Boala ocluzivă - cauze, simptome, diagnostic și tratament

boala ocluzivă

Boala ocluzivă - cauze, simptome, diagnostic și tratament

boala ocluzivă - boli vasculare periferice cronice, pe baza obliterarea arterelor mici, care este însoțită de tulburări circulatorii severe ale distale ele LO membrelor. Obliterante endarteritis bolnav aproape exclusiv masculi: de sex masculin la raportul de sex feminin a fost de 99: 1. Boala ocluzivă este una dintre cele mai comune cauze ale amputarea membrelor la barbati tineri apți de muncă.Boala ocluzivă este uneori eronat echivalat cu obliterantă ateroscleroza. În ciuda similitudinii simptomelor, aceste două boli au mecanisme etiopatogenetichesike diferite. Boala ocluzivă este de obicei găsite în rândul adulților tineri (20-40 ani), aceasta afectează vasele arteriale distale (în principal, picioare și picioare). arterioscleroza obliterantă, ca o manifestare a aterosclerozei sistemice. diagnosticat la o vârstă mai înaintată, este comun în natură și afectează în cea mai mare parte vaselor arteriale mari.

Cauzele obliterantă endarteritis

In chirurgia vasculara si cardiologie intrebare despre cauzele endarteritis obliterantă este discutabil. Examinează rolul factorilor infecțioși și toxice, alergice, hormonale, nervos, autoimune, impactul patologiei de coagulare a sângelui. Probabil etiologie multifactorială endarteritis obliterantă.

Este cunoscut faptul că pentru termen lung periferica conditie spastic vasculare predispun fumat, intoxicație cronică, răcire și extremități degerături, tulburări de inervație nevritei periferice datorită cronice sciatic leziuni nervoase și ale membrelor t. D. Conform unora, obliterantă endarteritis promovează tifos boala de dezvoltare. sifilis. picior de atlet.

o importanță considerabilă în etiologia obliterarea factorilor endarteritis dezlipite neuropsihic, perturbarea hormonale a funcției suprarenalei și gonadelor provocînd reacție vasospastică. In favoarea obliterante mecanism autoimun endarteritis evidențiată prin apariția anticorpilor la endoteliul vascular, creșterea CEC, reducerea numărului de limfocite.

Patogeneza endarteritis obliterantă

În primul obliterantă endarteritis spasm prevalent vascular, care este însoțită de existența prelungită a schimbărilor organice pereților vasculari: îngroșarea carcasei interioare, tromboza murala. Deoarece spasm prelungite apar tulburări trofice și modificări de perete vasculare degenerative care duc la o îngustare a lumenului arterei, uneori la obliterarea totală a acestora. Lungimea porțiunii navă obliterate poate fi de la 2 la 20 cm.

rețea colaterale, ocolind ocluzia porțiunea în curs de dezvoltare, inițial nu prevede un tesut functional are nevoie doar atunci când este necesar (insuficiența circulatorie relativă); dezvoltă în continuare insuficiența absolută a circulației periferice - claudicație intermitentă și dureri severe apar nu numai in timpul mersului, ci și în repaus. Pe fondul obliterarea endarteritis dezvolta nevrita optică secundară ischemică.

Sub modificări fiziopatologice sunt 4 faze ale obliterantă endarteritis:

  • Faza 1 - modificări distrofice în terminațiile neuro-vasculare. Manifestările clinice sunt absente, tulburări trofice sunt compensate prin circularea colaterale.
  • Faza 2 - vasospasm, însoțită de un eșec al circulației colaterale. Punct de vedere clinic, această fază a obliterante endarteritis manifestată prin durere, oboseala, picioare reci, claudicație intermitentă.
  • Faza 3 - dezvoltarea țesutului conjunctiv în intimei și celelalte straturi ale peretelui vasului. Există tulburări trofice, slăbirea ondulație pe artere, durere în repaus.
  • Faza 4 - vasele arteriale sau trombozati complet șterse. Dezvoltă necroza si gangrena a extremităților.

Clasificarea obliteranta endarteritis

Boala ocluzivă poate apărea în două forme clinice - limitate și generalizate. În primul caz a afectat numai arterele membrelor inferioare (una sau ambele); Modificări patologice progresează lent. Într-o formă generalizată afectează nu numai vasele sanguine ale membrelor, dar ramuri viscerale ale aortei abdominale, ramurile arc aortic, cerebral si arterele coronare.Bazat pe severitatea durerii etapa de reacție IV distinge ischemie la nivelul membrelor în obliterantă endarteritis:

  • I - dureri la nivelul picioarelor se produce atunci cand mersul pe jos pe o distanta de 1 km;
  • IIA - înainte de durere în mușchii gambei pacientului poate parcurge o distanță mai mare de 200 m;
  • IIB - pana cand durerea pacientul poate parcurge o distanță mai mică de 200 m;
  • III - durere pronunțată la mers până la 25 m și în repaus;
  • IV - format defecte ulcer necrotice la nivelul extremităților inferioare.

Simptomele de obliterantă endarteritis

In timpul obliterantă endarteritis se extinde etapa 4: tulburări ischemice, trofice, necrotică ulcerative, cangrenă. simptom ischemica se caracterizează prin apariția de oboseală, răceala picioarelor, parestezii, amorțeală a degetelor, crampe la nivelul gambelor și picioarelor. Uneori, boala ocluzivă incepe cu fenomene migratoare tromboflebită (tromboangeită obliterantă. Boala Buerger), continuă cu formarea de cheaguri de sânge în venele piciorului subcutanat si piciorului.

