Bronșiectazie - cauze, simptome, diagnostic și tratament

bronșiectazie

Bronșiectazie - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Bronșiectazie - o boală caracterizată prin schimbări ireversibile (deformarea de expansiune) a bronhiilor însoțită de o deficiență funcțională și dezvoltarea inflamației cronice supurativ in arborele bronsic. bronhiile modificate sunt numite bronșiectazie (sau bronșiectazie).Bronsiectazii apare la 0,5-1,5% din populație, cea mai mare parte în curs de dezvoltare pentru copii și vârsta tânără (5 la 25 de ani). Boala apare sub forma unor infecții bronhopulmonare recurente și este însoțită de o tuse persistentă cu flegma. Înfrânt bronhiile cu bronsiectazii poate fi limitat la un singur segment lobi sau pulmonare sau să fie comun.

Clasificarea bronșiectazie

Conform clasificării standard bronsiectazii se disting:

  • în funcție de tipul de distorsiune bronșică - saccular, cilindrice, în formă de fus, și amestecat;
  • gradul de răspândire a unui proces patologic - unilateral și bilateral (care indică segmentul sau lobului);
  • Faza de bronșiectazii flux - o exacerbare și remisiune;
  • ca departament în cauză pulmonară parenchimatoasă - atelektaticheskie care nu este însoțită de atelectazie;
  • Din motive de dezvoltare - primar (congenital) și secundare (dobândite);
  • Forma clinică de bronșiectazie - o formulare ușor, marcate, severe și complicate.

Forma ușoară a bronsiectazii se caracterizeaza prin 1-2 exacerbări pe an, remiterile de durată, în perioadele în care pacienții se simt aproape sănătos și funcțional.

Pentru formele severe de bronșiectazii caracterizate sezonier, exacerbarea mai mult, cu separare de 50 până la 200 ml pe zi de spută purulentă. În timpul perioadelor de remisie persistă tuse, dispnee moderată, capacitate de muncă redusă.

In bronșiectazii severe au fost frecvente exacerbări, prelungită a unei temperaturi de reacție și remisie pe termen scurt. Numărul de spută alocat a crescut la 200 ml, sputa are adesea un miros putred. Dezactivat în timpul remisiuni salvate.

Cauzele și mecanismul de dezvoltare a bronșiectazie

Bronsiectazii cauza bronhiile primare sunt de dezvoltare congenitale - maldevelopment (displazie) a peretelui bronsic. bronșiectazie congenitale este mult mai rar bronșiectazie Dobândite. bronșiectazie Dobândite apar ca urmare a unor infecții bronhopulmonare frecvente, transferate în copilărie - bronhopneumonie. deformant bronșită cronică. tuberculoza sau abces pulmonar. Uneori, bronșiectazie se dezvoltă din cauza pătrunderea corpurilor străine în lumenul bronșic.

inflamație cronică a arborelui bronsic determină modificări ale mucoasei și musculare straturi ale tuburilor bronșice, precum și în țesutul peribronhială. Devenind bronhiale afectate conforme se extind. procesele Pnevmoskleroticheskie în țesutul pulmonar după o bronșită, pneumonie, tuberculoză, abces pulmonar sau cauza ridarea parenchimului pulmonar și întindere, deformarea pereților bronșice. procesele destructive afectează, de asemenea, nervi, arteriolele si capilarele care alimenteaza bronhii.

Fusiform și bronșiectazii cilindrice afectează mari și mijlocii bronhii, saccular - mai mici. bronșiectazie neinfectate, puține și mici dimensiuni, poate fi o lungă perioadă de timp nu se manifesta clinic. Odată cu aderarea infecției și dezvoltarea bronsiectaziilor inflamatiei umplut cu spută purulentă care sustine inflamatia cronica in bronhii modificat. Deci, în curs de dezvoltare bronșiectazie.

Păstrarea inflamație purulentă în bronhii promovează obstrucției fluxului de aer, bronhoobstructiv auto-curățare, reducerea mecanismelor de protecție bronhopulmonar, procesele purulente cronice în nazofaringe.

Simptomele de bronșiectazieManifestarea principală a bronșiectazie este o tuse constanta cu sputa purulenta, cu un miros neplăcut. Mai ales flegma abundent este dimineața ( „gura plina“) sau cu poziția corectă de drenaj (partea lezată cu un capăt cap redus). Cantitatea de spută poate ajunge la câteva sute de mililitri. În timpul zilei, tuse reia acumularea de mucus in bronhii. Tusea poate duce la ruperea vaselor de sânge în subțierea peretelui bronșic, care este însoțită de hemoptizie, în timp ce un prejudiciu vaselor mari - hemoragie pulmonară.

inflamație purulentă cronică a arborelui bronșic provoacă intoxicație și epuizare. Pacienții cu anemie bronsiectazii, scădere în greutate, slăbiciune, de culoare a pielii, există o restante de dezvoltare fizică și sexuală a copiilor. insuficiență respiratorie se manifestă atunci când bronșiectazie cianoză, dispnee, clubbing degetelor ca „copane“ și cuie în formă de „ceas steklyshek“ deformare piept.

