agent patogen Sursa - studopediya

Una dintre premisele pentru apariția și răspândirea bolilor infecțioase - prezența sursei agentului patogen. În lanțul epizootică nu poate identifica orice element, ca principal, iar celălalt ca secundar. O excepție se termină orice lanț de legătură și, prin urmare, întrerupe procesul de epizootică. Dar despre sursa de infecție a agentului patogen poate fi descris ca un lanț epizootică primar Element (aprindere). Este cel care dă naștere la orice epizootică, cu toate că acest model nu este la toate infecțiile pot fi văzute clar.Sub sursă patogen infectat realiza un animal (uman), în care microbul patogen este capabil să persiste, înmulțesc și se acumulează eliberate în mediu. Doar câteva microorganisme fiind paraziți sau semiparasites reținute capacitate în condiții foarte sigure proliferează și se acumulează în mediul extern (Leptospira - în apă având proteine ​​impurității, Salmonella - în lapte, listeria si bacilul antrax - soluri bogate în materii organice).

Pentru un număr de bacterii patogene și fungi din habitate naturale sunt substraturi vegetale (fân, paie, nutreț etc.). Astfel de boli includ botulismul, fuzariotoksikoz, stahibotriotoksikoz alte micotoxicoze în care agentul infecțios nu reproduce în corpul animalelor bolnave și efectul patogen este generat de acestea în hrana animalelor intoxicate cu toxine. Agenții cauzatori ai mai multor boli (boli rickettsii, arbovirus, virusul pestei porcine africane) pot prolifera și se acumulează în corpul suportului biologic. Dar aceasta este o excepție de la regula generală. Din cauza numărului mic, acestea nu afectează noțiunea în mod obișnuit a avut loc cu privire la sursa de infecție a agentului patogen.organism infectat Severitatea depinde de stadiul (perioada) a procesului infecțios. Perioada de incubație pentru majoritatea infecțiilor patogene nu este alocată, iar cea maximă - în perioada de semne clinice evidente ale bolii.

La determinarea gradului de periculozitate al unui animal infectat ca sursă de infecție patogen de mare severitate importanță, desigur și severitatea formei manifestărilor bolii.

In afara de un animal infectat, sursa agentului infecțios poate fi purtătoare germene (recuperarea - convalescenți, au revenit complet și animalele neinfectate care vin în contact cu pacienți). Mikrobonositelstvo și durata sa este detectată prin teste microbiologice și serologice.

purtător Germ reprezintă un risc mai scăzut în ceea ce privește agenții patogeni de intensitate și de alocare a persistenței decât animalele bolnave. Dar, în același timp, riscul de purtător de germeni este mare, mai ales dacă acestea sunt în achiziționarea de ferme și upgrade fondul genetic la animale nou-veniți. Acest lucru conduce la apariția unui focar de boli infecțioase în economie prosperă anterior.

Când anthropozoonosis oamenii, uneori, bolnavi poate fi o sursă de infecție patogen la animale (tuberculoza, trihofitia și mikrosporiya). Destul de des sursa de infecție a agentului patogen sunt animale sălbatice (cum ar fi febra aftoasă, rabie, febră porcină, leptospiroza, listerioza, boala Aujeszky, și altele.), Precum și animale domestice, inclusiv rozătoare (leptospiroza). Set de anumite specii care sunt gazde naturale ale agentului patogen și să asigure reproducerea și existența sa în natură, numit rezervor de infecție a agentului patogen.

În unele cazuri, rezervorul agentului infecțios poate fi tipuri pe termen lung ale animalelor domestice și sălbatice precum insecte și acarieni. Insecte și acarieni au două funcții - gazde patogeni biologici și vectori.

Solul și apa sunt patogene factori de transmisie.

Astfel, sursa de agent patogen de legare, elementul primar, oferind posibilitatea apariției și răspândirii bolilor infecțioase. detectarea în timp util, neutralizarea și eliminarea sursei agentului infecțios - una dintre cele mai importante măsuri antiepizootice.