Există, de asemenea, o teorie care leagă apariția acestei tulburări cu răspuns frica primitivă, caracteristic tuturor mamiferelor, adică, cu scufundarea la vederea unui prădător. Susținătorii acestei teorii cred că stupoarea catatonică este o reacție subiectivă la o premoniție a morții iminente.

clasificarea catatonie

stupoare catatonică și excitare catatonică: două tipuri de tulburări de mișcare pot fi observate în catatonie. In starea excitată pacientul este mobil, efectuează în mod activ unele acțiuni orientate sau neorientate. Există trei forme de excitație:

  • Patetic. Se dezvoltă treptat. Pacientul este în vervă, entuziasmat, mai înaltă, el spune fraze bombastice, ecolalie posibil. Ulterior excitație crește, comportamentul pacientului devine nechibzuit, nefocalizat. Conștiința este stocată.
  • Impulsiv. Apare brusc, se caracterizează prin viteză, cruzime și distrugere. Poate că repetarea persistentă de cuvinte, fraze sau acțiuni. Pacientul este un pericol pentru ei înșiși și pe alții.
  • Silent. acțiuni agresive, lipsite de sens în care pacientul pricinuiește în tăcere daune grele pentru ei sau pentru alții. Unii experți cred că o emoție grad extrem de tăcut excitație impulsiv.

Într-o stare de stupoare letargic pacientului. Nu este, creșterea tonusului muscular. Există trei forme de stupoare:

  • Cataleptică (cu o flexibilitate ceroasă). opriri lungi pacient în aceeași poziție, inclusiv - foarte inconfortabil, dându-i o altă persoană. Reacția la discursul de obicei este absent, iar pacientul poate răspunde la o șoaptă. La stupoare noaptea, uneori slăbește.
  • Negativist. Ca și în cazul anterior, există un bloc motor de pronunțat, iar pacientul este rezistent la încercări de către alții să-și schimbe poziția sa.
  • Cu uimire. Însoțit de întârziere mai severe și creșterea tonusului muscular. Pacientii de multe ori se află în poziția fetală.


Stupoare se poate deplasa înapoi în excitație și un fel de stupoare - la altul. In unele cazuri, excitație impulsiv patetic este înlocuit. Având în vedere prezența sau absența unor tulburări de conștiință și simptome productive sunt de trei tipuri: cata- tonia Lucid, „gol“ și oniric.

Simptomele catatonie

Când „gol“, pacientul catatonică reproduce în mod repetat aceeași postură, mișcarea și frazele, repetând cuvintele și mișcările altor persoane. Există o negativismul activă, pasivă sau paradoxală. Cu negativismul activ pacientul este de a face ceva care nu se potrivește cu instrucțiunile din pasiv - ignoră condițiile cerute de paradoxal - realizează ceva cerere opusă. Catalepsia este detectat - o afecțiune în care pacientul își păstrează o lungă prezintă nici o parte a corpului său permanent paralizat în orice, chiar și o poziție incomodă.

La cata- tonia manifestări Lucid și onirice enumerate ale bolii sunt completate de un simptome productive. Atunci când forma lucida a bolii iluzii, halucinații și modificări ale dispoziției apar pe un fond de conștiință clară. Când catatonie onirică observat alterarea stării de conștiență. După ieșirea din pacientul catatonică este parțial sau complet uitați ce sa întâmplat cu el sau în prezența lui, dar își păstrează amintiri schematice sau detaliate ale manifestărilor bolii.

excitație catatonic are loc înlocuit în mod continuu sau stupoare catatonică. Catatonic evidentă sau încetinirea stupoare dispariția aproape completă de mișcare și creșterea tonusului muscular. Când stupoare dezvoltă adesea o erupție cutanată. hipersalivație, scăderea tensiunii arteriale, edeme și cianoza extremităților. Tabloul clinic al stupoare completate de alte simptome de catatonie.

Există anumite caracteristici ale simptomelor și curs de catatonie, în funcție de vârsta pacientului. Copiii vin de multe ori la lumina din jurul repetarea cuvintelor și mișcări stereotipe ritmice. Poate că un comportament de vârstă timpurie (copii preșcolari se comportă ca niște copii primul și cel de-al doilea an de viață) corespunzătoare. Imaginea cea mai clară și vie a catatonie este văzută la adolescenți și adulți tineri cu schizofrenie, în special - în caz de stupoare. De obicei, primul atac de dezvoltare de până la 40 de ani, cu debut mai târziu este rară. La femei, menopauza si preklimaktericheskogo varsta catatonie a apărut pentru prima dată în primele etape pot semana cu isterie.

Diagnosticul de catatonie

În procesul de diagnosticare psihiatru este necesară pentru a identifica simptomele de catatonie și de a determina patologia de bază, declanșează dezvoltarea sindromului catatonic. Pentru suspectat schizofrenie, depresie sau manie medicul constată o istorie a rudelor pacientului. În timp ce menținerea contactului cu discuțiile psihiatru pacient pentru a identifica simptome productive. În cazul în care contactul nu este posibil, prezența unor iluzii și halucinații stabilite în mod indirect, luând în considerare comportamentul pacientului. Toți pacienții au fost supuse unui examen neurologic.

Pentru diagnosticul de „schizofrenie catatonică“, trebuie să aveți cel puțin unul dintre următoarele simptome timp de 2 săptămâni: excitare catatonică, stupoare catatonică, orice fel de negativitate, catalepsie, flexibilitate ceroasă, rigiditate și depunerea automată a instrucțiunilor personalului medical. Pentru diagnosticul de depresie sau manie cu simptome psihotice destul de o stupoare, alte semne care nu sunt necesare.

Intoxicare și starea postintoksikatsionnye detectate pe baza istoricului (înregistrarea în legătură cu abuzul de droguri, tratamentul de droguri in clinica), la rude și dovezi obiective de fond. Pentru patologie suspectate organice ale creierului (tumori maligne si benigne, traumatisme cerebrale, boli vasculare) desemnează respectivul Specialiști consultare neurolog, neurochirurg. și un t oncolog. d. Volumul este determinat prin studii suplimentare relevat patologie.

tratamentul catatonie

Tratamentul se realizează de obicei într-un spital de psihiatrie. În tulburările somatice severe efectuate spitalizare în departamentul profilului corespunzător (neurologie, oncologie). Pacienții cu excitație poate fi un pericol pentru ei sau alte persoane, în astfel de cazuri, fixarea se face sedare administrată. Ar trebui să existe o monitorizare continuă, de îngrijire de calitate și monitorizarea funcțiilor vitale. Pentru catatonie prelungită poate necesita nutriție parenterală și fluide intravenoase pentru a preveni deshidratarea, și schimbarea periodică a poziției corpului pacientului pentru a preveni tromboza. cauzate de imobilitate prelungită.

Catatonie - tratament la Moscova