alcooli dihidroxilici (glicoli) - studopediya

Dioli conțin în compoziția lor două grupări hidroxil. Glicoli formula generală CnH2n (OH) 2.

Prin sistematice nume de nomenclatură dioli formate din numele închiderii cu adaos de alcani „diol“ poziția indicată în figuri grupe -OHConform unui nomenclator rațional reține numele alchenele corespunzătoare cu adăugarea cuvântului „glicol“

Metode de preparare a glicoli. Alcoolii dihidrici pot fi preparați prin aceleași metode ca alcoolii monohidroxilici sau altul. Cele mai importante dintre ele - următoarele:

1. Hidroliza digalogenoproizvodnyh:

2. alchene Gipohlorirovanie:

3. Hidroliza oxid de etilenă:

4. Oxidarea alchenelor.

Proprietăți chimice. Datorită influenței reciproce a mobilității atomilor de hidrogen din grupările hidroxil ale etilenglicol semnificativ mai mare decât în ​​alcooli. Glicolii au proprietăți acide mari decât alcooli și interacționează nu numai cu metalele active dar și cu hidroxizi metalici, structuri complexe obrazuyuya.1. Interacțiunea cu Cu (OH) 2 (răspuns calitativ la glicoli):

alcooli dihidroxilici (glicoli) - studopediya

2. Interacțiunea cu alcooli:

Astfel, formarea mono- și diproizvodnyh.

3. intermoleculare deshidratare glicol:

4. Interacțiunea cu acizi minerali:

esteri nitrici posedă proprietăți explozive.

5. Gidrogalogenirovanie etilen glicol:

Aplicație. Etilen glicol - lichid incolor vâscos, reduce foarte mult punctul de îngheț al apei și, prin urmare, este folosit ca antigel, soluție de etilen glicol apos 60% îngheață la -50 ° C, Etilena glicol este utilizat în sinteza organică pentru prepararea poliesteri, rășini, fibre Lovsan.

Este, de asemenea, utilizat în timpul fabricării de cerneluri tipografice, imprimare pe țesături.