Frecvența și durata exacerbări ale bronsiectaziilor depinde de forma clinică a bolii. Agravari apar ca infecție cu febră bronhopulmonară, a crescut numărul de spută. Chiar și fără exacerbarea bronșiectazie salvate tuse productivă cu flegma.

Diagnosticul de bronșiectazie

Examenul fizic al plămânilor la bronșiectazie mai puțin dezvoltate de mobilitate pulmonare în respirație și monotonie pe partea afectată. model auscultatorie la bronșiectazii se caracterizeaza prin afectarea respiratie masa de diferite dimensiuni (mici, mijlocii și krupnopuzyrchatyh), raluri umede, de obicei, în regiunile inferioare ale plămânilor, diminuarea după sputa. În prezența componentei bronhospastică alăturat șuierat raluri uscate.

Pe înainte și proiecția luminii laterale radiografiilor pacienților cu bronsiectazii și celularitatea sunt detectate pulmonare porțiuni de model deformare atelectazia, reducerea volumului segmentului afectat sau lobului. Examinarea endoscopică a bronhiilor - bronhoscopie - dezvaluie un secret purulentă bogat, vâscos pentru a lua materialul pentru citologie și bakanaliz. identifice sursa de sângerare, precum și să se reorganizeze arborele bronhic să se pregătească pentru următoarea etapă de diagnostic - bronhografii.

Bronchography (contrast radiografie bronhii) este metoda de diagnostic cea mai fiabilă cu bronsiectazii. Acesta vă permite să specificați gradul de bronsiectazii, locația lor, forma. Bronchography la pacienții adulți se efectuează în anestezie locală la copii - sub anestezie generală. Utilizarea este introdus în arborele bronhic cateter moale se produce umplerea bronhii un agent de contrast, urmat de un control radiografic și o serie de fotografii. Atunci când bronchography detectat deformare, convergența bronhiilor, cilindrice, saccular sau fusiforme extinderea acestora, fără ramuri bronșice de contrast situat distală bronșiectazie. Pentru a diagnostica gradul de pacienti cu insuficienta respiratorie bronsiectazii sunt efectuarea de studii ale funcției respiratorii: spirometrie și fluxul de vârf.

Tratamentul bronșiectazii

În perioadele de exacerbări ale bronsiectazii principale măsuri terapeutice care vizează reorganizarea bronhiilor și suprimarea proceselor inflamatorii in arborele bronsic. În acest scop, un antibiotic bronhoscopice și drenaj. Antibioticele pot atât parenteral (intravenos, intramuscular) și asanarea endobronsica în timpul bronhoscopie. Pentru tratamentul proceselor inflamatorii bronșice cronice cefalosporinelor utilizate (ceftriaxon, cefazolin, cefotaxim, etc.), penicilinele semisintetice (ampicilina, oxacilina), gentamicină.

Atunci când drenajul bronșiectazie bronșic efectuat, de asemenea, oferind poziția pacientului în pat cu piciorul ridicat sfârșitul anului, pentru a facilita expectoratie. Pentru a îmbunătăți evacuarea expectorante spută numit, apa alcalina, masaj piept, exerciții de respirație, inhalare. iontoforeza pe piept.

De multe ori bronșiectazie recurs la efectuarea de lavaj bronhoalveolar (clătire bronhii), și aspirația secrețiilor purulente prin bronhoscop. bronhoscopie terapeutice permite nu numai să se spele tuburile bronșice și îndepărtați secretul supurau, dar, de asemenea, intră în antibioticele arborelui bronsic, mucolitice, bronhodilatatoare, aplica salubrizare cu ultrasunete.

Nutriție a pacienților cu bronsiectazii ar trebui să fie un plin, bogat in proteine ​​si vitamine. În plus, dieta include carne, pește, brânză, legume, suc, fructe. Fără exacerbarea claselor bronșiectazie care prezintă exerciții de respirație, luând plante aromatice expectorant, reabilitare sanatoriu.

In absenta contraindicatiilor (pulmonale, bronșiectazii bilaterale, etc.), Tratamentul chirurgical al bronsiectaziilor - îndepărtarea lobului modificat (lobectomie). Uneori, bronșiectazie interventii chirurgicale efectuate pentru sănătate (în cazul sângerărilor abundente, în curs de desfășurare).

Predicția și prevenirea bronșiectazii

îndepărtarea chirurgicală a bronsiectazii, în unele cazuri, duce la recuperare completă. Cursuri regulate ale terapiei anti-inflamator poate atinge remisie pe termen lung. Exacerbarea bronșiectazii poate avea loc pe vreme umedă, rece, cu răceli, după răceli. În cazul în care netratate, bronșiectazie și întruchiparea complicată, prognosticul este nefavorabil. Heavy lung pentru bronșiectazii duce la invaliditate.

Prevenirea bronșiectazie sugereaza pneumolog observarea dispensare a pacienților cu bronșită cronică și fibroză pulmonară, tratamentul lor în timp util și adecvată, excluderea factorilor nocivi (fumatul și riscurile de praf industriale), călire. Pentru a preveni exacerbarea bronsiectazii nevoie de reajustare în timp util sinusurilor sinuzita și în boli ale cavității orale a sistemului dinte maxilarului.

Bronsiectazii - tratament la Moscova