Adevărul, estimează valoarea factorilor care stimulează și distorsionează adevărul - studopediya

Adevărul ca proces

Ce este adevărul? Pentru cunoștințele dobândite în procesul de cunoaștere, au fost utile, ajutând pentru a naviga realitatea înconjurătoare și transformarea acesteia în conformitate cu obiectivele urmărite, ei trebuie să fie cu ea într-o anumită conformitate. Problema respectării cunoașterii realității obiective este cunoscut în filozofie ca problema adevărului. Problema a ceea ce adevărul este, în esență, problema dacă, în ce mod este cunoașterea lumii din afara, cum să instalați și să verifice conformitatea cunoștințelor și realitatea obiectivă.







Pentru a seta lungimile de linie ale celor două tije pentru a face suficient de ei unul de altul. Pentru a asocia fotografii și originală, este necesar ca ne-au cauzat senzații vizuale similare. Dar cum să se stabilească conformitatea cu cunoștințe care pot fi exprimate într-o formă semn simbolic, procesele fizice, evenimente istorice, procesele care au loc în mintea altor oameni, lumea experiențelor interioare?

Nu rezista conștiinței, practica este fundamentul, și în același timp, include o activitate conștientă. De asemenea, este important ca practica ar trebui să fie luate în întregime, în toate complexitatea sa, mobilitatea, contradictorii, tendințele în dezvoltarea sa.

Aceasta nu este o sarcină ușoară, de aceea este important să se evite acest lucru aici vulgarizatorstva și simplificare. Principalul lucru care poate fi derivată din această înțelegere a criteriului adevărului - este să se uite la variabilitatea sa, deoarece: 1) lumea obiectivă reflectată în cunoaștere, în continuă schimbare și evoluție; 2) practică, pe baza căreia cunoștințele și toate instrumentele cognitive implicate în ea schimba și de a dezvolta; 3) cunoștințe care cresc prin practică și verificat, în continuă schimbare și în continuă evoluție, și, prin urmare, în schimbare și de dezvoltare constantă și este adevărat.







O formă de exprimare a adevărului, în funcție de condițiile istorice specifice care caracterizează gradul de precizie, rigoare și completitudine care se realizează la acest nivel de cunoaștere se numește adevăr relativ. Astfel, întreaga dezvoltare a cunoașterii umane, inclusiv știință, există o schimbare constantă a unor alte adevăruri relative mai deplin și exprimă cu acuratețe adevărul. cunoștințele de proces este reprezentat mai completă și mai exactă.

Destul completă de cunoștințe, exacte, complete, exhaustive cu privire la orice fenomen este numit adevăr absolut. Oamenii întreabă adesea dacă este posibil de a realiza și de a formula un adevăr absolut? Agnostic la această întrebare este răspuns negativ. Ca dovadă, ei citează faptul că, în procesul de învățare, avem de-a face doar cu adevărurile relative. Fiecare dintre ele, spun ei, este de-a lungul timpului nu este destul de precisă și completă, la fel ca în exemplul sistemului solar. În consecință, cunoașterea completă, exhaustivă este imposibil de atins. Și mai complex un anumit fenomen, cu atât mai dificil de a ajunge la adevărul absolut, adică, completă cunoaștere, exhaustivă a acesteia. Cu toate acestea, există un adevăr absolut; și ar trebui să fie înțeles ca limită, obiectivul spre care cunoașterea umană. Fiecare adevăr relativ - este un pas, un pas spre realizarea acestui obiectiv.

Astfel, adevărul relativă și absolută - este doar diferite niveluri sau forme de adevăr. Cunoașterea noastră este întotdeauna relativă, deoarece aceasta depinde de nivelul de dezvoltare al societății, tehnologia și starea științei, etc. Cu cât nivelul cunoștințelor noastre, cu atât mai mult pe deplin ne apropiem de adevăr absolut. Dar acest proces poate dura la infinit, pentru că în fiecare etapă de dezvoltare istorică, vom descoperi noi aspecte și proprietăți ale lumii din jurul nostru și de a crea cunoștințe despre el mai mult și mai complete și exacte. Această tranziție continuă de la o formă în raport cu un alt adevăr obiectiv - cea mai importantă manifestare a procesului cognitiv. Astfel, fiecare adevăr relativ conține o proporție absolută. Pe de altă parte, adevărul absolut - este limita unui șir infinit de adevăruri relative.

Valoarea de evaluare Adevărul; factori de stimulare și denaturează adevărul. Cunoștințele noastre este implicită, adică, implicit, conține întotdeauna un sistem complex de reguli, inclusiv reguli și pragmatice. Acest lucru înseamnă că, dintr-un anumit tip de cunoaștere pot fi extrase unele de orientare, recomandări sau activități de standardizare. Astfel, aprobarea „casei se afla pe dealul“ poate fi citit în mod normal, „cel care vrea să intre în casă, trebuie să vină la acest munte.“ Dacă prima declarație este adevărată, atunci regula, mai degrabă punerea sa în practică, se pot rezolva simultan două probleme: pentru a confirma validitatea normelor și pentru a atinge obiectivul.