cancer uterin cauze, simptome, diagnostic, tratament, competente pentru sanatate pe ilive

epidemiologie

Cancerul endometrial - o malignitate pe scară largă. In structura de cancer la femei pe locul al doilea. Acesta este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer, după sân, pulmonar și de colon. cancerul uterin apare mai ales la femeile aflate la menopauza cu sângerare în această perioadă a vieții sale a detectat în 10% din cazuri. erori de diagnostic la femei în această vârstă din cauza eroare de judecată de sângerare, care este adesea explicată prin disfuncție menopauza.Cauzele cancerului endometrial

Un loc aparte în dezvoltarea cancerului endometrial ocupă fundalul (hiperplazie glandulară, polipi endometriali) și pre-canceroase (hiperplazie atipică și adenomatoasă) endometrului.

factori de risc

grup de risc include femeile care au o probabilitate mare de apariție a tumorilor maligne, în prezența anumitor boli și condiții (factori de risc). Grupul de risc de cancer uterin pot include:

 1. Femeile în perioada de menopauză stabilită cu scurgere de sânge din tractul genital.
 2. Femeile cu continuarea funcției menstruale după 50 de ani, mai ales cu miom uterin.
 3. Femeile de orice vârstă cu endometrial giperplasticheskichi (polipoză recurent, adenomatoză, hiperplazia chistică glandulară a endometrului).
 4. Femeile cu tulburări ale lipidelor și a metabolismului carbohidraților (diabet obezi) si hipertensiune arteriala.
 5. Femeile cu diverse tulburari hormonale, cauze anovulatie si giperestrogeniey (sindromul Stein-Leventhal, boala neuroendocrine postnatale, fibroame, adenomioza, endocrine infertilitate).

Alți factori care contribuie la dezvoltarea cancerului endometrial:

 • Terapia de substituție cu estrogen.
 • Cidru ovare polichistice.
 • Lipsa de paritate.
 • menarha timpurie, menopauza tardiva.
 • Abuzul de alcool.

Simptomele de cancer endometrial

 1. Beli. Sunt primele semne de cancer al uterului. Beli subțire, apos. Aceste secretii sunt adesea unite prin sânge, mai ales după exercitarea
 2. Pruritul organelor genitale externe. Aceasta poate să apară la pacienții cu cancer endometrial, din cauza iritații vaginale de descărcare de gestiune.
 3. Sângerarea - simptom târziu apar din cauza liză tumorală se poate manifesta sub forma de secrețiile carne „agent de poliție“ pete sau pur sânge.
 4. Durere - crampe in natura, extinderea la nivelul membrelor inferioare, apar la o întârziere de descărcare din uter. durere surdă, dureri, mai ales noaptea, conform procesului de propagare in afara uterului si sunt explicate prin comprimarea infiltrație tumorală a plexului nervului in pelvis.
 5. Perturbarea organelor adiacente, tumori germinație din cauza vezicii sau rect.
 6. Tipic pentru acești pacienți, obezitate (pierderea in greutate este rara), diabet, hipertensiune.

În prezent, mai multe clasificări ale cancerului uterin sunt utilizate în practica clinică: clasificarea 1985, precum și clasificarea internațională a FIGO și TNM.

Clasificarea cancerului de col uterin in stadiile FIGO

 • 0 - carcinom Preinvaeiviaya (hiperplazie endometrială atipică glandulară)
 • 1 - Tumora este limitată la corpul uterin, metastaze regionale nu sunt detectate
  • 1a - tumora endometru limitată
  • 1b - invazia în miometru la 1 cm
 • 2 - Tumoarea afecteaza corpul si colul uterin, metastaze regionale nu sunt detectate
 • 3 - tumora se extinde dincolo de uter, dar nu în afara pelviene
  • 3a - tumora seros infiltrate uterului si / sau metastaza în fanere uterin și / sau limfatici regionali nod bazin
  • 3b - tumora infiltrează țesutul pelvină și / sau metastaza în vagin
 • 4 - tumora se extinde dincolo de pelvis și / sau au o germinare a vezicii urinare și / sau rect
  • 4a - tumora invadează vezica urinară și / sau rect
  • 4b - Umflarea orice răspândire la nivel local și regional, pentru a metastazelor la distanță determinabile

cancer uterin cauze, simptome, diagnostic, tratament, competente pentru sanatate pe ilive