În a doua etapă a obliterante endarteritis toate aceste fenomene sunt îmbunătățite, sunt dureri la nivelul membrelor in timpul mersului - claudicația intermitentă, care forțează pacientul să se odihnească opriri frecvente. Durere concentrată în mușchii picioarelor inferioare în tălpi și degetele de la picioare. piele picioare devine „marmura“ sau cianotic, uscate; întârzierea creșterii unghiilor observată și deformarea acestora; pierderea marcata a parului de pe picioare. artere de oprire Ripple determinate cu dificultate sau off-line pe un singur picior.

stadiul necrotizante endarteritis obliterantă corespund durerii de repaus (mai ales noaptea), atrofia mușchilor picioarelor, umflarea pielii, formarea de ulcere trofice pe picioare și degetele de la picioare. Pentru procesul de ulcerativă se alăture adesea limfangita. tromboflebită. Pulsație arterelor în picioare nu este definit.

În ultima etapă a obliterantă endarteritis dezvolta gangrena uscata sau umeda a extremităților inferioare. cangrenă Pornind de obicei, legate de acțiunea factorilor externi (răni, tăieturi ale pielii) sau un ulcer existent. De multe ori afecteaza piciorul si degetele de la picioare, cangrenă rareori se extinde la țesutul partea inferioară a piciorului. Cu cangrenă dezvoltarea sindromului toxemiei determină să recurgă la amputare.

Diagnosticul de obliteranta endarteritis

Pentru diagnosticul obliterarea endarteritis utilizează un număr de teste funcționale (Goldflama, Shamova, Samuels, sonda termometrică, etc.), anchetau simptomele caracteristice (plantar ischemia simptom Opel, simptom in-zhatiya degetul, fenomenul genunchiului Panchenko) permite identificarea insuficientă unicitatii vascularizației arteriale la nivelul membrelor .

Stabilirea diagnosticului de obliterarea endarteritis ajuta navele UZDG extremităților inferioare, rheovasography. termografie. Capillaroscopy. osciloscop, angiografia a extremităților inferioare. Pentru a identifica vasospasm realizat teste de funcționare - blocarea perirenal sau blocarea lombare ganglionul paravertebral.

Rheogram caracterizat printr-o scădere a amplitudinii undei netezite contururi duce la picior și picior, dispariția valurilor suplimentare. Aceste ultrasunete (ecografie Doppler, scanarea duplex), la pacienții cu endarteritis obliterante arata o scadere a fluxului sanguin și se lasă să se precizeze nivelul de obliterare a navei. Studiul Thermographic relevă scăderea intensității radiației infraroșii în părțile afectate ale membrelor.

arteriografie periferica cu obliterantă endarteritis dezvaluie de obicei îngustare sau ocluzie a arterei și permeabilizarea artera poplitee cu segmentul tibia normala aorto-iliace-femural; prezența unei rețele de colateralelor mici. Boala ocluzivă este diferențiată de leziunile aterosclerotice, varice. macroangiopatia diabetică. mielopatia discogena. durere la nivelul picioarelor cauzate de artroză și artrită. miozita. platfus. sciatică.

Tratamentul obliterantă endarteritis

In primele faze ale obliterantă endarteritis efectuate terapia conservatoare îndreptate la spasmoliza peretelui vascular, ameliorarea inflamației, prevenirea trombozei și îmbunătățirea microcirculației. În cursul spasmolitice complexe terapiei medicamentoase utilizate (drotaverină, acid nicotinic), agenți antiinflamatori (antibiotice, antipiretice, corticosteroizi), vitamine (C, E, G), anticoagulante (fenindiona, heparină) sau agenți antiplachetari (pentoxifilină, dipiridamol) și altele. Acestea sunt utilizate infuzie intraarterială vasaprostan sau alprostadil.

Atunci când boala ocluzivă în mod eficient fizioterapie si tratament balnear (UHF. Curenți diadinamici. Electroforeza. Diatermie, bai ozocerită. Sulfurați. Radon. Rășinoase partajate bai. Footbaths locale), terapia cu oxigen hiperbaric. O condiție esențială a tratamentului eficient al obliteranta endarteritis este o încetare completă a fumatului.

Chirurgia este indicat în etapa necrotizante obliterantă endarteritis, durere în repaus, cu claudicație intermitentă severă IIB măsură. Toate intervențiile sub boala ocluzivă sunt împărțite în două grupe: paleativ (îmbunătățește funcția colateralelor) și reconstructivă (restabilirea tulburări circulatorii). Grupul de operații paliative includ tipuri diferite sympathectomies: simpatectomie periarterială. simpatectomie lombară. simpatectomia toracica (pentru leziunile vasculare ale membrelor superioare).

chirurgie reconstructiva în obliterantă endarteritis pot include grefarea sau arterei protetice. trombembolektomiyu. dilatarea sau stenting arterelor periferice, cu toate acestea rareori efectuate numai atunci când o mică parte din obstrucția vasului. Prezența cangrena este o indicație pentru amputarea segmentului membrelor (amputarea degetelor. Amputarea piciorului. Amputarea piciorului inferior). Degetele de necroză izolate, cu o linie de demarcație clară vă permite să restricționeze sau dezarticulare a necrectomiei falangelor.

Predicția și prevenirea endarteritis obliterante

Scenariul de obliteranta endarteritis depinde de respectarea măsurilor preventive - eliminarea factorilor declanșatori, evita leziunile la nivelul membrelor, desigur regulate terapie de droguri, supravegherea clinică a unui chirurg vascular.

La congenial în imposibilitatea de a mentine remisie pe termen lung și pentru a preveni progresia obliterarea endarteritis. În caz contrar, rezultatul inevitabil al bolii va fi cangrena si pierderea membrelor.

Boala ocluzivă - tratament la Moscova