Caracteristici de temperament și caracter - studopediya

activități lider Caracteristici motive (dorinta de putere, inițiativă, risc, etc.).

Temperament - o colecție psihichsekih caracteristici oameni care sunt legate de:1) excitabilitate emoțională (cei rapidității detectează apariție);

2) cu puterea emoțiilor.

Boris Mihaylovich Teplov alocat activității și afectivitate 2 componentei.

Temperamentul este o caracteristică dinamică și nu conținutul.

Teoria temperamentul Gummoralnaya propus de Hipocrate.

Fiecare persoană privaliruet una dintre cele mai lichide si lichide harkter raportul influente asupra comportamentului uman. În cazul în care primul loc este sângele, tipul de temperament: sangvin; în cazul în care bila - coleric; dacă bila neagră - melancolice; mucus - flegmatic.

Coleric. rapid, impulsiv, impulsiv, sentimente puternice, activi, skolonen la reacții emoționale violente. + Rata de reacție othodchiv; - temperament, furie.

Sanguine. în mișcare, emoțional, sensibil, optimist, ușor să conveargă cu alții, vesel. + Contact de ridicat; - lekgomyslie, superficialității, dorința de riscuri inutile.

Omul Melancolic profund emoțional, exterior nu arată, dar în interior totul trece prin ea însăși. + Găsește timp să se gândească.

Flegmatic. echilibrată nu manifestă atât pe plan intern, cât și extern. - viteză redusă.

Teoria temperamentul constituțional (reprezentanții TC au crezut că corpul persoanei (constituția) depind de caracteristicile sale mentale)

Kretschmer și Sheldon - reprezentanți ai acestei teorii.

Kretschmer în 1921 a prezentat teoria sa de temperament. patologie studiat.

Alocați 4 tip de corp și deja pe baza lor temperamente.

fizicul fragil, înalt, piept plat îngust, umeri membrele înguste, lungi și subțiri. Acest tip de corp corespunde temperament shizotenichesky: izolare, încăpățânarea, gândire regidnost (rigiditate), starea de spirit este foarte fluctuante.Omul cu tesut adipos severa, grasime, inaltime mica sau medie, gât mici, rotunde membrele. Acest tip de organism corespunde temperament tsiklotemichesky: contactul ușor cu oamenii, realist, vesel, perspectivă asupra vieții realiste de gândire, flexibilă.

Musculoasa, fizic puternic, înalt, umăr brâu dezvoltat. Acest tip de corp corespunde temperament iksotimichesky: calm, nevpechatlitelny, „nesimțit“, gândire flexibilitate nu este mare, egoist.

Lipsa de proporții, devormatsiya organism, asimetrie a corpului.

Sheldon a continuat învățătura sa crezut că trupul și temperamentul a două componente care nu au legătură. Organismul de tipuri de Sheldon:

1) endomorphically (format în principal din organele endoderm) = Picnic;

2) ectomorf (endodermului de a dezvolta țesutului nervos) = Leptosomatik;

3) mezomorfică (format din mușchiul mezoderm) = Athletic.

1) endomorphic - vestserotonik:

Relaxat postura, mers, dragostea de confort. Prtsrastie la alimente, sotsializuruet puternic această evaluare critică a altor persoane dor de dragoste. Este ușor de realizat, moale, liniștit, trăind în comuniune, vysokokontaktnye.

2) ectomorf - tserebrotonik:

Letargie, rigiditate, de multe ori trage pe ochi, stângăcie. Propensiunea pentru singurătate, meditație, senzație de inhibat. Liniște în companiile zgomotoase povdenie Evitare, este dificil să se vorbească în fața unui public.

3) mezomorfică - somatotonik:

Confident, mers rapid. Tendința de a activității fizice, necesitatea de a se muta, placerea de a conduce, toleranța la risc. Comportamentul Noisy este adesea agresiv și ofensiv.

Teoria constituțională a fost foarte popular și se bucură de o poziție dominantă, dar acum supus unor critici dure. deoarece soialnogo nu ia în considerare contextul.

Teoria temperament nervos; Pavlov a sugerat. Principalele proprietăți ale temperament, el a spus:

1) Concentrația de excitație;

2) forța de frânare;

3) uravnoveshannost lor;

Puternic, echilibrat, mobil - sangvinnik;

Puternic temperat inert - flegmatic;

neuravnoveshanny Puternic, cu o predominanță de excitație asupra inhibării - coleric;

Tip Slab - melancolic.

Pavlov a fost primul care a pus baza temperamentul este sistemul nervos. El a dezvoltat teoria sa de căldură. Din punct de vedere al științei moderne în proprietățile temperamentului sunt proprietăți următoarele:

- mișcări involuntare de reactivitate;

- activități volitive activitate;