Clasificarea internațională a cancerului de col uterin, conform sistemului TNM

 • T0 - tumora primară nu este determinată
 • Tis - carcinom preinvazive
 • T1 - tumoră limitată la corpul uterin
  • T1a - cavitatea uterină nu este mai mare de 8 cm lungime
  • T1b - cavitatea uterină este mai mare de 8 cm lungime


 • T2 - tumora invadează colul uterin, dar nu în afara uterului
 • T3 - tumora se extinde dincolo de uter, dar rămâne în interiorul pelviene
 • T4 - tumora invadează mucoasa vezicii urinare, rect, și / sau în afara pelvină

N - ganglionii limfatici regionali

 • Nx - date insuficiente pentru evaluarea stării ganglionilor limfatici regionali
 • N0 - Nu există dovezi ale leziunii metastatice a ganglionilor limfatici regionali
 • N1 - metastazele în ganglionii limfatici regionali

M - metastaze la distanță

 • Mx - Nu există date suficiente pentru a identifica metastaze la distanță
 • M0 - Nu există dovezi ale metastazelor
 • M1 - metastaze la distanță

G - diferențierea histologică

 • G1 - grad ridicat de diferențiere
 • G2 - moderat diferențiat
 • G3-4 - grad scăzut

Tratamentul cancerului endometrial

Atunci când alegeți o metodă de tratament a pacienților cu cancer al uterului trebuie să ia în considerare trei factori principali:

 • vârsta și starea generală a pacientului, severitatea tulburărilor metabolice și endocrine;
 • tumora structura histologică, gradul de diferențiere, mărimea, localizarea în uter, incidența tumorii;
 • facilitate în cazul în care tratamentul va fi efectuată (nu sunt doar abilități oncologic și chirurgicale medic de formare, dar, de asemenea, echipamentul instituției).

Numai luând în considerare factorii de mai sus pot fi efectuate stadializarea corectă și a tratamentului adecvat.

Aproximativ 90% dintre pacienții care suferă de cancer al uterului supus unei interventii chirurgicale. Efectuarea histerectomia de rutină cu apendici. Pentru deschiderea abdomenului se efectuează pelviene de audit și cavitatea abdominală, ganglionii limfatici retroperitoneale. În plus, luând tampoane din spațiul Douglas pentru citologie.

Tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin

Volumul tratamentului chirurgical este determinat prin etapa de procedeu.

etapa 1a: cu înfrângerea endometrului numai, indiferent de structura histologică a tumorii și gradul de diferențiere a efectuat o histerectomie simplu cu fanere fără tratament suplimentar. Odată cu apariția tehnicilor chirurgicale endoscopice în acest stadiu al bolii a fost posibilă efectuarea de ablație (Diatermocoagulare) endometrului.

Pasul 1b: invazia superficială, localizarea tumorii, de dimensiuni mici, un grad înalt de diferențiere în partea posterioară superioară a uterului se face extirpare simpla a uterului cu adnexa.

Când invazia la 1/2 miometru, G2- și G3-grad, dimensiunea tumorii mai mare și localizarea în părțile inferioare ale uterului arata o histerectomie cu fanere si limfadenectomie. In absenta metastazelor în ganglionii limfatici pelvisului mici dupa operatie efectuate iradiere intracavitară endovaginală. Atunci când o intervenție chirurgicală Limfadenectomie unsatisfiability ar trebui să efectueze iradiere externă pelvină până la o doză totală de 45-50 Gy focale.

La pasul 1b 2a-G2-G3; 2b G1 produc histerectomie cu fanere, limfadenectomie. In absenta metastazelor ganglionilor limfatici celulelor maligne și lichidul peritoneal, la invazie superficială după operație trebuie efectuată iradierea intracavitară endovaginală. Cu invazia profundă și radioterapie tumora de grad scăzut se realizează.

Etapa 3: operațiunile optime de volum trebuie să fie considerate ca o histerectomie cu fanere cu performanța limfadenectomie. La identificarea metastazelor în ovare este necesară pentru a face o rezectie a omentul. În viitor, a avut loc în afara iradierii pelvine. La detectarea metastazelor în ganglionii limfatici-para aortic, este recomandabil pentru a le elimina. În cazul în care Indeparteaza modificate ganglionii limfatici metastatice nu este posibil, este necesar să se efectueze arta de iradiere externă. În cazul în care etapa de tratament IV este realizată prin utilizarea planului individual cu metoda chirurgicală a capacităților de tratament, radiatii si chimio-hormonoterapie.

chimioterapie

Acest tip de tratament este în general realizată la un proces pe scara larga in tumorile autonome (hormonul independent), precum și detectarea de recurență a bolii și a metastazelor.

In prezent, chimioterapie pentru cancer uterin ramane paliativă, deoarece chiar și cu o eficacitate suficientă a unor medicamente cu acțiune prelungită sunt, de obicei scurt - până la 8-9 luni.

Utilizați o combinație de medicamente, cum ar fi derivați de platină I generație (cisplatină) sau generația II (carboplatin), adriamicină, ciclofosfamidă, metotrexat, fluorouracil, fosfamida și colab.

Printre cele mai eficiente medicamente, care dau răspuns complet și parțial în mai mult de 20% din cazuri, se poate menționa doxorubicină (adriamicină rastotsin și colab.), Farmarubitsin, preparatele de platină I și generația II (Platidiam, cisplatina, PlatyMO, platinol, carboplatin).

Cel mai mare efect - până la 60% - permite combinarea adriamicină (50 mg / m2) cu cisplatină (50-60 mg / m2).

raspandirea cancerului uterin, recurenta si a metastazelor sale în modul monochemotherapy, sau în combinație cu alte medicamente pot fi utilizate taxol. Taxol mono administrat la o doză de 175 mg / m2 în perfuzie cu durata de 3 ore, la fiecare 3 săptămâni. Când combinațiile de Taxol (175 mg / m2), cisplatină (50 mg / m2) și epirubicin (70 mg / m2) Eficiența terapiei uvelichivantsya semnificativ.

terapia hormonala

Dacă în momentul intervenției chirurgicale a tumorii a trecut dincolo de uter, expunerea chirurgicală sau radiații regionale locale nu rezolvă problema de bază de tratament. Trebuie să utilizați chimioterapie și terapie cu hormoni.

Pentru tratamentul hormonal sunt progesteroni cel mai frecvent utilizate: 17-DIC. Depo-Provera, Provera, farlugal, depostat, megeys cu sau fara tamoxifen-l.

În procesul metastatic, în caz de eșec este progestinoterapii recomandă numirea zoladeka

Efectuarea orice tratament organosohranyayushego este posibilă numai într-o instituție în cazul în care există condiții pentru efectuarea de diagnostic în profunzime a atât înainte, cât și în timpul tratamentului. Trebuie să aveți nu numai echipamentul de diagnosticare, dar, de asemenea, personal cu înaltă calificare, inclusiv morfologie. Tot ceea ce este necesar pentru detectarea în timp util a ineficienței tratamentului și funcționarea în viitor. În plus, este necesară observația dinamică constantă. Posibilitatea de tratament hormonal organosohranyayushego minim de cancer endometrial la femeile tinere care utilizează progestogen: 17-DIC sau Depo-Provera, în asociere cu tamoxifen. La diferențiere grad moderat aplica o combinatie de terapie hormonala cu chimioterapie (ciclofosfamidă, adriamicină, fluorouracil sau ciclofosfamidă, metotrexat, fluorouracil).

Hormonul rezonabile pentru a se administra la pacientii cu grad ridicat sau moderat de diferențiere a tumorii. La grad ridicat tumoral, suprafața invaziei tumorale în miometrul, tumora în partea de jos sau de sus 2/3 din uter. Vârsta pacienților la 50 de ani, absenta metastazelor - terapia hormonala se efectuează timp de 2-3 luni. În cazul în care nici un efect este necesar să se mute la chimioterapie.